Nog meer vluchtelingen in 2016: stijging blijft doorzetten

Geen categoriejun 19 2017, 14:00
De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft in een rapport gesteld dat vorige jaar het aantal vluchtelingen wéér is gestegen. De aantallen blijven elk jaar maar stijgen en het waren er eind 2016 meer dan 65,5 miljoen mensen. Dat zijn er tien miljoen meer dan het jaar ervoor. De stijging lijkt ook niet te gaan afnemen met al het geweld en ellende in de wereld.
De 'koploper' in de lijst is Syrië met meer dan twaalf miljoen vluchtelingen, dat is eenderde van de bevolking. De situatie in Syrië heeft dramatische vormen aangenomen en het land lijkt, als het weer rustig wordt, er ook niet makkelijk bovenop te komen als zoveel mensen uit het land gevlucht zijn. Daarnaast schijnen er ongeveer tien miljoen vluchtelingen weer teruggekeerd te zijn naar hun eigen land, stad, of dorp. In dit aantal zijn ook de mensen ingedeeld die langdurig onderdak hebben gekregen in een ander land.
De blijvende stijging is zorgwekkend. Veel landen in de top komen uit het Midden-Oosten of Afrika. Dit heeft niet alleen blijvende en verschrikkelijke gevolgen voor de mensen zelf, maar ook voor Europa. Het continent is een 'populaire' bestemming voor veel vluchtelingen en migranten uit de naburige regio's. Het grote verzet tegen zo veel migranten dat de afgelopen jaren ontstond in Europa heeft de legitimiteit van het immigratiebeleid hevig onder druk gezet.
Economisch en cultureel gezien kunnen de naties in Europa het ook niet aan. Hoe meer mensen je opneemt, hoe groter de aanzuigende werking komt. Moraalpolitiek zorgt er dan voor dat uiteindelijk iedereen uit goede bedoelingen opgenomen wordt. Dit is de reinste automutilatiepolitiek waar we niets aan hebben. Opvang in de regio, of misschien zelfs opvang op een speciaal 'migranteneiland' zoals een Minister in Oostenrijk al opperde. Dat is volgens Australisch model.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten