Klaas Dijkhoff: afvallige moslims en sjiitische moslims uit Iran krijgen sneller asiel

Geen categorieaug 10 2017, 10:00
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) heeft besloten dat afvallige moslims en sjiitische moslims uit Iran sneller asiel krijgen in Nederland. Niet alleen deze twee groepen, maar ook journalisten, politici en activisten die tegen de overheid zijn krijgen sneller asiel in Nederland. Dijkhoff zegt dat deze groepen systematisch onderdrukt worden en worden vervolgd.
Alhoewel Dijkhoff benadrukt dat elk geval apart bekeken wordt en dat het aannemelijk moet zijn dat ze gevaar lopen in Iran, blijft het een moeilijk onderwerp om daar goed beleid op af te stemmen. Mensen die asiel aanvragen en menen dat ze gevaar lopen in Iran, valt het moeilijk bij te ontkennen door de Nederlandse overheid.
Stel je voor je meent homofiel te zijn, of een activiste in Iran, hoe valt dan het tegendeel te bewijzen dat je het niet bent? Een activist zijn tegen de regering kan al snel en als er een streng beleid is tegen activisten dan loop je al snel gevaar. Dan kan je als Nederlandse overheid niet zeggen dat je geen gevaar loopt.
Dit is het hele principe met dit soort immateriële zaken betreft 'gevaar'. Het valt moeilijk te bewijzen, maar het valt aan de andere kant ook moeilijk te bewijzen van het tegendeel. Het meten van gevaar is daar een wezenlijk onderdeel van, aangezien het moeilijk is om in Nederland op een objectieve basis gevaar te meten voor individuen.
Hoe goed bedoeld dit beleid ook weer is, het valt praktisch gezien gewoon moeilijk uit te voeren en te realiseren. Het gevaar is dan ook dat mensen worden toegelaten die heel goed kunnen liegen. Dat is het probleem met 'voorrang' verlenen in dit soort beleid. Iedereen wil die voorrang natuurlijk krijgen en benutten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten