Sportwereld: een doofpot voor seksueel misbruik

2557741123_45922074d1_o
Foto: Kinderen op een sportveld. Bron: Alex Lecea/Flickr

Er blijkt zeer weinig communicatie te zijn tussen sportclubs en de politie, tenminste als het om seksueel misbruik gaat. De stroom van verhalen en onderzoek kwam op gang nadat in het Verenigd Koninkrijk veel sporters, en voornamelijk voetballers, meldden dat ze seksueel misbruikt waren. 

Bureau Beke en de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn in een onderzoek tot de conclusie gekomen dat sportclubs en bonden niet goed de meldingen van misbruik afhandelen. Binnen sportclubs worden meldingen vaak afgehandeld als informatieve meningsverschillen of incidenten die vooral niet naar buiten moeten komen. Dit heeft dat te maken met ‘angst voor de reputatie van de club’.

Zo zie je dat de formele en informele status van sportclubs belangrijker worden geacht dan de meldingen van seksueel misbruik. Kinderen worden getekend voor het leven en de daders kunnen hun gang blijven gaan. Dit beleid moet veranderen en we moeten niet wegkijken bij dit soort problemen.

Sportclubs zijn plaatsen waar veel kinderen een aanzienlijk deel van hun jeugd doorbrengen en waar ze worden gevormd, net als bij scholen. Het hoort daarom juist een plek te zijn waar dit soort problemen serieus worden genomen en er een streng beleid wordt gevoerd waar de slachtoffers iets aan hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

7 reacties

 1.   

  Het kon niet op toen de RK kerk zich aan kindermisbruik schuldig maakte maar nu met het sportgebeuren is het betrekkelijk stil.

 2.   

  Kom er maar in Guus zoals ik jou ken neem je direct alle pedo’s jongens verkrachters gluurders en al wat niet meer zijn direct in bescherming of niet JODENHATER

  1.   

   Guus heeft het niet zo op jou.. Guus kletst liever mee met Simon die nu een cordon sanitaire aan zijn broek heeft.

   1.   

    Doe niet zo sneu, Sniper,

    1.   

     Neem dan eens een stelling in. Is Simon onbeschoft of niet?

     1.   

      Nogmaals Sniper, het gaat mij om de inhoud van het commentaar.

  2.   

   Ik neem geen pedofielen in bescherming, swetsnek. Dat heb ik ook nooit gedaan.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!