Mark Rutte: ‘formatie gaat erg goed en iedereen is weer lief voor elkaar, niets aan de hand’

Mark Rutte heeft aangegeven dat er geen verwijten over en weer worden gemaakt als het gaat om het lekken van informatie over de onderhandelingen. De gesprekken zijn weer goed verlopen en het vertrouwen is niet beschadigd.

„Het is nooit leuk als onderdelen van de onderhandelingen uitlekken naar de media”, zegt Rutte. „We proberen dat te voorkomen. We hebben daar goed over gesproken, en er worden over en weer geen verwijten gemaakt.”

Het is inderdaad niet leuk. Dat is nogal eufemistisch gesteld. Het gaat om fundamenteel vertrouwen in elkaar bij een formatie en die is nu in haar kern beschadigd. We weten allemaal wel wie de partij is geweest die lekte, dat is D66. Die vond het een heftig onderwerp en Pechtold was de enige die de pers vermeed vanmorgen.

Er zitten vier partijen in de komende regering waarbij het vooral gaat om vertrouwen en balans binnen de groep. Respect en vertrouwen vormen de pilaren onder het vertrouwen. Segers en Pechtold konden het al moeilijk met elkaar vinden, aangezien Pechtold heftige en directe eisen stelde voordat besprekingen überhaupt begonnen.

Mark Rutte kan dan net doen alsof alles weer prima is, maar iedereen heeft de reactie van Segers kunnen zien vanmorgen. Zijn gezicht en houding stonden op onweer. Dat krijg je er niet zomaar makkelijk uitgepraat. Daarnaast is Segers een principieel man, daar moet niet luchtig mee omgegaan worden. Dit voorval is dus een goede indicator voor hoe het de komende jaren gaat vergaan binnen de coalitie van Rutte-III.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ni28

  Alles gaat goed! Wij weten dat als dit hardnekkig beweert wordt het tegendeel waar is. Natuurlijk was het Pechtold of Rutte die zien deze formatie liever stranden juist om de CU. En Rutte wilt het rekken tot na de verkiezingen in Duitsland, stel je voor dat Merkel zou nog omvallen dan is zijn toekomstige baantje in Brussel misschien verdwenen. Kortom een zoveelste matige voorstelling in de Haagse theater. De enige die de dupe van is is de burger die krijgt sowieso niet waarvoor hij gestemd heeft.

 2. Punt50

  Er is niets te zien mensen, allemaal verplicht wegkijken….

 3. DutchDropveter

  Mark wind er geen doekjes om. Smile van oor tot oor natuurlijk. Wrijft lekker in zijn handjes om het Nederlandse volk zonder glijmiddel van achter te nemen.

  Hij is geen volksvertegenwoordiger maar een man met hele andere doelen. Alles om de VVD stinkt of is corrupt.

  Het enige grappige en tevens frusterende is dat het volk technisch gezien gegijzeld is door de VVD. De VVD zegt belasting te kunnen verlagen maar doet het niet want keer op keer. Maar telkens is er wel het nieuws dat het beter gaat en dat de economie weer op volle toeren draait. Maar aan de andere kant is er nergens geld voor. Zorg en het eigen risico, leeraren en ambtenaren, politie dat wordt uitgekleed, het leger dat word uitgekleed. Het klopt gewoon voor geen kant en niemand lijkt het te interesseren want de media stuurt en maakt de mensen blind. Ondertussen hebben we een opkomend VVD alternatief en dat is FvD. De PVV is weliswaar op veel fronten een alternatief maar is voor velen te radicaal.

  Nu FvD voet aan de grond krijgt en met twee zetels alvast een voet tussen de deur heeft in de tweedekamer. Dit tot ergernis van de oude garde daarom zal kosten wat kost een kabinet gevormd worden dat waarschijnlijk klauwen met geld gaat kosten om iedereen en alles tevereden te houden om de nieuwe luis in de pels geen voedingsbodem te geven en met een beetje geluk tweedekamerleden te laten overstappen naar FvD.

  Als we kijken naar de gecombineerde virtuele zetels dan is het verschil tussen de VVD en FvD niet zo groot meer. Als dit geen signaal is dan is de politiek steken blind!

  1. DutchDropveter

   ***dan is het verschil tussen de VVD en PVV + FvD niet zo groot meer

   1. toetssteen

    Dropveter
    Ik denk dat een alliantie, maar dan niet onder Rutte, de voor Nederland rechtse zijde naar een 65 zetels kan tillen. En dan tel ik SGP niet mee, want die zal marginaal blijven.
    Herverkiezingen lijkt me toch een optie.

 4. Nasrani

  Seegers een principieel man…..ja ja. Ik begreep dat de euthanasievereniging zich kon vinden in het compromis dat op handen is. De CU is erg flexibel en juist weinig principieel.

  1. Guus Geluk

   Nasrani kan zijn vooroordelen met betrekking tot de CU niet hardmaken, hij ging al eens onderuit. Waarom zou je er dan mee doorgaan?

   1. IJscoman

    Guus Geluk (een van de alterego’s van MPD-patient K.Dopper) maakt in zijn reactie niet duidelijk waarom de opmerking van Nasrani een ‘vooroordeel’ is.

    1. IJscoman

     Guus, die altijd op alles reageert als het hem aangaat, negeert mijn reactie. Dat bevestigt dat mijn vermoeden juist is.

    2. Guus Geluk

     De mening van Nasrani met betrekking tot de ChristenUnie mist in feite elke grond. Ik heb dat al herhaaldelijk aangetoond, waarom zou je dan in ’s hemelsnaam doorgaan met het verkondigen van vuil (“weinig principieel”).

     1. Tinneke

      Edit…………was het toch Robert? Schizofrenie is best eng!

 5. Guus Geluk

  Het lijkt er op dat de onderhandelaars de zaak weer hebben bijgelegd. Uitstekend, dan kan er een nieuw kabinet worden gevormd. Er is zeker een onderling wantrouwen tussen D66 en de CU, maar vergeet niet dat het kabinet wordt aangevoerd door Rutte. Rutte is een verbinder, iemand die het kabinet controleert.

  1. DutchDropveter

   Denk niet dat dat de reden is. Het is een keuze als je nu niet doorzet dan geven ze de PVV en FvD de ruimte en kunnen ze dat midden kabinet wel vergeten.

   Rutte is dus geen verbinder rutte die zwicht zo ver dat dit het aanzien van de partij gaat schaden. Het gaat daarom ook niet om het wantrouwen maar om het eventuele verlies bij nieuwe verkiezingen aangezien elke partij op het buget moet zitten voor een eventuele verkiezing welke er begin volgend jaar ook al is (gemeenteraadsverkiezingen).

   Wat jij nu schetst is precies wat ze willen dat gebeurd, Lenin zou zeggen ‘Úsefull idiots’

   1. Guus Geluk

    Rutte is wel een verbinder. Een staaltje van zijn vakmanschap zien we in gelegenheidscoalities die hij sloot met GL, D66, CU en SGP. De coalitie zet alles op alles: het is immers noodzakelijk dat er weer een goed functionerend landsbestuur wordt neergezet.

    Middenkabinet? Ik vraag het me af. De VVD, CDA en CU zijn gedrieën kritisch op de Europese Unie. CU is kritisch op de islam. Midden met een vleugje rechts.

    1. DutchDropveter

     Vleugje rechts voor een partij die zich tijdens de verkiezingen als enig fatsoenlijk rechtse partij etaleert?

     Van de huidige manier van aanpak en kabinet vormen komt geen goed functionerend kabinet maar een allegaartje en dat weet je zelf ook. De riemen waar ze mee moeten roeien zijn dusdanig beperkt dat ik dit kabinet dan ook geen slagkracht gaat krijgen uit angst dat het in elkaar stort.

     VVD is niet EU kritisch maar praat af en toe mee maar verder zit het helemaal klem in de Alde partij (waar onderander D66 ook lid van is)

     Wat betreft CDA EU kritisch? ik begin een beetje te begrijpen wat uw probleem is u bent blind gemaakt, de partijen doen alsof ze A (EU kritisch zijn) en B ( pro eu) beleid uitvoeren. Keer op Keer en telkens als er kritiek is wordt het weg gewuift.

     Maw dit is geen verbinder dit is een farce en typische VVD truuk Rechts scoren links onderhandelen as usual!

     1. Guus Geluk

      DutchDropveter, mijns inziens is enkel de VVD/CDA in het EP zo eurofiel als het maar wezen kan. De liberalen en christendemocraten zijn in het parlement nochtans eurokritisch. Nu er binnen de nieuwe coalitie een groot blok is van eurokritische partijen (VVD, CDA en ChristenUnie), meen ik dat het beleid geen eurofiel kabinetsbeleid zal worden.

      Dit is één van de redenen dat D66 niet met de ChristenUnie om tafel wilde. D66 is een eurofiel bolwerk en Pechtold is een eurofiel pur sang. Met de CU wordt het eurokritische bolwerk flink aangedikt.

      Op naar een eurokritisch middenkabinet!

 6. DolleDries

  Veel mensen met zware beroepen knappen af met zo 65 jaar. Werkgevers waren daar niet gelukkig mee Zie daar ,over de rug van deze zwoegers nog maar 1 jaar doorbetaling en het probleem is opgelost. Ten minste voor de werkgevers.

 7. poldi

  Zo langzamerhand heeft Mark Rutte een steun voor zijn neus nodig vanwege de gestage groei.

 8. Ni28

  Het gaat wederom goed dus is de volgende lek uit. Lekken is bewust om de mensen te peilen maar dat weten wij. Wilhelmus komt terug in de klas. Vaderlandsliefde wordt weer een item. Dus als je 18 bent krijg je een boekje over vaderlandse geschiedenis. Nu vraag ik mij af wat doe je dan al die jaren op de geschiedenisles? En dat met een premier die geschiedenisleraar zou zijn. De kinderen krijgen niets mee van eigen cultuur op school en zo vorm je vanaf klein de zelf hatende mensen van nu. Kijk die rijke culturen die naar ons komen en die zij niet willen loslaten. Wij hebben daarentegen niets om los te laten en dat begint al op school. Het kweken van zelfhaters.

 9. Babaji538

  Soms moet een mens, minstens één keer
  de Hel op aarde voorkomen, om voor een pracht
  van een Hemel te staan.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.