Peilingen: Britse premier May in zeer zwaar weer. Corbyn pakt nu een 6% voorsprong op haar Conservatives

Nog geen maand geleden was Theresa May de gevierde leider van de Conservatieven, die wel even Labour ging verpletteren bij de verkiezingen van afgelopen week. Het tegenovergestelde lijkt nu te gaan gebeuren – na een desastreuze verkiezingscampagne en uitslag gaat Labour fier aan kop in de eerste peiling.

Als het Verenigd Koninkrijk vandaag opnieuw naar de stembus mocht, zou er een radicaal andere uitslag uit de bus rollen. Nóg slechter voor de Conservatieven, en veel beter voor het Labour van terroristenknuffelaar Jeremy Corbyn. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van peilbureau Survation, die werd uitgevoerd voor de Mail on Sunday. Dit zijn cijfers die iedere Tory de schrik om het hart zullen jagen:

Precies: Labour heeft een voorsprong van bijna 6% op de Conservatieven, iets wat al in jaren niet meer is voorgekomen. Maar na al het gestuntel van de afgelopen weken is er geen spaan heel gebleven van Theresa May en haar reputatie als een nieuwe Iron Lady. Krantenkoppen in het hele land geven nu dit soort analyses van de vrouw die anderhalve maand geleden nog zo ongelofelijk gevierd werd:

Kortom: het is politiek nogal aan het spoken aan de overkant van de Noordzee. We zullen ons moeten opmaken voor een turbulente periode, die eigenlijk alleen maar kan eindigen met nieuwe verkiezingen – yep, alweer – die uiteindelijk gewonnen zullen worden door Jeremy Corbyn van Labour. Voor het eerst heeft het Verenigd Koninkrijk dan een minister-president die af wil van de NAVO, de band met de Verenigde Staten en zich liever associeert met Hamas en Hezbollah.

Ik zeg dit niet omdat ik dit leuk vindt: sterker nog, ik ben teleurgesteld. Maar ik zeg het om mijzelf en al mijn lezers alvast voor te bereiden, want het zullen hele zware jaren gaan worden voor ons anglofielen. Sterkte, jongens.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Standaardbinnen

  Ik denk dat geen geïsoleerd verschijnsel. In Europa is er sprake van een politieke omslag naar links uit onvrede over de effecten van neo-liberaal rechts beleid. Met name jongeren zijn hier de dupe van en het zijn met name de ouderen die nog op rechtse partijen stemmen en bijvoorbeeld ook voor de Brexit waren.

  De tekenen zijn duidelijk: Ciobyn won de verkiezingen vanuit een onmogelijke positie, Sanders gooide hoge ogen in het kapitalistische Amerika, Macron gaat vandaag een giga verkiezingsoverwinning boeken en houd meneer Schulz in de gaten: als die ook de stem van de lagere inkomensgroepen en de jongeren zal weten te verwerven gaat hij ook hoge ogen gooien.

 2. Ritter

  Dat zijn onzin peilingen die alleen maar bedoelt zijn om druk op May uit te oefenen.

  De echte “peiling” hebben we donderdag gehad en daarbij zijn de Tories als grootste uit de bus gekomen.

  Nog niet lang geleden was het beeld in de peilingen precies andersom. Toen werd Corbyn door de media als een “idioot” neergezet en vroegen velen in Labour aan Corbyn om af te treden. Daar had hij lak aan en is gewoon aan gebleven.

  Dus hoe zijn de “peilingen” over een paar maanden?

  Nogmaals de echte peiling is geweest en dat waren de verkiezingen. Tot de volgende echte peiling……dus de volgende verkiezingen.

  1. Ni28

   Ook goed mogelijk en toch was alles onnodig.

   1. Ritter

    Ni28

    Het was inderdaad “onnodig” maar zoals met zoveel dingen in het leven is dit wijsheid achteraf.

  2. Linkse mensen bestaan ook

   Diezelfde ‘onzinpeiler’ Survation zat als enige dicht bij de daadwerkelijke uitslag voor de verkiezingen (voorspelden 1% voorsprong May).

  3. Linkse mensen bestaan ook

   Maar hoe links ze al dan niet zijn (zo links zijn ze niet, Observer/Guardian steunt als enige krant de LibDems, die wel progressief zijn, maar niet heel links), neemt natuurlijk niet weg dat ze in dit geval gelijk hebben. Theresa May heeft haar eigen reputatie enorm beschadigd door deze verkiezingen, en dat ze de volgende verkiezingen niet gaat halen. Het voortduren van de Brexit-onderhandelingen is haar zwakke politieke levensverzekering, zodra die voorbij zijn is het een kwestie van dagen voordat ze weg is, als het tijdens de onderhandelingen niet al misgaat voor haar.

 3. Ritter

  Nog goed om even te vermelden is dat de Observer een linkse krant is met een linkse agenda. Dus geen wonder dat ze dat soort opinie stukken schrijven over May.

  Het gaat er nu om dat May koersvast blijft en stevige onderhandelingen met de EU voert. En zich niet door de media ,die haar eigen agenda heeft, laat beïnvloedden.

