Politie discrimineert erop los: blanke mannen hoeven niet te solliciteren voor topfunctie

Geen categoriemei 09 2017, 9:19
Voor de zoveelste keer in korte tijd is er kritiek op het zogenaamde "diversiteitsbeleid" van de politie. Dat blijkt namelijk vooral heel "divers" te zijn als je niet blank bent.
Volgens de Nederlandse en Europese wet mogen werkgevers, en zeker de staat, niet discrimineren op basis van ras. Wel hebben ze daar een 'nuance' in aangebracht: 'minderheden' mogen een lichte voorkeursbehandeling krijgen. Dit houdt in dat er niet gesteld mag worden dat blanke autochtonen een baan niet kunnen krijgen, maar wel dat minderheden de voorkeur genieten. Dus als Jan en Mohammed net zo goed zijn mag Mohammed de baan krijgen omdat hij allochtoon is. Natuurlijk is dat ook je reinste discriminatie, maar hé, volgens links is dit soort discriminatie juist goed.
Hoe dan ook, bij de politie hebben ze blijkbaar niet helemaal begrepen hoe je dit soort 'positieve discriminatie' moet verpakken:

De Amsterdamse politie heeft de vacaturetekst waarin ze zoekt naar een teamchef in het Wallengebied gisteren onder druk gewijzigd. De geschrapte passage sluit autochtone politiemensen op voorhand uit: ,,Om te zorgen dat de samenstelling van de teamchefs daadwerkelijk diverser wordt, wordt een kandidaat geselecteerd met een andere culturele achtergrond.”

Een zwakzinnige begrijpt nog dat zo'n tekst illegaal is, maar de politie blijkbaar niet. De tekst is pas gewijzigd na hevige kritiek; de Amsterdamse politie en politiebond NPB ontvingen de afgelopen dagen een vloedgolf van boze mailtjes. En dan niet alleen van autochtone politieagenten die wel zin in deze positie hadden, maar ook van hun allochtone collega's. Die beseffen namelijk maar al te goed dat dit soort discriminatie collega's de indruk geeft dat ze hun positie alleen maar te danken hebben aan hun "culturele achtergrond," niet aan hun kwaliteiten.
Dat laatste is natuurlijk heel vervelend voor die allochtone carrieretijgers, maar hun klachten vallen toch echt in het niet bij die van hun autochtone collega's. Die kunnen namelijk overduidelijk naar een promotie fluiten, puur en alleen omdat zij én hun voorouders toevallig allemaal in Nederland geboren zijn.
Want wie gelooft dat de Amsterdamse politie nu nog een autochtoon aanneemt voor deze functie? Het is leuk dat de tekst is aangepast, maar in praktijk hebben autochtone politiemensen -- waarvan er toch echt meer zijn dan allochtone politieagenten -- daar helemaal niets aan. Ze kunnen nu wel solliciteren, maar die baan krijgen ze toch niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten