Radicaal-links slaat helemaal door: ‘Witten hebben geen recht van spreken over slavernij en discriminatie!’

Triest, triester, extreem-links.

Het debat over racisme en discriminatie begint onderhand wanstaltige vormen aan te nemen. Zo laat Alie de Vries weten op de Volkskrant.nl dat gerenommeerd historicus Bas Kromhout onlangs te horen kreeg van de racismeroepende meute dat hij wat dit onderwerp betreft “als witte” totaal geen recht van spreken had. In normale tijden zouden we dat natuurlijk een buitengewoon racistische en discriminerende opmerking vinden, maar in het Nederland van 2017 moeten we ons daar maar aan laten leunen. Witten zijn namelijk de duivel, mensen met een andere huidskleur, daarentegen, zijn stuk voor stuk lieve, kleine engeltjes.

De Vries — die voormalig docent geschiedenis is en dus weet waar ze het over heeft — heeft daar onderhand helemaal genoeg van. Ze schrijft:

De anti-racismebeweging heeft vooralsnog geen enkele last van die discussie. Tegengeluiden worden, vaak al na de eerste zin, weggezet als ‘white supremacy’, ‘white ignorance’ of ‘gebrek aan kennis.’

Ik vrees dat we daar voorlopig niet vanaf zijn, want als we uit de geschiedenis iets weten over dogma’s dan is het dat de aanhangers hun dogma niet als dogma ervaren, maar als absolute waarheid. Historici weten doorgaans beter.

Radicaal-links maakt het wel héél bont als geschiedenisleraren nu in opstand komen tegen de extreemlinkse framing van het slavernijverleden van Nederland én andere landen. Zoals zijzelf terecht opmerkt werd er tijdens Keti Koti bijvoorbeeld een documentaire uitgezonden over het “slavernijverleden” van rapper Typhoon. Maar omdat hij zwart is werd gemakshalve maar even verzwegen dat hij afstamt van slavenhouders.

Jawel dames en heren, er waren vroeger ook zwarte slavenhouders. Sterker nog, verreweg de meeste Afrikaanse slaven werden aan Europeanen uitgeleverd door slavenhoudende mede-Afrikanen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Kodi

  Zijn we dan bij deze ook van het gejank van Anne Fleur Dekker en Anja Meulenbelt af als blanke Nederlanders niet meer mogen janken over slavernij en discriminatie? En doe zielige Sylvaantje er ook maar bij, want haar voorouders waren slavenhouders, dit in tegenstelling tot de Nederlanders die hier gebleven waren. Zielige Sylvaantje is geen Maroen.

  1. ayreonaut

   Laten we dit direct even doortrekken naar white privilege. Daar kunnen de niet witten absoluut geen mening over hebben, ze zij namelijk niet wit. Dus voortaan het getinte mondje dicht houden over white privilege. Dat is toebehoren aan de witten.

 2. Punt50

  De Arabieren waren ook groot liefhebber van slaven houden.

  1. K.Dopper

   Gelukkig maar, het zijn dus mensen.

  2. Kodi

   Waren? In Mauretanië is er toch nog steeds een levendige slavenhandel?

  3. Jantje

   Hoezo “waren”? De slavernij is alleen maar door de blanken afgeschaft, door de rest van de wereldbevolking totaal niet.
   Bij moslims mag je niet-moslims gewoon als slaaf houden.
   Moslims zijn nog steeds de grootste slavenhandelaren ter wereld. Dat waren ze al voordat de Europeanen in Afrika kwamen. Daar is zat over bekend.
   Donkere mensen die moslim worden, zoals Mohammed Ali, kennen de geschiedenis maar slecht.

 3. Rust

  Wel makkelijk zo’n slaaf natuurlijk, gratis arbeid etc. Ik snap onze voorouders wel.
  Alles draaide toen al om geld en dat doet het nu nog steeds.

  1. toetssteen

   @rust
   Ehh in Nederland kende men geen slavernij. Lijfeigenen enz. dan weer wel, maar dat was de eigen bevolking.

   1. K.Dopper

    Het orakel is weer uit zijn roes ontwaakt.

   2. Beukman

    @Steen
    Klopt. We handelden erin en lieten ze op de koloniën dwangarbeid verrichten, maar we hielden ze liever buiten ons blikveld, beschaafd als we waren.

    1. toetssteen

     We? U bedoelt de Middelburgse elite. Het plebs werkte zich jpng dood voor een hap vreten. Bartje nog maar eens lrzen mien jong.

     1. toetssteen

      Lezen.

     2. K.Dopper

      Wat bedoel je in hemelsnaam, Toetssteen? Gaat het wel goed met je? Je schrijft enkel nog wartaal.

