Leden Europees Parlement mogen geen dure schilderijen meer kopen op kosten van de zaak

In de afgelopen weken is er veel commotie ontstaan door Europarlementariërs die weigerden inzage te geven in de besteding van de € 4300 netto aan onkostenvergoeding die ze krijgen. Om toch een idee te krijgen waar al dat geld gebleven is, kun je ook gewoon in het AD kijken!

In Brussel hebben ze ook lucht gekregen van de ophef, dus moet er iets veranderen. De leiding van het Europese Parlement heeft secretaris-generaal Klaus Welle verzocht een documentje te schrijven waarin de nieuwe regels staan. Het AD heeft dat documentje dus in handen gekregen:

De nieuwe regeling, in het bezit van deze krant, is een flink aangescherpte versie van de ‘niet-uitputtende lijst van toegestane uitgaven’ van december 2010. Dat waren twee A-viertjes waarmee iedereen alle kanten uit kon.

De regels waren dus zo ongelooflijk slap voor onze graaiers in Brussel dat werkelijk alles mocht. Als je regels maar vaag genoeg zijn! Maar het feest is grotendeels over voor de dames en heren in het EP. Eindelijk weten ze nu ook waar ze het geld niet aan uit mogen geven:

En voor het eerst is er dus ook een niet-uitputtende lijst van niet-toegestane uitgaven. Daarop de al genoemde kostuums en andere persoonlijke uitgaven, cadeautjes voor bekenden en kunst en antiek, maar ook donaties, partijpolitieke uitgaven, aanschaf van eigendom, investeringen, aankoop of huur van een auto ‘en in het algemeen elke onnodige uitgave die niet direct verbonden is aan de uitoefening van het parlementaire mandaat’.

Het leven van een Europees afgevaardigde wordt er dus niet vrolijker op als straks de nieuwe regels voor de beruchte forfaitaire kantoorkostentoeslag – ruim 4300 netto per persoon per maand – van kracht worden. Maar tegen de tijd dat het zover is, draait de radio alweer Kerstliedjes.

Dus Annie, koop nog snel een duur schilderij, want tegen het einde van dit jaar is dat ook weer verleden tijd!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. HaZ

  Dat wordt dan nog een hele opgave voor Annie en consorten waar ze die € 4300 netto
  aan moeten gaan spenderen. De kantoorartikelen zullen zo onderhand de dakpannen optillen in het EU gebouw, de bureau’s en stoelen passen niet meer in de (ongetwijfeld te kleine) kantoortjes. Tja, men zou ook nog kunnen overwegen om dan in hemelsnaam dat bedrag maar te verlagen tot aanvaardbare proporties, toch? Maar dan is uiteraard de vraag, wat is een aanvaardbare proportie voor een EU-parlementarier……?

 2. SlimK1nd

  Ik heb Annie gisteren even een hart onder de riem gestoken. Die meid was helemaal van slag en aan het huilen en bedplassen en zo.
  https://twitter.com/SlimK1nd/status/875697106111123456

 3. Ni28

  Eindelijk heb ik de Zonnebloemen van van Gogh gescoord. Even het bonnetje bij mij werkgever neerleggen. Natuurlijk zal hij het goedkeuren want mijn werkkamer moet toch een beetje representatief zijn.

 4. Sniper666

  Waarom krijgen ze dit geld gewoon? Bij een normale werkgever kun je ook werkgerelateerde spullen aanschaffen en bij inlevering van de bonnen bij de administratie krijg je gewoon je geld terug. Dat is toch heel normaal? Waarom kan dat niet bij de EU?

 5. Babaji538

  Valt erg tegen. Kunstzinnig.

  Eens een kraaier, altijd een kraaier.

  Ik meen me nog te herinneren, dat Dick Bruna
  een prijs, een award, of onderscheiding mocht ophalen.
  Zijn vrouw is voor hem komen opdraven.

  Het kan zijn, dat ik aan een ernstige vorm van amnesia,
  geheugenverlies (?) leidt, zo plotseling, plotsklaps, ineens.

  Van Dale.
  Beurtbalkje (het; -s) staafje dat men om verwarring
  te voorkomen op de transportband naar de kassa legt
  tussen de eigen boodschappen en die van de vorige
  of volgende klant in.

  Licht brengt Licht.
  Duisternis verdwijnt in donkerte.

  Petra Hermans

 6. sjun

  Dat brengt weer een complete volgeconomie op zeep. Straks is die oude meuk van opgebrande Herman aan niemand meer te slijten, moet de firma Jura haar faillissement aanvragen en zit Europese horeca met de handen in het haar?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.