Escalatie dreigt in Londen: busje rijdt in op moslims

Geen categoriejun 19 2017, 8:00
De situatie in het Verenigd Koninkrijk lijkt een radicale wending te krijgen nu er een terroristische aanslag tegen moslims is gepleegd. In het noorden van Londen in de multiculturele wijk Finsbury Park is een 48-jarige man ingereden op een groep moslims bij de Finsbury Park Moskee. Het is een van de grootste moskeeën in Londen.
Er is verder nog niet veel bekend over de man die het busje bestuurde, of wat de motieven zijn. De man is vastgehouden door lokale bewoners en daarna gearresteerd door de politie. Meer dan tien mensen zijn gewond en één persoon is op slag dood gegaan. De moslims waren van plan om een dag ramadan af te sluiten bij de moskee. Dat zijn er ook nogal veel, want de wijk bestaat voor meer dan tien procent uit moslims.
De motieven zijn dan nog niet officieel bekend, maar er zijn speculaties mogelijk over de redenen van de mogelijke aanslag. Afgelopen maand is er veel gebeurd in het Verenigd Koninkrijk, zoals de aanslag bij een Ariana Grande concert in Manchester, of een busje die bij de London Bridge ook inreed op voetgangers. De drie mannen staken daarna mensen in de omgeving neer. In totaal zijn er bij deze twee grote aanslagen dertig mensen omgekomen en meer dan honderd mensen gewond geraakt. Dit kan een reactie zijn op deze aanslagen.
De moskee in Finsbury Park staat bekend als een van de meest militante moskeeën van het Verenigd Koninkrijk. Radicale en militante moslims kwamen bij deze moskee vaak bij elkaar zegt Peter Bergen, een analist gespecialiseerd in terrorisme.

If you were interested in targeting a group of Muslims at a mosque that was notorious, this would be the mosque you would do it at. I think it's significant that they had the reputation historically of being one of the most militant mosques in London. And that reputation may be more historical than current.

Theresa May heeft gereageerd op het incident als 'tragisch', er komt vandaag een crisisberaad met betrekking tot de aanslag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten