Politieke Barometer: Pechtold is de grote verliezer bij deze coalitie, meerderheid D66-kiezers ziet er niets in

Oeps: de grootste nachtmerrie van Alexander Pechtold komt uit. Hij komt dan wel waarschijnlijk eindelijk eens in de regering terecht, maar de manier waarop nemen zijn kiezers hem niet bepaald in dank af!

Al sinds mensenheugenis droomt D66-leider ervan om eindelijk eens te mogen regeren. Hoewel hij het ook heerlijk vindt om alles en iedereen af te zeiken vanuit de oppositiebankjes, combineert hij deze dagtaak liever met het hebben van het laatste woord als onderdeel van het volgende Nederlandse kabinet. Een ministerpost, of misschien wel het vicepremierschap: the sky is the limit voor de christenhater en euthanasiefan.

De zetelverdeling volgens de nieuwste Politieke Barometer: VVD 36, PVV 20, CDA 17, D66 20, GroenLinks 16, SP 7, PvdA 8, ChristenUnie 6, Partij voor de Dieren 5, 50Plus 3, SGP 2, DENK 4, FVD 6
De zetelverdeling volgens de nieuwste Politieke Barometer: VVD 36, PVV 20, CDA 17, D66 20, GroenLinks 16, SP 7, PvdA 8, ChristenUnie 6, Partij voor de Dieren 5, 50Plus 3, SGP 2, DENK 4, FVD 6

Laat er echter geen twijfel over bestaan: het D66-opperhoofd is met de afstand de meest slinkse onderhandelaar in de formatie. Met de nodige intriges wist hij de gedoodverfde coalitiepartner ChristenUnie maandenlang op afstand te houden, waarbij hij Gert-Jan Segers bijna tot huilen aan toe bracht: de man wist niet wat hem overkwam toen Pechtold hem een lijstje onacceptabele bejaardenmoordplannen voorlegde waar nog even een handtekening onder moest. En dat alles om zijn geliefde partner in crime, de gifgroene Jesse Klaver, maar binnen te halen. Dat werd op Pechtolds stevige aanraden niet één keer, maar zelfs twéé keer geprobeerd, wat beide keren op niets uitliep. En gelukkig maar.

Dus gaan we alsnog verder met VVD-CDA-D66-CU. Ideaal is het zeker niet, maar onder de huidige omstandigheden van schoolpleindiplomatie waarbij iedereen iedereen uitsluit, is het de enige niet geheel rampzalige optie. De Politieke Barometer van deze week was dan ook terecht benieuwd naar wat kiezers van deze vier partijen nou vonden van deze combinatie. De uitslag is, zachtjes uitgedrukt, veelzeggend:

Van de onderhandelende partijen wijken D66-kiezers sterk af van VVD-, CDA- en ChristenUnie-kiezers in hun verwachtingen. Waar een ruime meerderheid van de VVD-, CDA- en ChristenUnie-kiezers tevreden zal zijn met deze coalitie, denkt een minderheid van de D66-kiezers daar hetzelfde over. Ook zijn D66-kiezers pessimistischer over de plannen waarmee dat kabinet gaat komen.

Dat niet alleen: D66-kiezers keren Pechtold ook in de peilingen de rug toe, waardoor zijn partij nu op één zetel minder zou kunnen rekenen, in vergelijking met vorige week. Wat dat betreft hebben de kiezers van D66 het goed begrepen. Zij hoopten natuurlijk allemaal op een coalitie met GroenLinks, wat er definitief niet inzit. Het pijnlijke zit hem echter in de tactiek die Pechtold hier heeft gebruikt: het wegjagen van Segers bij de eerste poging leidde weliswaar tot een nieuwe onderhandeling met de klimaatmaffiapartij, maar nu de ChristenUnie toch echt de enige optie is, moest de D66-voorman met hangende pootjes bij hem terugkomen. Als Gert-Jan Segers ook maar enig zelfrespect heeft zal hij zijn huid dan ook zeer duur verkopen, waarbij de extreme plannen van de democraten hopelijk de prullenbak in zullen verdwijnen. Dat hebben zijn kiezers goed begrepen, en het pijnlijke is dat dit helemaal niet zo had hoeven zijn als men meteen met de ChristenUnie in gesprek was gegaan: dan had D66 hier veel meer uit kunnen slepen.

