Britse verkiezingen: Theresa May stevent af op grote meerderheid. Brexit here we come!

Of slaagt het eurofiele en politiekcorrecte Labour er tóch in om de meeste peilers te verrassen?

Vandaag is het D-Day in het Verenigd Koninkrijk. Britse kiezers gaan naar de stembus om te bepalen welke partij — en welk persoon — hun land de komende jaren mag leiden. Op 18 maart schreef premier Theresa May vervroegde verkiezingen uit omdat de Tories er op dat moment fantastisch voor stonden in de peilingen. Als de verkiezingen toen waren zouden de pro-Brexit conservatieven de sociaaldemocraten van Labour én de eurofielen van D66 totaal wegvagen.

In de twee maanden sindsdien is er wel heel veel gebeurd. Waar de campagne als een tweede referendum over Brexit begon veranderde May het uiteindelijk met een verkiezingsprogram waarin onder meer stond dat ouderen voor hun eigen (ouderen-) zorg zouden moeten betalen. Zelfs redelijk rechtse kiezers vonden dat veel te ver gaan. Uiteindelijk kwam May daarop terug, maar toen was de schade al aangericht.

Maar toch. De afgelopen week heeft May het weer over Brexit doen gaan. Daarnaast is Labour-leader Jeremy Corbyn natuurlijk heel zwak op het gebied van terrorisme, wat nu een sleutelonderwerp is. Als gevolg daarvan heeft May nu toch weer een voorsprong van 7 procentpunt, aldus de laatste peilingen voor de verkiezingen. Nigel Farage voorspelt dan ook dat de Tories van May een meerderheid van 65 zetels krijgen in het House of Commons (de Britse Tweede Kamer): een significante meerderheid, hoewel niet de landslide waar May een week of vier geleden nog op hoopte.

Dat is natuurlijk goed nieuws omdat het betekent dat May Brexit kan doorvoeren en de megalomanen in Brussel dat eindelijk zullen moeten erkennen. Helaas kan het vandaag toch nog spannend worden. Zo stelt de peiler Survation dat het verschil slechts één procentpunt bedraagt: 41 procent voor de Tories tegenover 40 procent voor Labour. Dat zou een situatie opleveren waarin de Tories de grootste zijn maar geen meerderheid hebben; een nachtmerrie dus.

Het wordt dus spannend, maar — gelukkig! — is May wel degelijk de grote favoriet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Lastige keuze

  De een is een archaïsch communistische terroristenmannetje en de ander is een socialistische terroristenvrouwtje die direct verantwoordelijk is voor de terreur die over Engeland wordt uitgestort (zij is jaren lang baas van de politie geweest die haar bloed wel kunnen drinken. Het was zij die Wilders geen toegang gaf tot UK maar wel duizenden islamistische haatpredikers etc)

  Lood om oud ijzer dus ik zou een volstrekt verloren stem voor UKIP uitbrengen.

 2. SlimK1nd

  En laten we niet vergeten dat zowel May als Corbyn beide tegen Brexit waren.
  Als May dik wint, hoeft ze niet zoveel rekening te houden met het Brexit-kamp binnen haar eigen partij die een snelle “hard” Brexit willen.

 3. Standaardbinnen

  Het is wel een interessant gegeven dat de voorstanders van Brexit en May vooral de oudere generaties betreffen. Jongeren stemden massaal tegen de Brexit en lijken Corbuyn in meerderheid te steunen.

  Hoe moeten we dit duiden?

  1. Guus Geluk

   De jeugd heeft de toekomst.

   1. ArBiAge

    En de jeugdige onbezonnenheid 🙂

   2. swetsnek

    Niet in de UK hahaha en de jeugd heeft trouwens nergens een toekomst waarom ook dat zijn stuk voor stuk allemaal eilandjes solidair zit niet in hun pakket

 4. Guus Geluk

  De minister-presidente wilde haar mandaat vergroten om de Brexit-plannen ongestoord door het parlement te loodsen. We zien dat Labour inloopt op De Conservatieven, dus mogelijk slaagt zij niet in haar opzet.

  Labour was overigens eveneens voor de Brexit. Een “zachte”, weliswaar.

  1. swetsnek

   Jij lult echt uit je nek met vette letters staat het er en nog niet willen toe geven wat ben jij toch een zielig mannetje

   1. Linkse mensen bestaan ook

    Labour was tegen het annuleren van de brexit en tegen het houden van een tweede referendum, of het tegendeel nou dikgedrukt staat of niet. Verder is het denk ik belangrijk te onthouden dat Corbyn volgens mij toch een wat eurokritischer verleden heeft dan May. Corbyns loyaliteit aan het Remain-kamp werd voortdurend in twijfel getrokken, dat gold niet voor die van May.

