FVD vraagt in brief opheldering over propaganda-documentaire “Jesse”

BNNVARA gaf al toe een schemergebied te betreden met het uitzenden van de propagandafilm “Jesse.” 

De documentaire is een veelbesproken onderwerp. En dat is niet voor niets. Van ons belastinggeld wordt namelijk op 4 september door BNNVARA een ordinaire propagandafilm uitgezonden. Het onderwerp van de docu: Duyvendak-trekpop en het vriendelijke gezicht van fout GroenLinks, Jesse Klaver.

Het is nog geen 4 september, dus er is nog volop tijd om stevige vragen te stellen bij deze productie van de rooie linkse omroep.
Via zijn Instagram-account maakte Thierry Baudet zijn volgers er op attent dat het Forum voor Democratie een brief heeft geschreven aan het Commissariaat voor de Media. In die brief vraagt FVD opheldering over het ‘schemergebied’ waar BNNVARA in is gestapt met deze vreselijke agitprop.

FVD wijst het Commissariaat in de brief allereerst op de regels omtrent reclame en sponsoring. De regisseur van de opnames van “Jesse” is namelijk betaald door GroenLinks! En het beeldmateriaal dat nodig was voor de documentaire is ook betaald door GroenLinks. Dat riekt natuurlijk naar propaganda, of heb ik het helemaal mis?

Hieronder de brief, namens het Forum voor Democratie ondertekend door Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Commissariaat voor de Media
Postbus 1426
1200 BK Hilversum

Amsterdam, 26 augustus 2017
Geachte commissarissen,

Tot uw taken behoort het toezien op het naleven door omroepen van de voorwaarden en regels voor reclame en sponsoring. In dit kader vragen wij uw aandacht voor de documentaire “Jesse”, die BNN/VARA voornemens is uit te zenden op 4 september aanstaande.

Naar wij vernemen is het beeldmateriaal voor deze documentaire bekostigd door GroenLinks en om niet ter beschikking gesteld aan de producent. Tevens is de regisseur tijdens het opnemen van dit materiaal betaald door GroenLinks. Beide gunsten van GroenLinks zijn te zien als een financiële bijdrage aan het tot stand komen van de documentaire die een co-productie is van BNN/VARA en een commerciële partij.

BNN/VARA spreekt van een ‘journalistiek schemergebied’ dat zou zijn betreden bij het maken van deze documentaire. Ons gaat het niet om de journalistieke kwaliteiten, maar om de regels voor sponsoring en de financiën.

Wij vermoeden dat zonder deze bijdrage van GroenLinks deze documentaire niet tot stand had kunnen komen aangezien in zijn algemeenheid geldt dat de prijs die omroepen voor dergelijke producties betalen lager is dan de kosten die de producent moet maken. Veelal wordt voor het ontbrekende bedrag dan subsidie gezocht. Zulks lijkt hier niet te zijn gebeurd.

Wij zijn zeer benieuwd naar uw bevindingen en zouden het natuurlijk op prijs stellen als u zich reeds voor de beoogde uitzenddatum een oordeel zou kunnen vormen, want voorkomen is beter dan genezen.

Met vriendelijke groet namens Forum voor Democratie,

Thierry Baudet
Theo Hiddema

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. K.Dopper

  Begrijp ik goed dat FvD hier de Minister vraagt in te grijpen in het programmabeleid van de NPO en te dwingen een geplande documentaire niet uit te zenden?

  Je blijft je verbazen!

  1. buitenbeentje

   Ik zal langzaam schrijven, want ik begrijp dat je niet snel kan lezen. FvD schrijft een brief naar de bevoegde instantie het Commissariaat voor de Media. Dit commissariaat, dat is een groep mensen aangesteld om te zorgen dat er zich geen onrechtmatigheden voordoen bij de NPO, moet onder andere controleren of er niet onterecht reclame gemaakt wordt.

   Nee, je begrijpt het niet goed (valt niet op, want dat gebeurt duidelijk wel vaker). FvD vraag het CvM zijn werk te doen i.v.m. deze uitzending. Als het CvM tot de conclusie komt dat hier onrechtmatig gehandeld wordt, kan het sancties opleggen, in uiterste instantie uitzending (reclame) verbieden.

