‘Domme’ Vogue snapt niets van ‘Gender fluid’ en moest diep door het stof

De Vogue plaatste een interview en fotoshoot met topmodel Gigi Hadid en haar vriend Zayn Malik. Dat viel verkeerd bij mensen die zichzelf omschrijven als ‘Gender fluid’. Dat meldt het AD.

Gender fluid? Dat is de zoveelste term in het rijtje geslachtsomschrijvingen. Vergeef me de domheid, maar ik wist het zelf ook niet. Voor de goede orde hier nog eens de hele waslijst die Facebook hanteert:

Agender, Androgyne, Androgynous, Bigender, Cis, Cisgender, Cis Female, Cis Male, Cis Man, Cis Woman, Cisgender Female, Cisgender Male, Cisgender Man, Cisgender Woman, Female to Male, FTM, Gender Fluid -hé daar heb je hem!-, Gender Nonconforming, Gender Questioning, Gender Variant, Genderqueer, Intersex, Male to Female, MTF, Neither, Neutrois, Non-binary, Other, Pangender, Trans, Trans*, Trans Female, Trans* Female, Trans Male, Trans* Male, Trans Man, Trans* Man, Trans Person, Trans* Person, Trans Woman, Trans* Woman, Transfeminine, Transgender, Transgender Female, Transgender Male, Transgender Man, Transgender Person, Transgender Woman, Transmasculine, Transsexual, Transsexual Female, Transsexual Male, Transsexual Man, Transsexual Person, Transsexual Woman, Two-Spirit.

Het zal toch wel geen schande zijn dat ik even bij moest komen na het lezen van deze lijst? Als je net als ik niet zo goed weet wat het bovenstaande allemaal aanduidt, hier is een site met een prima uitleg.

Wat was nu het probleem? Vogue probeerde het verschijnsel ‘Gender fluid’ een soort podium te geven. Het tijdschrift deed dat door het eerdergenoemde stelletje op de foto te zetten in elkaars kleren. Maar ja, dat was natuurlijk helemaal verkeerd. ‘Gender fluid’ zijn is zóveel meer dan een paar stomme kleren. Dus moest Vogue eraan geloven. Wat is dan ‘Gender fluid’ wél? Volgens het AD:

de term is juist bedoeld voor transgenders die niet het gevoel hebben dat ze in een specifiek hokje passen.

Nu breekt mijn klomp. Een specifiek hokje? Hier:

Trans, Trans*, Trans Female, Trans* Female, Trans Male, Trans* Male, Trans Man, Trans* Man, Trans Person, Trans* Person, Trans Woman, Trans* Woman, Transfeminine, Transgender, Transgender Female, Transgender Male, Transgender Man, Transgender Person, Transgender Woman, Transmasculine, Transsexual, Transsexual Female, Transsexual Male, Transsexual Man, Transsexual Person, Transsexual Woman.

Het spijt me echt werkelijk, maar de helft van alle genderbeschrijvingen bevat het woordje ‘Trans’. Als je daar niet uit kan kiezen, hoe erg het ook is, dan weet je het toch zelf ook niet meer? Hoe kun je het dan de Vogue kwalijk nemen dat ze het ook niet weten?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Nasrani

  Ha ha, ik ga me er niet meer in verdiepen. Flauwekul.

 2. Ni28

  De wetenschap hoeft niet in paniek te zijn voor het uitsterven van gewervelde soorten, er komen steeds nieuwe bij.

 3. poison

  Wat zijn dan transportbedrijven????

  1. cmsuijkerbuijk

   @poison
   Vroeger werden dat medisch specialisten genoemd, die er voor zorgden, dat de betrokken persoon van het ene geslacht naar het andere werd ge”trans”porteerd. Er waren niet zo heel veel doctoren die dat konden, maar het aantal personen dat ge”trans”porteerd was ook nog niet zo groot. Maar tegenwoordig, nu het een modeverschijnsel is geworden en zowat iedereen die op wil vallen door “anders” te zijn en vindt, dat hij niet Driek, maar Drieka moet heten, of zij niet Phylomena maar Phylemon, is het aantal zó groot en ingewikkeld geworden, dat het niet meer individuele doctoren en specialisten alsmede psychiaters en psychologen zijn, die deze mensen helpen te “trans” porteren, maar hele “trans” portbedrijven!
   En hier is geen woord van gelogen!

   1. buitenbeentje

    Het enige wat bij mij blijft hangen is Port en dat lijkt me een goed idee.

   2. poison

    @cmsuijkerbuijk

    Een interressant weetje.

 4. toetssteen

  En wat nou met konijnen????
  Spottend bedoeld. Ik ben het gezever gewoon beu.

 5. buitenbeentje

  Ik ben oud genoeg om onderscheid te maken tussen man en vrouw en de rest zal me, even terug naar de “roots”, aan mijn reet roesten.

 6. Jula_182

  Ik zie dat niemand in de reacties het snapt. Dit is alweer een tijdje geleden geplaatst, maar ik zal toch maar eens een kleine uitleg geven voor de vorm. Aangezien ik zelf als genderfluid identificeer, is dit vooral hoe ik het zie.

  Genderfluid houdt in dat je continu van gender- identiteit veranderd. Dit wisselt af tussen vrouw, man en non-binaries (Dat je geen man en geen vrouw bent. Dit kan inhouden dat je allebei tegelijk bent, of geen van beiden). Je kan dus een maandje lang man zijn en dan plots wakker worden als vrouw. Misschien dat je in de bus zit en spijt krijgt van de kleding die je aan hebt getrokken die ochtend, omdat je plots weer man bent.

  Dit is lastig uit te leggen en al helemaal om te begrijpen, maar ik hoop dat ik het toch wat duidelijker heb gemaakt. Ik was het namelijk niet eens met de manier hoe het omschreven werd. Genderqueer houdt in dat je er gewoon bent en je jezelf nou niet als één gender- identiteit wil noemen, maar er gewoon bent.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.