Pechtold wil in de formatie principes uitruilen alsof het kwartet is

Geen categorieaug 10 2017, 9:00
We krijgen in de formatie dadelijk net zo een situatie als bij de formatie tussen de VVD en de PvdA. Sinds gisteren zijn de onderhandelingen weer begonnen tussen de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Vooral de laatste twee hebben het moeilijk met elkaar als het gaat om ethische verschillen. Pechtold stelt dus voor om principes 'uit te ruilen'.
Alexander Pechtold merkt terecht op dat je op principes niet kan inboeten en het moeilijk is om bij belangrijke onderwerpen consensus te bereiken. Hoe kan je immers bij kernprincipes een goed midden krijgen? Nee, dat lukt inderdaad niet. Pechtold stelt dan maar voor om principes uit te gaan ruilen, want dan 'geef je aan dat je verder komt'.
Wacht eens even Pechtold, het lijkt mij niet echt de bedoeling dat je principes dan maar als een soort kwartetspel gaat uitruilen, alleen maar omdat je wil laten zien dat je verder komt in de onderhandelingen. Dat is natuurlijk niet zomaar de bedoeling. Het is geen kwestie van 'jij krijgt dit en dan krijg ik dat'.

Pechtold waarschuwde ook dat de onderhandelaars zich niet moeten blindstaren op principes. „Dat verstart jezelf. Als je als minderheid alleen maar in je eigen gelijk blijft hangen, dan wordt Nederland er niet beter van.”

Vooruitgang om het vooruitgaan. Dat geeft hun slogan 'En nu vooruit' een hele dikke nadruk. Principes uitruilen alsof het niets is, omdat je anders geen vooruitgang hebt. Het is algemeen bekend dat D66 niet echt gefundeerde kernprincipes heeft, genesteld in ideologie, maar misschien is het goed om te bedenken dat partijen als de ChristenUnie een ethische en religieuze fundatie hebben en dus niet zomaar principes 'uitruilen'.
Het is fijn om als D66 zo pragmatisch te zijn, maar dring dat niet op aan andere partijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten