Tjeenk Willink buigt nederig voor Rutte’s schoolpleindiplomatie: ‘PVV valt echt af als coalitieoptie’

Informateur Tjeenk Willink heeft alle regels van het politieke uitsluitspelletje inmiddels in de vingers en doet nu officieel mee aan het wegpesten van de PVV.

Alsof het nog niet genoeg was dat half politiek Den Haag Geert Wilders en zijn PVV behandelt als oud vuil – sterker nog, als de pest – heeft de man die zich boven dat soort kinderachtige spelletjes zou moeten stellen, besloten om er gewoon vrolijk aan mee te gaan doen.

Toen Tjeenk Willink eerder het stokje overnam van Schippers als informateur, was zijn taak duidelijk: het overhalen van partijen tot het opheffen van blokkades, opdat het schip niet net zo hard zou stranden als dat van Schippers – pun intended. Niemand heeft vooralsnog immers trek in een minderheidskabinet, wat in de huidige situatie betekent dat er toch écht iemand zal zijn die concessies moeten doen.

Inmiddels is duidelijk dat dat Jesse Klaver niet zal zijn – die laat het land liever stuurloos dan dat hij ook maar één kansenparel minder importeert: zijn gifgroene beleid zal niemand missen. Dat betekent toch echt dat VVD, CDA en D66 zullen moeten samenwerken met de PVV, SP, PvdA of ChristenUnie, wat allemaal nog verweg lijkt. De SP en de PvdA hebben zelf geen enkel zin om hieraan mee te doen: niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat hun ideeën mijlenver van die van het ‘motorblok’ staan, plus dat het gewoon hun goed recht is om niet mee te willen doen. Voor dat duivelse trio zit het echter anders: ze willen wél regeren, maar alleen maar met een heel select groepje partijen waar eigenlijk niets mee te beginnen is. En dat terwijl Geert Wilders’ PVV vanaf het begin af aan al heeft gezegd maar al te graag aan tafel te gaan zitten om te kijken wat er mogelijk is. En er is veel mogelijk, aangezien deze partij politiek verreweg het dichtstbij staat en over veel dingen een stuk rationeler denkt dan een partij als GroenLinks, die dan weer wel mee mocht doen. Beter wordt het met deze verkiezingsuitslag dus eigenlijk niet.

Maar dat kan Tjeenk Willink weinig schelen: hij liet in een persconferentie donderdag weten dat wat hem betreft de PVV – en de SP – definitief afvallen als opties voor een coalitiepartner. En dat terwijl men nog niet één keer direct met Wilders gesproken heeft, die daartoe staat te popelen. De informateur had alles op alles moeten zetten om dit kinderachtige schoolpleinuitsluiten te doorbreken, maar heeft hierin net als zijn voorganger roemloos gefaald. Tijd voor een nieuwe informateur dus, voordat hetzelfde verhaal zich herhaalt met Asscher die “nee” zegt en Pechtold die de ChristenUnie wegpest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Standaardbinnen

  Ik snap werkelijk niet dat iemand van VVD, CDA en D66 durft te eisen dat ze hun keiharde verkiezingsbelofte nooit met de PVV te zullen regeren in de prullenmand gooien. Dat zou toch betekenen dat je de kiezers op die partijen schandalig schoffeert?

  Hoe kan een democraat dit met droge ogen vragen?

  1. Sniper666

   @ standaardtrol

   De keiharde verkiezingsbelofte nooit met de PVV te zullen regeren van VVD, CDA en D’66 is an sich schandalig in een democratie. Hoe kan een echte democraat zo’n belofte waarderen? We weten in dit land van de vele partijen immers dat een regering per definitie een compromis is tussen minimaal twee partijen en vaak meer.

   De kiezers die op de VVD, CDA en D’66 stemmen, doen dat niet alleen maar om die belofte mag ik hopen. En zij weten evengoed dat er voor regeren water bij de wijn moet.

   1. Standaardbinnen

    Integendeel, Sniper, het is schandalig voor de verkiezingen niet helder te zeggen waarmee je wel of niet wil regeren. Dat is een duidelijkheid waar de kiezer recht op heeft. En als je die belofte hebt gedaan moet je je er aan houden.
    En als je dat zo schandalig vindt, wat vind je van de belofte voor de verkiezingen van Wilders om nooit met de VVD met Rutte te willen regeren? Hij vergat die verkiezingenbelofte later weer net zo makkelijk, die leugenaar houdt zich aan geen enkele belofte, maar ik heb je nooit ach en wee horen roepen over deze uitspraak van Wilders voor de verkiezingen.

    1. Sniper666

     @ Standaardbinnen

     Ben het eens met de constatering dat het fijn zou zijn als alle politieke partijen helder zijn wie ze uitsluiten van regeren. Dit moet dan wel BINDEND zijn.

     Ook van Wilders vind ik het onverstandig om andere partijen uit te sluiten. Ben ik helder zo?

     1. Anna

      Sniper 666. PVV heeft niet een partij uitgesloten. Wilders heeft gezegd niet met Mark Rutte. Laat Rutte maar opkrassen die werkt Nederland naar de afgrond. Die man heeft geen eigen mening. Schoothond van EU

  2. Ni28

   Dit is dan ook de enige belofte waar zij zich aan houden.

  3. hans-e-pans

   Als je kijkt waar ze wel mee omgaan.

  4. HW

   Ik begrijp jou ook niet, want volgens mij waren de rechtse kiezers van VVD en CDA er ook niet voor om met Groen Links in zee te gaan en toch deden ze het.
   Dus deze kiezers zijn niet geschoffeerd door Rutte en Buma.
   Je lult maar wat uit je nek.
   Over democratie gesproken. Daar hou ik nou geen droge ogen bij.

 2. Guus Geluk

  De PVV en consorten blijven stoïcijns doorzeuren over hoe zielig ze wel niet zijn dat ze niet mee mogen doen. Er zijn genoeg argumenten om de uitsluiting te legitimeren, maar de PVV-schrijvers steken de kop in het zand.

  Eén brief spreekt boekdelen.

  https://twitter.com/edwinvanderaa76/status/875325441342656514/photo/1

  En intussen gaan zijn beledigingen en loze verwijten, onverminderd door.

  1. DutchDropveter

   Zeg guus, heb jij een staking gezien van moslims die zeggen; Joh ey mensen luister eens ons geloof word misbruikt en verkracht?

   Is dit een geldige reden om te beledigen? nee natuurlijk niet maar de MSM, de politiek en de hele gezagvoering in dit land haalt zijn schouders op en denkt joh zal me wat!

   Dan ben ik toch blij met Wilders die continue de wond blijft aanwijzen en er zout overheen blijft strooien. Soms is een mening pijnlijk dan is het aan de ontvanger daar goed mee om te gaan, en ook dat gebeurd niet.

   Ik ben tegen het verbieden van de islam (dat is on uitvoerbaar) maar het verbieden van geloof onder de 18 zal zeer slims zijn aangezien je dus ook geen gelukzoekers meer aantrekt!

   1. Guus Geluk

    Je kunt de wond prima aanwijzen in de oppositie, maar de regering is een ander verhaal. Het is zaak daar je woorden om te zetten in een stabiel en constructief beleid.

    Kijk, er is een groot verschil tussen zéggen en doen. De PVV blijft blokkades opwerpen, waardoor het voor VVD/CDA ondoenlijk is om in een regering te stappen.

 3. Sniper666

  Dit gaat ook weer nergens over. VERKIEZINGEN !! Klaar met dit slechte toneelstuk.

 4. Peter Selie

  Yasser Feras ontmakerd

  https://youtu.be/jXb7-FPd7Ps

  1. corfo

   @ Peter Selie.
   Yasser Feras was al eerder ontmaskerd; n.l. toen hij loog over de plek waar hij zou zijn Dit is nu precies wat “politiek” inhoudt : liegen & bedriegen.
   Al die z.g. reacties die op dit forum te lezen betr. politiek komen zéér lachwekkend over.
   Mensen die doen voorkomen alsof zij precies weten wat er moet gaan gebeuren in dit armoedig landje, de één weet het nog véél beter dan de ander. Opvallend is het aantal extreem links-denkers dat scheldt en verwijst naar filmpjes enz. Als die dommeriken de laatste jaren zouden hebben opgelet of om zich heen gekeken hadden, hadden ze kunnen zien wat die linkse ratten ons “gebracht” hebben, n.l. helemaal niks, ze hebben alleen van ons genomen. Maar ik hoor ze daar niet over, “bedrijfs-blindheid”??

 5. Paaldanseres

  We worden bestuurd door ondeskundige amateuristische flapdrollen. Heb je een waanzinnig “gaaf” land, … he Trutte… wil niemand het regeren. Wat een aanfluiting van de achterlijke en hypocriete vertegenwoordiging van een bananen republiek, genaamd Hollandistan. #kots

  1. corfo

   Wat een aanfluiting om een fossiel als Tjeenk Willink als informateur aan te stellen.
   De man is zo partijdig als de hel en had reeds lang geleden moeten worden afgeserveerd. Hopelijk kan hij er nog wél voor zorgen dat de PvdA gaat mee “werken” aan het circus dat “regering” genoemd wordt, waardoor die club totaal wordt weggevaagd.
   Wat een “Haagse Kleuterklas” !!!

 6. Ni28

  Tjeenk Willink zou het lot van de PvdA moeten ondergaan. Deze partijdige man in dienst van Rutte werkt voor Rutte. Hij hoefde Wilders niet eens te spreken om hem uit te sluiten. Ondemocratisch en onwenselijk. Tjeenk Willink is de haperende startmotor van het defecte motorblok. Advies: het geheel naar de sloop brengen en nieuwe motor kopen. Nieuwe verkiezingen dus en nu eerlijk laten verlopen.

  1. Guus Geluk

   Wilders diskwalificeerde Willink in het begin al, zonder hem een eerlijke kans te geven. Hij moet dus niet zeuren.

   1. Ni28

    hij heeft zo zijn ervaringen

    1. Guus Geluk

     Om Asscher te citeren: “Het is altijd de schuld van een ander”.

     1. DutchDropveter

      Guus;

      De VVD EN CDA zeiden voordat het Oekraïne referendum gehouden was ook dat ze de uitslag zouden respecteren en accepteren.

      De woorden van deze twee partijen zijn per definitie ongeloofwaardig en vrij te interpreteren omdat het partijen zijn als een aal in een bak snot.

      Deze twee partijen zullen samen ook geen stabiel blok vormen en daarmee zegt rutte eigenlijk;

      Ik heb liever een kaartenhuis kabinet dan dat ik met de PVV moet samenwerken, oke dat kan dat is zijn keus.

      En daarmee staan we weer aan de vooravond van nieuwe verkiezingen.

      Ik zeg links om als rechts om; we krijgen nieuwe verkiezingen.

     2. Guus Geluk

      Wat we in elk geval van deze partijen weten: ze zijn in staat een land van meer dan 16 miljoen inwoners te besturen. VVD/CDA werkten herhaaldelijk samen en Buma/Rutte zitten zo ongeveer op één lijn.

      VVD/CDA kunnen samen een rechts minderheidskabinet vormen. Daarbij zetten ze D66 buitenspel, maar kunnen ze wel steun zoeken bij rechtse partijen als PVV/FVD om rechts beleid door te voeren.

 7. Ni28

  Iedereen pakt Klaver nu hard aan terwijl de mensheid hem eigenlijk dankbaar moet zijn. Hij heeft gedaan wat de meerderheid in het land wilde.

 8. joost2

  Lekker “neutraal” is die pvda-er en formateur Willink maar weer eens.
  Op zijn minst behoort het tot zijn taak om naar Wilders eens te luisteren.

  Dan zou hij er wellicht achter komen hoe rancuneus Rutte wel niet bezig is.
  Wilders heeft vele malen het falen van Rutte in de 2e kamer met scherpe bewoordingen aan de kaak gesteld en hem in feite voor lul gezet.
  Dat kan die Rutte maar niet vergeten.
  De VVD heeft een afgevaardigde als minister president die zijn persoonlijke vetes t.o. andere politici mag uitvechten. Bijzonder kwalijk.
  Rutte doet dat en is daardoor een slecht bestuurder van dit land.
  Als staatsman, minister president moet hij altijd boven partijen staan.
  Dat kan Rutte niet en Pechtold ook niet.
  Het zou een verademing voor dit land zijn als die twee konkelaars uit de politiek zouden verdwijnen.
  Wordt het land ook weer bestuurbaar.

 9. Sniper666

  Een stuk van VanFrikschoten. Het is nog vrij actueel;

  Dag dames en heren mededemonstranten.

  Geweldig dat u met zo velen de moeite heeft genomen om hier uw stem te laten horen.

  Eigenlijk had ik liever tussen u gestaan maar daar is het podium helaas te klein voor. Ik had niets liever gedaan dan tussen u te staan want ik ben namelijk net als u: het volk. Dit podium behoort namelijk aan óns. Aan jullie! Het volk. Want wij zijn de mensen waar het om draait in dit land.

  Dames en heren, ik ben een gewone man van 46 jaar. Mijn vader was stoffeerder en mijn moeder huisvrouw. In mijn leven heb ik van alles gedaan om de kost te verdienen en mijn lasten te kunnen betalen. Ik had een goed leven in dit land. Zoals iedereen mijn ups en downs gekend. Maar armoede heb ik nooit gekend in dit Nederland.

  Beste mensen, wij staan hier allen omdat die tijd voorbij is. De tijd dat je als hulpbehoevende niet een minderwaardig leven hoefde te leiden omdat de overheid je gewoon als kostenpost ziet. De tijd dat kleine ondernemers hun hoofd nog net boven water wisten te houden omdat de overheid ze tenminste aan hun lot over liet. Het maakt niet meer uit of je tweeverdiener bent met een hypotheek of een alleenstaande huurder met thuishulp. De kosten van het levensonderhoud zijn niet meer te financieren voor veel mensen. We worden gepakt en genaaid bij het leven en dat moet ophouden!

  Sinds de invoering van de Euro heb ik al geen tandarts meer gezien van de premies die ik mijn leven lang heb betaald. Ik betaalde 36 gulden in de maand. Nu bijna 100 Euro met een uitgeklede polis en 350 Euro eigen bijdrage per jaar. Twee doosjes tabletten en weg is dat geld.

  Weet u nog dat we één rekening kregen voor de gemeentelijke lasten? Alles is inmiddels opgeplitst om ons zand in de ogen te strooien. Opgesplitst en verhoogd. Waterschappen, gemeentelijke belastingen, kijk en luistergeld ziet u niet eens meer maar betaalt u wel. En we kregen allemaal een bankpas. Gratis! Want pinnen was goedkoper. Ja, voor de banken! En nu betaalt u voor transacties, bankafschriften én die pas. En als die directeuren er een kolerezooi van maken, vertrekken ze met miljoenenbonussen en mag Jan met de Pet de bank overeind houden. Terwijl elk verstandig rekenmeester zon bank op de fles had laten gaan om schoon schip te maken in die markt door de rotte appels er uit te gooien. Vraag maar aan IJsland!

