NRC-columnist Rosanne Hertzberger ziet het licht: Links is kapot

NRC-columnist Rosanne Hertzberger heeft het licht gezien. In de NRC schreef ze vandaag dat politiek links kapot is. 

De kern van haar verhaal komt neer op het volgende: links zou zich bezig moeten houden met echte zaken in plaats van bijzaken.
Als voorbeelden voor die bijzaken noemt ze de genderneutrale toiletten, het standbeeld van Michiel De Ruyter en “dames en heren”.

Nu kan ik me herinneren dat Hertzberger zelf microbioloog is. En ook weet ik nog dat Hertzberger zich nogal druk maakte over Geenstijl en zijn adverteerders. Destijds trad ze zelf buiten haar vakgebied voor de feministische zaak. Nu doet ze hetzelfde weer. Maar mij hoor je niet, iedereen mag overal een mening over hebben en die ventileren. Het mooiste is vandaag: ze heeft gelijk!

Rechtse mensen hebben snel de neiging om alles wat links is af te schrijven. Dat wordt aangewakkerd door een paar heel vreemde linkse hobby’s. Of bijzaken, zoals Hertzberger dat noemt. Er zijn inderdaad veel belangrijker zaken in Nederland dan de voorbeelden die ze noemt. Wanneer “links” zich nu eens zou onthouden van al die bijzaken, zou dat de samenwerking bevorderen. Want een samenleving als de onze is gebaat bij een evenwicht tussen beide kanten van het politieke spectrum. De sociaaldemocraten moeten inderdaad weer terug naar hun beginselen, het vertegenwoordigen van de werkende klasse. Want die is er nu eenmaal en eerlijk gezegd staat die een beetje in de kou tegenwoordig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. IJscoman

  Links is hartstikke kapot en moreel failliet. In alle opzichten.

  1. Floris

   Moreel failliet zeker, kapot nog niet. Maar dat gaat zeker komen als ze zo doorgaan.

   1. K.Dopper

    De opkomst van Bernie Sanders en Corbuyn doet me eerder vermoeden dat links de komende jaren in opkomst is. Met name de jongere kiezer ziet hoe de babyboomer stikt van het geld en hun de kansen verspert naar de woningmarkt terwijl de arbeidsmarkt alleen nog ongewisse flexcontracten aanbiedt.
    De schandalige vermogensongelijkheid die in belangrijke mate langs de generatiekloof loopt (picketty), de onzekerheid op de arbeidsmarkt en de opkomende thema’s rond duurzaamheid en klimaat dwingen tot een linkse agenda die met name de jongere kiezer zal mobiliseren.
    We zagen al een voorproefje in de Jessias en de PvdA heeft ook een enorm electoraal gat om in te springen.

    De sociaal-democratie heeft meer toekomst dan hier zal worden gehoopt en het is de rechts-populistische lente die aan het inzakken is.

    1. WWW

     Al de zaken die je benoemt zijn met het volle verstand gerealiseerd door de PVDA.
     En nu weer zieltjes winnen door te zeggen dat ze opkomen voor de werkenden?
     Dat is pas hypocrisie.

    2. Punt50

     @ doperwtje

     Het is niet de babyboomer die stikt van het geld. Deze groep verspert ook de kansen van de jonge generatie niet. De flexcontracten komen door de ROVERheidse wetgeving, waar u altijd zo vol lof van bent.

     De schandalige vermogensongelijkheid komt door het geldsysteem. De onzekerheid op de arbeidsmarkt door de wetgeving en globalisering. Duurzaamheid zit (nog) niet in ons economisch model. Komt omdat het onvoldoende loont.

     Jessias is een min mannetje, en de PvdA afgeschreven (want links lullen zelf zakken vullen).

     Vervolgens gooit u er nog de standaardkreet “populisme” tegenaan en leunt u tevreden achterover dat u het toch allemaal weer mooi heeft verwoord.

    3. Sjorsensjimmie

     Serieus, of wensdenken?

     realiteit is dat Link de verkiezingen in NL hebben verloren, in Frankrijk zijn weggevaagd en zoals het er nu uitziet in Duitsland ook ten onder gaan.

     Het is maar wat je wil zien, echter sociaal democratie en de toekomst gaan niet samen

    4. HaZ

     Het enige gat waar de PvdA in springt is het door hun zelf gegraven massagraf.
     Inmiddels zijn daar al 29 lijken ingeploft en still counting. De Moon sekte is er niets bij.

