Minister Schippers: spermadonoren, maak uzelf bekend!

Edith Schippers van de VVD vindt dat spermadonoren van voor 2004 zichzelf bekend zouden moeten maken. Volgens de Minister van Volksgezondheid moeten de donoren zich realiseren wat voor impact ze hebben gehad op het leven van andere mensen en vooral de kinderen die door de spermadonaties zijn geboren.

”Heb je zaad gegeven en zie je hoe ongelofelijk dat inhakt in het leven van mensen als ze niet weten wie hun vader is, dan kun je ontzetten goede tweede daad verrichten door je gewoon bekend te maken.”

Sinds 2004 is identificatie bij spermadonaties verplicht en kunnen donoren niet meer anoniem sperma geven. Wat voor reden dan ook, soms is het een minder grote drempel om te donoren als het anoniem kan. Niet zo lang geleden werd al bekend dat er maar weinig spermadonoren zijn, juist omdat de anonimiteit is afgeschaft. Moet daar niet naar gekeken worden?

Het is natuurlijk een goed doel om te doneren zodat sommige mensen alsnog kinderen kunnen krijgen. Maar ja, als je na 25 jaar ineens tien kinderen voor je deur hebt staan die je graag willen leren kennen. Dat maakt het logischerwijs natuurlijk een stuk moeilijker en de drempel een stuk hoger. Je doet het om mensen te helpen, niet om zelf de kinderen te kennen. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die het niet erg vinden om hun naam bekend te maken. Laat het dan ook lekker aan mensen zelf over en kijk naar de anonimiteit van de wet. Privacy is een groot goed.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Spermadonor’s, maak u bekend! Mevrouw Schippers is zich niet bewust van het impact van haar oproep. Hi, pa ik kom voor mij erfenis alvast. En zo gaan onze politici veel vaker met hart regeren in plaats van het hoofd. Niet verstandig en dat mogen wij merken en voelen.

 2. Dam

  Belachelijk. Bovendien werd er voor 2004 getekend voor anonimiteit. Sommige echtparen willen zelf geen kinderen en deze mannen en vrijgezellen of hoe dan ook, gunnen andere mensen dat wel. Bovendien. De Spermabanken hebben namen van deze mannen, en weten ook aan wie hun zaad is toegediend, als ze de administratie tenminste op orde hebben. Dus het is al bekend. Maar het zou uit den boze zijn als dat naar buiten zou komen. Vrijwillig prima. Maar inderdaad je zult 20 kinderen hebben verwekt. Wat kunnen de gevolgen wel niet zijn. Schandalig dat zij dit voorstelt. Het wordt hoe langer hoe gekker allemaal met alles hier in Nederland.

 3. Dam

  Ik wil nog wel toevoegen aan mijn opmerking hieronder, dat ik het volledig begrijpelijk vindt dat kinderen willen weten wie hun ouders zijn. Zou ik ook willen weten. Ik heb onlangs nog iemand hopelijk een stap verder kunnen helpen hiermee. Maar anoniem afgegeven is anoniem en dient anoniem te blijven, tenzij men zich vrijwillig aanmeldt. Eigenlijk moet ik dus toch toegeven dat de oproep op zich van haar niet raar is, omdat er geen juridische dwang achter zit. Het is een vraag. Maar zodra dat dwingend gaat worden, en men gaat de eerder afgesproken anonimiteit opheffen, dan zou dit schandalig zijn.

 4. HaZ

  Zonnesteek opgelopen ! Dat krijg je als je maanden lang in donkere achterkamertjes vertoeft met zichzelf op de borst kloppende gorilla’s oftewel fractievoorzitters en je van de een op de andere dag weer wordt losgelaten. Arme Edith, ik zou mijn bed in kruipen als ik jouw was, meid!

 5. Guus Geluk

  De trekpop van Pia Dijkstra komt nog even om de hoek kijken.

 6. Anna

  Minister Volksgezondheid zou zich beter kunnen realiseren dat inmiddels zusters en broers elkaar kunnen tegenkomen en verliefd worden op elkaar met alle gevolgen van dien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.