Geert Wilders veegt vloer aan met zorgverzekeraars om hogere premies: “pure diefstal”

In 2018 mogen we allemaal meer gaan betalen voor onze zorgverzekering. Wilders is woedend over de stijging in de zorgpremies en zegt dat de verzekeraars hun eigen reserves hadden moeten aanspreken om de premies laag te houden. 

We hebben nu al iets om tegenop te zien voor het komende jaar: in 2018 zullen de zorgpremies namelijk weer stijgen. De topman van zorgverzekeraar DSW vertelde vanochtend op Radio 1 dat verzekeraars minder geld van het rijk kregen dan verwacht. Door de tegenvaller van 400 miljoen euro gaan de premies het komende jaar met 30 euro per jaar omhoog.

Zorgverzekeraars krijgen een groot deel van hun geld van het zorgverzekeringsfonds van de overheid. Hierin komen alle premies terecht die bedrijven afdragen voor hun werknemers. De rest van het geld komt van de verplichte zorgverzekering die we allemaal moeten hebben. Omdat er onverwacht minder geld binnenkwam dan berekend, gaan de premies het komende jaar omhoog. Dat is heel slecht nieuws voor veel Nederlanders, want dit jaar gingen de premies óók al omhoog.

De vraag is dan ook of zorgverzekeraars niet meer uit hun eigen financiële reserves hadden moeten putten om de premies laag te houden. Volgens minister van volksgezondheid Edith Schippers had dat best gekund. Geert Wilders vindt de stijging in de zorgpremies dan ook belachelijk:

Niet de burger laten bloeden maar de eigen reserves aanspreken, zegt de PVV-leider boos. Hij raakt daarmee een gevoelige snaar bij Nederlanders die moeten sappelen om hun zorgverzekering elke maand te betalen en ook nog eens een hoog eigen risico hebben. En dat terwijl asielzoekers gratis zorg krijgen en zelfs duizend euro per jaar voor behandelingen bij de tandarts ontvangen. Geen wonder dat steeds meer Nederlanders willen dat de grenzen dichtgaan voor gelukszoekers.

Of Wilders’ opmerking iets zal uithalen, is de vraag. De verzekeraars lijken immers vastbesloten om nóg meer geld van ons te gaan eisen het komende jaar. Maar één ding is zeker: steeds meer Nederlanders zijn dat zat. Voor hen is Wilders een aantrekkelijke optie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. HaZ

  Ontzettend geslaagd die marktwerking in de zorg, NOT ! Dit gedrocht moet zsm gestopt worden. https://nationaalzorgfonds.nl

  1. corfo

   @ HaZ.
   Zolang er -tig ex-“politici” een zéér dik belegde boterham verdienen aan én in de Zorgverzekeringen, zal de premie blijven stijgen, want die rupsjes-nooit-genoeg graaien alles bij elkaar; ze worden óf manager of directeur in de zorg en WIJ maar betalen voor die lui; zoals daar zijn : Loek Hermans, Wouter Bos, Hans Wiegel (voorheen directeur) en meer van die graaiers.
   De “deskundigen”, o.a. Hogervorst (VVD !!!), u weet wel, de man met de kots-beweging in de Kamer !, drukten deze zaak erdoor en vertrokken daarna héél snel, óns achter latend met de kosten ! Één grote smeerlapperij, boevenbende.

  2. Guus Geluk

   HaZ de SP-er.

   ;-).

   1. IJscoman

    Guus betaalt dolgraag meer premie, de serviele slaaf.

    1. corfo

     @ IJscoman.
     Op de inhoudsloze “reacties” van G.G. is niet zinnig te reageren.
     Hoe geeft geen argumenten en vertoont zéér labiel denkvermogen in z’n “reacties”.

    2. ookmaareenmening

     En zoals gebruikelijk denkt Yscootje dat hij de mening van een ander in kan vullen.
     De simpele ziel.

    3. Guus Geluk

     Geklets, IJscoman.

   2. HaZ

    Ja Guus, zelfs een SP heeft ( niet vaak geef het toe) wel eens goede ideeen. Moet je ook eens proberen; om andere partijprogramma’s te lezen dan diegene waar je op gestemd hebt. Kom uit je bubble ( of is het bible ).