 5. Ben Zine

  Op Theresa may is helaas het spreekwoord “zachte heelmeesters maken stinkende wonden” van toepassing. In een reactie op de aanslag in Manchester kwam ze met die altijd wat merkwaardige snik in de stem met een wel heel effectieve en doortastende oplossing: “Het internet aan strengere regels onderwerpen”. Juist ja… De terreurvrije samenleving volgens Theresa… Dus dat gaat ‘m niet worden in Engeland. En dat terwijl ze een UITSTEKENDE Prime Minister in huis hebben, en dan bedoel ik uiteraard Nigel. Maar zoals ook hier met Thierry staan helaas de beste stuurlui aan wal.

 6. Seneca

  @guusje
  u schrijft: ‘Labour was overigens eveneens voor de Brexit. Een ‘zachte’ weliswaar’. Ik ben bang dat u e.e.a. niet goed begrepen heeft, Labour – hoe kan het ook anders – was tegen de Brexit en door het thuisblijven van een groot deel der Labour stemmers, was de Brexit een ‘feit’.
  In een andere reactie schrijft u: ‘de jeugd heeft de toekomst’. Dat is zo’n verschrikkelijke dooddoener; de klimaathysterici zeggen, wij moeten de planeet voor onze kinderen achterlaten. Prima idee, maar laten wij dan eens diezelfde kinderen opvoeden tot normale burgers. Kijk eens om u heen, de jeugd die scheurt op zwaar vervuilende brommers en scooters; die te besodemieterd is om 3 stappen naar een prullenbak te doen om daar afval te deponeren. Kijkt u eens naar de feesten der jeugd hoeveel afval daar op de grond gesmeten wordt. Moet ik aan dat jeugdige tuig deze prachtige wereld achterlaten? Het is zoals altijd, spelen op vals sentiment en het geld uit je zak laten verdwijnen in de zakken der overheden en bedrijven die allemaal zo graag ‘groen’ en ‘duurzaam’ willen werken. Echt niet, het draait maar om een ding, reusachtige subsidies die door ons allen worden opgehoest. De heer Wijffels voorop, die is nu roomser dan de paus door de vele ‘vergoedingen’ die hij, zowel door de staat als de grote bedrijven, toegeschoven krijgt. Wij hebben een prachtige wereld alleen de mensheid is zo rot als een mispel. Ik kan geen andere conclusie trekken.

  1. Guus Geluk

   Seneca,

   Binnen de partijen werd verschillend gedacht over de Brexit, maar na de uitkomst van het referendum, beloofde Labour de uitslag te accepteren. De sociaaldemocraten tekenen dit op in hun manifest:

   http://www.labour.org.uk/index.php/manifesto2017/brexit

   “Labour accepts the referendum result and a Labour government will put the national interest first.”

   Labour wil echter niet de harde ramkoers van De Conservatieven.

   “We will end Theresa May’s reckless approach to Brexit, and seek to unite the country around a Brexit deal that works for every community in Britain.”

   (…)

   “Where Theresa May wants to shut down scrutiny and challenge, Labour will welcome it. We will work with Parliament, not against it. On an issue of this importance the Government can’t hide from the public or Parliament.”

   Liberal Democrats is over het algemeen buitengewoon populair onder het remain-kamp.

   Het is blijkbaar de jeugd die streeft naar een sociaaldemocratisch bewind. Dat is hun toekomst.

 7. Sniper666

  Weer een rondje verkiezingen waarbij het om twee slechte kandidaten gaat…

  1. Linkse mensen bestaan ook

   Nou, de mensen hadden in Maidenhead, het district van May, best wat te kiezen hoor. Ik vond het programma van Lord Buckethead er wel goed uitzien.

 8. Verlazques

  Dat May, or may not, haha, Engeland sterker zal maken in de Brexit is uit de duim gezogen. De spelregels op dat punt staan vast, alleen in Engeland kan men een aantal zaken zelf regelen zoals de verblijfsvergunning van EU burgers, waarvan het hooggerechtshof al heeft bepaalt dat hun positie niet mag worden aangetast. Dus of Corbyn nu wint of May, maakt niets uit.

 9. Standaardbinnen

  Die grote meerderheid kan ze dus vergeten.

  Hoogmoed komt voor de val.

 10. Linkse mensen bestaan ook

  Beetje een foute analyse. Corbyn is nooit enorm enthousiast over de EU geweest. De ‘eurofielen en politiek correcten’ zijn de LibDems. Zelfs zij wilden Brexit niet terugdraaien, maar slechts het volk nogmaals laten stemmen over de uiteindelijke deal die gemaakt wordt. Ik vind het niet eens zo’n hele vreemde gedachte om het volk te laten beoordelen of de deal voldoet aan de verwachtingen die ze hadden toen ze stemden. Niet dat het mij verstandig lijkt voor het VK om zich dan nog terug te trekken, de schade is allang aangericht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.