De ontwikkelingen van de iPhone opladers

iPhones bestaan nu alweer heel wat jaartjes. Ongeveer 10 jaar geleden werd de allereerste iPhone gelanceerd.

Deze eerste iPhone had een design dat best wel lijkt op de nieuwste iPhone 7, ook al zijn die een stuk groter. Vooral technisch is er veel veranderd aan de telefoons. Dat is niet alleen zichtbaar aan een veranderend uiterlijk, maar ook bijvoorbeeld in de opladers. Hoe zit het eigenlijk met de ontwikkelingen van de iPhone opladers?

De 30-pins lader
De 30-pins lader werd gebruikt voor de allereerste iPhone. Het bleek een succesvolle lader die een lange levensduur had en hij werd dan ook lang gebruikt. Al vanaf het eerste begin was het een kabel met een USB aansluiting, dus was er een losse adapter en kon de telefoon ook aan de computer of laptop laden. In de begintijd was dat revolutionair! Tot en met de iPhone 4S werden deze iPhone opladers standaard gebruikt en meegeleverd bij de telefoon. Ook een aantal iPads gebruikte de 30-pins lader. Er waren wel twee standaard problemen mee:

– De lader was gevoelig voor ‘fryen’: het loslaten van de aanhechting bij het laadgedeelte of vlakbij de USB-aansluiting. Dit maakte het snoer een vrij zwak punt als je er niet voorzichtig mee was.

– De 30-pins aansluiting was vrij groot. Soms viel een telefoon en kwam er een deukje in de iPhone net boven of onder het laadpunt. De lader paste dan niet meer en de telefoon werd onbruikbaar. Ook kwam er relatief snel vuil in de opening terecht.

Lightning opladers
De opvolger van de 30-pins lader is de lightning kabel, waarmee voornoemde problemen grotendeels werden opgelost. Deze kabel is beduidend kleiner dan de voorgaande en wordt dan ook gezien als een flinke verbetering. De iPhone 5 was de eerste met deze lader. Toch is het design van de iPhone 5 niet zodanig dat het echt nodig was om het design van de lader te veranderen. Bij de iPhone 6 was het wel noodzakelijk: door de veranderde randen en vorm, zou de 30-pins lader niet gepast hebben. Als iPhone 6 oplader is de lightning kabel dus de enige mogelijkheid – en het is ook een goed werkend design. Het is ook doorgevoerd voor de nieuwste iPhone 7.

De nieuwe iPhone 8: wat zal het worden?
Er gaan allerlei geruchten rond over de iPhone 8. In eerste instantie werd het bericht verspreid dat er helemaal geen lader bij geleverd zou worden, maar dat is nu ontkracht. Een insider stelde vast dat er waarschijnlijk wel een lader bij geleverd wordt – een lightning kabel met USB-C poort. Dit type USB-kabel maakt het mogelijk om snelladen te gebruiken, waardoor de iPhone veel sneller kan opladen. Verder is de kans groot dat de iPhone 8 geschikt is gemaakt om draadloos te laden – al zal de draadloze lader niet worden meegeleverd. Het blijft voorlopig nog even spannend wat het zal worden, maar écht nieuw en revolutionair zal het nieuwe laadsysteem waarschijnlijk niet worden. Apple blijft nog even vertrouwen op de 8-pins lightning lader, die al heeft bewezen een goed en betrouwbaar product te zijn.

De geschiedenis van de verschillende iPhone opladers is best interessant om te zien. Eigenlijk zijn het maar weinig verschillende typen laders die de iPhone heeft gekend. Dat komt vooral omdat het design van de laders een groot succes was. Vooral de lightning kabel is populair, omdat deze niet de problemen met zich meebrengt die de 30-pins kabel weleens had. Van elk type kabel zijn er uiteraard ook goedkopere varianten gemaakt, want de kabels van Apple zijn behoorlijk prijzig. De goedkopere varianten gaan sneller stuk, maar in ruil zijn ze heel wat goedkoper. Deze namaak zal bij de iPhone 8 niet meer lukken, want een USB-C aansluiting is nu eenmaal niet zo low-budget als een gewone USB aansluiting.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. DutchDropveter

  De lader is nooit populair geweest, het is gewoon een must have wil jij je telefoon gebruikten. Wat wel populair is geweest is de 30 pin connector en niet dat je hem mooi kon opladen nee, omdat je 4 a 5 accesoires hebt die vaak (extra) prijzig zijn omdat de fabrikant geld moet betalen om de aansluiting te mogen gebruiken.

  Met andere woorden omdat het zo exclusief gehouden is en mensen die apple kopen veelal een gat in de hand hebben, het een prachtige melk koe is!

  De overstap van 30 pin naar lightnig was gewoon kassa voor Apple!

  De reden dat de jackplug weg gehaald is heeft dan ook niks te maken met de dikte van het toestel want er zijn ook kleinere jackplugs dan 3,5mm. Dit heeft alles te maken dat ook voor de Airpods een eigen protocol ontwikkeld word (op basis van bluetooth) waar mee je exclusief geld kunt vragen voor oortjes die het normaal via een jackplug zouden doen. Mensen kijken er naar lachen er na en kopen het want; Statusproduct niets meer niets minder. Als we het hebben over usability dan staat apple toch echt onderaan de ladder.

  – Apple (zeer beschermd en dus nul vrijheden)
  – Windows (redelijk beschermd als je wil kun je heel vrij gaan)
  – Linux (out of the box matig beschermd en alle vrijheid)

  Maw. Apple is niks anders dan een Vect kinder computer waar je door apple geselecteerde software en hardware kunt kopen voor een extra hoge prijs.

  Ik zou zeggen succes ermee 😉

 2. Ni28

  Ik kocht ooit een Android tablet voor mij en een Apple tablet voor mijn vrouw. De Android tablet was binnen 15 minuten operationeel en werkt nog steeds. Voor de Apple had ik een dag nodig en nog als er iets niet goed gaat zoek ik mij rot. De Appel logica is nogal onbegrijpelijker dan die van Android die zichzelf wijst. De lader is beter bij Apple.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.