    1. Guus Geluk

     Die lees ik ook. Behalve die van D66, dat is een compleet boekwerk.

  3. Lex

   Bedankt voor de link ik heb meteen mee gedaan.

   Goede actie.

   Andere op dit blog doe ook mee.

 2. ookmaareenmening

  Pure diefstal.
  Ja, dat klopt.
  Maar volgens mij wordt de diefstal gepleegd door GW zijn werkgever.
  Dat zijn degene die minder geld naar de verzekeringsmaatschappijen overboeken.
  Kan aan mij liggen, maar volgens mij had GW zijn protest in eigen werkkring moeten laten horen.

  1. swetsnek

   Kijk aan net wakker en dan al zo dom lullen dat is ook een kunst

  2. sonar

   Volgens mij heeft hij al aangegeven dat het een dievende is ,daar hoort ook de betreffende minister bij en de staatssecretaris van volksgezondheid bij.

 3. Lex

  Nu komt de aap uit de mouw.

  De tegenvallende uitgeven hebben min of meer te maken met de enorm toegenomen kosten door vluchtelingen en gelukzoekers en zelfs aan illegalen jazeker ook al verblijven die illegaal in nederland als hen iets gebeurd moet ze geholpen worden.

  Veel van deze vluchtelingen en gelukzoekers verkeren niet in al te beste gezondheid als ze in nederland aankomen. Soms peperdure zorg en behandelingen zijn noodzakelijk.

  Dan nog traumapsychologen natuurlijk met een tolk veel spreken psychologen de taal niet.

  Dit alles word betaald door de ziektekostenfonds.

  Ja dan niet vreemd dat de pot leeg raakt.

 4. Tguard

  fraude met het pgb dat was de oorzaak, in elk geval om de opinie op de hand te krijgen on deze zorgvorm en alle bedrijven in deze sector volledig naar de donder te helpen. Missie is geslaagd. Enkele fraudeurs hebben er voor gezorgd dat iedereen waarbij de afkorting pgb gebruikte werd de schuld kreeg van alle ellende in zorgland.
  Kotsmisselijk ben ik ervan en nu alles op orde is tadaaa!!!! Opnieuw verhoging, hoe kan dat dan? Propaganda om bezuinigingen er doorheen te jagen en de mensen op de hand te krijgen. Walgelijk!!!!!!!!!!

  1. corfo

   @ Tguard.
   Alles op orde, in Nederland ? Is onmogelijk zolang er niet-capabele personen worden geplaatst op de diverse “belangrijke” posities. Dit is een gevolg van het in NL gevoerde “vriendjes-vriendjes” politiek, i.p.v. het plaatsen van échte deskundigen. Maar échte deskundigen willen veelal niet bij de overheid werken i.v.m. de daar heersende vooroorlogse cultuur. Óók de zorgverzekeraar worden geredigeerd door de overheid.

 5. sonar

  Het wordt tijd dat de zorgverzekeraars en het kabinet eens zelf professionele hulp zoeken,er zijn waarschijnlijk heel veel hersencellen afgestorven het is ene grote dievenbende.
  Met Rutte als Alibaba voorop en zijn rovers.

 6. Ruud562

  Tja, was te verwachten. Door de ongebreidelde instroom van migranten, gelukzoekers c.q. parasieten wordt er een véélst te zware wissel getrokken op o o k deze voorzieningen.
  Maar ja, in maart jl. koos men hier wederom voor een leugenpolitiek!

  1. Rust

   Dat komt omdat men niet voor zichzelf kan denken 😉 althans een groot deel. Al moet ik zeggen dat steeds meer mensen hun eigen mening over iets hebben in plaats van de geproduceerde ‘feiten’ te volgen.

 7. Ni28

  Natuurlijk zal het niets uithalen, het is maar Wilders die het zegt en die is opzij gezet door alle partijen. En die partijen zullen het prima vinden dat de verzekering omhoog gaat want de directies van deze instellingen kunnen geen cent missen. Marktwerking in de gezondheidszorg heeft volledig gefaald. Verzekeraars staan bovenaan in het rijtje criminelen.

