Zure NOS zaait nog even paniek: 'Het wordt een ramp voor buitenlanders na deze Brexit-verkiezingen!'

Geen categoriejun 08 2017, 15:00
Zelfs op de dag van de verkiezingen zelf probeert de NOS indirect kiezers nog even de juiste kant op te sturen, zelfs aan de andere kant van het Kanaal.
Het is de dag van de waarheid in het Verenigd Koninkrijk: net als bij het Brexit-referendum, inmiddels een jaar geleden, staat de gehele toekomst van het land op het spel. Meer dan ooit luidt de vraag, wie gaat dit land leiden, en vooral: wie gaat de Britten de Europese Unie uit leiden? Dát dat gaat gebeuren staat voor eigenlijk alle partijen wel vast: alleen de zéér eurofiele liberalen - zeg maar de Britse D66 - hebben werkelijk niets meer de mening van het volk en zouden de Brexit het liefste de prullenbak in werpen.
Zij gaan vandaag - gelukkig maar - zeker geen overwinning boeken, maar tussen de Conservatives (Theresa May) en Labour (Jeremy Corbyn) gaat het nog spannend worden: hoewel May in de peilingen nog voorstaat, zou het niet eens meer héél verrassend zijn als de extreemlinkse Corbyn toch aan het langste eind zou trekken. Het is nog allemaal mogelijk.
Hoe je er echter ook naar kijkt en wat je voorkeur qua uitslag ook is: de keuze is uiteindelijk niet aan ons geïnteresseerde Nederlanders, maar aan de Britten zelf. Als Nederlandse media hebben wij daar weinig mee te maken, maar bij de NOS hebben ze daar geheel maling aan, blijkt maar weer. Deze linkse staatsomroep doet namelijk nog een ultieme poging om Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk de stuipen op het lijf te jagen, niet heel onwaarschijnlijkerwijs in de hoop dat die - hoewel ze zelf geen stemrecht hebben - hun familie, vrienden, collega's en andere bekenden daar nog even overhalen op een wat Europa-gezindere partij te stemmen. Want hoewel deze verkieizingen om véél belangrijke dingen gaat - ik noem maar even veiligheid - doet de NOS graag alsof het allemaal puur om de 'rechten' - wie heeft ze die rechten dan eigenlijk gegeven? - van de Nederlanders en andere Europeanen in het Verenigd Koninkrijk. Iedereen kan wel voorspellen dat daar gewoon een prima regeling voor gaat komen - geef bijvoorbeeld iedereen die er al vóór het Brexit-referendum was een verblijfsvergunning, om maar een idee te noemen - maar als je dit soort krankzinnige stukken mag geloven heeft Theresa May de voorbereidingen al getroffen om alle EU-burgers binnenkort te deporteren.
Onzin natuurlijk: er wonen ook genoeg Britten in Europa, waardoor een deal om de 'rechten' van al die migranten te garanderen waarschijnlijk in één keer zal kunnen worden gemaakt: in dit geval hebben Groot-Britannië en Europa elkaar namelijk evenveel te bieden. Dat belet onze fijne staatsomroep er echter niet van om toch nog even de gemiddelde Nederlander daar heel nerveus te maken in de hoop dat die nog wat mensen overhaalt voor een stem op Labour of de liberalen. Nu maar hopen dat die taktiek net zo hard zal falen als dat vorig jaar het geval was, maar zelfs als dat zo is, is de NOS tevreden: het is immers allemaal deel van haar grote plan om hier een nieuwe generatie aan mega-eurofielen te kweken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten