Triest: kransen ’s nachts weggehaald bij 4 mei-monument uit vrees voor straatterroristen

De herdenkingskransen bij het Nationaal Monument op de Dam werden ’s avonds weggehaald uit vrees voor vandalen. 

Terwijl Nederland op vier mei stilstond bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, werd later op de avond pijnlijk duidelijk dat niet iedereen respect heeft voor de nagedachtenis van onze gevallenen. De kransen die om acht uur bij het Nationaal Monument op de Dam waren gelegd, werden een paar uur later namelijk al weggehaald. De reden? Vrees voor vandalisme. Telegraaf-verslaggever Mike Muller maakte foto’s:

“Ja, we moeten ze weghalen want in het verleden werden ze vernield. Werd er met de kansen gevoetbald.”

Een verwijzing naar een incident een aantal jaar geleden waarbij Marokkaanse jongens de kransen bij het monument vernielden. Om dat soort wangedrag te voorkomen, worden de kransen nu ’s avonds weggehaald en de volgende ochtend weer teruggelegd. Eigenlijk is dat natuurlijk dieptriest: de nagedachtenis van de slachtoffers moet dus lijden onder een stel straatterroristen die zich niet normaal kunnen gedragen. Dat is de wereld op zijn kop. Jongeren die het nodig vinden om te voetballen met een herdenkingskrans, moeten keihard worden gestraft. We gaan toch niet die kransen weghalen omdat we bang zijn voor een stel raddraaiers?

Zet desnoods een agent neer om de kransen ’s nachts tegen vandalen te beschermen. De kransen ’s nachts weghalen is capituleren voor straatterroristen die onze herdenking willen verpesten. Dat mag nooit gebeuren. Niet de vandalen, maar wij zijn hier de baas. Als we de herdenking écht serieus nemen, zorgen we dat die kransen daar blijven liggen. En iedere vandaal die er ook maar een vinger naar uitsteekt, mag worden opgepakt. Dát is de aanpak die we nodig hebben, niet dit slappe gedoe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Marija

  Zo is het….NOOIT toegeven aan dit soort tuig.
  Dan maar politiebewaking en in elkaar rammen als *ze* het toch proberen.
  Denk dat er wel vrijwilliger zijn die zich hier voor beschikbaar willen stellen.

 2. Marija

  Zo is het….NOOIT toegeven aan dit soort tuig.
  Dan maar politiebewaking en in elkaar rammen als *ze* het toch proberen.
  Denk dat er wel vrijwilligers zijn die zich hier voor beschikbaar willen stellen.

  1. corfo

   Marija.
   Wat roept u nú toch weer, Marija, in elkaar rammen en dus eigen rechter spelen ? Foei, dat mag toch niet ? Vanmorgen op een ander forum waren er een paar stomme figuren zeer druk bezig om elkaar toch maar vooral duidelijk te maken dat men nóóit voor eigen rechter mag optreden. Bij zoveel stommiteit past voor mij alleen een trieste glimlach. (Het ging daarbij over een pedofiel die door de vader van het slachtoffertje (10-jarig meisje in elkaar werd geslagen, de vader is veroordeeld wegens mishandeling vande dader, de pedofiel niet). Overigens : In dit, in rampspoed gedompeld landje is men welhaast verplicht eigen rechter te spelen, sinds er alleen maar D66-figuurtjes “recht spreken”.

   1. Marija

    Ja leuk hoor, maar in mekaar rammen moet de politie doen, wat denkt u wel, wij spelen natuurlijk geen eigen rechter, alleen als de rechter het laat afweten.:).
    Die vader, heeft mijn zegen, zoals ik al eerder riep en u kennelijk las.

 3. Vabis

  Is het nu teveel gevraagd om gewoon die kransen te laten bewaken door bewapende militairen tegen het vandalisme van die moslimlarven?

  1. Kodi

   Het antwoord hierop is ja. Onze laffe overheid doet in dit soort kwesties slechts aan terugtreden in plaats van optreden.

   1. Peter Selie

    @Kodi

    Mooi Kodi, deze onthou ik.

  2. Marija

   Nu zijn rellen bij een dodenherdenking, of vlak daarna, wel voorkomen en wellicht denkt men voorkomen is beter dan genezen.
   Persoonlijk vind ik dat in dit geval zeker niet.
   Als iemand het in zijn hersens haalt deze herdenking te verstoren of met kransen te gaan voetballen, MOET het leger of de politie daar hard tegen optreden.
   Die gasten omsingelen en afvoeren voor een paar weken de cel in en de kosten zelf betalen en het monument op de Dam met een tandenborstel schoonmaken.
   Kransen ‘s-nachts verwijderen is een heel verkeerd signaal.

 4. Kodi

  Was men bevreesd dat de kransen laten liggen zou kunnen leiden tot het stigmatiseren van bepaalde bevolkingsgroepen indien de beeldmateriaal van bloemetjes plukken hiervoor de bewijzen zou leveren?

 5. Peter Selie

  Amsterdam, hoofdstad ruim 800,000 inwoners kan en wil 600 onaangepaste Marokkanen niet op de vingers tikken.

  Eén op de acht Amsterdammers licht verstandelijk beperkt

  Ongeveer één op de acht Amsterdammers is licht verstandelijk beperkt. Zij hebben een IQ tussen de 70 en 85. Volgens De Telegraaf blijkt dat uit een inventarisatie van burgemeester Van der Laan. Dit naar aanleiding van de plannen van het kabinet om de AWBZ-zorg te beperken.

  1 op de 8 van zijn burgers is te dom om zonder zorg te overleven, dus burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan luidt de noodklok: niet bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg for dummies. Buiten de veilige Ons Soort Mensen-vesting van de Grachtengordel en de fop-020 enclave IJburg heeft de hoofdstedelijke intelligentsia al lang geleden de wijk genomen naar kindvriendelijke buitengebieden.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/07/pvdaelectoraat_amsterdam_in_ka.html

 6. Anna

  Uit vrees dat de “vandalisten” wéér in de publiciteit zouden komen. NOS en pers zouden deze criminelen niet onder de mat kunnen vegen. Werkelijk schandelijk om de kransen weg te halen. Het is puur onderdanigheid tonen aan deze “vandalisten” (criminelen). Desnoods hadden ze het leger moeten inzetten. Kan men beter nooit geen kransen meer leggen.

  1. van Urk

   “Uit vrees” Voor wat eigenlijk? Als ik links altijd zo hoor is er nooit wat aan de hand en valt het allemaal wel reuze mee. Maar het is duidelijk dat ze donders goed weten dat er wel degelijks wat aan de hand is maar het gewoon verdommen om het eerlijk toe te geven en het naar buiten te brengen.

  2. Beukman

   @Anna
   Misschien maar het beste om voortaan de omgeving van een dodenherdenking een paar uur droog te leggen.

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/24018488/__Kransen_4_mei_vernield__.html

 7. Beukman

  Onder andere door de explosieve groei van AirBnB lopen er sinds een jaar of drie ’s nachts in de stad inderdaad een hele hoop dronken en/of stonede toeristen rond. Ze kotsen en pissen om zich heen, en mollen als het ze lukt en passant een tramhokje.
  Het wemelde er gisteravond oook van de militairen. Had niemand zin in een nachtdienst om die kransen te beschermen?

  1. corfo

   Beukman.
   Mede door de groei van de AirBnB is Amsterdam nóg meer verloederd ! En dát in een stad die door linkse “bestuurders” wordt bestuurd ? Ze moeten zich kapot schamen, die hele zooi, en de mensen die het goedpraten ook.
   Maar dit komt overal voor waar “links” het voor ’t zeggen heeft/krijgt : één grote puinhoop maken die lui van hun “bestuur”, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk.
   Dat militairen niet ingrijpen, daar hebben ze gelijk in, voor ze het weten zijn ZIJ de verdachten, weet u wel ? Eigen rechter spelen, en dat mag niet in dit “rijke” landje !!

 8. Beukman

  Het blijkt dus weer eens een hoop kouwe drukte om niks, aangewakkerd door de krant van de onderbuik van Nederland:

  http://www.at5.nl/artikelen/168664/raadsvragen-over-weghalen-kransen-van-dam-we-doen-dit-al-sinds-1987

  Comité 4 en 5 mei @Comite4en5mei:
  De kransen op de dam worden sinds de nieuwe herdenkingsopzet in 1987 voor middernacht weggehaald en voor 8.00 uur teruggelegd.

 9. Ego-non-solus

  “Amsterdam huilt, waar het eens heeft gelachen”.

  Tja, ooit was dat zo. Nu wordt er hooguit lachend de schouders opgehaald. Niets aan de hand toch? Dat het impliciet kwetsend is – want bevestigt dat dit zou kunnen gebeuren – is eigenlijk nog het ergste. Voor een paar honderd Marokkanen dan die meer gevoel voor hun afkomst hebben dan alle Nederlanders tesamen.

  Gisteren las ik dat 14% van de Nederlanders nog bereid zou zijn voor hun land te sterven en met dat percentage onderaan bungelt in Europa. De dag is dichtbij dat ik me schaam Nederlander te zijn.

  1. Beukman

   Het was een mooie herdenking gisteravond, @Ego. Goed bezocht, en door opvallend veel jonge mensen.
   Wat die kransen betreft: deze worden al 30 jaar lang ’s avonds verwijderd en de volgende ochtend teruggezet. Nogal wiedes ook, op zo’n druk punt in de stad.

   1. Ego-non-solus

    “.. al 30 jaar lang ()”

    Dat moge zo zijn @Beukman, maar in het nieuws wordt (mede) vandalisme genoemd als motivatie voor deze actie. Ik ben bang dat dit dan ook niet van werkelijkheidszin gespeend is.

    1. Beukman

     Dat klopt, @Ego. De kransen worden ’s avonds al weggehaald vanaf het jaar dat men de herdenking ging houden zoals men dit thans nog steeds doet. In de stad loopt er ’s nachts allerlei gespuis rond. Mijn inschatting is dat kransen gelegd in een van de westelijke tuinsteden het meeste gevaar te duchten hebben van baldadige jongeren, en die in het centrum van dronken toeristen. Die laatsten pissen en kotsen immers ook in het rond met hun stonede en beschonken koppen.

 10. Peter Selie

  Eigenlijk is het té triest voor woorden, maar gisteravond stonden de veroorzakers en professionele linkse wegkijkers met tranen in hun ogen hun mantra: dit nooit meer, voor de 72 keer in gedachten te herhalen (Kuch)…

 11. Nasrani

  Er was eens een tijd dat onze mariniers een stationshalletje gingen schoonvegen. Foei, dat nooit meer. Maar ik denk: die goede oude tijd! Ten eerste hadden we nog mariniers en ten tweede deden die wat tegen overlast.

 12. Peter Selie

  De NSB-ers van heden…

  Op deze dag waarop ieder herdenkt,
  stilstaat bij het oorlogsverleden
  terwijl deze herdenking dreigt gekaapt,
  door de NSB-ers van het heden.

  Vechten voor onze vrijheden
  ging niet zonder slag of stoot
  met gevaar voor eigen leven
  mede door toedoen van NSB-ers gedood.

  Toen was het helder, goed of fout
  De patriot, hevig in opstand
  tegen onderdrukker
  en NSB-er, heulend met de vijand.

  Nu, in een andere wereld,
  met wederom dreigend geweld
  Wie heult er met deze vijand?
  Wie zijn het, die ’t ze vertelt?

  Het is een vijand, goed vermomd,
  niet herkenbaar aan een wapen,
  maar wel met kazerne en uniform,
  terwijl het volk ligt te slapen.

  De NSB-ers, in aantal nimmer zo groot
  zijn toegeeflijk, praten goed.
  Vrijheid van “religie”, immers een “moet”
  Wordt het ons aller dood?

  Doel van toen was overheersing.
  Verschil tussen reich en kalifaat?
  NSB-ers blijf je houden
  zo ook bloed, in menig straat.

  Realistisch dreigend gevaar,
  moderne NSB-ers verdedigen ‘t kalifaat
  De Patriotten staan weer klaar.
  Is vrijheid nog verdedigbaar?

  Kijkend naar het verleden,
  maar denken in het vooruit.
  De NSB-ers van het heden
  Lachen ons nu nog uit.

  Zij zijn onwetend, kijken weg.
  Weigeren kennis van ‘t boek vol verderf.
  Soldaten in een djellaba.
  Hé NSB-er van het heden, !@#$%^&*!

  1. Efra

   Peter Selie, Mag ik jouw gedicht gebruiken, a.u.b.

   1. Peter Selie

    Natuurlijk Efra, overigens is het niet van mij, vergat de bron te noemen waar het gedicht staat geplaatst.

    https://fenixx.org/2017/05/05/de-nsb-ers-van-heden/

 13. Efra

  Gisteren las ik dat 14% van de Nederlanders nog bereid zou zijn voor hun land te sterven en met dat percentage onderaan bungelt in Europa. De dag is dichtbij dat ik me schaam Nederlander te zijn.
  Ik als oud marinier(1972)zou ook helemaal NIET MEER voor dit linkse land willen sterven.
  En die vlag………daar schijt ik tegenwoordig op!!

 14. Vabis

  Al haalt men die kransen al dertig jaar weg, waar ik overigens geen ene zak van geloof, want anders had dit al lang bekend gemaakt geweest na de eerste keer dat die Marokkaanse larven met die kransen voetbalden, dan nog is het schandalig, ik maak mij sterk dat er geen land ter wereld is waar dit soort praktijken plaats vinden. Dit kan enkel en alleen in het open riool wat Amsterdam is!

  1. Beukman

   @Vabis
   Zelfs een hek om een paar kransen is nog niet genoeg, althans in R’knor:

   https://www.metronieuws.nl/binnenland/rotterdam/2015/05/dronkaards-smijten-met-kransen-dodenherdenking

   Dat waren geen Marokkaanse rotjochies, Vabis, dat waren blanke dronken lorren.

   En hier, de bekladding van een oorlogsmonument door kaaskopjes:
   http://kafka.nl/identitair-verzet-organiseert-nazistische-provocatie-op-dodenherdenking/

   “In 2006 bekladden enkele jonge neonazi’s op 4 mei het oorlogsmonument in het dorpje Klaaswaal, waar de dodenherdenking daarvoor had plaatsgevonden. Ze schilderden een hakenkruis en de neonazileus ‘Wir sind Zurück’ en gooiden kransen die waren neergelegd op de grond. De hoofddader van deze vernieling, Karl-Jan Walle, is de afgelopen jaren een van de kopstukken van de Vrije Nationalisten Noord-Brabant (VNNB).”

   Let’s face it. Tuig heb je altijd en overal, en ontstijgt etniciteit. Het enige dat tuig gemeen heeft is dat het altijd mannen zijn.

  2. Beukman

   @Vabis
   Zelfs een hek om een paar kransen is nog niet genoeg, althans in R’knor:

   https://www.metronieuws.nl/binnenland/rotterdam/2015/05/dronkaards-smijten-met-kransen-dodenherdenking

   Dat waren geen Marokkaanse rotjochies, Vabis, dat waren blanke dronken lorren.

   1. Floris

    Er wordt niets gemeld over de huidskleur of afkomst van de dronken lorren, Beukmans.

    1. Kodi

     Moet dat dan weer angstvallig verzwegen worden, want niet mogen stigmatiseren..?

  3. Beukman

   En hier beste @Vabis, de bekladding van een oorlogsmonument door kaaskopjes:
   http://kafka.nl/identitair-verzet-organiseert-nazistische-provocatie-op-dodenherdenking/

   “In 2006 bekladden enkele jonge neonazi’s op 4 mei het oorlogsmonument in het dorpje Klaaswaal, waar de dodenherdenking daarvoor had plaatsgevonden. Ze schilderden een hakenkruis en de neonazileus ‘Wir sind Zurück’ en gooiden kransen die waren neergelegd op de grond. De hoofddader van deze vernieling, Karl-Jan Walle, is de afgelopen jaren een van de kopstukken van de Vrije Nationalisten Noord-Brabant (VNNB).”

   Let’s face it. Tuig heb je altijd en overal, en ontstijgt etniciteit. Het enige dat tuig gemeen heeft is dat het altijd mannen zijn.

   1. Vabis

    Ook die mag men van mij standepede een nekschot geven Beukman, maar dan die moslimlarven waar jij altijd zo voor in de bres springt ook natuurlijk, van grafkransen blijf je af, punt…

    1. Beukman

     Vind ik ook @Vabis. Tegen de muur met kransgooiers. Sterker nog: het monument zelf bestaat voor een groot deel uit een geschikte muur.

     1. Peter Selie

      Je gooit het nu snel over een andere boeg beukman, iedereen weet hoe de vlag er bij jouw voorstaat, linkse anuskansparelknuffelaar.

   2. Peter Selie

    Je verkeert bij Kafka in goed gezelschap beukman, wanneer stel jij eens een daad tegen het rechts-populisme (Kuch)..

 15. Peter Selie

  http://izquotes.com/quotes-pictures/quote-never-give-in-never-never-never-never-in-nothing-great-or-small-large-or-petty-never-give-winston-churchill-219049.jpg

  “We zullen doorgaan tot het einde
  We zullen vechten in Frankrijk
  We zullen op de zeeën en oceanen vechten
  We zullen vechten in de lucht, met groeiend vertrouwen en groeiende kracht
  We zullen ons eiland verdedigen
  Koste wat het kost
  We zullen vechten op de stranden
  We zullen vechten op de landingsbanen
  We zullen vechten in de velden en in de straten
  We zullen vechten in de heuvels
  We zullen ons nooit overgeven.”

 16. Verlazques

  Dit is de wereld en met name Amsterdam op z’n kop zetten. Die Eberhard zwicht voor alles en denkt dat je met een kopje thee drinken kunt oplossen, als hoofd van de politie zou hij hier keihard tegen moeten optreden. Ik ben nog opgevoed onder het motto ‘wie niet horen wil, moet voelen’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.