Minister Schippers: spermadonoren, maak uzelf bekend!

Geen categoriejun 02 2017, 13:00
Edith Schippers van de VVD vindt dat spermadonoren van voor 2004 zichzelf bekend zouden moeten maken. Volgens de Minister van Volksgezondheid moeten de donoren zich realiseren wat voor impact ze hebben gehad op het leven van andere mensen en vooral de kinderen die door de spermadonaties zijn geboren.
''Heb je zaad gegeven en zie je hoe ongelofelijk dat inhakt in het leven van mensen als ze niet weten wie hun vader is, dan kun je ontzetten goede tweede daad verrichten door je gewoon bekend te maken.''
Sinds 2004 is identificatie bij spermadonaties verplicht en kunnen donoren niet meer anoniem sperma geven. Wat voor reden dan ook, soms is het een minder grote drempel om te donoren als het anoniem kan. Niet zo lang geleden werd al bekend dat er maar weinig spermadonoren zijn, juist omdat de anonimiteit is afgeschaft. Moet daar niet naar gekeken worden?
Het is natuurlijk een goed doel om te doneren zodat sommige mensen alsnog kinderen kunnen krijgen. Maar ja, als je na 25 jaar ineens tien kinderen voor je deur hebt staan die je graag willen leren kennen. Dat maakt het logischerwijs natuurlijk een stuk moeilijker en de drempel een stuk hoger. Je doet het om mensen te helpen, niet om zelf de kinderen te kennen. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die het niet erg vinden om hun naam bekend te maken. Laat het dan ook lekker aan mensen zelf over en kijk naar de anonimiteit van de wet. Privacy is een groot goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten