Financiële elite gaat bloeden door Brexit: 35000 bankiers werkloos

Door berekeningen komt naar voren dat de bankensector 25 tot 40 miljard moet gaan ophoesten door Brexit. Daarbij verliezen 35000 bankiers en financiële medewerkers hun baan in ‘The City’, de financiële kern van Londen.

De plannen van de Britse premier Theresa May is dat het vrije verkeer van personen en kapitaal aan banden worden gelegd. Dit betekent dat banken minder de ruimte krijgen om hun werk te kunnen doen. Deze sector heeft ook als hardst geroepen dat er geen Brexit moest komen. Logisch, de machtige positie die je in een land hebt verkregen wil je natuurlijk niet kwijtraken.

Op dit moment zijn veel banken aan het bekijken of ze kunnen verhuizen naar een ander land, maar het valt nog te bezien hoeveel banken ook daadwerkelijk gaan vertrekken. Niemand weet nog de uitkomst van de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Niemand weet dan ook wat de regelgeving omtrent kapitaal gaat worden.

Daarnaast moet ook nog bekeken worden wat de regels van de financiële sector zullen worden. Zal May de regelgeving gunstiger maken voor de financiële sector? Als dat zo is, dan hebben banken nog meer redenen om gewoon te blijven waar ze al zitten.

De Brexit was een overwinning van de normale man, niet de bestuurlijk- en financiële elite. De voorbarigheid van allemaal doemscenario’s is al eens fout gebleken. Niemand kan nog voorspellen wat er gaat gebeuren. Daarnaast gaat het om meer dan alleen de financiële sector. Het gaat om institutionele vrijheid. Die valt moeilijk te kwantificeren, maar kan in haar kern naar een hele mooie toekomst voor Groot-Brittannië leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

72 reacties

 1. DutchDropveter

  Tja, kan er geen traan om laten.

  De banken zijn in deze gigantisch egoïstisch. De reden dat de EU bestaat komt grotendeels door lobbiesten van oa banken. Nu vind het volk dat ze eruit moeten want nadelige gevolgen voor het land.

  Voordat de EU er was, was de bankensector ook al groot in Londen, daar gaat niks aan veranderen. Ik hoop alleen dat deze banken allemaal naar Amsterdam verhuizen, iedereen is daar pro EU en hebben allemaal een roze bril op.

  Maar ondertussen draait het hele land bij (muv de verloren stad Amsterdam) en ook hier gaat een Nexit plaats vinden is het nu niet dan wel over 5 a 8 jaar. Kunnen ze weer verhuizen net zo lang totdat ze in de enige achtergebleven lidstaat zitten; Griekenland, zei kunnen er helemaal nooit meer uit met al hun schulden.

  Laat die banker er maar weer in trappen. mooi man dat vrij verkeer! Mooi man de rekening voor dat vrije verkeer is het 10 voudige en dus complete bullshit. Het gaat maar om een voordeel; de druk op loon kunnen toepassen zodat we in de wereld beter kunnen concureren, gaat niet lukken als heel west europa leeft van de dienstverlening.

  Kwestie van tijd dat de EU uit elkaar valt en er een aantal mensen met het geld vandoor rennen.

 2. K.Dopper

  De stelling dat de Brexit leidt tot ellende voor de elite maar tot een mooie toekomst voor de gewone man blijft zonder toelichting.
  Dat is natuurlijk ook niet eenvoudig omdat de ineenstorting van de financiële wereld in Londen, in combinatie met het vertrek van grote bedrijven uit de UK, onmogelijk zonder gevolgen kan blijven voor die gewone man.

  De Brexit is een ramp, niet alleen voor de UK, maar wel vooral voor de UK en met name voor de gewone man in de UK.

  1. Augustinyak

   Alsof de ‘gewone man’ jouw interesse heeft, trol!

   1. corfo

    @ Augustinyak.
    Met u eens.
    Dwaze Dopper kirt en blèrt maar wat zónder enige onderbouwing en/of argument. En dát is juist hetgeen hij andere reaguurders verwijt, typisch links gedrag, zéér verwerpelijk !

    1. Peter Selie

     Denk dat het een zoveelste account van Simon is.

  2. ayreonaut

   En van dat laatste ontbreekt dan weer een toelichting.

    1. ayreonaut

     Sorry Dopper heb niks aan glazen bollen. We zullen wel zien wat de Brexit met zich meebrengt. Iedereen die denkt een goede inschatting te kunnen maken van de effecten, succes ermee. Een ding is iig wel zeker, de UK zal zeer flexibel kunnen reageren op marktontwikkelingen, iets wat de EU niet kan.

     1. K.Dopper

      Het betreft hier geen glazen bollen maar harde cijfers. Als je de werkelijke effecten van de Brexit wenst te weten (ik zie dat veel voorstanders van de Brexit zich langdurig in een staat van ontkenning weten te handhaven) is even googelen aan te bevelen.

      Groot Brittannië gaat hevig bloeden voor de Brexit maar een voordeel is er ook: de Europese bevolking ziet nu helder gedemonstreerd waar populistische opstanden (want meer was de Brexit niet) toe leiden. Na de Brexit verdwenen rechts-populisten in Duitsland, Nederland en Frankrijk snel van het toneel.

     2. ayreonaut

      @Dopper
      The level of business investment is expected by the Bank of England to be around 25% lower by 2019 relative to its pre-referendum forecasts, damaging our future productivity growth.
      Na deze keiharde cijfers over 2019 ben ik afgehaakt. Heeft inderdaad niets met glazen bollen te maken, 2019 ligt al ver achter ons.

     3. K.Dopper

      Ik begrijp dat bent afgehaakt maar het betreft toch zeer hard onderbouwde prognoses.
      Ik snap dat u wenst te volharden in de fantasie dat de Brexit goed is voor de Britse economie. Uw goed recht maar de feiten wijzen in geen enkel opzicht in die richting.

    2. DutchDropveter

     @K.dopper

     1. de wereld is groter dan enkel de EU
     2. Het lidmaatschap word een soort wurgcontract
     3. Westerse EU landen betalen voor de rest
     4. Nederland aan kop met alleen al 1/3 per hoofd meer dan Duitsland (welke op nummer 2 staat)
     5. Geen baas over eigen wetten en regels want; Lissabonverdrag
     6. Vrije verkeer en handel, ben ik voor wat was er dan mis met de EEG?
     7. Vrij verkeer heeft nog eens meer nadelen dan voordelen
     8. uiteindelijk zullen de honden van Alde proberen te spelen op een EU -regering welke veelal indirect gekozen zijn en dus een democratisch gehalte hebben van een dictatuur.

     Maar ga lekker lopen juichen Dopper, jij zult wel niet mee betalen aan deze onzin en kijkt enkel naar je eigen voordeel en niet de lasten waar jij je kinderen en kleinkinderen mee opzadeld. Ik zou vast een Carpe Diem tatoo laten zetten 😉

     1. corfo

      @ DutchDropveter.
      Op dit forum dwalen figuren rond waarvan niemand wist dat ze nog bestonden, zó dom ! Sommigen denken zelfs dat ze álles weten over Brexit en de mogelijke gevolgen en proberen die mening aan anderen op te dringen. Normaal denkenden trappen daar niet meer in dunkt mij, daarvoor is Nederland té arm gemaakt nadat zij in de EU werd gedonderd door z.g. “deskundige politici” als Kok, Lubbers enz. Vóór de EU waren hier geen Voedselbanken, nú wemelt het ervan en het aantal is groeiend; ik hoor de z.g. voorstanders van de EU daar nóóit over, óók die ene Dopper niet, óók niet over kinderen die hongerig naar school worden gestuurd, wát een schandalig landje is dit geworden, dó;;ór de EU.
      Z.s.m. Nexit ! Kunnen we onze eigen boontjes weer Dopper(n).

     2. K.Dopper

      @Corfo, je bijdrage bevat niet echt een inhoudelijk argument. Meent u dat de welvaart sinds de EU (en de voorgangers) is afgenomen?

     3. DutchDropveter

      @Dopper

      De reden dat de EEG is opgeheven en de EU er voor in de plaats is gekomen is enkel om de welvaart te verdelen, de lonen gelijk te trekken (lees die van nederland te bevriezen).

      En dit is ook gebeurd, door de lage rente staan er nog steeds huizen onderwater, lonen zijn jaren lang bevroren geweest. De pensioenspotten verdampen (dat is geld dat nooit meer terug komt en inmiddels meer is dan 3 complete jaren belastinggeld!

      Dus Dopper hoezo levert de EU ons iets op? het is gewoon nog niet zichtbaar maar op langertermijn heeft de EU alleen maar vijanden!

     4. DutchDropveter

      @corfo

      Mijn eigen vader is er ook zo stellig van overtuigd dat het allemaal wel goed komt dus ik weet hoe het is om in het luchtledige te boksen.

      Maar inderdaad dat hele circus gaat ons zoveel geld kosten dat we decia’s nodig hebben er weer bovenop te komen.

      @dopper Je mag een andere mening hebben maar doe dat aub op actuele feiten. De EU pusht het er allemaal maar doorheen terwijl er eigenlijk geen draagvlak is.

      En om deze uitspraak te versterken; Zelfs brussel zegt; Nederland heeft Pro-Eu gestemd! Hoezo waar dan? dit waren landelijke verkiezingen die staan los van de Europese (zolang je dat verkiezingen kunt noemen) De meeste partijen zijn juist eurosceptischer geworden en zelfs de VVD riep minder macht voor Brussel (liegen en bedriegen dus)

      En dat voelen de eliten dat het bijna einde oefening is. We kunnen als burger een zetje geven, stap massaal over op een andere valuta 😉

      Het blijven volksvertegenwoordigers die denken alle macht te hebben tot dat er een opstand komt, dan heeft helemaal niemand iets meer.

     5. K.Dopper

      @Dropveter,

      Begrijp ik uit je reactie dat je in het bezit bent van meer actuele cijfers die mijn stelling ontkrachten?

      Kun je die cijfers geven?

     6. Augustinyak

      El Trollo is met zijn lullige advies bureautje volkomen afhankelijk van de overheid, en die weer van de EU, en zo is het gezwetst van die lul onderuit gehaald!

     7. DutchDropveter

      oh ja hoor; loop even een willekeurige winkel binnen en reken iets af bij de kassa, waarempel! van 19 naar 21%! 2% meer belasting op vermogen dat je uitgeeft dus. Naheffingen van de EU ook mee genomen of blijven we in 2012 geloven?

      na goed dan pak er cijfers bij van 2013
      https://www.ftm.nl/artikelen/30-jaar-loonmatiging-grafieken

      Hieruit kun je toch duidelijk opmaken dat de afgelopen 15 jaar niet zo goed waren als die daarvoor. Ik zeg niet dat het slecht gaat maar het had beter gekund! EEG deed zijn werk nu niet meer!

     8. K.Dopper

      Voor de individuele welvaart zijn cijfers over BNP, loonmatiging en lastendruk niet bepalend maar de individuele koopkracht.
      Ik heb met cijfers aangetoond dat die spectaculair toenam. Ik zag geen cijfers die dit tegenspreken.

      I rest my case.

  3. Arachne

   De relatie met banken is net een slecht huwelijk, zij de lusten, wij de lasten.
   Banken zijn private ondernemingen die hun klauwen tot diep in onze maatschappij hebben gezet. Wij draaien op voor hun verliezen, we betalen hun winsten.
   Banken moeten volledig wettelijk worden ingeperkt. Zo niet, vertrek maar.

