Daar gaan onze centen dan: Eurogroep wil Griekse schulden kwijtschelden na zoveelste injectie

Weet u nog, die belofte van Mark Rutte dat er “geen cent” meer naar Griekenland zou gaan?

Het is ons keer op keer beloofd: er zou geen cent meer naar die spilzuchtige Grieken gaan, en als er dan toch onverhoopt een kapitaalinjectie zou komen, zouden we dat geld in ieder geval weer terugkrijgen na tig jaar. Hoewel die laatste optie ook niet bepaald aantrekkelijk is – in die tijd had je met dat geld veel kunnen doen waar mensen hiér iets aan hebben – is het beter om je geld ooit dan nooit terug te krijgen natuurlijk.

Nou, die “ooit” is nu dus officieel “nooit” geworden. De Eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben namelijk voor de ontelbaarste keer een paar miljard – 8,5 om precies te zijn – in de bodemloze put die Griekenland heet gepompt. Het mooiste? Ze hebben dat gedaan onder de voorwaarde dat dat geld daar voor altijd blijft:

De Eurogroep keurde de nieuwe uitbetaling goed, nadat de chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, had beloofd mee te blijven doen aan het Griekse steunprogramma. Voorwaarde is wel dat er in de toekomst wordt gewerkt aan schuldverlichting voor de Grieken. Volgens het IMF is de Griekse schuld onhoudbaar.

Vergis je niet: “schuldverlichting” is eurofiele codetaal voor “schuldenkwijtschelding”. Belastinggeld weg, voor eeuwig, tot in den oneindigheid. Dat is namelijk de enige oplossing die er nog lijkt te zijn aangezien de schuld inderdaad onhoudbaar is: met de enorme berg aan leningen die ze daar hebben lopen is het op termijn onmogelijk geworden om met wat ze daar verdienen alles terug te betalen.

En dat is dus gewoon onze eigen domme schuld.

Dát we Griekenland wilden helpen is niet eens zo’n misstap, maar hoé we dat hebben gedaan natuurlijk wel. We zijn ronduit laks geweest met het toezicht op de naleving van de ‘harde bezuinigingen’ die er doorgevoerd hadden moeten worden in de landen die noodhulp kregen. Niet heel verrassend zijn de landen die wél netjes hervormden en bezuinigden (Portugal, Ierland, Spanje) inmiddels weer goed op weg – het steunprogramma voor Portugal is bijvoorbeeld afgelopen maand overbodig verklaard – en zitten de starre Grieken nog altijd in dezelfde misère. Dat is de schuld van de extreemlinkse regering daar, de grote groep anarchisten die het land telt en natuurlijk van de vele corrupte ambtenaren en belastingontduikers, maar ook gewoon van onszelf.

Het ergste hieraan is dat we nu zoveel geld daarheen hebben gepompt dat we niet meer kúnnen zeggen dat we Griekenland dan maar laten vallen. In plaats van dat we – zeg maar – 10% niet meer terugzien, zien we dan letterlijk geen cent meer terug. We hebben ons lot aan dat van de Grieken verbonden, en welke beslissing we ook nemen: het loopt financieel slecht met ons af.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ni28

  Leugenaar Rutte, gelogen: Geen cent meer naar de Grieken!
  Premier Rutte, niet gelogen: Geen cent meer terug van de Grieken.

  1. Peter Selie

   Begrijp niet beste Ni28 dat een demissionair kabinet dit zomaar kan doen.

   1. Sniper666

    @ Peter Selie

    We hebben geen moer te vertellen. De EU doet het!

    1. hans-e-pans

     We hadden enige jaren geleden zo’n stevige staatssecretaris die, met een glimlach om de mond, voor de camera’s wist te vertellen dat al het geld tot de laatste eurocent zou worden terugbetaald. Zelfs met rente vertelde hij er ook nog bij.

     Voor de duidelijkheid.

     Die miljarden Euro’s gaan niet naar de Grieken, maar naar de schuldeisers van de Grieken. Dus o.a. de Duitse- en Franse-grootbanken. Die grootbanken hebben tegen alle waarschuwingen in geld uitgeleend aan de Griekse regeringen omdat ze wisten dat de Europese belastingbetalers er borg zouden staan. Zo geschiede.

 2. Peter Selie

  Daar gaan onze centen dan: Eurogroep wil Griekse schulden kwijtschelden na zoveelste injectie, tja heel simpel de gewone Griekse man en vrouw worden gegijzeld door een nooit aflatende schuld. De westerse economieën draaien gewoonweg op schuld, de Duitse en Nederlandse systeembanken en financiële markten springen er uit.

 3. Sniper666

  @ iedereen

  Lees a.u.b. dit boek van Ad Broere eens. Titel ; Geld komt uit het niets.

  Zoals met zo veel onderwerpen worden we op school niet vertrouwd gemaakt met de thema’s waar het werkelijk om draait in het leven. Geld gebruiken we elke dag, maar we weten er feitelijk geen reet van wat dit spul nou werkelijk is.

  Hoe kom ik hierbij i.c.m. de Griekse schuldenberg? Stel nou dat de ECB deze maand gewoon wat extra “geld drukt” en richting Athene verscheept.

 4. Ben Zine

  Ik kan me nog herinneren dat toenmalig minister van Financiën De Jager verzekerde dat het geleende geld aan Griekenland tot en met de laatste cent zou worden terugbetaald MET RENTE. Zie in bovenstaand filmpje hoe deze opgeblazen vetklep staat te LIEGEN dat het gedrukt staat. Daar gaan inderdaad onze belastingcenten, als sneeuw voor de zon in een bodemloze put.

  1. Ben Zine

   https://www.youtube.com/watch?v=vEeGflJqdCQ
   Een glashard liegende Jan Kees de Jager.

   1. Peter Selie

    Stuitend hé om deze CDA leugenaar nog eens terug te zien.

 5. Peter Selie

  Door Joost Niemöller

  Bij de laatste verkiezingen is de PvdA verpletterd. Maar de bestuursmacht van de PvdA is niet verdwenen. Zo is er nu een demissionair kabinet dat gewoon door gaat met eigenstandig beslissingen nemen, ongehinderd door invloed van de Kamer. De PvdA nam bij monde van staatssecretaris Sharon Dijksma een voor de staatsbegroting belangrijke beslissing over ‘onderzoek’ naar de klimaatverandering, nu Trump de VS heeft terug getrokken uit het verdrag van Parijs:

  Dijksma verdubbelt daarom de Nederlandse bijdrage tot 100 duizend euro dit jaar en komend jaar (plus 50 duizend extra voor de 1,5 graad-studie), en roept andere EU-lidstaten op hetzelfde te doen.
  In dit demissionaire kabinet heeft de PvdA getalsmatig een veel grotere macht dan die in een volgend kabinet zal worden. Deze partij heeft er belang bij de formatieperiode zo lang mogelijk te rekken. PvdA-ers in Brussel nemen belangrijke beslissingen buiten het Nederlandse parlement om. Bijvoorbeeld weer 8,5 miljard naar Griekenland schuiven.

  Voor de goede verstaander is het duidelijk dat de PvdA informateur Tjeenk Willink is aangestuurd om het opnieuw regeren met de PvdA mogelijk te maken. Dat gaat stapsgewijs.

  -GroenLinks werd onmogelijk gemaakt.

  -Tjeenk Willink nodigde partners VVD en CDA nog eens uit om de PVV uit te sluiten.

  -De combinatie met ChristenUnie wordt afgesloten.

  In de Kamer maakt PvdA fractievoorzitter Asscher duidelijk dat hij eerst wil dat de combinaties met GroenLinks en ChristenUnie helemaal worden uitgesloten. Dat is begrijpelijk. Hij weet dat de PvdA het minst zal stuiten op tegenwerking van CDA, VVD en D66. Maar zolang die partijen altijd nog een mogelijke andere optie achter de hand hebben, zal dit zijn machtspositie in de onderhandelingen verzwakken. Uiteraard is het ook in het belang van de PvdA om de PVV echt helemaal, maar dan ook helemaal, ja echt definitief uit te sluiten, en dit te laten vastleggen op papier. PvdA-er Tjeenk Willink heeft aan die wens laten voldoen.

  Als aan alle voorwaarden voldaan is, kan Asscher zijn PvdA eisen stellen en zal een partij die de verkiezingen verloren heeft op een wijze waarop in Nederland zelden verkiezingen verloren worden, toch weer aanschuiven bij de macht. Want dat is wat de PvdA wil. Deels via het kabinet. Deels om zo de bestuurslagen in het land veilig te stellen.

 6. Roughwood

  Goh, verrassend hè. NL heeft totaal ruim 20 miljard aan Griekenland geleend.
  http://nos.nl/artikel/2045894-grexit-of-niet-nederland-betaalt.html

  In totaliteit staan we zelfs voor 90,3 miljard garant!
  http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Dossiers/E/Europese_Unie/Hoeveel_geld_geeft_Europa_uit_aan_noodfondsen_voor_EU_landen_in_financi%C3%ABle_problemen

  Dat we dit niet allemaal terug gaan zien lijkt me duidelijk. Geld dat we hier beter zelf hadden kunnen besteden (zorg, onderwijs, schadeloos stellen Groningers, infra, politie, brandweer, douane, defensie, noem maar op). Maar nee hoor, gewoon lekker in die bodemloze EU putten blijven storten. Daarom uit de EU en wel zo snel mogelijk.

 7. Ni28

  Peter Selie, u hebt gelijk, een demissionaire kabinet zou dit niet mogen doen maar geen haan die naar kraait want de volgende premier is dezelfde.

  1. Peter Selie

   +++++

 8. Ritter

  Griekenland is een (financiële) put zonder bodem die de belastingbetaler veel geld kost.

  In 2012 zie Rutte dat er geen geld meer naar toe zou gaan. Geert Wilders voorspelde dat er nog veel geld naar Griekenland zou gaan.

  Geert Wilders blijkt dus gelijk te krijgen.

 9. Floris

  Kijk die foto van Rutte met dat drankorgel eens. Hij geeft hem nog net geen tongzoen.

  Dat baantje bij de EU heeft Pinokkio allang in de wacht gesleept. Als hij hier oprot zit hij in no time in Brussel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.