     3. Augustinyak

      Laat die man met rust Wim Hutten, hier ben je al een keer voor van de site getrapt vies min kereltje.

     4. toetssteen

      @augustinyak
      Systeem in het kantoor heeft kuren. Tracht nu op zo’n mini abc te tikken. Ik benijd de vingeratleten die daar geen moeite mee hebben.
      Thanx voor de support.

     5. Beukman

      Uitvluchten, @Steen. Nederland had koloniën waar het slaven hield; Nederland stond ook vanaf 15 honderd zoveel wettelijk toe dat er inslaven werd gehandeld.

      Dan kan het wel wezen dat er elders ook erge dingen gebeurden, maar zoals jij verdomde goed weet, kan je niet twee slechte dingen tegen elkaar wegstrepen. Nee: ook Bartje kon dat niet.

 4. Ritter

  Sinds wanneer worden blanken “witten” genoemd?

  Typisch bij dit soort dicussies is dat vaak de mensen die jammeren over “racisme” en “slavernij” en dat soort dingen hun mond houden over de islam.

  In de islam is slavernij gewone zaak en nog steeds is er in sommige islamitische landen sprake van slavernij. Als voorbeeld in de islamitische wereld word vaak Mohammed genoemd die ook slaven had. En aangezien Mohammed door moslims gezien word als de perfecte mens is die ook slavernij in de islam toegestaan. Vandaar ook dat ISIS slaven had in het Kalifaat. Ze deden gewoon het gedrag van Mohammed na.

  Maar daar zul je de politiek correcte horde niet over horen. Want het is taboe kritiek te hebben op de islam.
  ———————————————-

  “De islamitische slavenhandel was de langste in de geschiedenis van de mensheid”, aldus N´Diaye. “Hij duurde 1300 jaar lang en eiste veel meer slachtoffers dan de slavenhandel naar Amerika – die 400 jaar duurde. En het meest droevige hieraan is, dat de meeste van de tot slaaf gemaakte jongens/ mannen geen kinderen konden krijgen, omdat ze gecastreerd werden.”

  De zwarte Afrikanen werden naar de Arabische wereld, naar Turkije, naar Perzië en naar India verscheept. Of ze werden door de Sahara naar Noord-Afrika gedreven. Velen sterven al bij de overvallen op de dorpen, velen aan de ontberingen tijdens het transport. Wie op de slavenmarkten aankomt, wordt gecastreerd. Vier van de vijf Afrikanen sterven aan deze gevaarlijke operatie. Ook de jongens en mannen, die het zwaarte werk op plantages of in mijnen moeten doen, worden ontmand – niet alleen de eunuchen, die die in de huishouding werken of de harems bewaken.

  Eunuchen vindt men nog in het begin van de 20e eeuw. “Arabieren en Noord-Afrikanen waren racisten, ze verachtten de zwarten”, aldus N´Diaye. “Daarom wilden ze niet dat ze in hun landen kinderen kregen. Dat verklaart waarom daar nu geen grote zwarte diaspora bestaat zoals in de VS.

  In Soedan, waar nog steeds duizenden mensen door hun landgenoten in het noorden tot slaaf worden gemaakt, roepen de Arabieren al in de 7e eeuw de Jihad uit, de heilige oorlog tegen de zwarten. De moslims, die tegenwoordig in de moskeeën van Afrika bidden, weten niet dat de islam werd misbruikt om hun voorouders te knechten. De Arabieren chanteerden eeuwenlang de Afrikaanse koningen om zich aan de islam te onderwerpen en slaven te leveren als beschermingsgeld. “Door de islamisering werden de Afrikaanse koningen medeplichtigen”, aldus N´Diaye. “Wie zich onderwierp aan de islam kon theoretisch ontkomen aan het tot slaaf maken. Wie geen moslim wilde worden, moest bewust worden opgejaagd. Dat was de reden voor de collaboratie en ontketende vele oorlogen tussen de Afrikaanse volkeren.”

 5. Ngatimoto

  Kunnen de dames en heren van links die mij de mond willen snoeren even uitleggen hoe het zit met hedendaagse slavernij? Hoe het precies zat met slaven die indertijd in Afrika werden verhandeld maar die op dat moment eigendom van Arabische slavenhandelaren?
  Hoe het precies zit met de ca. 1.5 miljoen blanken die in de middeleeuwen werden geroofd door de Moren en te werk werden gezet als galleislaven?
  Kunnen zij ook uitleggen waarom ze zelf zo’n gebrekkig verstand hebben van de geschiedenis?

  1. van Urk

   Als we toch geen recht op spreken hebben dan zijn we ook niet verplicht om hier nog aandacht aan te gaan besteden en het gewoon op onze eigen versie van de slaverijgeschiedenis gaan houden.

   1. Rust

    Hele slaven idee was in die tijd gewoon slim bedacht.

 6. Feit

  Ik heb dat slavenverhaal altijd een beetje hypocriet gevonden. Het is niet zo dat Nederlanders in Afrika mensen gingen vangen om gratis voor ze te werken.

  Het waren Afrikaanse dorpen of stammen die andere Afrikaanse dorpen of stammen overvielen en alles leegroofde wat ze tegen kwamen. Makkelijk gezegd werd het hele dorp na plundering platgebrand en iedereen werd vermoord behalve de mooie meisjes want die werden als seksslavinnen gebruikt en de gezonde sterke man werd een slaaf voor arbeid. Deze slaven waren in zulke aantallen dat ze steeds meer overbodig werden en er werd in gehandeld. Ze werden met ander verkoopwaar op markten aan de kust aangeboden aan iedereen die langs vaarde.

  Waarom blijven deze Afrikaanse, vaak moslim, handelaren en of Afrikaanse veroveraars buiten beeld? De voorvaderen van Silvana Simons blijven altijd buiten schot. Ik vind dat hypocriet.

  Ik wil me wel verontschuldigen voor de slavenhandel die een extreem klein percentage van de Nederlandse voorvaderen in stand hielden maar dan wil ik ook dat de rest van de wereld zijn excusses aanbieden voor hun voorvaderen.

  Als Silvana Simons toegeeft dat haar voorvaderen net zoveel schuld heeft dan komt het wat eerlijker over. En bedank ons ook een keer dat we de slavernij als eerste hebben afgeschaft. Kan dat allemaal niet hoef ik me ook niet schuldig te voelen voor wat dan ook.

  1. Floris

   “Waarom blijven deze Afrikaanse, vaak moslim, handelaren en of Afrikaanse veroveraars buiten beeld? De voorvaderen van Silvana Simons blijven altijd buiten schot. Ik vind dat hypocriet.”
   ——————————————————————
   Antwoord: oikofobie.

   Kritiek op het eigene, vergoelijking van exotische culturen.

   Het westen kent door de invloed van het christendom een schuldcultuur. De islamitische culturen hebben daar geen last van en derhalve ontberen ze de zelfkritiek die in het westen zo normaal is.

   Daardoor ontstaat een vals beeld. Niemand heeft het meer over de islamitische wreedheid die vele malen groter was (en is) dan de wreedheid van de westerlingen.

   1. K.Dopper

    Floris meent de complexiteit van sociaal-culturele processen in de greep te krijgen met drie begrippen: ‘cultureel Marxisme’, ‘Gutmenschlichkeit’ en (recent toegevoegd aan het begrippenapparaat) ‘oikofobie’.

    De begrippen zijn wetenschappelijk gezien onzin dan wel zeer omstreden maar het helpt hem om de complexe werkelijkheid in overeenstemming met zijn begripsvermogen te brengen. Jip en Janneke-taal voor rechtspopuliste, zogezegd.

    Ik kan hier geweldig van genieten.

    1. Ben Zine

     @K.Dopper
     Bij gebrek aan argumenten voor een waardevolle inhoudelijke discussie trekt u kennelijk maar weer eens de “populisten” kaart. Weinig origineel, maar het wordt zo langzamerhand wel zeer voorspelbaar. Wat u maar niet schijnt te bevatten, is dat door de woorden “populisme”, “populistisch”, of “populist” zo vaak te pas en te onpas te gebruiken, deze aan inflatie onderhevig raken en aan betekenis inboeten. Het woord verwordt op deze manier tot een zinloze losse flodder, een lege huls. Net als dat ijdele mannetje van D66, die in zijn kritiek op Wilders nooit verder komt dan: Wilders is een “populist” ! Graag inhoudelijk reageren, en probeer svp eens voor de verandering, al is dat wellicht niet zo makkelijk voor u, om het gebruik van het woord “populistisch” een keer na te laten. Het verarmt de discussie zo. Begrijpt u ?

     1. K.Dopper

      Benzine had ook een inhoudelijke reactie kunnen overwegen, bijvoorbeeld door in te gaan op de substantie van begrippen als oikofobie, Gutmenschlichkeit en Cultureel Marxisme.

      Dit blog biedt mooie kansen voor een inhoudelijke discussie.

    2. Seneca

     @dopper
     Fijn dat u er zo van geniet. Ik denk dat u liever mensen tegen u in het harnas jaagt ipv een goed boek bijvoorbeeld een geschiedenisboek leest. Wel graag een compleet en authentiek geschiedenisboek anders wordt u toch weer gehersenspoeld en dat kunt ivm uw huidige geestesgesteldheid niet begrijpen.