   We kunnen heel goed zonder banken, zeker de grote internationale.
   Gewoon een kleine lokale bank met fatsoenlijke mensen en echt geld.
   Laten we dan gelijk de rente afschaffen (woeker(usury).
   De gewone man kan heel goed zonder, de elite daarentegen…

 3. ookmaareenmening

  De financiële elite, wie dat dan ook mogen zijn, gaan de pijn voelen.
  Leveren misschien wel 5% vermogen in.
  En de gewone man, de glazenwasser, schoonmakers, kantinemedewerkers, toeleveringbedrijven enz merken er helemaal niets van.
  Klopt helemaal.
  Ik pak mijn jas en ga richting Kaatsheuvel.

 4. Duckday

  Wat heeft de EU en EURO ons nu gebracht aan werkgelegenheid welvaart voor de NORMALE man vrouw niks dan ellende prijzen stijgen tot ongekende hoogte Nu UK uit de EU gaat komen de troep verhalen om de mensen bang te maken Ook Nederland moet zo snel mogelijk Nlexit doen snel uit dat hoogmoed waanzin en belust op macht verbond gaan zodat we een normaal bestaan weer terug krijgen baas in eigen land grenzen dicht alle troep er uit Misschien is de oud EEG weer in op mars

  1. K.Dopper

   De EU en de euro brachten ons ongekende vrede en veiligheid en een nog nimmer eerder bereikt welvaartsniveau.

   Waarom ontkennen mensen feiten die eenvoudig zijn te verifiëren?

   1. Augustinyak

    Lekker veilig met 55 miljoen stuks moslimongedierte die ons bloed wel kunnen zuipen, heb je nog meer van die onzin, en o ja, welvarend waren we al.

    1. K.Dopper

     We waren altijd welvarend maar het gemiddelde Nederlandse gezin had heeft nu een kwart meer te besteden dan 33 jaar geleden. Ondanks de economische crisis behoren we tot de meest welvarende landen van de wereld. Ik begrijp niet dat mensen deze feiten niet wensen te onderkennen.

     https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2012/20/welvaart-in-de-afgelopen-decennia-opgelopen

     1. DutchDropveter

      2012 lekker accuraat vriend…

     2. DutchDropveter

      Zal je even uit je utopiaanse droom helpen, De meeste welvaart is in de jaren 80 verkregen (als we kijken naar de laatste 30 / 40 jaar) Toen zaten we nog in de EEG, of haal je nu je eigen argument onderuit?

     3. van Urk

      Welk gezinnen? Die van de graaiers zeker? Volgens mij konden we dertig jaar net zoveel besteden en hielden we zelfs geld over voor defensie en de zorg. Ik bedoel dat de EU, op de open grenzen en een gezamenlijke munteenheid na, eigenlijk niks bijzonders aan spectaculairs heeft gebracht.

     4. K.Dopper

      @vanUrk,

      Dat ‘volgens mij’ kan ik niet beschouwen als een deugdelijke onderbouwing van uw opmerkelijke stelling.

      Heeft u wat meer substantiële gegevens die uw beweringen kunnen staven?

     5. van Urk

      K.Dopper@ Toen zaten we nog in de EEG ja. En dat was stukken beter dan hoe het nu gaat.

     6. K.Dopper

      @vanUrk,

      Kunt u dat ‘stukken beter’ onderbouwen?

     7. van Urk

      Ik hoef niks te onderbouwen ik spreek net zoals de rest van de bevolking uit (levens)ervaring. U heeft zelf de jaren tachtig toch ook meegemaakt?

     8. K.Dopper

      @van Urk,

      “Ik hoef niks te onderbouwen”

      I rest my case.

