Hopsakeej! Franse legerbaas stapt op omdat Macron keihard op Defensie wil bezuinigen

Europa neemt haar eigen veiligheid totaal niet serieus.

Emmanuel Macron zou zogenaamd een nieuw soort leider representeren. Jawel, hij was jong en charismatisch. Hij had de Franse politiek op zijn kop gezet. Vanaf nu zou alles anders zijn.

Nou, dat valt nogal mee. Macron is namelijk niet alleen net zo links en eurofiel als de elite vóór hem, hij is ook net zo onnozel als het om de Franse veiligheid gaat. Hij wil namelijk keihard gaan bezuinigen op defensie. En dat terwijl de Franse krijgsmacht al genoeg te lijden heeft onder serieuze tekorten.

Gelukkig blijven gevolgen van dit wanbeleid niet uit. De Franse chief-of-staff — zeg maar, de hoogste legerbaas — heeft namelijk zijn ontslag ingediend. Zijn redenering: hij weigert hoofd van een leger te zijn dat niet garant kan staan voor de nationale veiligheid. Macron moet dus op zoek naar een andere trekpop.

Daarmee bewijst Macron voor de zoveelste keer dat Donald Trump honderd procent gelijk had toen hij Europa een veeg uit de pan gaf omdat ze niet genoeg investeerde in defensie — en dan zeker in de NAVO.

De manier waarop Europa omgaat met haar legers, en Frankrijk voorop, is werkelijk schandalig. We breken alles af waardoor we niet eens meer voor onszelf kunnen zorgen, laat staan dat we onze bondgenoten in andere delen van de wereld kunnen beschermen. Dat is al erg genoeg, maar het is ook nog eens levensgevaarlijk. Als er ooit een echte, sterke en goed georganiseerde vijand tegen ons opstaat maken we namelijk geen schijn van kans.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. van Urk

  En dan wil de EU zonder de VS voor wereldmacht gaan spelen! Ha,ha,ha De meeste burgers van Europa weten niet eens dat zij proefdieren zijn van een onmenselijk project van zelfvernietiging: https//langleveeuropa.nl/2017/05/europa-dag-we-vieren-vandaag-het-coudenhove-kalergi-plan/

  1. Guus Geluk

   Van Urk, de Europese Unie is een economische supermacht. Qua BNP loopt de EU, samen met China en de VS, voorop in de rij. In militair opzicht is dat niet het geval. Maar dat is ook niet de bedoeling, want dan krijg je een militaire superstaat.

   Opmerkelijk genoeg pleitte – jawel – Viktor Orban voor zo’n militaire grootmacht.

   1. van Urk

    Guus Geluk@ ” militaire superstaat” wat een onzin. Gaan we weer anti-militairistisch doen? Moeten de economische belangen van de EU dan niet beschermt worden? En wat krijg je als de EU alleen maar welvarender wordt en de overige landen juist straatarm ? U kent het gezegde toch wel? “Zij kwamen erop af als vliegen op een pot stroop”. We zien het nu al met die massamigratie en de EU heeft geen juiste middelen om dat te kunnen stoppen.

    1. Guus Geluk

     Inderdaad, de veiligheid en economische belangen van de Europese Unie, moeten worden beschermd. Daartoe is een Europese samenwerking met betrekking tot Defensie (en inlichtingendiensten) absoluut noodzakelijk. Dat heeft Orban goed gezien. Mogelijk kan de EU ook zelf militair tuig gaan ontwikkelen – een Euro Strike Fighter of iets dergelijks.

     Van Urk, je biedt het beste argument voor een gezonde eurofilie. Alleen redt je het niet meer.

     1. cmsuijkerbuijk

      We hebben helemaal geen Europese samenwerking op defensie gebied nodig, want we hebben de NAVO/NATO/OTAN al. Dát is ook de organisatie die al vanaf haar oprichting voor vrede en veiligheid heeft gezorgd in Europa en niks EU (Dat onding bestaat niet eens zo lang).
      Beter is het, de NAVO/NATO/OTAN te moderniseren en indien nodig te reorganiseren, met behoud van know-how en ervaring en daarbij de budgetten van de lidstaten ook wérkelijk op het gewenste niveau te brengen, dan wéér maar een organisatie erbij, die onvermijdelijk gedomineerd gaat worden door de Fransen, want kernwapens met daarbij ook nog eens de kans, dat belangen door elkaar gaan lopen. Bijkomend gevaar van die Europese onzin is, dat Frankrijk, met haar nog steeds in bezit zijnde koloniën, “onze” jongens en meiden gaat gebruiken voor háár buitenlandse belangen in de tropen!
      Koester de NAVO/NATO/OTAN!

