Hoera! Sylvana zweert misbruik ‘Artikel 1’ definitief af en gaat op zoek naar nieuwe partijnaam

‘Artikel 1’ kan eindelijk weer geassocieerd worden met dat wat het echt is: het eerste artikel uit onze grondwet.

Johan Thorbecke en andere staatslieden die zich in de loop der tijd hebben toegewijd aan het opzetten en aanpassen van onze grondwet zouden zich in hun graf omdraaien als ze wisten dat er tegenwoordig partijen waren die zó respectloos met die belangrijkste wet omgingen. Artikel 1 is, zoals de naam als doet vermoeden, het eerste (maar overigens zeker niet oudste) deel van die wet en is daarmee ook één van de belangrijkste. Zoals het een degelijk land betaamt is dat namelijk de wet die stelt dat wij hier niet discrimineren op grond van welke reden dan ook. Niet meer dan logisch.

Helaas zijn er ook mensen die geheel doorgeslagen zijn in de interpretatie van dat artikel. Hét voorbeeld daarvan is natuurlijk Sylvana Simons, de vrouw die het tot haar levensdoel heeft gemaakt om de roomblanke, heteroseksuele man (en eigenlijk iedereen die niet als ‘minderheid’ aan te merken is) te torpederen tot ras-racist: wij die ook doet, het is altijd wel uit racistische gronden. Voor zo’n doorgeslagen vrouw is het natuurlijk ook niet vergezocht om haar kansloze partij – die bij de verkiezingen geen enkele zetel wist te bemachtigen! – naar Artikel 1 te vernoemen, waarmee de oorspronkelijke betekenis van dat artikel zwaar letsel wordt aangedaan.

Gelukkig is inmiddels bepaald dat de partij die naam niet langer mag dragen, ten laste van een boete: de rechter heeft dat verboden nu bleek dat een andere organisatie die naam al had, en Sylvana dus feitelijk gewoon plagiaat heeft gepleegd. De grote vraag was echter: wat nu? Een naamswijziging? De boete betalen? De boel dan maar helemaal opdoeken?

Voor Nederland was die laatste optie natuurlijk verreweg de beste geweest, maar zo mooi heeft het helaas niet moeten zijn. Het partijbestuur van – nog heel even – Artikel 1 heeft donderdagmiddag namelijk laten weten dat ze de uitspraak van de rechter accepteren en – hoewel ze, oh wat zijn ze zielig, de redenen onzin vinden – de naam toch maar gaan vervangen:

En dat is op zich al reden voor een feest! Het werk van Sylvana cum suis zal helaas gewoon doorgaan, maar dat zullen ze niet meer mogen doen onder de naam van één van de belangrijkste wetten die wij in huis hebben in dit mooie land. Haar mening is haar mening, maar onze grondbeginselen hoeven nou niet voor altijd met die opvattingen van haar te worden geassocieerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. SlimK1nd

  Ja, jullie moeten stemmen. Ik heb allemaal leuke alternatieve namen bedacht en als iedereen nou stemt, dan schrijf ik er een leuk stuk over en mail dat netjes naar de communicatiemanager van (voorheen) Artikel1 en uiteraard Sylvana (netjes, via Twitter).
  https://twitter.com/SlimK1nd/status/872315442471333889

 2. Adriaan

  Sylvana Simons, mag ik je wederom een goede raad geven? Ga weg uit Nederland. Je hoort hier niet. Je bent dom, dom, dom. Je zult de komende periode heel veel over je schouder moeten kijken, want je bent niet veilig. Er lopen heel veel 14-jarige jongetjes rond.

 3. Roughwood

  Wordt het ‘witte lijst’ of toch de ‘blacklist’?

 4. Wim Vreeswijk

  Beste Sylvana,

  Ik weet nog een aardige naam voor je nieuwe partij: REMIGRATIE NÚ ! Dan worden we hier in Nederland niet meer lastig gevallen met je gezeur over zwarte piet e.d.

 5. corfo

  Gezien de verstandelijke vermogens van dit “mens” mag je als nieuwe naam verwachten : Artikel 2.

 6. Pjotter

  P. v.d. SS.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.