     9. van Urk

      Wat een flut reactie. U zegt dat wij het nu vele malen beter hebben maar als ik zo de cijfers van onze economie van de afgelopen dertig jaar bekijk bungelen we nog steeds op hetzelfde niveau gepaard met pieken en dalen. Als we de jaarlijkse groei van het Nederlands BNP bekijk hadden we vooral in de eind jaren negentig een flinke stijging van een gemiddelde van 4% en dat was voor de komst van de euro. Nu zitten we ergens op 1,7%. En het verhaaltje dat we meer besteden kunnen is gewoon onzin. Mensen kopen meer vanwege de zeer grote consumptiedwang maar zitten tegelijk ook meer in de schulden dan vroeger. Zelfs de jeugd heeft hoge schulden wat vroeger nog ondenkbaar was. Als we het echt beter hebben hoe kan het dan dat ons leger niet meer krijgt wat het zou moeten krijgen? In de jaren tachtig had je 1000 tanks die allemaal rijden konden en nu hebben we er 18 die stilstaan omdat er geen geld meer is voor brandstof. Nou ik weet waar dat geld voor die brandstof terecht is gekomen. Bij die graaihandjes van Juncker.

   2. DutchDropveter

    Hadden we voor de EU en Euro regelmatig oorlog dan? Jij laat je gek maken door de propaganda media.

    Welvaartsniveau? de afgelopen 100 jaar is er in Nederland nog nooit zoveel belasting betaald over inkomen, spaargeld etc. Nog nooit is er zoveel geld overgemaakt om dit hele circus (want dat is het) in stand te houden.

    in 2005 stemde we TEGEN het Lissabonverdrag en dat was niet raadgevend hoe praat je dit recht? Men wil het niet, de minderheid gebruikt gewoon kul argumenten om hun zin door te duwen en als het verkeerd gaat (wat het binnenkort ook gaat doen) opeens te zeggen ja uh dat kon niemand weten.

    1. K.Dopper

     Ja, Dropveter, we hadden voor de EU regelmatig oorlog. We kenden nog niet zo’n lange periode in Europa zonder oorlog dan nu.

     Het is juist dat we meer belasting betalen, een hoogwaardige samenleving als de onze behoeft hoogwaardige publieke voorzieningen en die kosten geld.
     Voor de individuele welvaart geldt echter de koopkracht en die is, zoals ik aantoonde, de afgelopen decennia met een kwart toegenomen.

     1. corfo

      @ Dopper.
      Doe je doppen eens open man/vrouw.
      De oorlog op de Balkan vergeten ? Waren trouwens óók moslims bij betrokken.

     2. K.Dopper

      @Corfo,

      Het was me niet bekend dat de landen van de Balkan ook tot de EU behoorden.

      U weet nergens van, is het niet?

    2. Beukman

     @Drop
     De eerste serieuze plannen om tot een verenigd Europa te komen werden gemaakt kort na WOI. De uitdrukkelijke bedoeling was het om hiermee een WOII te voorkomen. Helaas was Europa toen zelf te verdeeld om de plannen te verwezenlijken. Bovendien legden Frankrijk en Engeland Duitsland onmenselijke verplichtingen op, en vielen de resten van het Habsburgse Rijk verder uit elkaar. WOII volgde bijna noodzakelijkerwijs.

     Na WOII werd al vrij snel de EGKS opgericht, de voorloper van de EU. Hoe je het ook wendt of keert: sindsdien is er tussen of door de aangesloten landen geen oorlog gevoerd. Ook het allergrootste gevaar, de frictie tussen Duitsland en Frankrijk, werd met de EGKS bedwongen.

     Buiten de aangesloten Europese landen is er wél oorlog gevoerd in Europa. Ik durf gerust de stelling aan de dat de EGKS, later EEG, later EU ons heeft gevrijwaard van oorlog.

     Helaas is vrede voor mensen als wat water is voor vissen: je merkt niet dat het er is, dan wel je denkt dat het een vanzelfsprekendheid is.
     Water noch vrede zijn echter vanzelfsprekend.

     1. van Urk

      Nederland had zelf bijna een oorlog in 2015. 😉

     2. K.Dopper

      Van Urk lijkt ook te menen dat de Balkan bij de EU hoort.

