Column Jan Roos: “How low can you go?”

U kent Eric van Eerdenburg waarschijnlijk niet, dat komt omdat u als lezer van DDS geen frequente Lowlands-bezoeker bent, neem ik aan. Nu heb ik sowieso een broertje dood aan festivals, aangezien ik geen liefhebber ben van mensenmassa’s of harde muziek. De combinatie daarvan met allerlei enge progressieve cultuursnuivers laat mij met veel plezier dit soort evenmenten links liggen.

Eric van Eerdenburg is al jaren directeur van het eerder genoemde Lowlands, het festival vol kunst en cultuur. Daarnaast is Eric van Eerdenburg een enorm hypocriete zak hooi. Meneertje liet jaren geleden, het jaar 2011 om precies te zijn, stevig van zich horen toen staatsecretaris Halbe Zijlstra, de huidige fractievoorzitter van de VVD, aankondigde de BTW op kunst en cultuur van zes naar negentien procent te verhogen. Zijlstra was gelijk niet meer welkom op zijn festival.

Daarmee liet Eerdenburg zien waar zoveel links volk last van heeft, namelijk selectieve verontwaardiging. Want allemaal leuk en aardig dat mensen een andere mening hebben, alleen ben je dan ook gelijk niet meer welkom. Dat zou eens een rechts festival moeten proberen. Ik denk dat het land te klein zou zijn en de Godwins niet aan te slepen.

Enfin. De directeur liet duidelijk merken niet blij te zijn dat het kaartje van zijn Lowlands een tientje duurder zou worden door de BTW-verhoging. Uit alle hoeken en gaten kwamen er cultuurliefhebbers om te demonstreren tegen dit beleid. De Mars der Beschaving werd in het leven geroepen. Een wandeltocht van Rotterdam naar Den Haag, waar duizenden deelnemers met veel gebrul aan deelnamen, om te protesteren tegen de cultuurbezuinigingen door kabinet Rutte I. Ja, toen Rutte inderdaad nog rechts was. De Mars der Beschaving vanwege een verhoging van de BTW, je moet maar durven. Ik weet wel betere onderwerpen. Ik noem vrouwenbesnijdenis, islamitisch terreur, massa-immigratie, de vernieting van onze soevereiniteit en ga zo maar nog even door. Een wandeltocht om de hoeveelheid subsidie die je vangt heeft weinig met beschaving te maken, me dunkt.

De BTW-verhoging werd na een jaar alweer geschrapt omdat Rutte na de val van zijn kabinet linkse partijen nodig had om zijn bezuinigingsagenda te kunnen doorvoeren. Geen woord werd er teruggenomen van alle hystrerische reacties. Ook niet door Erik van Eerdenburg. En oh ja, de kaartjes waren dat jaar, na de BTW-verlaging, niet een tientje goedkoper dan het jaar ervoor. Maar geen hond liep voor deze beschavingsloze diefstal een meter, laat staan een mars.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Ik was een fervent Lowland bezoeker
  Een van de eerste zelfs
  Altijd Muziek (nu op de achtergrond good ‘le Chet Baker (maar Motorhead, Tommie W. of why not ultra christelijk 16Horsepower, ultra nie Typo o’ N etc etc etc etc etc etc)
  Maar
  Plotsklaps was ik racist
  Uitgeroepen door iemand die manager was
  Inquisitie
  “Niet Meer Welkom”
  Vanwege mijn ‘overtuiging’ (vond dat Fortuyn niet vermoord moest worden en dat is in deze hedendaagse surrealistische Dali-canvas een ‘dappere’ mening’)

  Daar staat tegenover
  Dat er heel, heel, heel veel leuke kleine festivalletjes zijn
  Waar iedereen mag komen
  Aanrader

 2. Marija

  Goed dat er journalisten zijn die de boel in het snotje houden.
  Zo valt Eerdenburg alsnog door de mand.
  Mars der onbeschaafden denk ik dan.
  Danku heer Jan.

