Thierry Baudet: ‘Deze debatten zijn toneelstukken. Het is één grote poppenkast. Dit systeem is óp’

“Nederland is hier zo klaar mee.”

Met die woorden begon Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) vandaag aan zijn inbreng in het debat over het formatieverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Het land kijkt nu al 100 dagen met afgrijzen naar de Haagse kaasstolp en diens volstrekt belachelijke formatie.

Volgens Baudet zijn wij gewone burgers niet de enigen die het er wel mee gehad hebben: datzelfde zou gelden voor heel veel Tweede Kamerleden. “Buiten deze zaal,” legde Baudet uit, “zegt men het ook gewoon tegen mij. Vele Kamerleden zeggen tegen mij dat ze er al lang niet meer in geloven, in het ‘debat’ hier in de Kamer.” Het is een zinloos ritueel geworden waarin partijen net doen alsof er iets van onzekerheid bestaat over de toekomstige gang van zaken, maar alles wordt stiekem gewoon achter gesloten deuren besloten zonder dat de burger daar ook maar iets van invloed op heeft.

Dat is al erg genoeg, maar het gemiddelde Kamerlid heeft óók niets in te brengen. Het zijn de partijleiders die stiekem afspraken met elkaar maken, hun fractieleden hebben dat maar te accepteren. En doen ze dat niet dan staan ze bij de volgende verkiezingen gewoon niet meer op de kieslijst, waardoor ze op zoek kunnen gaan naar een nieuwe baan.

Al die debatten in Kamer zijn “toneelstukjes,” zei Baudet terecht. “Het is één grote poppenkast. Dit systeem is óp. Helemaal op is het. Een voltooid leven.”

Tot overmaat van ramp komen de hoge heren en dames van het partijkartel vervolgens aanzetten “met oudgediende Gerrit Zalm om de kartelkardinaal uit de middeleeuwen af te lossen. Zalm, die de geschiedenis ingaat als de man die altijd met gierend VVD-gehinnik onze prachtige gulden te goedkoop heeft ingewisseld voor de euro, waardoor Nederlanders honderden miljarden in koopkracht achteruit zijn gegaan. Wat moet je idee zijn voor Nederland als je deze man nu van stal haalt? Wat hebben Rutte, Buma en Pechtold gedacht toen ze Gerrit Zalm voorstelden?” Het is een goede vraag, maar helaas laat het antwoord zich raden. Zoals Baudet zelf zei: “Er kan maar één antwoord zijn. Er is geen idee. De gevestigde partijen hebben helemaal geen ideeën meer.

“[Ze hebben] geen enkele ambitie” ging hij verder. “Leegte. Ja, ze roepen van alles in de aanloop naar de verkiezingen maar een dag erna is men alles weer vergeten.” Enkele uitmuntende voorbeelden daarvan:

“Het CDA heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico met 100 euro omlaag moet. Gisteren stemde het CDA tegen de motie om het eigen risico met 100 euro te verlagen. De VVD voert campagne voor minder EU, maar tekent in de praktijk altijd voor meer.”

Baudet concludeerde dan ook geheel terecht: “Dit is het partijkartel. En dat partijkartel moet worden gebroken.” We leven in een schijndemocratie. Vlak voor verkiezingen doen de oude partijen net alsof ze onderling echt heel erg van mening verschillen, maar als de verkiezingen er dan eenmaal opzitten blijken ze allemaal tóch (verrassing, verrassing) stuk voor stuk hetzelfde te zijn.

Dat is een deprimerende vaststelling, maar Baudet heeft gelukkig ook nog een positieve visie voor onze toekomst:

“Het is tijd voor een renaissance, een wedergeboorte van ons democratisch bestel. En het enige wat hiervoor nodig is, is een mentaliteitsverandering. Vanmiddag zouden we nog kunnen beginnen met algemene stemmingen over de grote thema’s zoals immigratie. We kunnen vervolgens experts voordragen en hen op de verschillende ministersposten zetten. Zo ingewikkeld is het echt niet. U kunt allen meepraten en meedoen op voet van gelijkheid. Binnen een week hebben we een nieuw kabinet geformeerd in plaats van dit maandenlange formatiecircus.”

Na Baudets speech haalde de rest van de Kamer de schouders op, keek men op hun mobieltjes, en ging men weer verder met de oude spelletjes. Want een mentaliteitsverandering, tja, die komt er écht niet; niet met deze mensen en partijen, in ieder geval.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. HaZ

  Baudet probeert het en ook Wilders probeert het. Het komt echter niet aan bij de gevestigde plucheplakkers, de media en zelfs bij de kiezers niet. Triest, maar waar !

  1. corfo

   @ HaZ.
   Baudet heeft volkomen gelijk : democratie in Nederland is om zeep geholpen met medewerking van VVD, CDA, pvda en vooral D66. Maar wat u zegt HaZ , de plucheplakkers willen dit niet horen want het pluche zit zó lekker en levert zo lekker veel op !!! Ooit zullen hen de schellen van de ogen vallen en zullen ze inzien dat ze totaal verkeerd gehandeld hebben, voorlopig houden ze posities angstvallig vast !

   1. Marija

    Ik heb zo’n ijzig vermoeden dat *men* het nu ook wel weet, maat *men* is met handen en voeten gebonden aan eu-afspraken en beloftes voor een prachtige job in Brussel als de klus is geklaard.
    Ze weten het en laten ons welbewust in de stront zakken.

   2. RobertMarsman

    Het is logisch als je een anti-democratische ideologie bewust het land in importeert en die ook te vriend houdt aangezien je zelf mede schuldig bent aan het probleem die zich aan het voltrekken is. Kies je voor de islam, wat al die gevestigde partijen keer op keer doen, dan moet dat ten koste gaan van de democratie. Je kan niet islam te vriend houden en dan ook nog eens de democratie gaan verdedigen. Beide staan lijnrecht tegenover elkaar namelijk. Het is het een of het ander..

 2. loes530

  Haz gelijk heb je

 3. Ni28

  Baudet heeft gelijk, dit systeem, dit soort democratie heeft afgedaan alleen de hoofdrolspelers weten het nog niet, willen niet weten. Het is ook irritant hoe de Kamer reageert als zij iets niet willen horen. Het is aan de voorzitter om de Kamer te manen om te luisteren. Net als op de lagere school want daar lijkt het meest op.

 4. gimmeMystack

  Dit is echt de spijker op zijn kop.

  Hier is niks op in te brengen.

 5. Paaldanseres

  Aan de hand van de walgelijk gezichten van het partijkartel…zijn Baudet en Wilders helaas roepende in een grote woestijn. Het zal de elite aan hun kont roesten wat er over hen gezegd word. Ja… de waarheid komt hard aan, als je als elite oostindisch doof bent en afleiding nodig hebt, door quasi met je mobieltje te spelen.

  En ondertussen… de gedachtegang van de zwakzinnige elite:
  Rutte, Buma, Klavertje en de rest van de corrupten zitten allemaal op een roze wolk en eten samen schuimpjes en aaien eenhoorntjes. Daarna zingen ze allemaal samen kumbaja in hun kasteel in de wolken. Pijpen elkaar tot het hoogtepunt. Daarna is alles weer goed. Next.

 6. monach

  Hiddema: Wetgeving Terrorisme volstrekt ontoereikend !!

  https://www.youtube.com/watch?v=eTu-FYWcDjo

 7. Ben Zine

  Baudet kan het verwoorden als geen ander. En wat zitten Rutte, Buma en Pechtold er toch als een stelletje slappe waardeloze lamstralen bij. Je zou bijna naar een revolutie met guillotines gaan verlangen.

  1. Kogelbert

   Dat hier reaguurders rondhangen die verlangen naar revolutie met guillotines was al duidelijk.

   1. swetsnek

    droplul moet ook even weer een duit in het zakje doen hoor grote vent hoor wim

 8. Beukman

  Baudet heeft hier en daar wel een punt, vind ik. Programakkoorden zorgen ervoor dat veel discussies in de TK weinig meer zijn dan een ritueel over zaken die immers allang beklonken zijn. Van de andere kant zou door de huidige versnippering en de ontzuiling zonder programakkoord het land volstrekt onregeerbaar worden. Zo simpel zijn eventuele oplossingen dus niet.

  Baudet stelt regelmatig een regering met vakministers voor:

  “We kunnen vervolgens experts voordragen en hen op de verschillende ministersposten zetten. Zo ingewikkeld is het echt niet. U kunt allen meepraten en meedoen op voet van gelijkheid.”

  Wat hij er helaas bij vergeet te vermelden, is wie er bepaalt wie een expert is, en of deze experts wel of niet aan een partij gebonden zijn. Zo niet, dan zou dit betekenen dat wij als volk juist invloed verliezen in Den Haag. Bovendien kan dan het hele Parlement wel worden opgedoekt.
  Het klinkt leuk, maar als je er dieper over nadenkt, wordt het wat vaag.