     3. Beukman

      @Urk
      Zucht.

     4. van Urk

      De Balkans als EU kandidaten horen bij het Europees continent. Dat binnen de EU geen oorlog meer voorkomt wil nog niet zeggen dat wij dan ook niet meer met oorlogen in heel Europa betrokken zullen gaan raken. Denk maar aan Kosovo, ex-Joegoslavie of nu met Oekraine. Dus denk na voor men over echte vrede in Europa spreekt.

     5. K.Dopper

      De oorlogen die we met de EU kwijt zijn betreffen de oorlogen die de lidstaten voordien permanent met elkaar voerden, van Urk.
      Ik vind u bijdragen in deze draad nogal trollerig. Dat siert u niet.

     6. van Urk

      p.s. Servie mag dan EU kandidaat zijn maar is ook weer een goede bondgenoot van Rusland. Stel je eens voor wat er dan gebeurt als er daadwerkelijk een nieuwe Balkanoorlog komt?

     7. van Urk

      Wie trolt er nou? We hebben het over 70 jaar vrede in Europa alsof alleen de EU uit Europa bestaat. Europa is groter dan alleen de EU en sommige lidstaten hebben bondgenoten in Europa die (nog) geen lid zijn van de EU!

     8. Beukman

      Ik vind je er nogal omheen draaien @Urk. Het feit blijft staan dat de lidstaten van de EU al sinds WOII geen oorlog binnen de grenzen hebben gehad.
      De basis van dit succes ligt in de wijze waarop de EGKS Duitsland en Frankrijk economisch van elkaar afhankelijk heeft gemaakt, maar het hele politiek-economische bouwwerk dat sindsdien de EU-landen verder tot elkaar heeft gebracht, heeft ons onbetwist verdere stabiliteit bezorgd.

     9. van Urk

      Beukman@ Stabiliteit binnen de EU ja. Dat is een prestatie op zich. Maar het is niet de EU dat een Nobelprijs voor de vrede had moeten krijgen, maar de geschiedenis. (trouwens tussen de napoleontische oorlogen en de eerste wereldoorlog was er ook al sprake van een honderd jarige vrede). Europa was gewoon al oorlogsmoe voordat de EU werd opgericht. Kortom: De oorlogservaring is bepalender geweest voor de onwil van Europese mogendheden om op oorlogspad te gaan dan alles wat maar met de EU te maken heeft. sterker, de EU is net als Europese demilitairisering en dus Europese vrede vooral het gevolg van oorlogsmoeheid. Maar als er Europese conflicten ontstaan zoals misschien in de Balkan waarbij de Russen zeker ook in beeld zullen komen, wat zal de EU dan doen als de Russen dit keer wel van plan zijn de EU grenzen te gaan oversteken ? Kan onze elite de vrede binnen de EU blijven handhaven met dezelfde borstklopperij hoe zij zeventig jaar vrede hebben gebracht of worden toch EU jongeren op pad gestuurd om te vechten waarvan niemand voor hun eigen land nog zelfs een wapen ter hand willen gaan nemen om te verdedigen wat hun lief is.

     10. Beukman

      Van mij hoeft de EU helemaal niet de Nobelprijs voor de vrede te krijgen, @Urk. Feit is echter dat het binnen de EU-landen al meer dan 70 jaar vrede is, en dat dit niet vanzelf is gegaan. Enfin, herlees mijn bijdrage #39.

      Verder voer je “oorlogsmoeheid” aan als reden dat het nu al zolang vrede is. Maar dacht je soms dat mensen na WOI niet ook onderhand oorlogsmoe waren? Tóch is WOII er gekomen, oorlogsmoe of niet. Er is dus kennelijk iets anders aan de hand.