  Wat wij na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd van óns belastinggeld en dat van onze ouders is verkocht! De spoorwegen, de bus, de nutsbedrijven zoals gas en licht, onze nationale industrie of ons zorgstelsel. Ja, en ook die rekeningen worden zo veel mogelijk opgesplitst zodat u door de bomen het bos niet meer ziet. En die rekeningen krijgt u drie keer per dag van drie verschillende postbodes die de voordeur zijn uitgebonjourd en met uitgeklede arbeidsvoorwaarden via de achterdeur weer naar binnen kwamen.

  We betalen nota bene 5 tientjes voor netwerkbeheer. Weet u wat dat is? Dat zijn die 60 jaar oude stroomkabels in de grond onder uw straat, dames en heren! En nog eens wat: Die OV chipkaart was gewoon de volgende prijsopdrijving. Waar zijn onze prachtige treinstations met verwarmde wachtkamers gebleven? Het zijn tochtige aquariums op een stoeptegel in het weiland geworden. En dan mag je blij zijn áls de trein al komt.

  Uw hele medische dossier ligt zowat op straat en het schijnt maar niet tot die koppen door te dringen hier in Den Haag dat het gegeven privacy een mensenrecht zou moeten zijn met al hun lekke computersystemen en digitale maniertjes om de burgers systematisch een poot uit te trekken. Dit land is totaal kapot gemaakt..

  Ondertussen zien we een schaterlachende schooljongen als minister-president kritiekloos tekenen bij het kruisje voor de bakken vol met geld die naar Brussel gaan omdat ze daar hun begroting structureel niet op orde hebben. Niemand die zich afvraagt of we daar niet eens paal en perk aan moeten stellen. En niemand die zich afvraagt in de Tweede Kamer waarom we met meer dan 650.000 werklozen in dit land behoefte zouden hebben aan de onderklasse uit de rest van Europa die hier de goudkust denkt te vinden? Want daar gaat al dat geld naartoe: Naar domme beslissingen. Naar tekenen bij het kruisje zonder na te denken. Naar dom beleid. Naar visieloos gepaai met de macht in Brussel. Beleid van een stel amateurs. Mensen die volstrekt niet meer weten wat het is om een gewone man in dit land te zijn en ons land, ons recht en onze soevereiniteit op een presenteerblaadje overhandigen zonder ons, het volk, te raadplegen. Dit zijn slechte mensen! Bijzonder slechte mensen.
  Ik zal u vertellen hoe de zogenaamde BV Nederland in Den Haag marcheert de laatste decennia.

  De afgelopen regeringen hebben leuke boekhoudkundige truukjes toegepast om zogenaamd op zichzelf te bezuinigen. Per saldo is dat nooit gebeurt. 146 miljard euro belastinggeld gaat er naar zogenaamde zelfstandige bestuursorganisaties. Per jaar! Dat zijn de Kamers van Koophandel, de Buma Stemras, etcetera. 3200 stuks! Dit is het baantjescarrousel van uitgerangeerde politici en bestuurders zelf. Ja, zij zorgen wél goed voor zichzelf zonder dat u dat ziet. In complete kastelen houden ze kantoor.

  Ik wil een andere politiek die zichzelf in de ogen durft te kijken en er weer trots op kan zijn het volk te vertegenwoordigen. Bezuinig bijvoorbeeld maar op die ZBOs! Die vaak óf overbodig zijn, óf onder verschillende namen hetzelfde doen. Als ik daar 20% op bezuinig dan heb ik meer dan 28 Miljard. Elk jaar weer! Zet de aardgasbaten maar voor een jaar in om dit land uit het moeras te trekken. Ga maar eens de bestemmingsplannen voor leegstaande gebouwen loslaten en kijk eens wat er gebeurt. Dan zijn er opeens goedkope woningen en nieuwe winkels en staat de bouwsector opeens niet meer met de handen in de zakken. Dan worden er weer spullen gekocht om al die nieuwe ruimtes in te richten. Allemaal belastinginkomsten via de btw en de inkomsten. Denk out of the box! Ik trek zo 100 miljard per jaar van de straat mensen. Want daar ligt dat geld. Het komt alleen in de verkeerde zakken door selectief wanbeleid. 100 miljard. Zónder bezuinigingen en zónder lastenverzwaringen. Met de Btw op 15% en 5 tientjes per maand voor de zorg. All in. Ik heb dit land binnen een jaar weer aan de praat. Met mijn hakken op het bureau. En dát is wat een minister-president hoort te zeggen en hoort te doen! Daadkracht! Dát is wat we willen!

