Joris Demmink definitief niet vervolgd voor seksueel misbruik minderjarigen

De omstreden topambtenaar hoeft niet meer te worden vervolgd, heeft het gerechtshof in Arnhem besloten. 

Het Openbaar Ministerie mag stoppen met de zaak tegen Joris Demmink. De controversiële voormalige secretaris-generaal van het ministerie van justitie werd jarenlang verdacht van de verkrachting van minderjarige Turkse jongens. De twee jongens hadden aangifte gedaan, maar het OM weigerde lange tijd om tot vervolging over te gaan. Het ministerie liet weten:

”dat er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee – destijds – minderjarige Turkse jongens aangifte van deden”

Via een zogeheten Artikel 12-procedure had het gerechtshof in Arnhem het OM opdracht gegeven om de zaak alsnog te onderzoeken. Vandaag concludeerde het hof dat er geen grond is om Demmink nog langer te vervolgen. Er zou slechts sprake zijn van “speculaties en veronderstellingen” over Demmink. In het onderzoek naar de van pedofilie verdachte topambtenaar is geen steen op de andere gelaten, aldus het hof. Uit al het onderzoek zou niets blijken over seksueel misbruik van Turkse jongens, dus mag het OM nu ophouden met vervolgen, schrijft ook de Volkskrant.

De belangrijkste bevinding, zo stelde het OM vorig jaar zomer, is dat Demmink in 1995, 1996 en 1997 niet meerdere dagen achtereen aansluitend in Turkije is geweest. De feiten waarvan aangifte is gedaan, kunnen volgens het OM dus niet door Demmink zijn gepleegd. Ook signalen van seksueel misbruik in Nederland zijn onderzocht. Daaruit bleek geen enkel vermoeden van ‘strafbaar handelen door Demmink’.

Advocate Van der Plas reageert verbolgen op het besluit, en vreest een doofpot:

‘Ik heb een zeer onaangenaam gevoel bij dit besluit. Ik wil dat er goed onderzoek gedaan wordt naar de klachten van mijn cliënten. Maar geen enkele van de getuigen die ik heb aangereikt, is gehoord. Twee zijn inmiddels overleden.’

Hoe dan ook, bij dezen is het boek over Joris Demmink definitief gesloten. Althans, in juridische zin. Buiten het OM zijn namelijk veel mensen overtuigd dat Demmink zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan seksuele misdrijven.

Hoewel het gerechtshof en het OM dus definitief stoppen met het onderzoeken van Demmink, lijkt het onwaarschijnlijk dat het laatste woord over deze zaak is gezegd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ni28

  De rechter wilt waarschijnlijk geen beerput openen. Demmink is misschien onschuldig maar de gang van zaken in deze heeft een andere beeld geschetst. Het gevoel van eventuele onrecht blijft spoken.

  1. hans-e-pans

   Goede vrienden in hogere kringen, altijd handig.

   1. K.Dopper

    Dat bedoel ik, hans-e-pans las het vonnis niet, weet verder ook nergens van maar laat zijn onderbuik gezellig doorbabbelen.

    Misselijkmakende domheid.

 2. K.Dopper

  Ik heb de zieke heksenjacht op deze brave en hoogstaande ambtenaar altijd beschouwd als een groot schandaal. Het is goed dat het Hof nu eindelijk helder uitspreekt dat er geen enkele grond was en is deze man van kindermisbruik te beschuldigen. Het sloeg eenvoudig nergens op.

  Als je de moeite neemt om de uitspraak even goed te lezen blijkt overduidelijk dat deze laster jegens een onschuldig mens geen enkele grond had en heeft. Het waren slechts fantasieën van doodzieke en moreel verwarde complotdenkers.

  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2017:6716

  Ik vrees dat het voor het razende complottuig echter niets zal uitmaken. De man zal tot zijn dood door deze krankzinnigen worden opgejaagd en daar is weinig aan te doen.

  Joris Demmink is zelf helemaal murw gebeukt en ik vrees dat hij niet zal overgaan tot vervolging van zijn belagers. Dat is eigenlijk een schande.

  Ik durf ook te voorspellen dat op dit blog de laster gewoon zal doorgaan.

 3. Obiwokekenobie

  Had die meneer geen kinderdagverblijf gevestigd op de Riouwstraat 13 in Den Haag?

  1. K.Dopper

   Nee, dat is een van de belachelijke verzinsels van de complottertjes

   1. K.Dopper

    Die kwestie is door een andere complotsite overigens een keer haarfijn uitgezocht: http://www.hethaagsecomplot.nl/20140423-riouwstraat-13.htm#comment-3419103314

 4. Punt50

  Hij weet waarschijnlijk te veel. Dat kunnen de D66 rechters niet aan, dan komt er te veel s h i t boven.

  1. K.Dopper

   Dat bedoel ik: Demmink zal tot zijn dood worden achtervolgd voor misdaden die hij evident nooit pleegde. We kunnen 20 gerechterlijke onderzoeken organiseren die allemaal tot die conclusie komen maar de complotgekkies blijven stug beweren dat het anders ligt.

   Het is om razend van te worden en het is een schandalig onrecht maar dom volk als Punt50 zwetst gewoon lasterlijk door.

   1. Punt50

    Wat een onzin schrijf je weer doperwt.

   2. Augustinyak

    Als je het voor zo’n schooier opneemt staat het als een paal boven water dat jezelf ook zo’n schooier bent, maar dat wisten we al.

 5. Beukman

  Ik had wel te doen met deze uiterlijk onbewogen man. Alleen al het feit dat de geestelijk gestoorde complotkwiebus De Kadt zich in Demmink had vastgebeten, maakte het zeer onwaarschijnlijk dat de laatste schuldig was.

 6. Peter Loosduinen

  Ook ik heb lang geloofd in de mogelijke schuld van de heer Demmink, maar nu schaam ik mij diep. Ik ben er HEILIG van overtuigd dat Demmink ONSCHULDIG is .
  De zaak is tot op de bodem uitgezocht en er is niets van een mogelijk bewijs van schuld.
  Ik heb diep medelijden met deze man die jaren lang heeft moeten lijden onder beschuldigen die niet waar blijken te zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.