  Als dat gebeurt en de resultaten zijn er naar dan zal ongetwijfeld de peilingen over een paar maanden een ander beeld geven.

  1. Standaardbinnen

   May is niet meer in de positie stevige onderhandelingen met de EU te voeren. Die gaan dramatisch slecht uitpakken voor GB.

   Het land heeft zichzelf met die belachelijke Brexit in een diepe crisis gebracht. De enigen die ze dat kunnen verwijten zijn ze zelf.

   1. Ritter

    Standaardbinnen

    In ieder geval heeft ze een sterkere positie dan Corbyn.

    De Britten hebben de verstandige beslissing van een Brexit gekozen waardoor ze niet meer onder het dictaat van Brussel vallen.

    Helaas hebben wij dat niet gedaan en zijn in feiten een bijwagen geworden van Duitsland en Frankrijk. Met Merkel en Macron zal het “open grenzen” beleid gewoon doorgaan en daarmee de (vaak illegale) massa immigratie.

    U vergeet ook dat de meeste Engelsen voor de Brexit hebben gestemd en ook Corbyn.

    De voorspelde (en gehoopte) rampen die werden voorspeld door de politieke elite en hun vriendjes in de media tijdens het Brexit ref zijn niet gebeurt. Kortom veel bangmakerij door het establishment en hun vriendje in de media.

     1. Beukman

      “EU-referendum werd gevoerd met leugens, manipulatie en lege beloftes die gebaseerd waren op waanideeën en wensdenken. Het gevolg was dat miljoenen Britten voor een optie kozen die helemaal niet op het menu stond: niet langer de nadelen (lees: verplichtingen) van de EU, wel alle voordelen. Zoals de pathologische leugenaar en Brexit-aanvoerder Boris Johnson, tegenwoordig minister van Buitenlandse Zaken, het uitdrukte: we gaan voor having our cake and eating it – je cake tegelijkertijd opeten en bewaren voor later.”

     2. Ritter

      Standaardbinnen

      De NRC heeft geen geloofwaardigheid. Een krant die fel tegen de Brexit is en toentertijd veel rampen voorspelde die niet zijn uitgekomen.

      De politieke elite en hun vriendjes in de media hopen dat de Brexit ongedaan word gemaakt. Dat zou hun grote overwinning zijn.

   2. Beukman

    @Standaard
    Ik heb een donkerbruin vermoeden dat DUP de prijs van de gedoogklus nog wel gaat opdrijven. May is afhankelijk van hen, en dat gaat ze merken ook.
    Als ze slim was geweest, had ze haar politieke lot verbonden aan de uitslag van de verkiezingen. Cameron deed het en kon na het referendum door de achterdeur verdwijnen. Farage vluchtte terug naar zijn vette baan in het zo door hem verafschuwde Europese Parlement. May moet echter blijven.
    Ik benijd haar niet.

    1. Standaardbinnen

     Mogelijk heb je gelijk, maar waarop baseer je dat ze niet weg kan? Is het niet gewoon een kwestie van koppigheid?

     Overigens denk ik dat na een maandje ploeteren ze vanuit de corrupte Tory-club wel een mes in de rug krijgt.

     1. Beukman

      @Standaard
      Door nu alsnog op te krassen, zou ze oneindig gezichtsverlies lijden. Nog veel meer dan nu al het geval is. Zulke dingen moet je als politicus van tevoren zeggen.
      Maar ja, haar hoogmoed stond de optie niet toe dat ze ook nog eens zeteltjes zou kunnen gaan verliezen.

      Het beloven spannende tijden te worden. DUP houdt zich nog koest, maar het gaat er bij mij niet in dat dit zo blijft.
      En of May straks een mes in haar rug krijgt? Heel goed mogelijk; ze staat niet haar mannetje zoals Thatcher dat destijds deed in dit seksistische bolwerk. De Tories zullen echter eerst iemand moeten vinden die in staat is om haar te vervangen.

      Ik ben de originele House of Cards – de Britse versie van begin jaren 90 – maar weer eens gaan bekijken. Dat kijkt bijna als een documentaire.

 4. jesperv

  Het komt wellicht nog wel goed, Farage will be back: https://www.youtube.com/watch?v=Tx6msbrJIfg

 5. Phoenix

  Peilingen na de verkiezingen, dat is mosterd na de maaltijd. Wacht nu maar eerst rustig op de volgende verkiezingen, en dat zal nog wel eventjes duren. Er kan intussen nog zoveel gebeuren, kijk bijvoorbeeld maar naar Schulz: toen die zich kandidaat voor het kanselierschap stelde, vloog de SPD in de peilingen omhoog, en brak Merkel het angstzweet uit. Nu, een paar maanden en een paar mislukte verkiezingen later, is de hele hype weer als een pudding in elkaar gezakt, en kan Merkel tevreden achterover leunen.

  Overigens is het “ik vind” zonder “t” aan het eind.

 6. Ni28

  May heeft zich behoorlijk vergist met de onnodige verkiezingen. Haar steun van de DUP zal haar ook niet bepaald helpen. Het niet overtuigende optreden van haar zal de weg mogelijk vrij maken voor de Engelse Maduro.
  God save the queen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.