  Dit land, dames en heren, heeft met wat we nu op dit moment nog aan boord hebben de potentie om de rijkdom van een oliestaat als Brunei te hebben. We zouden er voor de lol België en Luxemburg bij kunnen kopen. Alleen de wil ontbreekt bij het bestuur.

  U vraagt zich natuurlijk af waarom niemand kennelijk meer in staat is om dit land behoorlijk te besturen. Dat, beste mensen, is omdat de middelmaat regeert. De regering bestaat niet uit volksvertegenwoordigers zoals het hoort maar uit amateurs en opportunisten die alleen hun eigen belang najagen. Marionetten die enkel nog debatteren over de niemandalletjes. Ze dansen naar de pijpen van Brussel en de Grootindustriëlen. Ze hebben geen visie, ze kunnen het niet en ze willen het niet. De regering wisselt tegenwoordig om de anderhalf jaar en de hoge ambtenaren op de verschillende departementen, die feitelijk de dienst uitmaken in dit land, blijven zitten. Dat moet veranderen. Dáár zit de kern van het probleem. Bestuur met een visie, durf en met daadkracht heeft dit land nodig.

  Ik wil een andere politiek. Ik wil een politiek die er staat voor de burgers! Voor u en voor mij! Ik sta op dit podium vandaag voor u en ga er niet meer vanaf! Om de regering van Rutte duidelijk te maken dat ze ophoepelen moet. In het belang van ons allen in Nederland. Ik wil ons land terug! Het is genoeg geweest!

  Ik dank u zeer.

  Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten

  1. Standaardbinnen

   Prof Drs van Frikschoten vond dat Breivik gelijk had en dat zijn massamoord op de 77 kinderen noodzakelijk was.

   Je moet wel heel brutaal zijn om deze man hier als gezaghebbende bron op te voeren.

   1. Sniper666

    @ Standaardbinnen

    Geef eens een link waar dat te vinden is. Dus dat Prof Drs van Frikschoten vond dat Breivik gelijk had en dat zijn massamoord op de 77 kinderen noodzakelijk was.

    En verder heb ik op deze site de vrijheid te schrijven wat ik wil. Dank wel DDS !!!

  2. Top

   U had dit korter kunnen maken, door, wat er geschreven wordt in te korten.
   Bijvoorbeeld ; “we worden genaaid, met de broek nog aan”. Of “Glas, plas, was”.

  3. Peter Selie

   Bedankt Sniper!

  4. Paaldanseres

   Iets met spijker…. kop.

 10. HaZ

  Ik denk dat de PVV eens moet gaan kijken naar de juridische aspecten van deze blokkade richting hem en zijn partij !!

  1. van Urk

   HaZ@ Inderdaad!

 11. Ritter

  De VVD en CDA blijven de PVV blokkeren; kennelijk zijn hun ego’s groter dan het landsbelang.

  De PVV is de tweede grootste partij van Nederland en heeft recht om bij de onderhandelingen aan te schuiven om te kijken wat mogelijk is.

  1. DutchDropveter

   In de brief zegt Mark ook dat de kiezers dit voor de verkiezingen ook al wisten. Klopt gelden voor het Oekraïne verdrag ook en dat werd ook een ja!

 12. van Urk

  Het blijft een PvdA-er die Tjeenk. Anderhalf miljoen moslims mogen wij niet wegzetten maar anderhalf miljoen PVV kiezers kennelijk wel. Misschien moeten wij net als in Lybie overgaan in twee regeringen, twee parlementen en twee legers. Een voor het linkse volk en de andere voor het rechtse volk.

  1. Skippybal1

   Bedenk, waarde Urk…dat een partij als Denk met 20 zetels ook nooit zal worden gevraagd.

   Zover zal het nooit komen, de gehele doelgroep van Denk kan onderling ook niet met elkaar overweg. Zeg maar haten elkaar

 13. Adriaan

  Je kunt soms ook te oud zijn voor een job. Deze Willink denkt zoals vroeger, maar vroeger was alles anders. We krijgen straks een kabinet dat weer net zo slecht regeert als alle andere kabinetten daarvoor. Er is te veel verdeeldheid in dit landje. Er zijn te veel buitenlanders die het voor het zeggen (gaan) krijgen. Kijk naar zo’n Klavertje, hij mag dan in Nederland zijn geboren, maar zijn Marokkaanse roots liegen er niet om. Samen met Pechtold is hij een gevaar voor de Nederlandse samenleving.

  1. van Urk

   Adriaan@ Nederland telt ook teveel progressieve denkers. Hier op DDS zit een trol die het zelfs niet erg vindt als een Amsterdamse politiebeambte naast een hoofddoek ook gewoon naakt met een mijter op zijn kop zijn werk op die manier mag gaan doen. Vrijheid blijheid.

  2. Peter Selie

   Ook daarom beste Adriaan zou men het beestje beter bij zijn echte naam moeten noemen, Yasser Feras mag dan in Nederland geboren zijn, maar hij kan n.m.m. zich geen Nederlander claimen door zijn ronduit gesproken visie op Nederland immigratieland.

   1. van Urk

    Liefst 77% wil nieuwe verkiezingen om de impasse bij de formatiebesprekingen te doorbreken. Maar goed..Als de uitslag ongeveer op hetzelfde uitkomt krijgen we weer exact te maken met dezelfde ondemocratische toestanden.

    1. HaZ

     Een zakenkabinet zoals FvD voorstelt of in uiterste noodzaak een nationaal kabinet. Er is toch echt werk aan de winkel !

   2. Standaardbinnen

    Ik ben het eens met de visie van Klaver op het integratiebeleid, mag ik me nu geen Nederlander meer noemen?

    Ben jij wel fris achter je oren?

    1. IJscoman

     Je mag je nog een Nederlander noemen. Dat waren de NSB’ers per slot ook. Hoe zit het trouwens met je stijve rechterarm?

  3. Skippybal1

   Wat een kul-redenatie, net zo dom als een verdenking op Wilders leggen vanwege zijn Indische roots die vast en zeker heel anti-koloniaal waren of
   De invloed van de Hongaarse vrouw van Wilders waarvan we “via via” weten dat haar vader een brave, invloedrijke communistische havenarbeider was.

 14. Peter Selie

  Geert Wilders

  Walgelijke smoesjes.
  Niet ik ben radicaal maar de islam is dat.
  En haar beschermers zijn bange naïeve wegkijkers.

  https://twitter.com/geertwilderspvv/status/875341358931873792

 15. Verlazques

  Het wordt tijd dat Nederland weer door Nederlanders wordt geregeerd, Pechtold blijft een Mof, Klaver een Marokkaan , Rute een Belg en zo kunnen we nog effe doorgaan.

   1. Skippybal1

    D66 wil natuurlijk wel een linkse partij erbij om alle schuld op af te wentelen.

    Ik hoop op een minderheidskabinet met D66 dat binnen een jaar valt en
    Dat D66 helemaal zal worden weggevaagd

    Dat is mijn droomscenario

    1. Guus Geluk

     D66 wordt alleen weggevaagd als de ChristenUnie aanschuift en het conservatieve blok op de rem van de progressieve ruggengraat van D66 trapt.

     Beter de CU aan tafel zetten.

   2. Guus Geluk

    Dat was min of meer te verwachten. De nepliberalen van D66 hebben hun lieveling noodgedwongen moeten loslaten en de CU op een schandelijke manier uitgerookt. Zoals Wiegel al stelde. De wanhopige Pechtold zoekt nu een linkse reddingsboei om zijn zin door te drijven.

 16. SlimK1nd

  Er is maar 1 kabinet wat ze kunnen vormen en dat is VVD, CDA, PVV. Geen van die clubs vindt elkaar echt aardig, maar wij zijn een coalitie/overleg-land. Als je 1.3 miljoen PVV stemmers zo wilt negeren (en een paar 100 duizend van de SP en ChristenUnie), prima. Maar dan komt er dus geen kabinet. Dus wat nu? Ik zeg: nieuwe verkiezingen!

 17. Skippybal1

  Je zegt het goed, een informateur onderzoekt of er blokkades zijn om weg te nemen.

  Willink gaat natuurlijk niet op eigen houtje een partij uitnodigen, waarvan zeker is dat geen enkele partij op 50plus na, mee in zee wil.

  Persoonlijk vind ik het een gemiste kans, maar dat ligt niet aan Willink.

 18. EllyD19

  Willink is een partijdige informateur en dus een ongeschikte formateur.

  1. Standaardbinnen

   Waar blijkt die partijdigheid dan uit, Elly?

 19. Ben Zine

  Partijen zouden elkaar niet mogen uitsluiten. Punt. Het is te gek voor woorden dat Rutte het vormen van een coalitie met de PVV frustreert, alleen en uitsluitend omdat hij dat van tevoren heeft gezegd. HIJ HEEFT DAT HELEMAAL NIET TE ZEGGEN, want de kiezer beslist. Zo hoort dat bij een normaal functionerend democratisch model. Een partij met 20 zetels behoort gewoon serieus te worden genomen, anders kan die hele “democratie” in de prullenbak. Dit is echt NIET o.k. Het partijkartel (Tjeenk Willink) is hier overduidelijk in actie, en we moeten daar vanaf. Zo snel mogelijk. Wat een stuitende vertoning zeg, ik heb er echt geen woorden voor.

 20. Anna

  VVD en CDA hebben de Nieuwe-Democratie van EU aangenomen. EU-Democratie betekent iedereen met een andere menig dan ondemocratische top EU helemaal kapot maken. Rutte en Haersma Buma zijn als schoothonden de eisen van zootje EU aan het uitvoeren. Eens zullen ze door de kiezers worden afgestraft.

 21. Anna

  VVD en CDA volgen EU. Dus aan de enorme toeloop van niet westerse asielzoekers zullen deze beide partijen helemaal niks maar dan ook helemaal niks veranderen. Rutte 11 heeft 100.000 asielzoekers binnengelaten. Jaarlijkse miljarden voor opvang,huisvesting,bijstand,ziekenkosten,toeslagen,AOW enz. Regeren met PVV zouden CDA en VVD de eisen van EU niet kunnen nakomen. EU zal nog miljoenen, miljoenen asielzoekers naar Europa laten overkomen. Daarom moet de PVV kapot. Kennelijk geld genoeg.

 22. jowyajax

  Gezien zijn ongenuanceerde uitspraken is het niet vreemd dat hij compleet wordt uitgesloten een politicus mag zijn droom volgen, maar wees wel genuanceerd. In Dit geval had Wilders beter op Pim Fortuyn moeten letten. En nu Baudet deze partij de FVD zal het in de toekomst verder komen dan de PVV.

 23. 0630957015_w

  Idd,ja we moeten ophouden met met risico’s uitsluiten en 1 van die risico’s is de pvv jammer genoeg.

 24. H.Vaes

  De Nederlandse poititiek is morsdood.
  We worden vanaf nu geregeerd door een stelletje ongekozen …de islam…aanhangende fanaten …..nl…de EU….Helaas
  Het is te laat.

 25. Babaji538

  Het lijkt me geen correcte optie.
  Het is geen sterk gegeven.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.