Politie: er moet een verbod op particulier vuurwerk komen

Zo vergalt de slechte minderheid het voor de meerderheid. Het is goed mogelijk dat er een verbod op particulier knalvuurwerk komt. De mooie pijlen en lichtjes tijdens oud-en-nieuw worden dan verleden tijd. Gemeenten kunnen dan aangeven of ze zelf een vuurwerkshow beginnen of niet. Komt die show er niet, dan is het over en uit met de pret.

Vandaag is er de conferentie ‘Vijf voor twaalf’ dat gaat over Oudejaarsavond en de rol van vuurwerk op deze feestelijke avond. Op deze immens warme dag komen belangrijke publieke figuren praten over de toekomst van vuurwerk in ons kikkerlandje. Zo is ook de korpschef van de politie aanwezig, Erik Akerboom.  Peije de Meij, directeur Operatiën en landelijk portefeuillehouder Geweld bij de politie, is ook aanwezig bij de conferentie. Hij is degene die betoogt dat particulier vuurwerk verboden moet worden:

Het is voor agenten op straat lastig te bepalen wanneer vuurwerk legaal of illegaal is. Als er een algeheel verbod is op knalvuurwerk voor particulieren, dan weet je dat iedere knal fout is.

Sterretjes en al het vuurwerk dat geen knal bezit, mogen dan wel blijven, maar al het andere zorgt voor te veel overlast en gewonden volgens de politie. De afgelopen jaren is het aantal incidenten tegen hulpverleners met vuurwerk op zeventig blijven steken. Dat is volgens Meije, en terecht ook, veel te veel. De immense kracht van het vuurwerk van tegenwoordig moet ook niet onderschat worden:

Bepaalde stukken illegaal vuurwerk hebben de kracht van een aanvalsgranaat. Onderzoeksbureau TNO heeft een Cobra op een auto af laten gaan en die auto lag helemaal in de kreukels. De motorkap is helemaal verwrongen en het de voorruit ligt eruit. Je kan je voorstellen, of eigenlijk niet, wat er gebeurt als je het naar een mens gooit.

Zo wordt het misbruik van vuurwerk door een groep vandalen de reden voor de publieke veiligheid om een verbod in te stellen. Aangezien het de afgelopen jaren al geopperd wordt en het idee steeds meer aanhangers krijgt, is de komt van het verbod ook zeer waarschijnlijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ni28

  Begrijpelijk, want de groep vandalen groeit en de zware knalwerk kan misbruikt worden ook voor een aanslag. De gewone siervuurwerk kan geen kwaad. Overigens is de goede meerderheid is altijd de slachtoffer van de slechte minderheid. En de politie wordt ook al respectloos behandeld als ie al aanwezig is.

 2. Nederlandse_Patriot

  Ik heb nooit begrepen wat er zo aantrekkelijk is aan knalvuurwerk. Het maakt alleen maar lawaai en er is geen mooi visueel effect waar je naar kunt kijken. Siervuurwerk vind ik veel leuker.

 3. IJscoman

  Tegen: weer meer betutteling door de overheid.
  Voor: eindelijk minder herrie, luchtverontreiniging en gewonden.

  Ja, voor wint in dit geval toch.

 4. SlimK1nd

  De “oorlog” tegen Sinterklaas, vuurwerk/oudejaarsavond en (het komt, wacht maar) Kerst (voortaan “Winterfeest”) begint ieder jaar vroeger. En – gek genoeg – ieder jaar genieten mensen er gewoon op *exact* dezelfde manier van. Ook vorig jaar werd weer meer geld uitgegeven aan vuurwerk. Het is de leukste dag van het jaar (als het weer meezit). En als je kinderen hebt, met familie? De Deugridders die vuurwerk willen verbieden zijn saaie, stoffige imbecielen die direct na de conference (van welke dweil ze nu weer vinden) op de bank in slaap vallen. Als de mogelijkheid bestond zouden ze oliebollen verbieden.

 5. Sniper666

  Het geeft een beetje weer dat de roverheid de handel niet in de hand heeft. Op dat punt besluit men dan maar tot verbieden. Ik hoop toch zo dat ze dat met de islam ook gaan doen.

 6. Beukman

  Laat ze eens beginnen met het heffen van zoveel belasting op vuurwerk, dat daarmee de kosten van het schoonmaken van de straten en de medische kosten worden gedekt. “De vervuiler betaalt” is een uitgangspunt dat iedereen meteen begrijpt.
  Hierdoor wordt het spul meteen onbetaalbaar voor grote groepen mensen, waardoor de overlast ook vanzelf afneemt.

  1. Sniper666

   @ Beuktrol

   Blabla pavlov blabla. Typisch Beuk Beukt dat er weer belasting op moet, een echt linksche reactie weer. Dank u wel voor uw nuttige input.

   De islam geeft ook heel veel overlast, en dat het hele jaar door!Komt-ie hoor..