Pechtold is dan ook met afstand dé verliezer van deze formatie: de man heeft stevig gegokt, en vermakelijkerwijs nog harder verloren. Is dat nu eens jammer!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Mees

  Ongelooflijk flut schrijfsel van J de jesus M.P
  .
  “D66-kiezers keren Pechtold ook in de peilingen de rug toe, waardoor zijn partij nu op één zetel minder zou kunnen rekenen, in vergelijking met vorige week”
  .
  Kom op zeg, daar hang je dan een topic aan op ?

  1. Kogelbert

   Ja, Mees, een afname van één zetel in peilingen ligt binnen statistische marges. Dit gaat inderdaad nergens over.

  2. dutchbrabant

   Nog steeds een zetel meer dan bij de behaalde zetels in maart… Dus hoezo afstraffing?

   1. HW

    Een trend naar beneden getuigt niet van vertrouwen ook al is het maar 1 zetel.
    Het is een begin en wel van het einde.

 2. Paaldanseres

  Hahaha…. eindelijk. Ik hoop dat er voor kereltje “Vieze rat” Pechkloot een echte afstraffing komt bij eventuele nieuwe verkiezingen. En die kans zit er wel dik in. Want ook nu zal de vieze d66 rat wel het onderste uit de kan willen hebben tijdens de onderhandelingen met de CU. Gertjan Seegers…hou je rug recht en trap er vooral niet in.

  1. Mees

   Haha je hepT totaal geen idee hoe de politieke hazen lopen.

   1. Paaldanseres

    Jij wel zeker?

  2. Mees

   Doet wachten op die gek met zijn cordon sanitaire.
   Een onvolwassen persoon die ff ieder met een mening anders dan de zijne, de mond wil snoeren….

   1. Paaldanseres

    Goh… en jij zit op de roze wolk en eet samen met de andere trollen hier, schuimpjes en aaien eenhoorntjes. Daarna zingen jullie allemaal samen kumbaja in jullie kasteel in de wolken. Dream on, zielepiet.

 3. Guus Geluk

  Dat was min of meer te verwachten. D66-stemmers gruwen van een, om het met de vicepremier te zeggen, “rechts met de bijbel”. Mogelijk promoveert men Pechtold inderdaad weg naar een hoog baantje en wordt de partij over vier jaar hard afgestraft. Zo ging dat ook toen de PvdA in het huwelijk trad met de VVD.

  De achterban is dusdanig ontrouw aan de partij, dat de partij zich het liefst afzijdig houdt.

  1. Mees

   Respect voor je mening, totaal met je oneens maar dat moet kunnen.
   Zal niet oproepen voor een cordon sanitaire voor Guus Geluk

   1. Guus Geluk

    Eens, Mees. Evenzo zal ik dat nooit bij jou doen. Het getuigt van onfatsoen.

 4. Sniper666

  Zwijg de trollen dood.

  1. Mees

   Hahahaha daar istie dan.

   1. Kogelbert

    Sniper is een beetje zielig, Mees, laten we de stumper niet te hard aanvallen.

 5. Sniper666

  Het zou toch zo mooi zijn als Segers de hele boel afseveert. Klaar naar huis en verkiezingen.

  1. Mees

   Sniper, bij nieuwe verkiezingen kan het zomaar zijn dat de PVDA enkele zetels erbij krijgt.
   Dan gaat een coalitie vorming een stuk sneller.

 6. dutchbrabant

  Als ik die barometer zo bekijk zie ik een afstraffing voor een hele andere partij. De SP die samen met het CDA de enigen zijn die tov de verkiezingen zetels inleveren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.