 3. sjun

  Tegenwoordig moet je naar Polen voor eerlijke en betaalbare muziekfestivals waar je niet politiek geïndoctrineerd laat staan een financiële poot uitgetrokken wordt http://bit.ly/2wAmCwp

  1. Neworder

   Wat een programma. 🙂

 4. Two Ravens Black Kettle

  Eric van Eerdenburg zou tijdens de Spaanse inquisitie de Torquemada rol met verve hebben vervuld
  Alles waar George Orwell voor waarschuwde
  Muziek is alleen voor ons soort mensen
  Thought Crimes
  Een eindeloze stroom aan Deugen
  Vastgevroren in hun ei

  Bataclan
  Kinderen kapot geschoten, verminkt
  Moet U eens gokken wie niet mochten komen van de progressieve en solidaire Managers
  Wel Sting

  En bovenal de mond houden

 5. Neworder

  Komkommertijd, ook voor Roos.
  Wat een gezeik !

 6. Dikvoormekaar

  Dat de prijs na de BTW-verlaging niet met een tientje daalde kwam doordat de faciliteiten tegelijkertijd beter werden. Doe je huiswerk, Roos.

  1. sjun

   De reis- en verblijfskosten van AFD moesten ergens van betaald worden. Mensen met oor voor kwaliteit oriënteren zich breder dan louter binnen het roodverpolitiekte festivalnetwerk.

  2. Garrit

   Kan je ook aangeven wát er verbeterd werd? Want ik heb daar werkelijk niets van gemerkt. De acts werden minder en voor de rest? Glas… plas… was…

   1. Dikvoormekaar

    Acts minder? Die vond ik juist steeds beter worden. En ook het food & beverage-gebeuren.

    1. sjun

     Dat was in Polen ook uitstekend. Maar vooral het entreégeld van 0 Zloty beviel goed. De reis naar Polen kostte minder dan de entreékosten van Lowlands en ook de rest van het verblijf daar liep aardig minder in de pecunia dan het verblijf in Nederland. Tel daar bij op meer veiligheid op straat en meer cultuurbesef en je zou zomaar kunnen gaan denken dat de Europese cultuur vooral in Oost-Europa bewaakt en gekoesterd wordt.

    2. Garrit

     Als je goed hebt opgelet is het food en beverages deel juist soberder geworden. Iets minder keuze en minder variatie. Dát is mij opgevallen. Daarnaast betalen dit soort eet- en drinkgelegenheden op Lowlands een gigantisch bedrag om er uberhaupt te mogen staan; dat kan dus werkelijk waar niets met een tientje verhoging te maken hebben. Zij huren immers en plek op het festivalterrein…
     Verder waren er in het verleden gewoon grotere namen. Tegenwoordig staan matige gasten die vroeger net in het middagprogramma mochten optreden, als (matige) headliner de show in Alfa te “stelen”, zoals Passenger bijvoorbeeld. Een regelrechte schande die eentonige zeurderige jubelkont. En in 3voor12 wordt vervolgens iedereen wijsgemaakt hoe goed of slecht een act was. Jaja, we slikken alles als zoete koek hoor.

 7. Garrit

  Ik kom er al jaren en de sfeer bevalt me nog steeds prima. Op dit soort alto-festivals is altijd een sterk links geluid te horen, valt me op. Echter werd de SP wegehoond en de VVD kon een klinkend applaus in z’n zak steken. Dat vond ik wel opvallend.
  Voor mij is de muziek belangrijk en wil ik op een festival niet met politieke kwesties lastig gevallen worden. Die laat ik links liggen…
  De line-up voor het 25 jarige jubileum is bijzonder matig, zo niet benedenmaats en juist dat is een zwaktebod en bijzonder storend voor iemand die toch wel € 165,- mag aftikken. Zeker als er schijnbaar weer van die weerzinwekkende over-werkelijk-waar-alles-zeikende linkse kulfiguren van worden betaald. Hou muziek lekker neutraal jongens…..

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.