   –> Laat ze eens beginnen met het heffen van zoveel belasting op ISLAM, dat daarmee de kosten van het schoonmaken van de straten en de medische kosten worden gedekt. “De vervuiler betaalt” is een uitgangspunt dat iedereen meteen begrijpt.
   Hierdoor wordt deze haatcult meteen onbetaalbaar voor grote groepen MOSLIMS, waardoor de overlast ook vanzelf afneemt.<–

   1. Beukman

    Echt weer zo’n communistisch ideetje van goedmens @Sniperd om voor overlast die mensen veroorzaken die mensen niet persoonlijk aansprakelijk te stellen. De vervuiler betaalt, Sniperd. Wat is er mis met dat principe?

    Ook echt iets voor @Sniperd om OVERAL de islam bij te willen slepen.

    Laten we hopen dat knalvuurwerk zo snel mogelijk verboden wordt, dan hoeft het heffen van belasting ook niet meer.

    1. Sniper666

     @ Beuktrol

     Kijk nou eens ff goed naar uw eigen strandaardtrolreactie. Valt het kwartje?

     1. swetsnek

      hahahaha de dombosnol is nog dommer dan dom ga door Sniper Die beuk is echt de weg kwijt lult maar zo wat in de ronde

 7. Marius Feenstra

  Schaf alles af wat des Nederlands is en dan word het pas echt gezellig!

  1. corfo

   @ Marius Feenstra.
   Ik ben vóór, als ’t dan maar écht gezellig wordt, en dat betwijfel ik n.l.
   U én ik in een lange witte jurk, onze echtgenotes onherkenbaar vermomd onder een aantal zwarte lappen, politie op race-kamelen enz. enz. Lijkt mij óók geen pretje !

 8. theboas

  de nederlandse politie . incapabel om verkrachters op te pakken, met 3 man achter marokkaan aan die gewoon wegrijdt, wel met overmacht in enschede aanwezig om een demonstratie te verbieden…. en nou weer gaan zeiken over vuurwerkverbod.
  GA GEWOON ES JULLIE WERK DOEN , WAAR JE VOOR BETAALD WORDT……

  1. corfo

   @ theboas.
   Zo lang Nederland “geregeerd” wordt op de wijze zoals thans nog het geval is, zal het politie-optreden of -beleid niet veranderen c.q. verbeteren. Daarvoor ontbreekt de nodige kennis en kunde. We zullen het moeten blijven doen met een handjevol BOA’s en minimaal opgeleide politieagenten. U hebt gelijk : bij een demonstratie die wel eens zou kunnen uitlopen op het roepen van teksten die voor de “regering” niet welgevallig zijn, dan zijn er plots méér agenten dan demonstranten !

  2. swetsnek

   dat is de club die op oproepbasis is en verder de hele week mij en jou in de gaten houden in burger kijk maar eens op tv als een demonstratie iets uit de hand loopt hoeveel piassen in burger plotseling wel van de politie zijn ……. jonge dit is stasi holland he

 9. Kees

  Jammer, maar wel begrijpelijk.

 10. Sam C

  Wat een onzin. Het wordt echt een drama hier in Nederland. Vuurwerk met blijven!!!

 11. h_keur

  Bij ons in de buurt wordt wekelijks op zaterdagavond rond 10.30uur vuurwerk afgestoken met zware knallen. Uit een overwegend licht getinte buurt…
  De politie hoor of zie je niet. Die zijn of doof of bang voor islamafoob uitgemaakt te worden. Zullen we eens beginnen met dit soort zaken en verder gewoon de Nederlandse wet op iedereen toepassen. Waarschijnlijk zal de burger toch wat meer begrip krijgen voor soms maatregelen met vervelende bijwerkingen.

 12. Peter Selie

  Zo vergalt de slechte minderheid het voor de meerderheid. Tja het is wel zó handig om de minderheid te benoemen die de hulpverlener bijna het werken onmogelijk maken, misschien iets met etnische achtergrond en etnisch-profileren.

 13. Roughwood

  Ja hoor, daar gaan we weer. Wanneer in NL een kleine groep het voor de meerderheid verstiert dan maken we toch regeltjes voor iedereen? Foutief signaal richting de mensen die zich wel gedragen en weg van minste weerstand! Zo kan het m.i. ook:
  1. Heldere regelgeving. Nadruk op wat niet mag, dit de bevolking duidelijk maken.
  2. Zeer strenge en strakke aanpak van illegaal vuurwerk, dit consequent handhaven.
  3. Uitgebreide grenscontroles, intensivering hiervan in maand december.
  4. Zeer hoge geldboetes opleggen, meldingsplicht bij politie op oud- en nieuwjaarsdag.
  5. Bij zwaardere overtredingen horen zwaardere straffen.
  6. De overtreder betaald bij veroorzaakte schade en/of letsel.
  7. In geval van een minderjarige overtreder de ouders aansprakelijk stellen.

  1. Peter Selie

   @Roughwood

   De naleving van het regel-woud schiet aan alle kanten tekort, de politie geeft alleen nog maar prioriteit aan High Impact Crimes, de mannen en vrouwen hebben echt geen tijd om op harde illegale knallen op te sporen.

   1. Roughwood

    @Peter

    Het wordt sowieso eens tijd dat de politie meer geld te besteden krijgt. En dan niet voor het inhuren van allerlei interims en verhoging van salarissen die al schofterig hoog zijn, maar voor zaken ten behoeve van het personeel dat dagelijks de kastanjes uit het vuur moet halen!

    1. Peter Selie

     Ja beste het is een tragedie geworden men zou gewoon plaatsvervangende schaamte krijgen hoe de jongens en meiden hun werk moeten doen. In ieder geval ligt het niet aan de politie zodanig maar het hogere kader heeft de opdracht gekregen om het werk bijna onmogelijk te maken. En dat voor zo’n schandalig lage vergoeding, ongelofelijk wat een toekomst perspectieven.

  2. HaZ

   Zie het Wetboek van Strafrecht.https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetboek_van_Strafrecht_(Nederland). Wat jij bedoelt is dat de gepleegde misdaden niet stroken met de opgelegde
   straffen. Dan kan je als OM nog zoveel opsporen als je wil, doch met hoofdzakelijk D66 rechters gaan we dat in dit land dus niet meemaken.

   1. HaZ

    Lijkt me trouwens wel een nuttig item om een bindend referendum over te houden.
    BINDEND !

    1. Peter Selie

     De policoristen zijn niet zo gek op referenda beste, het gewoon door drukken van wet en regelgeving is meer in hun lijn van besturen.

   2. Roughwood

    @HaZ

    Je hebt zeker een punt, maar we moeten ergens beginnen toch?

 14. Michel69

  Lol een verbod op vuurwerk met open grenzen;-))

 15. peterkestassen

  Als je geen verantwoordelijke baan hebt,(b.v. Brandweerman of vrouw,Ambulance chauffeur,Arts,e.d. en niet op vroege dienst moet dan is dat geen probleem om vanaf namiddag te knallen ,om 12 uur uit de kroeg te kruipen en nog harder te knallen,na het knallen weer retour buffet en op 1 Januarie tot dik namiddag je roes uit te slapen.MAAR je zult maar op 1 Januarie een van de vorige banen hebben of klein kinderen of bejaard zijn of huisdieren of niet tegen die vuile stank kunnen waar hele buurten mee verpest worden.Dan is dat wel een probleem.
  Maar ja als je van Sociale zaken trekt en in je nest kunt blijven liggen heb je makkelijk praten.

  1. swetsnek

   get a job asshole

 16. Ruud562

  Tja, als er élke jaarwisseling (en ook daar buiten) hulpverleners (ambulancepersoneel, brandweer, politie) tijdens hun werk met vuurwerk worden bekogeld, tja, dan is het logisch dat er dan uiteindelijk een eind komt aan particulier vuurwerk.

  Verder zal nu ook meespelen, ja, één van de vele ‘verrijkingen’ van onze ‘oh zo fijne’ multiculturele samenleving, de kans op aanslagen met vuurwerk. Verkrijgbaar vuurwerk dat nu al de kracht van twee granaten heeft.

  Dus ja helaas, aangezien er primair teveel hun verantwoordelijkheden niet kennen moet het maar rap over en uit zijn met particulier vuurwerk! Of … of de hulpverleners mogen krachtdadig gaan optreden, en dan denk ik aan gelijk en meteen gericht schieten.
  Maar of dat ooit haalbaar zal zijn in dit land vol gutmenschen, D66-wetgeving en idem rechtspraak …..??!

  1. van Urk

   Totdat er een echte flinke moslimknal ergens op straat of in een gebouw ten gehore wordt gebracht. Dan rennen alle vuurwerkliefhebbers krijsend en gillend alle kanten op!

 17. Lex

  Het is inderdaad te belachelijk voor woorden.

  Nederlander zijn steeds intoleranter het zijn zeikers aan het worden roken mag niet meer, in mijn jeugd stond de meester nog voor het bord mijn een pijp in zijn mond met heerlijke tutti frutti tabak.

  In die tijd had je nog spiritus drinkers.

  Nu dreigt een eeuwen oude traditie om zeep te worden geholpen.

  Alleen door de steeds groter wordende groep bejaarden die o zoveel overlast heeft van het knal vuurwerk.

  Want och Fikkie is toch zo bang voor die knallen, dat arme dier staat de hele dag te trillen. Geef dat beest wat kalmerende pillen dat deden wij ook met die honden en dat werkte bijzonder goed.

  Vuurwerk mag alleen nieuwjaarsdag vanaf 12 uur nachts worden afgestoken ieder die het eerde afsteekt een vette prent. Voor de 2e keer of 3e keer steeds hogere prent en dan ook echt actief achter dat gespuis aanlopen.

  Met de huidige techniek is het makkelijk om de probleem gebieden in kaart te brengen.

  Ik vind dat vuurwerk bij onze cultuur en tradities behoord en zeker niet verboden moet gaan worden.

  De echte liefhebbers zullen hier toch schijt aan en zullen illegaal vuurwerk in de buurlanden gaan kopen of via het internet bestellen.

  Wat een betutteling.

  Lang leve de babyboom generatie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.