      De achterliggende spanningen zijn met de oprichting van de EGKS voor een belangrijk deel weggenomen: géén revangegedachte, en van Duitsland géén achterlijke agraïsche staat maken zoals sommigen beoogden, maar juist internationale wederopbouw (met financiële steun van de Americanen), en het creëren van wederzijdse economische afhankelijkheid tussen Frankrijk en Duitsland. Met de Europese samenwerking zijn precies de fouten voorkomen die pal na WOI werden gemaakt, en die zouden leiden tot WOII. Allemaal dankzij de EU en haar voorgangers.

      Standbeelden voor Kant, Victor Hugo, Stresemann en Coudenhove-Kalergi, die aan de wieg stonden van de Verenigde Staten van Europa, en dús van de 70-jarige vrede.

   3. DutchDropveter

    Veiligheid? Je bedoeld cijfers manupuleren om nog meer politie bureaus te schrappen. Jij leeft echt met een roze bril op dat kan niet anders want de realiteit is bijna 180 graden anders.

    Wij hebben een misdaad probleem!
    1. in brabant schreeuwen de burgermeesters om actie
    2. Politie komt tegenwoordig nergens meer voor
    3. Bij welvaart denk ik aan zekerheden? waar zijn hier zekerheden?

    Ik krijg ook sterk het idee dat je midden in de randstad woont want daar moet alles wel goed geregeld zijn anders stemt dat volk daar niet zo achterlijk.

    1. corfo

     @ DutchDropveter.
     Laat die idioot toch lullen.
     Heeft het over “hoogwaardige publieke voorzieningen”, maar zegt er niet bij wélke ! Die z.g. voorzieningen zijn juist geheel afgebroken, zoals u terecht zegt o.a. bij de politie, het leger, de spoorwegen enz. enz.
     Dwaze Dopper heeft niet eens in de gaten hoe dom hij bezig is, hij/zij raaskalt maar door, typisch links dram-gedrag. Wát een zeikerd.

     1. DutchDropveter

      vind het wel lachwekkend. Ik riep in 2005 al die hele eu is gemaakt om

      Pan = Europa
      Vuur = Brussel
      Boter = welvaart

      Brussel steekt het vuurtje lekker hoog op en de landen waar het boter zit daar wordt het gewoon ordinair weg gehaald door het te laten smelten vloeit het evenredig naar alle lidstaten. Probleem is de meest welvarende landen (NL #1) leveren het meeste in en hebben het langst last van depessie.

      Ik zou zeggen mensen massaal goud, zilver, edelstenen of kunst kopen laat die euro maar in elkaar storten!

    2. K.Dopper

     De criminaliteit daalt ook al decennia onverstoorbaar, maar dat maakt mensen niet minder angstig.

     http://nos.nl/artikel/2160713-aantal-misdrijven-daalt-en-we-voelen-ons-minder-onveilig.html

     1. van Urk

      K.Dopper@ U bent echt kort van geheugen. Natuurlijk daalt de criminaliteit vanwege het feit dat de aangiftes gewoon in de prullenbak worden weggegooid. http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/tienduizenden-aangiftes-verdwijnen-in-de-prullenbak 😉

   4. ayreonaut

    t.a.v. dat welvaartsniveau, vraag het de Grieken, Portugezen, Spanjaarden en Italianen. Waarom ontkennen mensen feiten die eenvoudigweg zijn te verifiëren?

    1. K.Dopper

     Daar heeft u een punt, in Griekenland ging het een beetje minder.

     🙂

 5. Ritter

  Dit verklaart waarom de bestuurlijk- en financiële elite (en hun vriendjes in de media) zo tegen de Brexit zijn.

 6. Rex Gildo

  Het was voornamelijk het grootkapitaal, de bankiers en speculanten en de rijke elite die zich indertijd sterk maakten voor de Verenigde Staten van Europa.
  Vervolgens is dat opgedrongen @ het volk door politici in dienst van de bezittende klasse.
  Het werd verkocht als een utopie zonder grenzen en bureaucratie.
  Anno 2017 weet de man en vrouw in de straat hoe ’t eigenlijk in mekaar steekt.
  De EU is een kapitalistische uitvinding waar de gewone mensen geen enkele boodschap of voordeel aan hebben.
  Er moet derhalve zo gauw mogelijk een Nexit-referendum komen.

  1. K.Dopper

   Zeker, de totstandkoming van de EU was een streven en resultaat van de politieke elite.
   Het terugdraaien van dit beleid zal ook door een elite moeten gebeuren.

   1. van Urk

    K.Dopper@ Dat is inderdaad een feit en tegelijk ook het hele probleem voor diegenen die uit de EU willen.

 7. maartenvasbinder

  Dat gelul, dat de EU een oorlog heeft voorkomen is gebaseerd op een correlatie en niet op oorzaak gevolg. Zo bestaat er ook een correlatie tussen tussen vrouwenkiesrecht en oorlog. Sinds vrouwen mogen stemmen, hebben we al 2 wereldoorlogen gehad.
  Geen zorgen overigens. De volgende oorlog is al binnengehaald door Brussel. Komt ook door vrouwen, want de maan is van plastic
  Voorspellingen voor 2019 zijn pure humbug en om die als bewijs voor een stelling te gebruiken is net zoiets als de klimaatonzin, die nu opgeld doet. Economie laat zich helaas niet voorspellen, omdat het geen wetenschap is.

  1. K.Dopper

   Uit het feit dat sedert de Europese samenwerking geen oorlog meer tussen de samenwerkende lidstaten plaatsvond kan met rede worden beargumenteerd dat dit het gevolg van de samenwerking en de verzachting van de landsgrenzen is. Dit is een geval van boerenlogica.

   1. maartenvasbinder

    Je reinste onzin. Typisch alpha-wetenschap. Correlatie en oorzaak gevolg zijn iets anders.dat is logica. Zo kun je ook beredeneren dat god bestaat, waant al die niet bestaan had, zouden wij ook niet bestaan. Men noemt dat een cirkelredenering, iets waar de heer Dopper kennelijk heel goed in is.
    Er zijn in de historie lange perioden geweest zonder oorlog in West Europa. vaak veel langer dan de periode die we nu hebben gehad.

    1. K.Dopper

     Je kunt de redenering verbeelden als een soort syllogisme:

     1. De lidstaten van de EU besloten tot samenwerking.
     2. Mensen of staten die samenwerken voeren geen oorlog.
     2. Zolang de samenwerking tussen mensen en staten voortduurt is er geen oorlog.

     Een logisch sluitend syllogisme is het niet maar het wel een tamelijk overtuigende redenering, vind je ook niet?

 8. Ngatimoto

  Ik loop al wat jaren mee maar heb nog niet meegemaakt dat een land er zo maar onderdoor gaat. Mijn generatie heeft het begin van de 2e WO meegemaakt. Dan zou je denken dat Nederland er straatarm uit zou komen. Niet dus, er was meer dan genoeg geld om jaren oorlog te voeren in Indië en wat later in Nieuw-Guinea. Duitsland?
  Ik zat op school in Arnhem en de A12 was nog niet doorgetrokken en in 1960 kwam al het Duitse verkeer nog dwars door de stad. Wij wilden oversteken maar dat lukte niet erg vanwege de aanhoudende stroom Duitse auto’s. Opmerking was toen: ‘Je kunt wel zien wie de oorlog heeft verloren’! Je zult het over een poosje zien in Syrië, daar groeien de bomen straks tot in de hemel. Die bankiers moeten niet jammeren, als het al zo zou zijn dan zijn ze nu ook al overbodig.

 9. Peter Selie

  Tjonge, tjonge, tjonge ze kunnen het niet laten om steeds weer emotioneel op reacties van de huis-troll te reageren, wordt eens wakker en laat hem links liggen.

 10. Babaji538

  Egoïstische kerels in dit land, zorgden ervoor
  dat ik me schaam, voor hun ‘bestendigheid’.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, 7 maanden geleden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.