   Ik hoop dat dit niet te ingewikkeld voor je was, het staat allemaal in de tekst. Begrijpend lezen kan moeilijk zijn als je aan geïndoctrineerde dyslexie lijdt.

 2. Guus Geluk

  Heeft Baudet niets beters te doen?

 3. Neworder

  Wat zijn het toch ook heerlijk kwajongens.

 4. DolleDries

  Zitten die Dopper en Guus bij elkaar er achter in ze reageren steeds bijna gelijk.

  Het natuurlijk schandalig dat Groen Links deze film betaalt want wie betaalt bepaald.
  Het is een ordinaire propaganda film. Schandalige vertoning en misbruik door de linkse omroep.

  1. Neworder

   Aha “wie betaalt bepaald”.
   De PVV wordt financieel gesteund van uit buitenland.
   Maakt ook de PVV onbetrouwbaar.
   Wettelijke melding donatie omzeilen door grote bedragen in kleinere bedragen
   te ontvangen.

   1. DolleDries

    Je mag van mij best suggereren hier, maar niet zulke onzin.

  2. Floris

   Ik vermoed dat ze kamergenoten zijn in het gekkenhuis.

   1. K.Dopper

    Floris heeft al een tijdje geleden de ambitie opgegeven om als een serieuze debater te worden beschouwd.

    1. Roughwood

     U ziet uzelf wel als serieuze debater? Aangezien u weinig tot niets bijdraagt aan de meeste discussies aangaande artikelen op deze website maar in plaats daarvan 95% van de discussiegenoten stelselmatig afzeikt heeft u helemaal geen recht van spreken. Verbeter de wereld,begin bij uzelf.

   2. DolleDries

    Dan zitten ze zeker in tweepersoons dwangbuis. Ach je moet ze niet serieus nemen dan zijn ze best grappig. Ze doen mij denken aan Snip en Snap.

    1. Floris

     Ze krijgen elke week een nieuw toetsenbord. Tja, als je de hele dag als een maniak zit te typen dan slijten die dingen snel.

     1. K.Dopper

      Floris vindt dit best wel een sterke bijdrage in de discussie.

      🙂

     2. swetsnek

      Valt mee Floris het meeste is knip en plakwerk

     3. Floris

      Ach, het houdt ze van de straat. Dat is al winst.

 5. Punt50

  Wat een narigheid weer mer die gutmensch propaganda filmpies op kosten van de taxpayer.

 6. Ben Zine

  Ik denk dat Bart de Graaff zich in zijn graf zou omdraaien als hij hoorde dat zijn omroep, zijn geesteskind wordt misbruikt als uithangbord voor zo’n links bolwerk, ontstaan uit o.a. de voormalige CPN (Communistische partij van Nederland).

 7. J.C.

  Ik veronderstel, dat de documentaire over Jesse Klaver zal vallen onder de zendtijd voor politieke partijen van Groen Links.

  1. van Urk

   Misschien moet FvD uit eigen kosten ook maar een documentaire gaan maken en dat proberen uit te laten zenden bij BNNVARA. 😉

 8. fusilier

  Jesse klaver wie is dat eigenlijk ?

  1. K.Dopper

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Jesse_Klaver

   Je zou mensen met zo weinig kennis van zaken eigenlijk moeten ontraden om zich hier met de discussie te bemoeien.

 9. Peter Loosduinen

  Eindelijk politici die vragen gaan stellen over de verspilling van ons belastinggeld door de
  LBB. ( = Linkse Boeven Bende )

 10. buitenbeentje

  gewoon aftrekken van de zendtijd voor politieke partijen, bij voorkeur in verkiezingstijd.

 11. RobertMarsman

  Ik denk alleen niet dat Groen Links hier nu mee zit. Want gratis reclame voor deze documentaire. Ik wist niet eens dat je deze documentaire op TV komt. Nu weet ik het wel.

 12. HaZ

  Tenminste nog één politicus die de boel wakker schud in huize “SchaamjeRood”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.