Presidentswissel Frankrijk: Hollande is weg, een nieuwe Hollande treedt aan

Het is dan zover: uitgaand president Francóis Hollande heeft zondag het stokje overgedragen aan zijn opvolger Emmanuel Macron die een week geleden Marine le Pen versloeg in de Franse presidentsverkiezingen. Iedereen ziet hem als de man die een frisse wind door Frankrijk zal doen waaien, maar dat kan nog eens stevig tegenvallen.

Het is de verkiezingsdag waarop Frankrijk haar nieuwe president kiest. Voor veel Fransen is de keuze lastig: gaan ze voor een kandidaat waar ze eigenlijk weinig mee hebben en vooral steunen omdat ze zijn tegenstander niets vinden, of toch voor die ander? Nee, ik heb het niet over de afgelopen verkiezingen, maar de vorige. Daar werd François Hollande verkozen tot Franse president: nou niet omdat men hem zo geweldig vond – alles behalve – maar vooral omdat de kiezer nóg minder met zijn tegenstander, Nicolas Sarkozy hadden. Dat is inderdaad precies hetzelfde als wat er deze keer gebeurde: met pijn in het electorale hart stemde zowel links als rechts en masse op Macron, om er maar voor te zorgen dat Le Pen het Élysée nooit zou bereiken. Zowel de oude als de nieuwe president moest het dus vooral hebben van de afkeer voor zijn tegenstander. Dat is mooi als je verkozen wilt worden, maar natuurlijk niet als je ook daadwerkelijk wat gedaan wilt krijgen tijdens je nieuwe baan.

Vandaar de vraag: gaan de komende jaren wel zo’n verandering teweeg brengen als heel Europa verwacht?

Waarschijnlijk niet dus. Behalve het feit dat ze beiden niet van harte verkozen werden, zitten ze ook allebei met een land dat van de stugste systemen ter wereld heeft. Vakbonden zijn heer en meester in Frankrijk, wat ertoe heeft geleid dat dingen als het ontslagrecht en de lengte van de werkweek – die nog steeds slechts 35 uur is – al in tijden niet zijn aangepast. En dat terwijl eigenlijk iedereen het er wel over eens is dat dat huidige systeem heeft geleid tot een enorm concurrentienadeel ten opzichte van landen als Duitsland, waar de Fransen zich stiekem nog steeds aan proberen te meten.

Wat ook niet helpt, is dat de partij van Macron – En Marche, tegenwoordig La Republique en Marche – nog van de grond af aan opgebouwd moet worden. Dat opzich is niet een enorm probleem: volgens de peilingen kan de kersverse partij meteen een wagenlading aan zetels bij de parlementsverkiezingen verwachten. Problematischer is dat vooral leden van de Parti Socialiste, de partij van Hollande, zich verkiesbaar willen stellen voor de nieuwe partij. Zij zien de bui natuurlijk wel hangen: de socialisten kunnen uitkijken naar een historische nederlaag, en zoeken dus alvast naar een nieuwe baan. Macron zelf ziet deze overlopers vooralsnog niet erg zitten: uiteindelijk moeten die zeteltjes toch gevuld worden, waardoor hij wel overstag zal moeten, tenzij hij ergens nog een blik zeer capabele beleidsmakers weet open te trekken.

En zo blijft uiteindelijk zeer waarschijnlijk alles bij het oude. Of, zoals ze aan de andere kant van het Kanaal zouden zeggen: “Hollande is dead, long live Hollande!”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ben Zine

  Doet me denken aan de song ,,Won’t get fooled again” van The Who. Daarin zingt Roger Daltrey: ,,Meet the new boss, same as the old boss”.

  1. Peter Selie

   Ja in de meeste gevallen geldt, wanneer je je nieuwe baas leert kennen dan ga je van je oude baas houden.

 2. Sniper666

  Die macaron was niks, is niks en zal ook nooit wat worden waarschijnlijk. Deze puppet zit er alleen maar dankzij een groot politiek vacuüm in Frankrijk.

 3. Peter Selie

  De Franse ex-Minister President Manuel Valls heeft in een interview met de zondagskrant „Le Journal du Dimanche“ de voormalige President François Hollande en zijn opvolger schoften genoemd, tegelijkertijd wenste hij de nieuwe President veel succes in het hoogste ambt.