  1. Kogelbert

   Sorry, Beukman, Baudet heeft helemaal geen punt. Sinds de oorsprong van de representatieve democratie weten we dat we meerderheidscoalities nodig hebben om tot een samenhangend en consistent beleid te komen. Dat dit land politiek tot het bot versnipperd is doet aan die politieke natuurwet niets af
   Je kunt dat, zoals fluim Baudet doet, demagogisch een kartel noemen maar ik noem dat gewoon een parlementaire meerderheid die, goddank, in de regel uit een niet al te snel wisselend palet van professionele politieke partijen bestaat. Ons land is er groot mee geworden.

   En dat gebral over zakenkabinetten die zouden moeten uitvoeren wat wisselende parlementaire meerderheden van dag tot dag bepalen is van een niveau waar je je aan een beetje borreltafel voor moet schamen. Je noemt de praktische bezwaren overigens zelf.

   Baudet is een charlatan, en bovendien van een zeer doorzichtig soort.

   1. Beukman

    @Bert
    Oh, maar wat jij schrijft verschilt niet zo veel van wat ik schrijf, Bert.
    Baudet heeft een punt waar hij meent dat er in de TK in debatten vaak slechts een ritueel wordt opgevoerd, omdat heel veel zaken allang per regeerakkoord dichtgesmeerd zijn. Tegelijk constateer ik dat er geen alternatief is: het Parlement zoals het ooit was, met een paar grote machtsblokken, bestaat niet meer dus dichtgesmeerde regeerakkoorden zijn een noodzakelijk kwaad om te komen tot een kordaat bestuur dat elkaar niet voortdurend de tent uitvecht.

    Dat kartelgelul dat is een recente framing waar ik ook weinig in zie; feitelijk een paranoïde verzinsel. Inmiddels heb ik ontdekt dat het hoort tot het jargon van de groepering die de mond vol heeft van cultureel marxisme.

    Tja, en dat zakenkabinet…. laat Baudet maar eens uitleggen hoe hij dit precies ziet. Ik wacht er nog even mee om hem een charlatan te noemen. Dat kan altijd nog.

    1. Kogelbert

     Akkoord, Beukman, maar ik voorspel je dat het niet lang zal duren voordat je de onontkoombare conclusie moet trekken die ik nu al meen te kunnen trekken: Baudet is een charlatan.

   2. Ben Zine

    @bert
    “fluim Baudet” ? “demagogisch” ? “gebral” ? “charlatan” ?
    Het lijkt er op dat je het niet zo goed kunt hebben dat Baudet al die non-valeurs intellectueel de baas is. Of ben je eigenlijk gewoon een klein beetje jaloers op Thierry, vanwege zijn welsprekendheid, intelligentie, voorkomen en succes ? Geeft niks hoor, mag je gerust eerlijk zeggen.

    1. Guus Geluk

     Baudet is ze niet te baas, Ben Zine. Baudet verspreidt disinformatie over Ruttes loopbaan en dat alleen diskwalificeerd hem wl voor verder debat.

     1. Beukman

      @Guus
      Desinformatie over Ruttes loopbaan? Heb je een voorbeeld? Heb ik iets gemist?

     2. Guus Geluk

      Beukman,

      https://www.youtube.com/watch?v=0dP_KPTwj00

      Dit is een schoolvoorbeeldje van rechtspopulistisch gemekker. Baudet is de non-valeurs niet de baas, maar slaat de heilloze weg in die Wilders en Kuzu ook in zijn geslagen.

     3. Kogelbert

      Inderdaad, Guus, smerige verdachtmakingen van een lege populist die zelf nog niets deed wat ook maar op afstand op besturen of beleid lijkt.

      Het is triest dat op dit blog deze totale zak wordt vereerd als een reïncarnatie van Sint Pim, die overigens er politiek ook net zo weinig van terecht bracht.

      Waar Pim kwam kwam ruzie, waar Baudet komt komt verveling en nihilisme.

     4. Beukman

      @Guus
      Ah ja, daar heb je Baudèt weer met zijn kartèlfreempjes. Jammer dat we nog 884 dagen moeten wachten voor we weten of zijn voorspelling is uitgekomen. Ikzelf voorspel dat Baudèt binnen 700 dagen de politiek uit is en een goed betaalde baan heeft gevonden.

     5. Guus Geluk

      Ja, Kogelbert, hij heeft nog niets uitvoerd. Ik denk dat Baudet, evenals de populisten Geert en Tunahan, niets opheeft met het regeren van een land. Zij blijven altijd langs de zijlijn staan. En soms zetten ze het volk op tegen het bewind, denk maar aan het “kom in verzet”.

      Hij wordt vereerd, maar wacht tot in 2018. Als Leefbaar het opneemt tegen de PVV. Dan steekt de DDS-gezindte de kachel aan met Forum voor Democratie.

     6. Guus Geluk

      Inderdaad, Beukman. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij, net als Geert, nog voor jaren aan de zijlijn blijft roepen dat het anders moet. Maar in een kabinet zie ik ze niet gaan.

 9. HW

  En Rutte speel Pineukio, m.a.w. Ik lieg en verneuk Nederland.

  1. HW

   speel=speelt

   1. Ni28

    verneuk=verneukt

    1. Verlazques

     Ik ben impotent

     1. corfo

      @ Verlazques.
      Nét als bedrieger Rutte ?

     2. HW

      Dat wisten we al.

 10. Kogelbert

  Wat een vermoeiende populistische demagogie van een adolescent die nog nooit aan meer leiding heeft gegeven dan aan zichzelf.
  Hij doet inderdaad aan de charlatan Fortuyn denken, hoewel die qua managementservaring zich indertijd nog op paar mislukkingen kon beroepen.

  Dit parmantige populisme hoort er tegenwoordig bij. We zullen er aan moeten wennen.

  1. HW

   Rutte geeft ook les op het VMBO onderwijs.
   Zijn gedrag vertoon in de kabinet en kamer dezelfde trekjes.

   Lijder schrijf je bij hem dan ook met ij ipv ei

   1. Sniper666

    Zwijg de trol dood.

 11. Guus Geluk

  Thiery Baudet zegt:

  Binnen een week hebben we een nieuw kabinet geformeerd in plaats van dit maandenlange formatiecircus.

  Mijns inziens mag de door de Kamer aangewezen formateur invulling geven aan het kabinet. Binnen de politieke partijen is daarvoor veel expertise. Een kabinet met leden van de coalitiepartijen, hoeft niet per se fout te wezen.

  Bovendien is er een heel eenvoudige oplossing voor het versimpelen van de kabinetsformatie: minder versplintering.

  1. swetsnek

   jou inziens boeit ons niet doeiiiiiiiiiiiiii

 12. Ni28

  Trollen zijn het met elkaar oneens. Humor. Zwijg de trol dood.

 13. Verlazques

  De politiek is een grote farce wat heel veel geld kost en niets oplevert. Blij dat hij dat zo snel doorheeft, of moet ik zeggen schnell, want er zitten teveel moffen in de tweede kamer en zijn naam is ook niet echt Nederlands.

  1. corfo

   @ Verlazques.
   De “politiek” in NL is inderdaad een farce, één grote farce.
   V.w.b. dat er teveel moffen in de 2de Kamer zouden zitten ben ik het niet helemaal eens met u; volgens mij zitten er véél teveel islamieten in, mensen met 2 paspoorten die aldus niet meer weten voor wie ze daar eigenlijk zitten. Onuitspreekbare namen hebben ze ook nog eens !

 14. Lex

  Of deze formatie gaat lukken. Hoorde al dat ze een belangrijk thema als Immigratie vooruit willen schuiven.

  Verdorie hier draait alles om een meerderheid van de nederlanders willen een streng immigratieleid en vooral een streng terugkeerbeleid.

  Nederlanders willen dat illegaal verblijf in nederland strafbaar word gesteld een einde aan Bed, Bad en Brood.

  Mensen gaan liever nog eens naar de stembus dan dat ze het idee krijgen dat hun stem verloren is gegaan.

  Het is de hoogste tijd voor nieuwe verkiezingen.

  Eind september na de zomervakantie opnieuw naar de stembus.

 15. Ruud562

  Baudet heeft volkomen, maar dan ook volkomen gelijk! Laten er maar verkiezingen komen, hopelijk is het volk dan wél wakker!!

 16. napels

  Maar ze zijn nou zo moe van heel nederland beroven overal van,dat ze eerst op vakantie gaan,hoor ik daar gelach(rutte en zalm)??

 17. Ecoshaarlem

  Zij zitten niet alleen op het pluche, maar hebben er stiekum ook nog contactlijm op aangebracht.
  De ogen van de kiezer moeten open gaan, misschien hebben zij van dit slechte toneelstuk iets geleerd, en gaan de volgende keer hen de rekening presenteren, net zoals de PvdA de rekening van de kiezer heeft ontvangen, er is dus nog hoop!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.