    5. swetsnek

     Kijk de ware aard en de waarden van links komen in dit kutverhaaltje van doppertje naar boven bedankt dombo nou weten we teminste hoe jij denkt

 2. K.Dopper

  Ik begrijp dat ze meent dat links kapot is omdat ze zich richt op de verkeerde zaken. Ik heb Dijsselbloem en Asscher echter nog nooit gehoord over racisme en genderdiscussie. Ik zie dat thema nauwelijks de Haagse agenda staan, ze zijn vooral bezig met de arbeidsmarkt, de huizenmarkt, vluchtelingen en duurzaamheid. Die genderdiscussie en racisme is een cultureel grachtegordelthema van de media.

  En o ja, ze zijn in de formatie ook heel druk met euthanasie.

  1. van Urk

   “Ik heb Dijsselbloem en Asscher echter nog nooit gehoord over racisme en genderdiscussie”. Dat is het hele punt. Linkse politici houden hun hoofd koel en zijn bezig met belangrijke zaken terwijl hun achterban compleet over kleine zaken aan het doordraaien zijn.

  2. Sjorsensjimmie

   “Die genderdiscussie en racisme is een cultureel grachtegordelthema van de media.”

   Cultureel grachtengordel = PvdA
   Media = Links

   Dank voor je antwoord.

   PS als de PvdA zo goed op hoofzaken heeft geregeerd waarom dan een afstraffing met 29 zetels in de min

 3. Nasrani

  Soms heb je nog wel verstandige ‘linkse’ mensen. En, zoals we vroeger zeiden, het verstand komt met de jaren. (Helaas niet bij iedereen).

 4. Ritter

  In Boston is er een rally om het vrije woord te verdedigen. Extreem links wil dat verhinderen.

  Thousands of Leftists Expected to Torpedo Boston Free Speech Rally
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/08/18/thousands-of-leftists-expected-to-torpedo-boston-free-speech-rally/

 5. Neworder

  Geef de macht terug aan de werkende klasse.

  Een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico
  AOW op 65 jaar met een hogere uitkering
  Het verlagen van de huren en het bouwen van meer betaalbare woningen.

  Zomaar wat ideeën waar de rechts mensen op DDS van gruwen

  1. poison

   @Neworder

   Ik mag dan enigzins rechts georienteerd zijn maar van die punten die u hier opnoemt gruw ik helemaal niet. Sterker nog, liever gisteren dan vandaag.

   1. corfo

    @ poison.
    Ik deel uw opmerking helemaal.
    Maar dan zal de overheid voor voldoende geld moeten zorgen, maar dát is geen punt begrijp ik sinds enige tijd : Nederland is een “rijk” landje volgens de deskundigen. En het ter beschikking gestelde geld zal dan niet terecht moeten komen bij groepjes linkse hobbyisten die het gaan verkwanselen zoals te doen gebruikelijk.

  2. van Urk

   Neworder@ Absoluut niet hoor. Maar dan moet het overheidsgeld voor deze plannen niet naar Linkse hobby,s als Palestina terecht komen. 😉

   1. DolleDries

    Het was juist de linkse vakbond FNV die vooraan stonden om AOW leeftijd te verhogen met CDA,PVDA,GL en VVD.

    1. DolleDries

     O ja en D66

  3. Feit

   “Zomaar wat ideeën waar de rechts mensen op DDS van gruwen”

   Ja… Links is kapot.

  4. IJscoman

   Sarko, dit vind ik uitstekende voorstellen. Helemaal uit mijn rechtse hart gegrepen.

   1. DolleDries

    Ik denk niet dat dit Sarko is, want die is van de SP ,hij heeft over de werkende klasse nou niet direct de aanhang van de SP.

  5. HaZ

   Voor een nieuwe order ben je maar verdomd slecht op de hoogte van de wensen op rechts, of zou het zijn dat je verdomd om je daar in te verdiepen.

 6. Beukman

  Aardig stuk van Rosanne, met een paar rake opmerkingen. Sommige dingen gooit ze naar mijn mening door elkaar. Er is heus wel meer en wezelijkere linkse politiek te vinden dan gendergeneuzel. Ze geeft Asscher weliswaar een pluim dat hij wél wezelijke dingen op de agenda zet, maar gaat daar verder helaas niet op in.

  Mooiste alinea:
  “Steve Bannon, de rechterhand van Trump, gaf deze week per ongeluk een interview aan een journalist. Exemplarisch voor de slapstickachtige optredens van de Witte Huis-staf wist hij naar eigen zeggen niet dat hij “on the record” sprak. Maar wat hij zei was heel inzichtelijk over de huidige politieke verhoudingen. Hij zei dat hij het liefst zag dat de Democraten het elke dag over racisme zouden hebben. Want “zolang links zich concentreert op ras en identiteit en wij op economisch nationalisme, verslaan we ze”.”

 7. marco1

  De eerste ziet het licht.

 8. corfo

  Mevrouw Hertzberger zal binnenkort wel worden ontslagen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.