Mark Rutte: 'formatie gaat erg goed en iedereen is weer lief voor elkaar, niets aan de hand'

Geen categorieaug 15 2017, 21:00
Mark Rutte heeft aangegeven dat er geen verwijten over en weer worden gemaakt als het gaat om het lekken van informatie over de onderhandelingen. De gesprekken zijn weer goed verlopen en het vertrouwen is niet beschadigd.

„Het is nooit leuk als onderdelen van de onderhandelingen uitlekken naar de media”, zegt Rutte. „We proberen dat te voorkomen. We hebben daar goed over gesproken, en er worden over en weer geen verwijten gemaakt.”

Het is inderdaad niet leuk. Dat is nogal eufemistisch gesteld. Het gaat om fundamenteel vertrouwen in elkaar bij een formatie en die is nu in haar kern beschadigd. We weten allemaal wel wie de partij is geweest die lekte, dat is D66. Die vond het een heftig onderwerp en Pechtold was de enige die de pers vermeed vanmorgen.
Er zitten vier partijen in de komende regering waarbij het vooral gaat om vertrouwen en balans binnen de groep. Respect en vertrouwen vormen de pilaren onder het vertrouwen. Segers en Pechtold konden het al moeilijk met elkaar vinden, aangezien Pechtold heftige en directe eisen stelde voordat besprekingen überhaupt begonnen.
Mark Rutte kan dan net doen alsof alles weer prima is, maar iedereen heeft de reactie van Segers kunnen zien vanmorgen. Zijn gezicht en houding stonden op onweer. Dat krijg je er niet zomaar makkelijk uitgepraat. Daarnaast is Segers een principieel man, daar moet niet luchtig mee omgegaan worden. Dit voorval is dus een goede indicator voor hoe het de komende jaren gaat vergaan binnen de coalitie van Rutte-III.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten