Geweldige nieuwe Charlie Hebdo-cover na aanslagen in Barcelona: ‘Islam, religie van de vrede… voor eeuwig!’

De Franse satiristen van Charlie Hebdo hebben ook een mening over het moslimterrorisme dat 16 mensen doodde in Barcelona afgelopen week. Zoals we gewend zijn, winden ze er geen doekjes om en wijzen ze direct naar wat zij zien als de bron: de islamistische ideologie.

Als er één groep mensen is die het recht heeft alles te mogen zeggen over islamitisch terrorisme, dan is het het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo wel. Begin 2015 werd de redactie in Parijs zélf dodelijk getroffen door een aanslag van islamitische haatbaarden die een stel cartoons kennelijk als aanleiding zagen om een stel striptekenaars op leeftijd van het leven te beroven.

Maar Charlie Hebdo was niet het einde van een reeks bloederige aanslagen in Europa. Eerder het begin. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt, en dat hebben velen gemerkt toen we kennis namen van de aanslag in Barcelona afgelopen donderdag. Waar woede, verdriet en een gevoel van ontreddering ons deel waren na ‘Parijs’, was er na ‘Barcelona’ veel schouderophalen: terrorisme is in Europa inmiddels ingeburgerd.

Charlie Hebdo is het echter nog lang niet vergeten, en antwoordde dus met een nieuwe coverfoto op de aanslagen in Parijs, ondanks dat de groep zich eigenlijk had voorgenomen zich minder op de islam te richten. Het tijdschrift roept de islam nogmaals sarcastisch uit tot ‘religie van de eeuwige vrede’, terwijl een slachtoffer van de aanslagen dood op de grond ligt. Overreden, door terrorist, Younes Abouyaaqoub.

Ik vind het moedig, en noodzakelijk. Het is belangrijk dat we als Westen blijvend laten zien dat we ons niet laten verslaan door geradicaliseerde sneue mannetjes die vanuit Noord-Afrika of het Midden-Oosten naar hier komen met de intentie om zoveel mogelijk narigheid aan te richten. Maar de reactie van het Midden-Oosten is weer precies zoals je hem verwacht: Charlie Hebdo is zogenaamd ‘islamofoob‘.

Natuurlijk: het zijn weer die gemene satirische cartoonisten die het gedaan hebben, en niet de terroristen. Heel erg typisch.

Het toont andermaal de noodzaak aan van het soort Charlie Hebdo-voorkanten zoals die over Barcelona. Want zolang beschuldigingen van islamofobie nog de standaardreactie zijn, moet het tijdschrift gewoon stug blijven doorgaan met hun cartoons. Net zolang totdat de islamitische wereld beseft dat hun religie niet boven kritiek of spot verheven is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Ben Zine

  Hoewel ik het grootste respect heb voor de tekenaars van Charlie Hebdo, vind ik deze omslag toch wel heel naar. En dan vooral als ik denk aan dat lieve kleine jochie genaamd Julian Cadman, die daar blij en onbevangen met zijn moeder gezellig een wandeling maakte door Barcelona en op 7 jarige leeftijd meedogenloos zijn graf in werd gereden. 7 Jaar nog maar… Totaal onschuldig. Als ik daar goed over nadenk krijg ik tranen in m’n ogen, serieus. Daarom vind ik die tekening niet kunnen, alleen al voor de familie van Julian.

  1. buitenbeentje

   Zo´n cartoon moet gemaakt worden en hopelijk krijgen heel veel mensen daarvan tranen in hun ogen, dan moeten ze die ogen namelijk eindelijk eens op en doen. Rubberen tegels, niet schokken, niet benoemen. Een foto van een dood jongetje aan het strand, eigen vrijwillige keuze van de ouders, kan, maar een foto van een paar dode mensen door een aanslag van een ontaarde religie noopt tot nadenken over deze religie en mag daarom niet.

   Ik ben me trouwens bewust dat jouw ogen al open zijn, maar er lopen veel meer mensen rond waarbij de cartoons nog veel harder moeten worden om ze uit de indoctrinatie van NRC, NPO, PvdA, GL en D66 wakker te krijgen. De verontwaardiging om deze cartoon maakt dat meer dan duidelijk.

 2. Ni28

  Blinde domheid regeert.

 3. Ritter

  Zeer moedig. Niet alleen vanwege de dreiging van opnieuw een islamitische terroristische aanslag (want over het algemeen hebben moslims zeer korte lontjes) maar ook omdat natuurlijk er vanuit de gevestigde media zware kritiek zal komen op Hebdo.

  Immers de gevestigde media zijn tegen het benoemen van “islamitische” terreur en zijn helaas grote verdedigers van de islam geworden.

