Laurence Stassen: “Politiek, financieel en organisatorisch ziet VNL te weinig ambities om door te gaan”

Zoals wij gisteren al voorspelden heeft de ALV van VNL besloten om de partij op te heffen.

Partijvoorzitter Laurence Stassen sprak de VNL’ers gisteren toe, niet alleen om ze te danken voor hun steun, maar ook om uit te leggen waarom zij, Johan Driessen, Louis Bontes en Joram van Klaveren geloofden dat het tijd was om de partij op te heffen. In één zin kwam die uitleg hierop neer:

“Zowel politiek, financieel als organisatorisch ziet de partij te weinig reële ambities om door te gaan.”

En gelijk hebben ze, natuurlijk. Ik had VNL écht een paar zetels gegund, maar toen die missie mislukte was al meteen duidelijk dat de partij er maar beter mee op kon houden, ook al omdat een andere nieuwe rechtse uitdager wél succesvol was gebleken: Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Het gat op rechts wordt, in ieder geval voorlopig, echt gevuld door die partij. Oud-VNL-lijsttrekker Jan Roos gaf dat afgelopen week ook al, en geheel terecht, aan.

Jammer, maar helaas. Ze hebben het geprobeerd, maar het mocht niet zo zijn. Uiteindelijk is het de kiezer die beslist welke partijen en mensen in de Tweede Kamer komen. Wij kunnen vanaf de zijlijn roepen dat CPB-berekeningen belangrijk zijn, dat een nieuwe partij een geweldig program heeft, maar als die partij om wat voor reden dan ook tóch niet aanslaat in het land is het alsnog einde oefening. Zo ook VNL. Het was een mooi project, maar helaas, missie gefaald. Dan is het game over en je focussen op andere manieren om het land een beetje vrijer en rechtser te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Peter Selie

  Uitgerangeerde beroepspolitici zonder enige vorm van moraal en die zich laten voorstaan als volksvertegenwoordigers, ongelofelijk geestelijk gecastreerde luizen in de pels van G. Wilders. Het begrip trouw daar zijn deze smeerlappen niet mee bekend, ze hebben gegokt en welverdiend verloren, een versplintering van het gedachtegoed van Wilders is hiermee geneutraliseerd. Enfin ze hebben zich tegoed kunnen doen aan de financiële douceurtjes die nu eenmaal aan dit ambt zijn verbonden zoals een waardevast pensioen.

  Salamitactiek, ook wel bekend als de salami plakjes strategie, is een verdeel en heers proces van bedreigingen en bondgenootschappen gebruikt om tegenstand te overwinnen. Men kan de tegenstand, oppositie beïnvloeden en uiteindelijk het politieke klimaat ten gunste van hen die de salamitactiek toe passen te doen keren.

  Meestal wordt de gebruikte salamitactiek op onderdelen toegepast, op deze wijze wordt de oppositie geëlimineerd plakje voor plakje totdat men zich realiseert (meestal te laat) dat de partij visie versplinterd is en de ideologie weg is in zijn geheel. In sommige gevallen omvat de oprichting van verschillende fracties binnen de oppositie partij en dan ontmantelen die partij zich van binnenuit, zonder dat de afgesneden plakjes protesteren.

  Salamitactiek heeft meeste kans van slagen als de toepassing hiervan hun ware en op lange termijn motieven verborgen en handhaven van een houding van samenwerking en behulpzaamheid, terwijl die zich bezighouden met de beoogde geleidelijke ondermijning van de oppositie.

  1. Skippybal1

   Ik zou iets andere woorden gebruiken, maar ik ben het geheel met u eens!

 2. Ni28

  Nog meer van hetzelfde in welke vorm dan ook werkt averechts. FvD pakt het handiger aan maar dan ook moet je nog afwachten of zij niet voortijdig door alle troeven heen zijn. Ik geef ze meer kans dan andere splinterpartijen.

 3. WWW

  Weer een halve zetel voor de FvD.

 4. Kodi

  FvD heeft zich ontpopt als de sterkste in de natuurlijke selectie als nieuwkomer welke wat in het parlementair bestel te zoeken heeft. Ik denk dat opheffing van VNL inderdaad de beste optie is, want er valt voor VNL waarschijnlijk geen eer meer te behalen om zich te kandideren voor een plaats in ons parlementair bestel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.