Laat je niet verleiden door deze Facebook-oplichterij: KLM geeft GEEN gratis vliegtickets weg!

Helaas: er vallen géén Facebook-tickets te winnen door te klikken op een link van een Facebook-vriend. Sterker nog: het enige wat je ermee bereikt, is dat ook de profielen van jouw vrienden gecompromitteerd raken.

Wellicht had je het vandaag al voorbij zien komen, en wellicht nog niet. Hoe dan ook: als je vandaag op Facebook dit bericht ziet, klik er dan niet op. Het is namelijk – helaas – hartstikke nep. Natuurlijk willen we allemaal wel kosteloos naar de Bahama’s of Bali vliegen, maar helaas zal het niet gebeuren met deze actie: die is totaal fake.

klm-tickets

Het bericht probeert de lezers ervan wijs te maken dat het 97-jarige bestaan van de Nederlandse vliegmaatschappij voldoende aanleiding is om aan “iedereen” maar liefst twee gratis tickets weg te geven. Wie een beetje verstand heeft van bedrijfseconomie, kan narekenen dat er geen enkel bedrijf op aarde is dat zoiets kan permitteren.

Klik dus niet op de link als je deze hoax voorbij ziet komen, maar licht je vriend in dat hij/zij er helaas wél ingestonken is. Laat het bericht verwijderen, want het aanklikken is schadelijk. Wie het doet komt op een nep-KLM-site uit (KLM-airways.us) en moet een nep-enquête invullen. De knoppen van die enquête zijn echter verraderlijk, want alhoewel je wellicht denkt dat je ermee antwoord geeft op een vraag ben je in werkelijkheid het bovenstaande bericht op je eigen Facebook-pagina aan het gooien! Op die manier houdt deze oplichterij zichzelf in stand.

Zoals Tunahan Kuzu u dus al voorhoudt: trap hier niet in! We gunnen je je vakantie, maar helaas zal je de vliegtickets bij KLM (of een andere vliegmaatschappij) dus wel zelf moeten financieren. Het is helaas niet anders.

Update: KLM reageert!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Ni28

  Als ik alle voordeelbonnen die ik wekelijks krijg bij de ongewenste post had willen verzilveren was ik nu een arme man.

 2. gummybears

  De schrijver van dit artikel denkt volgens mij ook niet na “… (KLM-airways.us) en moet een nep-enquête invullen.” en heeft gelukkig geen verstand van IT. Er wordt gesproken over oplichting, maar dit wordt niet belicht of uitgelegd, zoals je van een onderzoekende journalist mag verwachten. Wat zien we op de website
  met de titel “KLM Ticket 2017” en een HTML layout van voor het jaar 2000 met een geolocator javascriptje, de volgende vragen :
  Vraag 1/3: HHeb je ooit met ons gereisd? Antwoord Ja
  Vraag 2/3: U heeft de voorkeur aan KLM Airline omdat? Antwoord Comfort
  Vraag 3/3: ABen je tevreden over de diensten van KLM Airline?? Antwoord Ja

  Uw antwoord verzenden naar KLM.com…
  Analyseer uw antwoorden…
  Hartelijk gefeliciteerd! U heeft 2 gratis tickets bij KLM Airline gewonnen!
  Stap 1
  Share on facebook
  Stap 2
  Klik like

  12,068 others like this

  Dit is volgens mij niets anders dan een infantiele programmeer opdracht voor een cursus “Leer HTML en javascript in 1 dag”, maar om dit oplichting te noemen, laat me niet lachen. Dat kan echt vele malen beter en Tim Engelbart had een simpele whois kunnen doen en zijn tijd beter kunnen besteden. Een whois van KLM-airways.us geeft

  DOMAIN INFORMATION
  Domain:klm-airways.us
  Registrar:NAMECHEAP, INC.
  Registration Date:2017-08-14
  Expiration Date:2018-08-13
  Updated Date:2017-08-14
  Status:clientTransferProhibited
  Name Servers:irma.ns.cloudflare.com
  jonah.ns.cloudflare.com
  Name:Asgar Khan
  Street:224
  chennai
  City:chennai
  State:chennai
  Postal Code:600017
  Country:India
  Phone:+91.8015224466
  Email:email@pingme.com

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.