   2. anne1952

    Europa is inderdaad een economische supermacht, maar laat duidelijk zijn dat Frankrijk eigenlijk maar remmend heeft gewerkt bij behalen van die status. Als we al die allochtonen hadden moeten laten werken voor hun inkomen, dan was die defensiebijdrage helemaal geen probleem geweest.

 2. anne1952

  Maar dat Europese leger krijgt toch nieuwe straaljagers. Ik neem aan dat die wél in Frankrijk in elkaar geknutseld moeten worden.
  Mensen wees slim, kappen met Europa, Frankrijk zuigt ons net zo leeg als AirFrance de KLM (en ook dat laatste wisten voor ze bij het kruisje tekenden).
  Niettemin een legerleiding met ballen. Onze legerleiding heeft “Schoevers”.

 3. Guus Geluk

  Macron, de nieuwe Franse Zonnekoning, wil bezuinigen op de krijgsmacht. Dit terwijl hij heeft belooft de vereiste 2% te willen halen. Mogelijk schroeft hij het Defensie-budget in de toekomst nog wat op.

  In Frankrijk heeft Macron de legerleiding niet aan een leibandje lopen. In Nederland zou dat eigenlijk ook niet zo morten wezen. Commandanten moeten met hun vuist op tafel kunnen slaan. Leger-officieren moeten zowel de Rijksministerraad als het parlement wakker houden (en maken).

  1. van Urk

   Maak me meer druk over, om onze eigen defensie-budget. https://marineschepen.nl/dossiers/defensie-uitgaven-BBP.html

 4. Wim Vreeswijk

  Oliekoekiedom en totaal onverantwoord gezien de vele aanslagen die er al geweest zijn en Frankrijk dus duidelijk in oorlog is !

  1. van Urk

   Wim Vreeswijk@ Het gekke is dat de Franse defensie in 2015 ongeveer 3,8 miljard erbij kreeg van Hollande om het terrorisme aan te pakken.

   1. Mart

    Hollande hoe socialistisch ook,had nog vlagen van inzicht.

 5. Mart

  Alweer een land en NATO verrader op de bok,enne……die vijand zit al binnen.Jullie komen er van zelf wel achter….is géèn russise beer.

  1. van Urk

   Toch opvallend dat deze bevelhebber is opgestapt terwijl het nog niks te klagen heeft met wat onze Tom Middendorp nog in handen heeft. Of ligt het loon van een Nederlandse generaal een stuk hoger dan die van de Fransen soms? Mooi uniformpje aan, toespraken houden, als adviseur adviezen geven en gezellig tussen andere bobo,s evenementen bezoeken met als beloning een goed salaris en vroeg pensioen . Ik zou me als Nederlandse generaal ook niet druk gaan maken met hoeveel tanks wij nog mee kunnen gaan oprukken. Kijk voor een Frans generaal dat nog altijd over het sterkste leger van Europa beschikt, is dat natuurlijk een blamage als hij zijn dure dienstauto met chauffeur in moet gaan leveren voor een goedkope Peugeot 205 die hij zelf moet gaan aantrappen ook.

   1. Ecoshaarlem

    Een man met karakter, hadden wij die ook maar in Nederland!

 6. Marija

  Dat is geen onnozelheid van Macron, maar afgesproken werk met Brussel.
  Net zoals bij ons land.
  De gevolgen komen er aan.

 7. Ecoshaarlem

  President TRUMP heeft volkomen gelijk, en de linkse elite en de press proberen op alle mogelijke wijze hem pootje te lichten.
  Macron behoort al vele jaren tot de linkse elite, maar de eerste grote fout heeft hij nu al gemaakt door te gaan bezuinigen op defensie, en er komen nog vele fouten van hem, niet voor niets is de helft van de kiezers niet komen opdagen, Merkel krijgt aan hem een schoot hondje!

 8. Ni28

  Het zal Macron weinig schelen vanmiddag was ie al bij de Tour de France en het leek belangrijker om handjes te schudden.

 9. poldi

  Die man is tenminste standvastig en moedig.
  Gebeurt dat maar in Nederland.
  Jammergenoeg zal de Nederlandse legerbaas van onze deplorabele krijgsmacht zo’n besluit niet durven nemen.
  Zelfs de commandant van onze commandotroepen ontkent de slechte stand van zaken bij zijn korps.

 10. fusilier

  Frankrijk is tot op het bot verdeeld . Voor dat vreemden ling legioen heb ik diep respect. Je kunt daar het staatsburger verdienen. MAAR zonder strafblad . RELIGIE is niet belangrijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.