Trump in Saoedi-Arabië: “Amerika gaat andere landen niet meer de les lezen”

Donald Trump stelt zich gematigder op in Saoedi-Arabië dan tijdens zijn verkiezingscampagne.

In Saoedi-Arabië laat Donald Trump weten dat Amerika zich vanaf nu op een andere manier gaat gedragen in de wereld. Het is afgelopen met allerlei (dure en grootschalige) avonturen die erop gericht zijn om de hele wereld te veranderen. “We zijn hier niet om anderen de les te lezen,” aldus de Amerikaanse president, “we gaan anderen niet vertellen hoe ze moeten leven, wat te doen, wie ze moeten zijn, of hoe ze God moeten aanbidden. In plaats daarvan zijn we hier om bondgenootschappen aan te bieden — die gebaseerd zijn op gedeelde waarden en belangen — zodat we op die manier een betere toekomst kunnen creëren.”

Dat zijn natuurlijk heel andere woorden dan die van George W. Bush, maar ook dan die van Barack Obama. Die eerste wilde overal ter wereld “democratie” verspreiden, wat helaas tot gevolg heeft gehad dat het onrustiger dan ooit werd in het Midden-Oosten. En wat Obama betreft: zijn ideologie was weliswaar anders dan die van Bush, maar desalniettemin eerst en vooral idealistisch van aard, wat ook weer allerlei problemen veroorzaakte. Trump kiest dus voor een heel andere aanpak: een pragmatisch buitenlands beleid dat erop gericht is zaken te doen met andere landen en samen terrorisme te bestrijden, maar dat zich verder niet bezighoudt met de wijze waarop die andere landen geregeerd worden.

Dat is veelzeggend, maar dat deel van de speech die Trump vandaag gaf in Saoedi-Arabië is niet het enige opvallende deel. Trump brak namelijk ook met de retoriek die hij tijdens zijn campagne nogal eens gebruikte en die veelvuldig gekopieerd werd door zijn Alt-Right fans. Zo zei hij onder meer dat de strijd tegen het terrorisme niet een oorlog is tussen verschillende beschavingen of religies, maar tussen gewone mensen (van welke religie dan ook) en gekken die anderen zomaar willen vermoorden:

Dit is geen strijd tussen verschillende religies, verschillende stromingen of verschillende beschavingen. Dit is een strijd tussen barbaarse criminelen die menselijk leven willen vernietigen aan de ene kant, en normale nette mensen van alle religies, die leven juist willen beschermen, aan de andere. Dit is een strijd tussen goed en kwaad.”

Daarnaast gebruikte Trump vandaag de term “Islamist extremism” (oftewel “Islamistisch extremisme”), in plaats van “radicaal-islamitisch terrorisme,” wat de term is die hij in het verleden gebruikte. De reden? Door de term “Islamist extremism” te gebruiken wil hij duidelijk maken dat hij het niet over moslims in het algemeen heeft. Dat is natuurlijk een belangrijk onderscheid. Misschien dat zijn alt-right fans daar niet al te blij mee zijn, maar soit.

In Amerika zelf laat Trump nog niet echt zien dat hij groeit als politicus en leider, maar wat deze speech betreft is er wel degelijk duidelijk een ontwikkeling zichtbaar. En ja, dat is positief. Als leider van Amerika is het aan hem om het buitenlands beleid vorm te geven. De hele tijd mensen en hele religies tegen je in het harnas jagen is daarbij bepaald geen handige zet, zeker niet als je hun steun juist nodig hebt om terrorisme effectief te bestrijden. Dat links vervolgens huilt dat hij zogenaamd hypocriet is zal hem koud laten. De man moet zich nu als een staatsman gedragen. Dat links het vervelend vindt dat hij daar toe in staat is, is volstrekt irrelevant.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. CJD

  Ik ben alles behalve een fan van Trump maar zijn “hands off policy” is een verademing

 2. Ritter

  Trump heeft altijd gezegd dat hij niet meer doet aan “nation building” en andere landen niet de les zal lezen.

  Trump is een verademing t.o.v Obama die het woord “islamitisch” terrorisme niet in de mond durft te nemen. Ook legitimeerde Obama het Moslim Broederschap door zijn speech in Cairo in 2009 met alle gevolgen vandien

  Ook zijn oproep om gezamenlijk het islamitische terrorisme te bestrijden is een teken van leiderschap en zal leiden tot herstel van vertrouwen in de VS in de regio.

  Trump zal de leiding nemen om terreur te bestrijden. We zullen over een aantal jaren zien of de islamtische landen inderdaad bereid zijn om hier aan mee te werken of dat ze alleen maar lippen dienst bewijzen.

  Veel landen in de regio hadden het vertrouwen in de VS verloren door het beleid van Obama. Trump zal dat vertrouwen herstellen door leiderschap te tonen.

  Michael schrijft: “In Amerika zelf laat Trump nog niet echt zien dat hij groeit als politicus en leider”

  In de VS word Trump dagelijks aangevallen en gedemoniseerd door een zeer vijandige media die Trump wil ondermijnen en ten val wil brengen. Vandaar ook die dagelijkse roddel verhalen in de Wapo en NYT. Om van CNN nog maar te zwijgen. Daarbij “lekken” medewerkers die door Obama zijn aangesteld naar de media. Het zijn roddel verhalen die door de media gretig als “feiten” worden gepresenteerd.

  Gen. Keane: Trump Creating ‘Framework of an Arab NATO’ to Combat Terror
  http://insider.foxnews.com/2017/05/21/donald-trump-saudi-arabia-trip-creating-arabic-nato-fight-terrorism-jack-keane

  1. Anna

   Ritter. In Amerika mag niks positiefs over beleid president Trump voor het voetlicht worden gebracht. De Europese papegaaien media doet daar vrolijk aan mee. Ze volgen alles tot in de puntjes wat de Democraten uitspuwen.

  2. Ni28

   Ik deel uw mening.

 3. Jantje

  vermoedelijk hebben de Arabieren klink wat aandelen Trump hotels.

 4. poldi

  PvdA WOEST om ‘racistische’ cartoon Leefbaar R’dam.
  https://www.powned.tv/artikel/pvda-woest-om-racistische-cartoon-leefbaar-rd

  1. Ni28

   Mooie informatieve cartoon, waarheid maakt velen boos.

 5. Anna

  “Amerika gaat andere landen niet meer de les lezen”. Dat werd de hoogste tijd. Nu nog de oorlogzuchtige leiders binnen de NAVO die wel een flinke harde les nodig hebben.
  Trouwens kijk allemaal eens naar Canvas “Afspraak” waar Derk.Jan Eppink goed uitlegt hoe de Amerikaanse media Trump op een schandalige wijze naar de afgrond proberen te werken. Hij zegt “het doel van de Amerikaanse media is Trump af te zetten”. De Europese media gaat daar vol op het orgel in mee.Europese journalistiek heeft geen eigen mening ze volgen de mening van de Democraten op de voet. Papegaai D66 Jan Terlouw bij Buitenhof had ook weer wat negatiefs in te brengen. Hij kan met mooie woorden en zinnen heel valse, lelijke, smerige dingen zeggen over de ander die hem niet bevallen. Die lui deugen van geen kant.

  1. Ni28

   Gisteren was Eppink ook in B.C. te horen over deze onderwerp. Dat het hele Zuiden en Midden Trump voor 100% steunt zult je hier niet horen.

  2. Beukman

   Anna meldt:
   “Amerika gaat andere landen niet meer de les lezen”

   Dat is dan zeker een pas verworven inzicht, want een paar weken terug heeft Trump Syrië nog gebombardeerd.

   Ook opmerkelijk: hier op DDS werd voorheen dwingend aan staatshoofden opgelegd om iets te zeggen over de mensenrechten van het land waar ze op bezoek gingen.
   Tot gisteren: dat vrouwen er worden gestenigd en opgehangen en worden onderdrukt, kan kennelijk plotseling niemand meer schelen. En Trump zweeg als het graf.

 6. Guus Geluk

  Het is een kwestie van tijd voor Trump weer zijn grote mond opendoet en een stommiteit begaat.

  1. Ni28

   Je bent tegen Trump, dat weten wij al.

   1. Guus Geluk

    Jij voor, dat weet ik ook.

 7. Ni28

  Een gezonde standpunt van de VS onder Trump. De politie agent van de wereld was een ondankbare rol die de VS weinig goeds heeft gebracht. Alleen “Ami go home”. Een verademing na de democratische periode van Obama en Clinton die de migratie uit Afrika hebben ontketend. Daar zitten wij nu mee. De wereld is een Khadaffi armer maar is in chaos gestort en Europa is de slachtoffer. Clinton zou echt achter de tralies moeten zitten.

 8. Klaas Ypema

  Holle prietpraat van een wapenhandelaar. Hoezo handen af en geen de les lezen? Hij bedoelt dus gewoon: hier heb je de wapens en zie maar wie je er mee vermoord, als ik mijn poen maar krijg. Op naar de volgende klant en die vertel ik hetzelfde. Ben benieuwd of de paus ook nieuwe wapens nodig heeft voor de Zwitserse Garde.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.