53% van de Nederlanders wil een rookverbod “op openbare plekken.” We zijn weer lekker dictatoriaal!

Ah, Nederland compromissenland… waar ‘compromissen’ vooral inhouden dat betweters hun zin steeds krijgen en ieder ander persoon zich maar heeft aan te passen.

Een schokkende peiling van EenVandaag: maar liefst 53% van de Nederlanders is tegenwoordig voor een rookverbod op “openbare plekken.” “We” willen namelijk niet lastig worden gevallen door de rook van een ander. Want dat is slecht. Roken. Daarentegen hebben we er natuurlijk helemaal geen probleem mee om anderen stress te bezorgen met ons aso-gedrag, wat hen stress bezorgt… wat juist weer gevaarlijker is dan per ongeluk een beetje rook inademen omdat iemand met een sigaret voorbij je loopt.

Op dit moment is maar liefst 83% van de Nederlanders voorstander van een rookverbod bij speeltuinen. 74% vindt dat er zo’n verbod moet komen rond sportvelden. Jawel, die amateurvoetbalwedstrijden worden binnenkort dus een heel stuk minder leuk, als het aan deze professionele betweters ligt. En daar eindigt het niet. 53% van de mensen wil ook dat er een verbod komt op terrassen van horecagelegenheden. Het is dus niet voldoende voor deze zielige types dat je al bijna nergens meer binnen kunt roken, nee straks mag je je biertje ook niet meer buiten met een sigaret combineren.

Ongelooflijk genoeg wil zelfs 44% een verbod in stadsparken. Dat houdt dus in dat je niet eens rustig een sigaretje kunt roken als je door het park wandelt of fietst. Gelukkig is 53% daar voorlopig nog op tegen.

Het slechte nieuws? De antirook-Gestapo is duidelijk in opkomst. Toen EenVandaag in 2013 de vraag stelde of roken op het terras verboden moest worden was maar 28% hiervoor. Nu is dat dus al 53%… en het einde van de opmars van de antirooklobby lijkt nog lang niet in zicht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. HaZ

  test

  1. Punt50

   Werkt

   1. HaZ

    Ik probeer een reactie te plaatsen maar wordt steeds verworpen.

    1. Punt50

     Wellicht staat er een woord in die de editor niet pruimt.

     1. Beukman

      Het woordje “dr*gs” wellicht?

     2. K.Dopper

      Hoe kunnen we weten welke woorden door de editor worden verworpen?

 2. Arubano

  Ik vind roken erg vies en als het me stoort dan ga ik weg van de rook en de veroorzaker daarvan. Je kan kiezen tenslotte. Regels ervoor zijn best moeilijk, vind ik ook. Maar ik kom vaak in Suriname en daar heeft Bouterse (jawel hij) toch een mooie oplossing gemaakt om duidelijk te maken waar men wel of niet mag roken. Overal waar je, als je recht naar boven kijkt de hemel kunt zien, mag je roken. Als dat niet kan, onder een luifel, in een kamer, onder een parasol, mag het niet. Simpel toch en weet je, het werkt daar. Ik zie mensen echt onder een terrasparasol even weglopen om te paffen als ze die behoefte hebben. Was snel ingevoerd en het werkt.

 3. Beukman

  Nog belangrijker dan dat het vies en ongezond is om in andermans rook te zitten, is dat roken voor kinderen steeds duidelijker iets wordt waar ze beter niet aan kunnen beginnen. Ieder kind dat er niet aan begint en aldus wordt behoed voor afgezette ledematen later in het leven, longemfyseem, slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker en longkanker is winst.

  Vroeger had je trouwens nog de door de tabaksindustrie bedachte slogan “Roken? We lossen het samen wel op.”
  HAHAHAHAHA!!!!

 4. HaZ

  In het kort :
  Waarom wordt een dr*gsverslaafde tot in de afgrond geholpen door de overheid met allerlei afkickprogramma’s, begeleiders, regulering (D66) coffeeshops etc en is er voor de verslaafde roker alleen verbod op verbod,belastingverhogingen etc. ? Zoek de verschillen…
  Zei een stevige ex-roker !

  1. Beukman

   @HaZ
   Het verschil zit hem er denk ik in dat tabak ten eerste nu eenmaal een legale en redelijk betaalbare dr*g is, en ten tweede het functioneren niet totaal ondermijnt zoals bijv. alcohol en crystal meth kunnen doen.

   De tabaksgebruiker blijft in staat om te werken (tot hij ernstig ziek wordt), brengt zichzelf door zijn verslaving niet tot de bedelst(r)af, en verliest niet zijn huis en familie en werk.

   Maar als het aan mij lag, zou een deel van de accijnzen op tabak worden gebruikt om rokers van hun verslaving af te brengen.

 5. Laaghlandt

  Haha.. jaja mensen dit is die democratie die de meesten blijven steunen! Fijn..

  Democratie: twee wolven en een schaap die moeten overleggen wat zij gaan eten als ontbijt..

  1. HaZ

   En zo beland de Dopper in het Laaghlandt…..

 6. Ngatimoto

  Nee hoor, dit is democratie.

 7. Lex

  Als er iemand in Nederland wel word gediscrimineerd dan is er toch wel de rokende Nederlander.

  In mijn jeugd stond de meester nog voor de klas met een pijp in zijn mond met
  tuttifrutti tabak dat zoon heerlijke lucht had. Bij ons thuis als er visite was of een verjaardag feesten dan kon je een weg banen door de dikke rookdeken.

  De roker lijkt tegenwoordig wel vogel vrij. Alleen thuis kan hij nog onbekommerd van zijn sigaret,pijp of sigaar genieten. Tabakswaren is toch altijd de grootste bron van inkomsten geweest voor de overheid. dacht 40% accijns + 21% btw

  Dus de roker heeft heel wat centen naar de schatkist gebracht.

  Dat de roker nu zo word behandeld vind schandalig.

 8. buitenbeentje

  Het begrip democratie schijnt niet doorgedrongen te zijn bij Van der Galien. Als een Meerderheid vóór iets is, dan heet dat echt geen dictatuur. Dat betweters hun zin krijgen gaat op als hele kleine minderheden, zoals genderloze mensen of Zwarte Piet-haters, hun zin krijgen.

  Ik heb vroeger ook gerookt, maar nooit in gesloten ruimtes tenzij ik alleen was. Rekening houden met anderen kunnen rokers namelijk ook, dat hoeft niet alleen van niet-rokers te komen. Als ik buiten een winkelcentrum/ziekenhuis/wat voor gesloten ruimte dan ook, eerst door een gordijn van rook heen moet krijg zelfs ik het benauwd, laat staan iemand met COPD. Aan alle kanten wordt er aan gewerkt giftige stoffen weg te filteren, fabrieken, tankstations, noem maar op. Tijd dat men dat bij mensen ook gaat doen.

 9. Duckday

  Vreemd niemand over de uitstoot van fabrieken en auto

 10. swetsnek

  Heb zelf jarenlang gerookt rook nu al een aantal jaren niet meer .
  Maar 53% hebben ze dan 8,5 miljoen mensen gevraagd over dit probleem die voor hebben gestemd ????
  Soms blijft het wel lachen met zulke cluppies.
  Al ben ik er wel voor hoor begrijp me niet verkeerd

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.