 4. Nasrani

  Je, de waarheid moet gezegd worden. En deze mensen hebben meer lef dan alle Nederlandse linkse cabaretiers bij elkaar zoals Freek de Jonge, Joep van ’t Hek en de ergste van ’t stel Hans Teeuwen. Hoe vaak deze mensen het Christendom en de Christenen wel niet hardhandig hebben aangepakt! Laats nog werd door Joep van ’t Hek Kees van der Staaij een levenseinde toegewenst. Dat is het niveau en lef van onze linkse ‘helden’. Ik heb dus meer respect voor deze Franse helden van Charlie Hebdo.

  1. Floris

   Teeuwen is niet links en is de enige die de islam aan durft te pakken.

   Dat hij andere religies waaronder het christendom óók belachelijk heeft gemaakt klopt. Hij meet dus niet met 2 maten zoals die anderen.

   https://www.youtube.com/watch?v=MeiHi9RSA-k

  2. ayreonaut

   Foutje Nasrani, Teeuwen links noemen?

   https://www.youtube.com/watch?v=sF5cpxyJqhw

   https://www.youtube.com/watch?v=dDtisgnSZCc

   neem ff de tijd voor deze

   1. Nasrani

    Ik heb de eerste bekeken, de tweede laat ik maar zitten, verschrikkelijk! En het overtuigt mij van mijn gelijk. Als hij stelselmatig ipv God Allah had durven gebruiken was hij een held, nu is hij niets anders dan een bang mietje. Dat ben je toch hopelijk met me eens?

    1. vikingkiowa

     een bang mietje ??. ja , hij scheet in zijn broek bij de meiden van halal op tafel..en waarom zou hij ipv god , allah gebruiken ? en het past niet in het verhaal en ( arabische) moslims hebben geen humor..(bv indonesische en sommige afrikaanse moslims lachen continu, al weten ze zelf vaak ook niet waarom)

  3. Guus Geluk

   Charlie Hebdo pakt ook christenen aan, Nasrani.

   1. Nasrani

    Klopt, de linkse cabaretiers pakken geen moslims aan. Dat is het punt dat ik wilde maken. En dus gemaakt heb.

 5. Ritter

  Het is een onaangename waarheid, maar het zou zelfbedrog zijn dit te ontkennen: het wemelt in de Koran van teksten vol aanvals- en moordlust. Hier is er één: ’Als de heilige maanden zijn verstreken, doodt dan de veelgodenaanbidders waar jullie hen vinden, grijpt hen en belegert hen en wacht hen op in elke mogelijke hinderlaag. Maar als zij berouw tonen, het gebed verrichten en aalmoezen geven, legt hun dan niets in de weg. God is vergevend en barmhartig.’

  Deze teksten horen thuis in de context van de zevende eeuw, en zouden daar binnen begrepen moeten worden, maar in de werelden van de islam heeft er geen reformatie of seculiere revolutie plaatsgevonden. En dat betekent dat de heilige teksten voor alle tijden geldig zijn, inclusief de oproep de ongelovigen de kop af te slaan tenzij ze berouw tonen en zich bekeren – wisten de moeders en zusters van de aanslagplegers dit niet? Hun zonen voeren uit wat Allah van hen verlangt.

  Behalve Al-Qaeda en IS zijn er talloze andere islamitische organisaties voor wie geweld een geoorloofd middel is. De ’laatste profeet’ deed zelf niet anders: oorlog voeren, vijanden onthoofden, en vrouwen en meisjes als slaven in bezit nemen, waardoor hij seks met hen kon hebben.

  Christenen kennen het ’De Imitatione Christi’, ofwel hoe Christus na te volgen. Moslims kennen dat principe ook: hoe kun je Mohammeds daden en waarden navolgen?

  Maar racistische, ideologische of religieuze haat die tot massamoord leidt, heeft nog iets anders nodig, namelijk de legitimatie door een heilige tekst. Daarover mogen we wel in relatie tot nazi’s praten, maar niet in relatie tot moslims. Dat is getaboeïseerd door de politiek correcte media en de politieke elites.

  http://www.telegraaf.nl/avond/28998104/__Probleem_islam_van_historische_omvang__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter&apw_campaign=e76fc9749a376e4977b52caf559b6c65

 6. Marija

  Charlie Hebdo verdient een medaille, wat een kracht wat een lef.
  Het kost mij werkelijk moeite om netjes te zeggen hoe ik over de extreme Islam denk.
  Dom, godvergeten tuig is het.
  (Jammer dat ik het min of meer netjes moet houden).
  Toch blijft het zich maar uitbreiden naar Europa en wordt nergens door tegengehouden.
  stop/stop/stop die ellende.

