Dit kan echt niet: wéér menselijke resten gevonden van MH-17 slachtoffers

Opnieuw zijn in het rampgebied waar vlucht MH-17 neergeschoten is menselijke resten gevonden.

Dat meldt de Telegraaf. De vreselijke oorlogsmisdaad staat Nederland nog vers in het geheugen gegrift. De dagen en weken die volgden werd het nieuws op de voet gevolgd in Nederland. De bergingsmissie verliep moeizaam en werd gehinderd door de situatie in Oekraïne.

Destijds werd al geroepen om meer daadkracht en een snellere repatriëring van de (resten van) slachtoffers van de MH-17 tragedie. Velen vonden dat onze overheid te afwachtend handelde en de plek waar de resten neerstortten niet genoeg beveiligde.

De terugkeer van de slachtoffers was een emotioneel gebeuren en werd door duizenden gevolgd. Ik weet nog hoe wij met alle collega’s de uitzending bekeken waarin de rouwstoet over de snelweg reed. Waar de vliegtuigen op Eindhoven landden en hoe daar de kisten werden uitgeladen.

Elke keer dat er weer resten worden gevonden, is als zout in de wonden van de nabestaanden. Het is daarom erg pijnlijk dat journalisten in het rampgebied opnieuw menselijke resten vinden. De Telegraaf koos het woord ‘onverdraaglijk’ als kop boven deze alinea:

Begin dit jaar vond de Nederlandse journalist Michel Spekkers ook al botresten, die bleken inderdaad van een MH17-slachtoffer. Toen liet minister Blok weten dat er geen aanwijzingen waren dat er meer stoffelijke resten kunnen worden gevonden.

Nabestaanden lieten toen al weten dat het onverdraaglijk is dat er mogelijk nog steeds menselijke resten in Oekraïne liggen. Voorzitter Evert van Zijtveld van Stichting Vliegramp MH17 zei dat een nieuwe bergingsmissie niet moet worden uitgesloten.

Inderdaad, het is onverdraaglijk om keer op keer geconfronteerd te worden met het nieuws dat er mogelijk resten van je geliefden gewoon nog in Oekraïne liggen. Evert van Zijtveld zei over een nieuwe bergingsmissie dat die niet moet worden uitgesloten. Volgens mij moet het heel logisch zijn dat Nederland een nieuwe bergingsmissie stuurt. Een jaar lang. Desnoods twee of drie jaar lang. Onze omgekomen landgenoten moeten terug worden gehaald.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. van Urk

  Hoe groot zijn die menselijke resten dan nog? Ik bedoel een hoofdhaar tussen het gras of een piepklein melktandje ontdekken onder een dik laag modder valt ook onder menselijke resten. Er worden nu nog weleens resten gevonden op rampplekken dat al jarenlang honderd keer afgezocht zijn. Wat ik begrepen heb zijn 296 van de 298 al d.m.v. menselijke resten al geidentificeerd dus ik hoop dat deze net gevonden resten bij die laatste twee horen.

 2. Potsdam

  Bergingsmissie, desnoods 2 of 3 jaar.
  Eh..

  1. Seneca

   ik begrijp uw standpunt! als ooit u tijdens een vlucht omkomt en er wordt niets van u teruggevonden, dan hoop ik dat uw resten de grond daar, waar u bent versplinterd, de bodem verontreinigen. uw linkse gelul is mij een doorn in het oog en u vergiftigt het milieu door uw persoonlijkheid en bijdragen.

 3. Peter Selie

  Wéér menselijke resten gevonden van MH-17 slachtoffers, ja misschien lagen die onder de onderste steen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.