Iraanse president waarschuwt Europa: Trump pleegt politieke zelfmoord, kies niet zijn kant!

Geen categorieaug 05 2017, 19:05
De president van de Islamitische Republiek heeft een onheilspellende boodschap voor Europa: als wij de kant van president Trump kiezen, staat ons veel ellende te wachten.
De Iraanse president Rouhani is verkozen voor een tweede termijn. Dat betekent dat de geestelijke weer vier jaar mag regeren over de islamistische dictatuur. Hij moet daarbij overigens wel rekenschap aanleggen aan ayatollah Khamenei, de "opperste leider" van Iran. Bij zijn inauguratierede sprak de Rouhani felle woorden over de Amerikaanse president Trump, en waarschuwde hij Europa om vooral niet zijn kant te kiezen.
De Amerikaanse president toont zich namelijk kritisch over de Iran-deal, het akkoord waarin wordt gesteld dat Iran nucleaire technologie mag ontwikkelen "voor vreedzame doeleinden". Critici, onder wie Trump, menen dat de Islamitische Republiek allesbehalve vreedzame plannen heeft met zijn kernprogramma. Ze vrezen dat de dictatuur bezig is met de ontwikkeling van een atoomwapen.
Als Iran een atoombom krijgt, wordt het land nóg machtiger in de regio. De ayatollahs dan zonder problemen terroristische groeperingen in het Midden-Oosten blijven steunen om andere landen te destabiliseren, zonder dat er consequenties tegenover staan. Niemand zal immers ingrijpen tegen een land dat kernwapens bezit. Het risico bestaat dan ook dat een Iraanse kernbom een wapenwedloop in heel het Midden-Oosten zal teweegbrengen. Ook Saoedi-Arabië, een vijand van Iran, zal immers een atoombom willen. En Egypte. En ga zo maar door...
Rouhani wil dat het nucleaire akkoord tussen zijn land en het Westen in stand blijft. Hij waarschuwde Europa dat Trump "politieke zelfmoord" pleegt als hij het verdrag opzegt. Bovendien vermaande hij Europese landen om niet de kant van Trump te kiezen, maar juist hechtere betrekkingen met Iran te zoeken. Als Europa de kant van Trump kiest, staat ons niets dan ellende te wachten aldus Rouhani:

"Degenen die het nucleaire verdrag willen verscheuren, moeten weten dat ze hun eigen politieke leven verscheuren."

Het is de vraag of Europa ingaat op de waarschuwing van Rouhani. Iran is immers een dictatoriaal land dat een slechte invloed heeft op heel het Midden-Oosten en regelmatig Israël en Amerika met vernietiging dreigt. Aan de andere kant staan veel Europese leiders, zoals Merkel en de Franse president Macron, te popelen om een gebaar te maken tegen Trump. Zouden ze liever in zee gaan met een Iraanse ayatollah dan met de Amerikaanse president?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten