Trump ontmoet Russische én Oekraïense minister Buitenlandse Zaken op zelfde dag: “Let’s make peace!”

Donald Trump deinst niet terug voor gewaagde diplomatie. Zal het hem lukken om vrede te sluiten met Rusland? 

Sinds de Russische annexatie van de Krim en de burgeroorlog in Oost-Oekraïne tussen het regeringsleger en pro-Russische rebellen, is de relatie tussen Rusland en het Westen afgekoeld tot het nulpunt. De EU en de VS beschouwen de acties van Rusland als onrechtmatige agressie, terwijl Rusland juist vindt dat de uitbreiding van de NAVO en de EU in haar richting de verhoudingen op scherp heeft gezet. Hoe dan ook, onder Barack Obama werden de betrekkingen met Rusland en president Poetin volledig verziekt.

Donald Trump beloofde in zijn campagne een einde te maken aan de vijandigheid, en heeft het doel gesteld om de betrekkingen met Poetin weer te verbeteren. En dat blijft niet bij woorden, maar komt ook tot uiting in daden: deze week ontmoette Trump zowel de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, als de Oekraïense buitenlandminister Pavlo Klimkin. Op dezelfde dag!

“Let’s make peace!” schrijft de Amerikaanse president in een tweet – laten we vrede sluiten! Dit is een staaltje zeer gewaagde diplomatie van Trump. De verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne zijn immers nog steeds bijzonder slecht, en misschien is het wat aan de vroege kant om zo’n vredespoging nu al openbaar te maken. Aan de andere kant laat de president hiermee zien dat vrede tussen Rusland en Oekraïne een serieuze ambitie van hem is, waar hij zich echt voor zal inzetten. Het is te hopen dat deze diplomatieke inspanning het gewenste resultaat oplevert: Rusland kan namelijk veel voor ons betekenen. Poetin is geen lieverdje, en de belangen van Rusland zijn vaak verschillend van de onze. Toch is Rusland een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de radicale islam, en is het land belangrijk voor de toevoer van gas naar Europa. Het kan dus geen kwaad om de banden aan te halen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. EdeGraaf

  In Rusland is de holocaust opnieuw gaande, maar daar zal Trump het wel niet over gehad hebben.

  1. Guus Geluk

   Trump bewapent YPG-terroristen en doet aan buitenlandse interventies. Tot zover America First.

  2. Seneca

   O ja, vertel eens. Ik ben benieuwd. Wel reageren anders is het – zoals zo dikwijls op dit blog – gelul in de ruimte.

   1. EdeGraaf

    In Tsjetsjenië worden homo’s in concentratiekampen gestopt, gemarteld en vermoord.

    1. swetsnek

     heb je daar beelden van foto’s ????

     1. HaZ

      We hebben hier een heuse Nederlandse Roddelaars Courant (NRC) lezer in ons midden……..
      https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/18/tsjetsjenie-sluit-homos-op-in-concentratiekampen-8280675-a1555052

     2. EdeGraaf

      Dat artikel is van een paar weken geleden. Inmiddels is er meer bekend en is er een begin gemaakt met geld inzamelen om alle homo’s uit Tajetsjenië te evacueren. De eerste evscuaties hebben al plaatsgevonden.

 2. Guus Geluk

  De baan tot vrede is al gëeffend door bondskanselier Merkel en president Hollande met het Minsk-akkoord in 2015. Trump probeert dus niets nieuws: de Europese diplomaten hebben eerder voor rust in de chaos gezorgd.

  1. swetsnek

   hahahahaha randdebiel is ook weer eens aanwezig man rot op JODENHATER

 3. Guus Geluk

  Sybren acht Poetin een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de islam.

  Haha.

 4. Sniper666

  @ GG

  Poetin bewapent Assad (en nog veel meer) en Rusland doet net zo goed aan buitenlandse interventies. De Europese diplomaten hebben nog geen kip klaar gemaakt. Als Europa keek men ernaar maar deed men niets toen Rusland de Krim annexeerde. Het is nota bene onze eigen achtertuin. Het is daar nog steeds een chaos. Trump tracht de boel weer wat op te schudden hopelijk in de goede richting. Geen idee of Rusland een bondgenoot is in de strijd tegen radicale islam.

  1. Guus Geluk

   Tegen de annexering van de Krim was weinig te doen en het is goed dat de EU zich er niet mee heeft bemoeid. Oekraïne is uiteindelijk maar een kandidaat-lid van de EU en geen lid van de NAVO. En wat kon men doen? Tja, sancties opleggen.

   Trump zet in feite het buitenland-beleid van Obama door. Hier en daar een interventie, bombardementen op IS en Poetin als een bedreiging blijven zien. In dat opzicht vraag ik me af of Trump veel kan bereiken bij de Russen en Oekraïne. Het lukte de Europeanen niet.

   1. Sniper666

    @ GG

    Natuurlijk was er tegen de annexatie van de Krim iets te doen. U is typisch voor het soort mens dat zich gelijk gewonnen geeft. U gaat zich straks ook klakkeloos schikken als verse moslim, eens de islam het hier voor het zeggen krijgt.

    Er is van alles te verzinnen. Geen gas en olie meer afnemen van Rusland bijv. Of hen dreigen (en doen) de Russische enclave Kaliningrad bij de EU in te lijven als ze zich niet terugtrekken uit de Krim. Russen zijn alleen maar gevoelig voor een harde hand.

    We moeten nog bezien of het buitenland-beleid van Obama via Trump zo verder gaat. Als het Trump gaat lukken wat te bereiken, staat de EU in haar hemd.

    1. Guus Geluk

     Maar noch de Europese Unie, noch de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, had iets met de Krim van doen. In feite blijft het een puur binnenlandse gelegenheid op het bordje van Oekraïne. Zolang Oekraïne geen EU- of NAVO-lidstaat is, is het voor de EU en NAVO niet absoluut noodzakelijk om in te grijpen. De maatregelen die je voorstaat, hadden zowel de EU en de NAVO kunnen instellen als Oekraïne een bondgenoot was.

     Het akkoord van Minsk, was een door Hollande en Merkel opgezet akkoord, met daarin ingrijpende maatregelen (bijvoorbeeld, wijziging in de grondwet van Oekraïne). Toch wordt het keer op keer geschonden. Als het Trump al lukt om een verdrag op te bouwen, is het onwaarschijnlijk dat beide partijen zich daaraan houden.

     1. Sniper666

      @ GG

      Als je een daad wil stellen naar de Russen toe, moet je handelen en niet naar de papiertjes kijken. Dat doen de Russen ook niet.

 5. Ritter

  Goed initiatief van Trump. Laten we hopen dat hij in zijn vredes initiatief slaagt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.