 4. IJscoman

  De prominente Italiaanse psychiater dr. Adriana Segatori heeft tijdens een video interview gewaarschuwd dat de nieuwe Franse president Emmanuel Macron een gevaarlijke psychopaat is die Frankrijk zal ruïneren, omdat hij niets geeft om de toekomst van het Franse volk, en gewone mensen zelfs veracht.

  Segatori wijst op het bekende feit dat de 39 jarige Macron met zijn 24 jaar oudere voormalige lerares is getrouwd, wat een indicatie kan zijn dat de globalist emotioneel nooit zijn ‘ik wil met mijn moeder trouwen’ kindertijd is ontgroeid. Dat is natuurlijk niet altijd het geval bij dermate grote leeftijdsverschillen, maar een sterke aanwijzing hiervoor is dat Macron volgens Segatori op 15 jarige leeftijd het slachtoffer was van aanranding door zijn lerares en toekomstige vrouw Brigitte Trogneux. Twee jaar later werden ze officieel een ‘stelletje’.

  ‘Kwaadaardige vorm van narcisme’

  De psychiater noemt Macron daarom een ‘slachtoffer van pedofilie’, ook al is daar geen direct bewijs voor. In Frankrijk is de minimum leeftijd voor seks namelijk 15 jaar, tenzij de oudere partner een legale en/of feitelijke autoriteit over het slachtoffer heeft, zoals in dit geval een lerares. In dat geval is de wettelijke minimum leeftijd 18 jaar.

  Dit zou er mede toe geleid hebben dat Macron een omnipotente persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld, en het idee heeft gekregen ‘dat er geen grenzen zijn’. Volgens Segatori ligt hier ten diepste een enorm minderwaarheidscomplex aan ten grondslag, waardoor Macron een ‘kwaadaardige vorm van narcisme’ heeft ontwikkeld, en daardoor voortdurend de bewondering van anderen nodig heeft.

  Dat was dezelfde diagnose die de vorige president Barack Hussein Obama van enkele prominente psychiaters kreeg toen hij in 2008 werd gekozen, zonder dat hij eerder ook maar iets had gepresteerd in de samenleving. Obama’s voortdurende ‘kijk mij eens geweldig zijn’ houding verleidde vervolgens 8 jaar lang de Westerse media tot blinde aanbidding, iets wat Macron in Frankrijk vermoedelijk ook zal bewerkstellingen.

  ‘Macron bijzonder gevaarlijke psychopaat die het zwakke veracht’

  ‘We worden geconfronteerd met een individu wiens psychische structuur perfect te definiëren is als een psychopaat,’ vervolgt de psychiater. ‘Dat is geen belediging. De grote Amerikaanse psychoanalist Nancy McWilliams legde op papier uit dat een psychopaat de hoogste regionen van de Amerikaanse regering kan bereiken. Een psychopaat kan dus zeker een abnormaal iemand zijn, maar als hij sociaal, cultureel en intellectueel goed georganiseerd is, kan hij de top van de politieke en financiële elite halen, wat hier het geval is.’

  Segatori benadrukt dat Macron een gewetenloze elitist is die armen en zwakken veracht, een fascinatie heeft voor het bovennatuurlijke, en geneigd is tot dramatische en zelfs hysterische uitbarstingen. ‘Emmanuel Macron is net als alle psychopaten bijzonder gevaarlijk,’ waarschuwt de psychiater, die eraan toevoegt dat hij ‘de potentie heeft om Frankrijk compleet te ruïneren, omdat hij niets geeft om het Franse volk, en enkel bezig is om ten koste van anderen zijn eigen kwetsbare identiteit en zelfverheerlijking overeind te houden.’

  Kinderloze Europese leiders missen essentiële verantwoordelijkheid voor de toekomst

  Opvallend is dat de EU er met Macron weer een belangrijke politieke leider heeft bijgekregen die geen kinderen heeft. Hetzelfde geldt voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Zweedse premier Stefan Löfven, de Luxemburgse premier Xavier Bettel, de Schotse premier Nicola Sturgeon, en ‘onze’ eigen premier Mark Rutte.

  Wat de reden ook is van hun ‘No kids No problem!’ levenshouding (de letterlijke titel van een door de EU gefinancierd onderzoeksrapport), het houdt automatisch in dat deze leiders niet uit eigen ervaring weten wat het is om veel van hun tijd, energie en financiën op te moeten offeren voor gezin en kinderen, voor de toekomstige generatie(s), en welke grote zorgen en het daaraan gekoppelde verantwoordelijkheidsgevoel daarbij komen kijken.

