Agressieve Tibetaanse boeddhistische leraar stopt er mee

De omstreden Tibetaanse lama stopt er mee. Dat werd tijd. 

Het is overal wel eens wat. Soms concentreert de aandacht zich op de ene godsdienst, dan weer op de andere. Schandalen worden vaak aangegrepen om uit een geloof te stappen. Niet zelden ontwikkelt zich dan wel weer een bijzondere aandacht voor andere, exotische wereldgodsdiensten. Ook hier geldt: het gras bij de buren is altijd groener. Niets is minder waar. Het is overal wel eens wat, zei ik al.

Het boeddhisme, je hoort er eigenlijk niet zo vaak iets van. Misschien in een omgeving waar veel boeddhisten wonen, ja, maar doorgaans niet. De godsdienst domineert in elk geval niet het nieuws of de publieke opinie. Toch is daar ook niet alles koek en ei.

In het boeddhisme gaat het er om dat je uiteindelijk bevrijdt wordt uit een cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door Boeddha onderwezen manier van leven. Dat betekent: het uitbannen van alle vleselijke verlangens, tegengaan van materialisme en ethisch leven. Wereldwijd zijn er ongeveer 415 miljoen boeddhisten.

Dat klinkt mooi. Maar niet elke boeddhist is blij met die ingetogen levenswijze. In Tibet woont een lama, dat is een boeddhistisch leraar, die de levenslessen van Boeddha nogal ruim opnam. Hij leefde als een diva, hield van veel seks en sloeg zijn geloofsgenoten met zijn rugkrabber. De Telegraaf noemt hem de ‘Sekslama’. Dat laat weinig aan de verbeelding over. De lama was geestelijk leider van de boeddhistische organisatie Rigpa.

Echt, overal zijn de nodige schandalen. Maar tegen dit soort praktijken is wel het een en ander te doen. Zo is het in protestantse kringen sinds de synode van Middelburg gebruikelijk dat kerkelijke leiders niet al te lang in het zadel zitten.

…hoewel de Heilige Schrift zich over deze zaak niet beslist uitspreekt, het toch meest raadzaam is, dat de ambtsdragers niet levenslang dienen, opdat alle kerkelijke tirannie worde vermeden…

Zoals wel vaker geldt: transparantie en afwisseling voorkomt een hoop ellende.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Babaji538

  De Dalai Lama, blinkt inmiddels ook uit.
  Zie, “The Guardian”.
  Net als, George Clooney.
  De ene lama is de andere niet.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.