  1. poison

   FvD had een motie ingediend om 100 Euro minder eigen risico. Werd massaal weggestemd in de tweede kamer door VVD, CDA, D66 en nog wat anderen. Neen wij betalen nog niet genoeg volgens de boven ons gestelden

 8. K.Dopper

  Rechts heeft in Nederland de neoliberale marktwerking in de zorg doorgedrukt. Alleen de SP heeft zich hier consequent tegen verzet en wil het Ziekenfonds terug.

  Ook hier zie je Wilders feitelijk het programma van de socialisten volgen.

 9. Roughwood

  Was getekend: Hans Hoogervorst, ook VVD uiteraard! De architect van ons huidige zorgstelsel dat vrij baan geeft aan de verzekeringsmaffia. Laat de immer integere VVD het woord Volkspartij uit de partijnaam per omgaande aanpassen in Volksverlakkerijpartij. Dat dekt de lading beter.

 10. RS

  Donder er bij ALLE zorgverzekeringen een flink wat MANAGERS UIT, scheelt ONS al heel wat……………..

 11. Domtoren52

  Het was al langer bekend dat door de grote instroom van gelukzoekers (want echte vluchtelingen zie je niet meer in de boten) er grote druk zou komen op onze sociale voorzieningen, want ze komen hier al zwak, ziek en misselijk binnen en de helft is al flink doorgedraaid in hun bovenkamer. Ook vind ik eigenlijk wel dat er enkele lagen op de hoogste ladders in de gezondheidszorg kunnen verdwijnen, want je ziet vaak in ziekenhuizen van die gelikte bobo’s 20 keer heen en weer lopen met een ordner onder de arm, waar waarschijnlijk 2 blanco velletjes in zitten, daarnaast zouden bij een tekort de aandeelhouders aangesproken moeten worden en moeten inleveren, daar zij dankzij ons lekker binnenlopen.

 12. johnenanne

  De overheid heeft gedurende mijn werkzame leven niets anders gedaan dan de ziekenkostenverzekeringen te veranderen, te wijzigen en simpelweg verzieken!!
  Voorbeeld: vroeger hadden we particulier- en fondsverzekerden. Voor particulier ziektekostenverzekerden werd in de premie rekening gehouden met een vergrijzingsreserve: jonge verzekerden hadden nauwelijks ziektekosten maar dat beeld verandert natuurlijk naarmate men ouder wordt. In de premie is daar rekening gehouden middels een premie-opslag waarmee een vergrijzingsreserve gevormd werd.
  Mensen die zelfstandig waren óf meer dan een bepaald loon verdienden moésten particulier verzekerd worden. De overige waren in het ziekenfonds.
  LET OP: Een particulier verzekerde die méér dan 40% arbeidsongeschikt werd, moest verplicht zijn polis beëindigen en zich laten schrijven bij het ziekenfonds. Dat betekend dus dat op het moment dat iemand serieus ziektekosten gaat maken, niet zijn verzekeraar daar de last voor moest dragen, maar het ziekenfonds die nog nimmer één cent van de man/vrouw/transgender, ontvangen had.
  Politiek doel: de situatie van ziekenfonds belangrijk verslechteren en die van de particulier verzekeraars verbeteren, dusdanig dat er een behoefte gaat ontstaan naar één systeem van ziekefondsverzekerden. Zo simpel wordt dus belazerd in dit land.

 13. sjun

  Een deel van die premieverhoging zit hem in het inhuren van extern organisatie-advies en in met een hark schrijvende adjes interim. Dat kan stukken goedkoper door tariefmaxima te stellen op inhuur van externen en eventueel een pool van pensionado’s de gelegenheid te bieden er tegen gereduceerd tarief iets bij te verdienen.

  Daarnaast moet eens in kaart gebracht worden wat de niets inleggende influx zo aan cumulering van de zorgpremies veroorzaakt. Het lijkt me goed dat ‘Jan de Burgerman’ hier reeds voor de verkiezingen uitgebreid van op de hoogte gebracht wordt.

 14. Babaji538

  Nou ja, zeg!
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.