Heel goed: Europees Hof pakt sojamelk aan

Sojamelk moet voortaan een andere naam krijgen.

Een prima besluit van het Europees Hof van Justitie dat veganisten even lekker aanpakt:

Sojamelk mag geen sojamelk meer heten. Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag bepaald dat plantaardige producten niet verkocht mogen worden onder de naam van zuivelproducten als boter, kaas en melk. De rechters wijzen op het ‘verwarringsgevaar’ van productnamen als tofuboter of vegakaas.

Dit soort producten zijn natuurlijk je reinste bedriegerij. Misschien dat ze als boter-, kaas of melkvervangers kunnen functioneren, maar dat is iets heel anders dan dat ze dat zélf zijn, hoewel een ‘andere variant.’ Nee, dit is geen andere variant: sojamelk is geen melk, vegakaas is geen kaas en tofuboter is geen boter. Zoals het Hof terecht uitlegt:

Weliswaar geven de namen blijk van hun plantaardige oorsprong (‘soja’, ‘vega’), maar zetten de klant toch op het verkeerde been door zuiveltermen toe te voegen. Zelfs als het label duidelijk tekst en uitleg geeft over de aard van het product dreigt verwarringsgevaar, aldus het hof. Melk, room, boter, kaas of yoghurt zijn voorbehouden aan dierlijke producten.

Zo, die kunnen groene gekkies in hun zak steken. Je kan niet zomaar doen alsof je een zuivelproduct maakt terwijl dat helemaal niet zo is.

Nou moet er nog even iets gedaan worden aan zogenaamde “sojaburgers,” “groenteburgers” en “vegaschnitzels.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. CJD

  AHa je bent dus niet echt tegen Brusselse bemoeizucht als het je toevallig uitkomt. Niet erg consequent he

 2. Peter Selie

  Het Europees Hof moet het hier beneden maar eens aanpakken (Kuch)

  Doorzie het spel
  Deze onderhandelingen zijn uiteraard compleet kolder. Er is reeds een totale consensus over het feit dat meer immigratie moet. En oh ja, er is ook totale consensus over het feit dat Nederland als land moet worden opgedoekt (overdracht van soevereiniteit) om volledig onder anti-democratische centrale aansturing te vallen van de ongekozen eurocraten van de EU, die uiteraard ook volledig pro-migratie zijn.

  EU-plan: gratis vluchten aanbieden aan asielzoekers. Om migranten te ontmoedigen [..] de lange reis naar de Europese Unie te voet [red: of boot] af te leggen, gaan er stemmen op binnen de EU om vliegreizen voor asielzoekers naar veilige landen te betalen. [Aldus de ongekozen EU vice-keizer Frans Timmermans, PvdA, uiteraard nog steeds in functie! Idem Dijsselbloem, dus Kabinet Rutte n+1 moet uiteindelijk weer met PvdA tot stand komen.]

  Ondertussen haalt de EU met miljoenen tegelijk ‘asielzoekers’ op uit Noord-Afrika (op uw kosten uiteraard) met taxidienst Frontex en de diverse NGO’s van o.a. Soros, en dringt de EU deze asielzoekers op met verplichting tot nationaliseren en gratis koninklijke behandeling. Voor de duidelijkheid: de Europese Commissie wil weigeren strafbaar maken. Kabinet Rutte n-1 ondertussen drong al deze migranten maar wat graag op en verspreidde ze over heel Nederland. Hij onderhandelde immers letterlijk zelfs met Turkije voor immer meer migratie in plaats van gewoon eens Europese buitengrenzen te gaan bewaken. (Laat staan om gewoon de binnengrenzen eens te gaan bewaken!)

  https://www.jdreport.com/kabinet-speelt-spel-voor-meer-immigratie/

  1. Ni28

   Allemaal erg belangrijk maar intussen heet sojamelk nog steeds sojamelk. Brussel gaat over op actie.

 3. Sniper666

  Pindakaas?

  1. Ikke en zo

   Hier is maar 1 oplossing voor we noemen de ene helft van onze koeien Soja, de andere helft Pinda…………. opgelost!

 4. maartenvasbinder

  Eindelijk pakt de EU de grootste problem kordaat aan. Zit Timmermans hier achter, ons kordate Limburgse kamerolifantje? Omdat hij niet zo mans is, heeft het Hof bepaald. dat hij vanaf nu Timmerlul heet, opdat niemand zich zal vergissen.
  Zo wordt Groen Links Groen Niks en Rutte Brutte.

 5. Sniper666

  Ham burger. Iemand uit Hamburg. Een burger van ham? Nee, zo kan het niet langer. De EU moet zich er echt eens tegen aan bemoeien.

 6. Ni28

  Iedere keer dat ik sojamelk koop denk ik niet dat ik melk aan het kopen ben en het stoort mij niet dat het melk heet maar wel er op lijkt totdat je het geproefd hebt. Als je een keuze maakt om sojamelk te drinken dan weet je toch zelf wel dat het niet uit een koe komt. Dat heeft Brussel nu ontdekt, wij zaten al op te wachten, en hup er moet actie ondernomen worden. Brussel, pak de illegale immigratie aan of de euro dan bent je met iets wezenlijks bezig. Het is Timmermans weer door de vingers geglipt, daar was hij toch voor benoemd?

 7. Ni28

  hahaha!

 8. Ni28

  Sniper666@ en ik maar steeds proberen plakjes te snijden van pindakaas en het lukt niet. Brussel bellen!!!

  1. Sniper666

   @ Ni28

   Zit ik net frisdrank te drinken.. Denk ik, wat is er eigenlijk zo fris aan deze drank. Het zit vol koolzuur, suikers, conserverende middelen etc. Het woord “fris” is gewoon verkracht! Dus leven we inderdaad in een verkrachtingscultuur, daar had AnneZeurkous het toch over? Even Brussel bellen!!!

 9. Ni28

  Krijgen zij bij de EU ook vergoeding voor verveling?

 10. Skippybal1

  Heb de indruk dat de schrijver op basis van een persoonlijk hardnekkig vooroordeel hier zijn mening laat bepalen.

  Volgens mij gaat het hier net zo hard om vegetariërs….waarvan ik met zekerheid weet dat een heleboel rechtse mensen dat ook zijn.

  Het lijkt erop dat de schrijver even niks beters te doen had en het dus een “veganistisch” probleem maakt….en we weten allemaal natuurlijk dat veganisten allemaal, niemand uitgezonderd, hele vervelende linkse kut-hippies zijn.

  Maar euh…dit onderwerp interesseert me verder geen ene reet…

  1. Peter Selie

   Maar euh…dit onderwerp interesseert me verder geen ene reet, waarom reageer je er dan op? Gelijk het goede gevoel in het hoofd verloren na het lezen van het artikel linkse haarbal. Je zou voor de verandering een vierkant bed moeten kopen dan kan je nachts óók lekker dwarsliggen. Cognitieve dissonantie, het spontaan opgetredende, onaangename gevoel in het linkse hoofd, welke ontstaat bij kennisname van feiten of meningen van andere reguurders of auteurs die strijdig zijn met de eigen slinkse overtuiging of mening.

 11. Babaji538

  Er zijn allerlei soorten boter te verkrijgen
  in de Hollandse supermarkt.
  Zo is er halvarine maar ook margarine.

  De Boterberg is geen probleem, meer.
  Een berg valt te overwinnen, door langzaam
  de boter te verdelen in doorgeklopte kaaskoppen.

  Mocht de trek vanavond nog niet zijn gestild,
  bieden verscheidene smaken aan (vlees)vervangers,
  zich aan.

  Een goede kip laat zich in roomboter smoren.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.