Wow! Saoedi-Arabië, Bahrain, VAE en Egypte verbreken banden met Qatar: ‘Doha steunt terroristen!’

Vier Arabische landen hebben de banden met Qatar verbroken vanwege diens vermeende steun voor terroristische groeperingen. 

Saoedi-Arabië en drie andere islamistische landen hebben hun diplomatische banden met Qatar verbroken vanwege Doha’s vermeende relatie met terroristische groeperingen. Riyadh heeft alle land, zee en lucht-contacten met Qatar beëindigd. De Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrain hebben hetzelfde gedaan. De vier landen trekken samen op tegen Qatar omdat de Golfstaat volgens hen al jaren de Moslim Broederschap steunt én omdat Doha de regionale agenda van Iran zou steunen.

De Moslim Broederschap vormt namelijk een interne bedreiging voor de regeringen van die landen, terwijl Iran hun voornaamste buitenlandse bedreiging is.

Opvallend is verder dat Saoedi-Arabië niet alleen stelt dat Qatar terreurorganisaties steunt, “inclusief de Moslim Broederschap, ISIS, en Al Qaeda,, maar ook dat het de “gewelddadige ideologie van die groepen verspreidt met behulp van hun media.” Daarmee doelen de Saoedi’s natuurlijk op Al Jazeera, de zender die gevestigd is in Doha.

En ja, voor Qatar gaat dit wel degelijk problemen opleveren. Zoals expert Charles Lister opmerkt op Twitter is Doha namelijk bijzonder afhankelijk van Saoedi-Arabië voor de import van voedsel, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere soorten banden die het met de andere Golfstaten heeft.

Daar komt bij dat er Amerikaanse soldaten gelegerd zijn in Qatar. De Qatari’s vinden dat belangrijk, niet alleen omdat hun eigen veiligheid daardoor gegarandeerd wordt, maar ook omdat het ze een positief imago oplevert in het Westen (wat weer meer geld betekent). Maar: zou Saoedi-Arabië deze stap zetten zonder steun van Amerika? Qatar lijkt zich ernstig zorgen te moeten gaan maken: het kan zomaar geïsoleerd raken. En dat  is bijzonder gevaarlijk voor een klein, maar bijzonder welvarend staatje in de Golf.

Natuurlijk is de kans klein dat dit écht om “steun voor terroristen” gaat:

De ‘tweede reden’ voor deze actie — Qatars relatie met Iran — zal de werkelijke én enige reden zijn. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden. De twee bestrijden elkaar op ieder gebied: ideologisch, en nu zelfs militair in Jemen. Dát zal het echte probleem zijn.

Hoe dan ook is dit een belangrijke ontwikkeling. Qatar is niet zomaar een Golfstaatje. Het is rijk, invloedrijk, en heeft hechte banden met een hoop andere landen, waaronder — zoals gezegd — Amerika. Blijkbaar vinden Saoedi-Arabië en diens bondgenoten dat niet voldoende reden om Qatar weg te laten komen met steun voor Iran. En dat betekent dat het weleens behoorlijk onrustig kon worden in de regio de komende tijd — en dat de spanningen tussen dit viertal landen en andere landen die Qatar nog wél goed gezind zijn ook kunnen toenemen.

Ondertussen heeft Qatar trouwens gereageerd op de actie van Saoedi-Arabië en diens bondgenoten. De Golfstaat zegt dat het de beslissing van de vier landen spijtig vindt, en dat de maatregelen “onrechtvaardig en gebaseerd zijn op beschuldigingen die totaal los staan van de werkelijkheid.” Daarnaast laat Qatar weten dat het ervoor zal waken dat deze maatregelen een negatieve impact hebben “op de levens van normale burgers en ingezetenen.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ritter

  Ik denk dat wat we hier zien gebeuren op de achtergrond het werk is van de Trump administratie die de strijd tegen het islamitisch terrorisme is aangegaan en deze actie op de achtergrond coördineert.

  Trump heeft de islamitische landen gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid om islamitisch terrorisme in eigen kring aan te pakken.

  Trump vraagt de moslimwereld te stoppen met faciliteren van terrorisme
  https://opiniez.com/2017/05/28/42799/

  Qatar is berucht vanwege de steun aan terroristische groepen dus dan is het logisch dat o.a daar de pijlen worden gericht.

  1. Nasrani

   Mee eens, Trump krijgt veel voor elkar

 2. RoodGevaar

  De pot Saoedi-Arabië verwijt de ketel Qatar dat ie pikzwart ziet.
  SA is namelijk hofleverancier van het internationale terrorisme.
  Omdat het aartsconservatieve, streng islamitische koninkrijk blijkbaar een oogappel is voor Trump (wat is hij goed!) wordt de media-aandacht sluw afgeleid naar het gastland van WK voetbal 2022.

 3. Sniper666

  Qatar is klein en kan geen vuist maken naar SA. Ze zullen moeten buigen.

  1. van Urk

   Trump doet een inreisverbod op moslims en heel links is aan de rand. Nu wordt er een land compleet geisoleerd door vier andere zandbakmoeslimlanden en daar hoor je van links en al die mensenrechtenclubs geen bek hierover!

 4. HaZ

  Dit is de kans voor de verschillende nationale voetbalbonden en de FIFA om het WK 2022
  in Qatar gedag te zeggen ! Wie wil er trouwens voetballen in een zandbak met 40 graden,
  laat staan dat je op de tribune gaat zitten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.