Leger van Nederland is een zielig hoopje: nog maar drie tanks inzetbaar

Ja, dat ziet u goed. Nog, maar, drie, tanks. Waar was het leger en gaat het in vredesnaam heen? De eerste taak van het leger is om de natie te kunnen verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Men kan veel zeggen over ons ‘leger’, maar onze natie verdedigen kan het in geen geval.

De hoogste militair van de landmacht, Leo Beulen, bracht een bezoekje aan het bataljon waar de tanks in zitten. Het is samengesmolten met Duitse militairen en voertuigen. Dat was ook al een manier om het zielige legertje van Nederland ‘slagvaardiger’ te maken en ‘efficiënter’ in te kunnen zetten. Wat is het resultaat? Van de achttien tanks zijn er slechts drie direct inzetbaar. De reden? Slechte bevoorrading.

Dat komt wel bekend voor toch, tekort aan materieel? Het ‘gepangpang‘ die militairen zouden moeten roepen om kogels te besparen zit nog vers in ons geheugen. Als ons leger het land niet kan verdedigen (wat de vraag maar is als het gecombineerd is met het Duitse), dan heeft het toch helemaal geen zin? Nederland had al zijn laatste zestien tanks -gratis-  weggegeven. U ziet het goed. Gratis. Dit is wat Nederland verder nog kan doen, nada.

Bijna elke politieke partij wil investeren in het leger, maar dan moet het ook snel gaan gebeuren, want dit is een blamage. De formatie duurt ook ellendig lang en als GroenLinks erbij komt, dan zit stevig investeren in het leger er ook niet meer bij. Laten we onze defensie serieus nemen en geef de Nederlandse militairen weer hun glorie met goed materieel. Dan staan ze klaar om hun functie te vervullen: ons land verdedigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. HaZ

  Vanochtend bij WNL een verslag over hoe onze mariniers deelnemen aan een NAVO oefening in Roemenië om de slagkracht ervan maar weer eens aan te tonen. Het betrof hier een ondersteunende maar uiterst nuttige taak. Ach, uiteindelijk hoort het vasthouden van de palen voor de tenten ook tot ondersteuning, nietwaar ? Maar of het ook uiterst nuttig is ? Ja, straks tijdens de vakanties op de camping…..

  1. corfo

   HaZ.
   Wát een zielige vertoning ! Volgens onze “deskundigen” loopt Nederland in de wereld met bijna álles voorop : medische zorg, onderwijs, infrastructuur, universitaire kennis- en kunde; wat een kwallebakken, ze kunnen én hebben niks in dit landje. Verhoudingsgewijs hebben we wél héél veel generaals (géén sprookje, cijfers komen v.h. ministerie); doordat er in NL zoveel generaals zijn worden de nog aanwezige tanks, óók de defecte, bemand met 5 generaals op/in iedere tank ! Een walgelijke bende hebben de huidige “machthebbers” samen met de vorige luchtfietsers er van gemaakt !

   1. hans-e-pans

    Het ergste is dat ze, de roverheidsmedewerkers, het zelf nog niet eens in de gaten hebben en denken dat ze het allemaal zo goed doen. Goede fout dan wel.

 2. Klaas Ypema

  Ja dat is wat. Samengesmolten soldaten en tanks rijden natuurlijk niet lekker, daar moeten ze wel wat aan doen, op zijn minst die arme soldaten bevrijden.

 3. poison

  Neerlands hoop in bange dagen. Man man man wat een prachtig land leven wij, verkwanseld door VVD en co.

 4. Wim Vreeswijk

  Onze politici in de 2e kamer zijn zo dom geweest de zeer bruikbare 800 tanks voor een habbekratsschrootprijs te verpatsen aan Finland.

 5. ayreonaut

  Raar hè, dat die gozer in het witte huis iets roept over Amerikaanse belastingbetalers en NAVO.

 6. Robert Leiden

  Op DDS zijn de artikelen nogal eens kort door de bocht om een leuk shock effect te krijgen.
  In andere media wordt dit onderwerp van meerdere kanten belicht.
  Dit zeer leesbare stuk geeft aan dat het bij de Russen ook niet allemaal koek en ei is.
  https://www.trouw.nl/home/voor-westerse-militairen-is-de-vuurkracht-van-de-russen-even-schrikken~ab23fac1/

  1. van Urk

   Slimme wapens zoals die van de Russen dat hebben wij nodig. Niet een miljarden kostende traag vliegende olifant die in de lucht onzichtbaar zou moeten zijn.

  2. nogmaals

   De eerste zin van de reactie van Robert van leiden slaat nergens op; in ieder geval niet op het onderhavige artikel van DDS.
   Uit zijn laatste zin blijkt niet dat hij zijn link eronder heeft gelezen en begrepen. Van leiden wil (Waarom? Wordt hij betaald door de overheid?) perse ontkennen dat het NL leger niets voorstelt.
   Goed dat dds hier nog eens aandacht aan geeft. Zal ook gewaardeerd worden door de soldaten die collega’s (nooit generaals!) zien sneuvelen of gewond raken door onvoldoende adequate van ons leger.

 7. van Urk

  Ach zo zal het Europese leger op die manier er ook uit te komen gaan gaan zien. Drie tanks van Europese makelij (Leopard, Leclerc en Ariete) bemand met 28 militairen uit iedere lidstaat dat vertikt zijn defensie op te krikken.

 8. Guus Geluk

  Geen wonder dat extremisten ons uitlachen.

 9. Sniper666

  De vraag is of de tank nog van belang is. Misschien is het verstandiger om veel & goede anti-pantser wapens toe te passen.

 10. BigLJohn

  Het Nederlandse leger bestaat in feite niet meer. Het restantje wat er nog van over is word ingezet als expeditie-legertje (enkele tientallen soldaten) om de radicale Islam in verweggiestan te bestrijden. NIET in eigen land, want alhier heeft de Islam een beschermende status. Ergo, bij een tegengeluid word je uitgemaakt voor een racist, of kom je in aanraking met de justitie. In een tijd dat er geen munitie is voor de leger-wapens, en alwaar onze soldaten pang pang moeten roepen na ieder schot, is het misschien een optie voor het leger om eens wapens in een speelgoedwinkel te gaan kopen. Zoals waterpistolen, klapper-pistolen en revolvers, geweren met een kurk voor in de loop, katapulten gemaakt van binnenbanden van fietsen…….Allemaal heel goedkoop en effectief, terwijl de soldaten geen pang pang meer hoeven te roepen na ieder schot !

 11. Bes Tolen

  Kon u best gelijk in hebben, Sniper want een aantal jaren geleden werd verteld dat tanks niet van nut waren.
  De Russen hebben hun defensie wel opgeschroefd maar op peil, nee dat niet. Dat zal ook niet gauw gebeuren omdat er ook andere zaken zijn waarvoor geld moet worden uitgetrokken. Het hele budget van de Russische staat is nogal beperkt. De diverse deelgebieden zijn ook van eigen grote betekenis. Dat vinden Russen zelf. Ondertussen gaat Rusland zeker economisch vooruit maar er zijn nogal wat organisatorische problemen. De gevechtskracht van Rusland ligt achter bij die van de Europese NATO-landen dus een groot veiligheidsprobleem voor Europa is er van Russische kant niet dadelijk te verwachten.
  Nederland heeft nogal wat bommen boven Syrië en Irak naar beneden gegooid. Zoiets kost natuurlijk ook een aardige duit. Voldoende hoeveelheid om Nederland met de grond gelijk te maken, zo meen ik te hebben begrepen. Had dus ook gekund. Laat Defensie zich maar eens verantwoorden in de Tweede Kamer over die bommenregens ver weg. Dan krijgen we hopelijk ook meer inzicht in de zin daarvan en dat ook gerelateerd aan de kosten. Kunnen we wellicht betere keuzes maken als we dat tenminste mogen. Inclusief daar boven Syrië en Irak dus.

 12. DennisEijs

  Pangpang, dat is schelden, het is pinda pinda. (Zonder lekker lekker, anders is dat ook weer fout.)
  In de jaren 80 was dat zo, bij elke oefening vieken er wel 3tonners uit. Waarbij kannibalisme werd toegepast om er eentje weer draaiende te krijgen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.