  Zeker Merkel, Rutte, Macron en Löfven lijken zich in het geheel niet druk te maken over de toekomst van onze landen en ons werelddeel. De Duitse filosoof Rüdiger Safranski schreef ooit dat ‘voor de kinderlozen het denken in termen van toekomstige generaties zijn betekenis verliest. Daarom gedragen ze zich meer en meer alsof ze zelf de laatsten zijn, en zien ze zichzelf als het einde van de ketting.’

  Islamitische verovering van Europa

  Daarom is het voor deze kinderloze leiders geen enkel probleem om de grenzen open te gooien voor miljoenen moslimmigranten, waarvan inmiddels vaststaat dat 9 van de 10 geen vluchtelingen, maar economische gelukszoekers zijn. Dat onze samenlevingen door islamisering totaal zullen veranderen en zullen verarmen, zal deze leiders een zorg zijn, omdat ze geen nageslacht hebben dat dankzij hen zo’n afschrikwekkende toekomst tegemoet gaat.

  Aan de andere kant van de demografische oorlog staan leiders zoals de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan, die zijn volk juist aanmoedigt om ‘minimaal vijf’ kinderen te krijgen. Moslim imams geven met de regelmaat aan waar die voor nodig zijn: voor de islamitische verovering van Europa, waar de vrouwen juist steeds minder kinderen krijgen. Zo is al bijna één derde van alle vrouwen in Duitsland kinderloos.

  ‘Onze leiders slaapwandelen ons naar een ramp’

  ‘Onze Europese leiders slaapwandelen ons naar een ramp,’ concludeert de Italiaanse journalist en redacteur Giulio Meotti voor het Gatestone Institute. ‘Want waarom zou het ze iets kunnen schelen dat Europa op het einde van hun leven Europa niet meer is?’

  Als we als autochtone volken de islamisering-instorting van Europa al overleven, is het om die reden wellicht een idee om aan toekomstige politieke leiders de eis te stellen dat ze ouders zijn. Het is geen garantie dat ze dan wel iets om het lot van hun volk zullen geven, maar maakt de kans wel aanzienlijk groter.

 5. Guus Geluk

  En zo stopte ook Frankrijk de opmars van het populisme.

  1. Kodi

   In juni een groter parlementair aandeel voor FN. Zullen we ook eens gaan kijken naar hoe groot de inleverpot zal zijn voor de socialisten en de Gaullisten?

   1. Guus Geluk

    Dat is helemaal niet zeker. En aangezien FN slechts twee zetels in het parlement heeft, is het niet moeilijk om enkele extra zetels te halen.

    Wat wel vaststaat: Marine Le Pen is tijdens de verkiezingen afgegaan als een gieter, Geert Wilders staat de komende vier jaar buiten de macht en in Duitsland kunnen we ons opmaken voor nog vier jaar Merkel.

    Het populisme is tandenloos.

 6. Bes Tolen

  Guus P. Het zogenaamde populisme waarvan ik graag uw definitie wil horen, heeft ook betekenis voor de toekomst. Zonder dit populisme vervalt Europa tot een wezenloos gebied met een aan willekeurig staatsgezag absoluut onderworpen bevolking. Onderworpen aan blijvende dictatuur. Aan die dictatuur wordt gewerkt door de godsdienst en aanverwante politiek en onfrisse elementen, die zich in die aanverwante politiek kunnen vinden. Tot die onfrisse elementen behoren oligarchengroepen uit het militair industrieel complex, grootbanken e.d. Door permanente indoctrinatie en politieke taboes en maatschappelijke ge- en verboden (denk ook aan neo marxisme en multiculturalisme in beleid en uitvoering) is de huidige politiek in meerderheid ingekapseld en zijn de onzekere uitvoerders. Het echte fascisme is altijd verwant aan de R.k.kerk en wil als het ware het Romeinse Rijk terug. Nazisme is onecht fascisme, wel met heel veel ontlening aan het fascisme, ontlening aan het socialisme, jodendom en christendom, en racisme. Het is maar de vraag of de huidige politiek van het Westen en nog meer van de EU niet veel fascistoïde trekken heeft. Ik merk hierbij op dat de kerk/godsdienst in veel landen duidelijk meer politieke macht heeft dan in Nederland. Waarmee ik de situatie in Nederland niet eens gezond kan noemen.

 7. Babaji538

  Juist, ja.
  Vandaar.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.