 7. Floris

  “Reve bracht het gesprek op de islam, die hij kenmerkte als ‘een heel griezelige uitvinding’. Schopenhauer zag van elke religie bepaalde tekortkomingen, maar toch ook de kwaliteiten,’ verklaarde Reve. ‘Hij betreurde het dat er in het joodse geloof geen verlosser was. Hij waardeerde het christendom om de eisen van vergiffenis en medemenselijkheid. Maar over de koran zei Schopenhauer: ik heb alle vertalingen gelezen waarop ik kon vertrouwen, maar in dat hele boek niets van enige waarde gevonden. Hij zag toen al het zinloze van die hele zaak in. Ook het fatalisme, dat alles geschiedt door Gods wil. Als er geen menselijke verantwoordelijkheid meer is, mag je gewoon maar een heel volk afslachten. Dan kan je vrouwen en kinderen in stukken hakken, zoals in Algerije gebeurt. ’t Is helemaal geen religie. ’t Is eigenlijk voornamelijk massamoord. En ’t kent ook geen kunst. Geen beeldende kunst, niets. En dan te bedenken dat die waanzin pas 500, 600 jaar na Christus opeens begonnen is’.”

  http://hoeiboei.blogspot.be/2010/08/t-is-helemaal-geen-religie-t-is.html

 8. Ruud562

  Moedig Charlie! Chapeau!!

 9. Ali Yas

  Dat Charlie de jongste aanslagen op het conto van het mohammedanisme bijschrijft is vrij logisch. Het is wel vrij pijnlijk dat zij zowat de enigen zijn die dat in de openbaarheid durven. Kennelijk zijn alleen zij *niet* islamofoob (fobie = onredelijke angst).

  1. K.Dopper

   De aanslagen zijn niet Mohammedanistisch of islamitisch maar islamistisch. Dat verschil is betekenisvol maar wordt door islamofoben niet begrepen dan wel onderkend.

   Overigens zijn de dodentallen die extreemrechts veroorzaakte zodanig verontrustend dat ze tenminste zoveel gevaar voor de nationale veiligheid opleveren als de islamistische terroristen.

   1. Floris

    “Dat verschil is betekenisvol maar wordt door islamofoben niet begrepen dan wel onderkend.”
    ——————————————————
    Uit je lijfblad:

    “Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend? Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien: ,,Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei.”

    https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

   2. Marija

    u mag van mij een paar zeer pijnlijke eksterogen onder uw voeten krijgen

    1. Marija

     ik bedoel Dopper.

   3. Nasrani

    Echt waar joh? Ha ha, dan mag jij dat verschil eens in het kort uitleggen.

   4. Jantje

    Het wordt tijd dat je de koran eens gaat lezen.
    De moslims nemen dit letterlijk.
    Let even goed op de daden van Mohammed en niet op de praatjes achteraf.
    Beoordeel iemand op zijn daden en niet op zijn (loze) praatjes.
    Het woord islamofoob is een verzinsel waarvan ik braakneigingen krijg.
    Niemand is denkbeeldig bang van de islam dus het is een onzin woord.
    Verder kom je er zelf kennelijk ook niet meer uit, want “islamitisch maar islamistisch”, hoe haal je het in je hoofd.

 10. Adriaan

  Formidable! Je suis Charlie!
  Daar kan Rotterdam een puntje aan zuigen. Daar is net een concert afgelast wegens terreurdreiging. Laffe beslissing. Zo wint het Moslimtuig en die lachen zich helemaal kapot. Die denken ook: hoe dom kan het Nederlandse volk toch zijn. Gooi een bateljon mariniers om het gebouw en laat het rockconcert doorgaan.

 11. Guus Geluk

  Men beeldt de slachtoffers uit van de aanslag in Spanje. Wat een flutcover.

 12. Peter Loosduinen

  Sylvain Ephimenco , een gerenommeerde columnist van dagblad TROUW , heeft een uitstekende column geschreven met als titel :De jihadziekte zal zich blijven verspreiden.
  Hier de eerste zin :
  Feiten zijn hardnekkig en de realiteit weerbarstig: terwijl we verontwaardigd naar de verte tuurden waar op een ander continent één dode viel door het extreem-rechtse geweld van een gemotoriseerde nazi-sympathisant, viel op ons eigen vasteland het 128ste slachtoffer binnen 13 maanden van het gemotoriseerde islamofascisme.

  In de laatste zin staat een belangrijk slotoordeel dat er niet om liegt:
  En uiteindelijk zal ook de bron van het kwaad, Saudi-Arabië en Qatar, moeten worden drooggelegd.

 13. Parestado4

  Hoeveel verdient Hebdo met de verkoop deze cartoons?Ik krijg een beetje misselijk gevoel!

 14. Babaji538

  Parlez-vous Français? Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.