Wapenstilstand in Libië: de orde kan nu opgebouwd worden zodat migrantenstroom afneemt

Vandaag zijn in Frankrijk de twee grote machthebbers in Libië het eens geworden over het fundament voor een wapenstilstand.

De ‘erkende’ premier van Libië, Fayez al-Sarraj, en de commandant van de strijdkrachten in het oosten van Libië, Khalifa Haftar, hebben onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron een akkoord bereikt. Voorlopig wordt er geen geweld naar beide fracties toe gepleegd en wordt er gebouwd naar orde en nieuwe verkiezingen.

Of dit de grote doorbraak is moeten we natuurlijk nog maar zien. Libië is na de val Khadhafi ingestort en verschillende groeperingen en regeringen hebben zichzelf als de échte autoriteit geplaatst op het internationale toneel. Dit betekent ook dat niet alle strijdkrachten en groepen bij het gesprek gerepresenteerd, maar het wordt toch gezien als een mogelijke doorbraak naar een nieuwe orde.

Met de nieuwe verkiezingen moeten we het nog maar eens zien of er vrede en rust komt. De verschillende stammen en groeperingen worden niet zomaar gekalmeerd in een democratie en het is daarom maar de vraag of Libië op dit moment wel klaar is voor een democratie. Het Westen heeft het geprobeerd in Irak en daar kwam een grote chaos.

Het Westen heeft het geprobeerd in Libië en dat heeft ook geleid tot chaos. De Arabische wereld lijkt zich, logischerwijs, maar moeilijk te lenen voor de democratie. Je kan dan ook alles zeggen van Khadhafi, maar er was wel rust en orde. Hetzelfde gold in Irak. Democratie, koste wat het kost, leidt niet vaak tot de gewenste resultaten. Tot op dit moment heeft de ‘Arabische lente’ alleen in Tunesië geleid tot een redelijk stabiele democratie.

Egypte viel ook al ten prooi aan democratische zelfvernietiging toen de Moslimbroederschap er aan de macht kwam. Aan de andere kant, het waren democratische verkiezingen. Het is dus erg moeilijk om te duiden hoe alles gaat verlopen. Een ding is duidelijk, Macron heeft hier veel te winnen. Frankrijk en voornamelijk Parijs lijdt veel onder de massa-immigratie en de onvrede van de bevolking blijft groeien over de demografische ontwikkelingen in een van de grootste landen van Europa.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ni28

  Voor de Westerse wereld betekent het dat democratische verkiezingen in de Arabische wereld ongewenst zijn omdat zij leiden tot ondemocratische taferelen. Het houden van verkiezingen betekent nog niet dat je in democratie leeft.

 2. Guus Geluk

  Hoewel ik erg pessimistisch ben omtrent de wapenstilstand, is dit desalniettemin een grote stap. Een nog grotere stap is het voornemen president- en parlementverkiezingen te organiseren. Hulde aan Macron!

 3. Ali Yas

  Er is in heel Afrika niet één behoorlijk werkende democratie en Libië gaat daarop geen uitzondering vormen. Wie denkt van wel is een domoor; wie dat alleen maar zegt is een bedrieger. Guus Geluk mag de schoen aantrekken die hem het beste past.

  1. Guus Geluk

   Momenteel is er geen dictator in Libië, het land is ernstig gefragmenteerd. Thans is een nieuwe president, alsmede een verkozen parlement, de enige oplossing om het geweld tot een einde te brengen. Het is een goede zaak dat Macron dat heeft weten te bereiken.

 4. Lex

  Ik hoop dat daar snel vrede en stabiliteit komt.

  Ik hoop het echt.

  Dan kan de hele meute weer teruggestuurd worden dan kunnen ze meehelpen hun vaderland weer op te bouwen.

  Het neerzetten van noodwoningen “wijken” is goedkoper dan een gezin jaren lang te onderhouden en te verzorgen. Wel een VN leger politie die de boel in de gaten houd.

  Waarom droppen ze daar een Noodwoning bouwparketten.

  Er zijn noodwoningen die binnen een dag neergezet kunnen worden en nog twee dagen voor aansluiting van water, gas en elektrischiteit en riolering.

  Deze noodwoning daarmee kan bakken met geld bespaard worden. Ook komen er weer woningen vrij waar die mensen in kunnen gaan wonen die al zolang op de wachtlijst staan.

  U moest eens weten hoeveel gezinnen noodgedwongen bij Ma en Pa, Opa en Oma inwonen.

  Kortom de hele meute zo snel mogelijk weer terug, het waren tenslotte gasten die tijdelijk werden opgevangen.

  Er is een tijd van komen en een tijd van gaan.

  De tijd van gaan is nu gekomen.

  Tijd dat ze zelf een toekomst gaan opbouwen.

 5. corfo

  Een tijdelijke wapenstilstand tussen twee leiders van een gewapende bende, en dát terwijl er -tig gewapende bendes rondzwerven in die zandbak.
  ’t Zou mooi zijn als ’t zou lukken maar ik geloof er (nog) niks van. Dat naar hier gevluchte Libiërs zullen terugkeren om hun land te helpen opbouwen ? Ik geloof er geen steek van, ja, misschien 10 of 20, maar ’t merendeel zal hier blijven, totaal “verwend” met huis, inrichting, gratis geld en knuffelpartijen.

 6. Kees

  Schandalig dat Italie buiten gesloten werd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.