     1. K.Dopper

      Welk boek beveelt Seneca mij van harte aan?

    3. Nasrani

     Ons aapje reageert weer eens arrogant.

   2. Floris

    Nog een voorbeeld: Linkse activisten hebben net zolang gehamerd (inclusief gewelddadige acties tegen bedrijven) op het apartheidsregime in Zuid-Afrika omdat het blank was.

    Tegen de oceaan aan misstanden in Zuid-Afrika nu (en de rest van Afrika) heb ik van die kant nog nooit een woord van kritiek of protest gehoord.

    1. Beukman

     @Floris
     Correct me if I am wrong, maar volgens mij geschiedde dat linkse hameren op het apartheidsregime om 2 redenen:

     1. Het waren westerse bedrijven die dit regime indirect steunden dan wel moesten worden geboycot om het regime op de knieën te krijgen.

     2. Links gelooft nu eenmaal meer in zelfbeschikkingsrecht dan rechts. Links was bijvoorbeeld ook tegen de inval van de VS in Irak en het daarop volgende wippen van Saddam. Ook was het links dat rond 1970 vond dat de VS moest opsodemieteren uit Vietnam.

     Ik heb een deur voor je opengelaten om in te trappen.

     1. Floris

      Je hebt vele deuren opengelaten, Beukman. Ik ga er niet eens verder op in. Als IETS een goed voorbeeld is van de westerse oikofobie is het wel de (linkse) verontwaardiging over het apartheidsregime (en nu over Israël) terwijl de moslims en de negers in Afrika (ja, ik gebruik het compleet normale woord neger ondanks ook weer de linkse verontwaardiging daaromtrent) het vele, vele malen bonter maakten en maken.

      Waarom hoor ik hen daar niet over?

     2. Beukman

      Dat heb ik nou net zo keurig uitgelegd, @Floris. Linkse mensen geloven vaak in zelfbeschikkingsrecht. Ze vinden dus dat als de negers en de Irakezen er een puinhoop van willen maken, ze dat vooral maar moeten doen. Geen inmenging van anderen dus om zogenaamd de boel op orde te brengen en al helemaal niet van blanken, waar wij ons nu eenmaal het makkelijkst mee identificeren.

      Overigens ben ik in het geheel geen oikofoob. Al is mijn huis wel wat groter dan het jouwe.

     3. K.Dopper

      Ik heb een andere verklaring voor het feit dat dat ‘links’ zich opwond en opwindt over het Apartheidsregime in Zuid Afrika en Israel: beiden zijn producten van Westers kolonialisme. Het zijn schrijnende symbolen van de wijze waarop het Westen met kolonalistische autoriteit en wreedheid traditionele samenlevingen vernietigde en vernietigt. Het zijn de oorzaken van veel ellende, zowel in Afrika als in jet Midden Oosten die de gevolgen van Westerse overheersing nog steeds niet te boven zijn gekomen, temeer ook omdat het Westen tot op de dag van vandaag doorgaat met roven, bombarderen en bezetten van gebieden waar ze niets hebben te zoeken.

     4. Beukman

      @Dopper
      Daar heb je een goed punt.

     5. ayreonaut

      @ Dopper
      “Het zijn de oorzaken van veel ellende, zowel in Afrika als in jet Midden Oosten die de gevolgen van Westerse overheersing nog steeds niet te boven zijn gekomen, temeer ook omdat het Westen tot op de dag van vandaag doorgaat met roven, bombarderen en bezetten van gebieden waar ze niets hebben te zoeken.”

      Kijk maar wat die “westerse” Turken nu weer doen t.a.v. de Koerden.

      @ Beukman
      Goed punt Ayreonaut

   3. Feit

    Ik ben het met je eens Floris…

    Men ziet wel het gevaar voor bevoorbeeld neonazies maar de islam is niks mee aan de hand. En wordt met open armen ontvangen.

    Vaak dacht ik dat dat kwam omdat mensen totaal niks van de islam weten. Maar dat is niet zo. Er is een smerig spelletje aan de hand. Het gaat niet om de slechtheid van neonazies anders hadden ze dubbel zo hard de islam veroordeeld.

    Wij moeten boeten en al die mensen, rasechte Nederlanders, zijn het er mee eens. Deze mensen hebben zelf iets op hun kerfstok. Dat kan niet anders. Ze vallen ons aan met woorden als racisme, seksisme en allerlei ziektes als fobieen.

    Ze gebruiken de islam om ons kapot te maken. Zag laatst een filmpje waarin een lesbienne en feministe Allah Akbar riep, om de blanke Nederlander lekker dwars te zitten, kennelijk niet wetende dat zij al 2 keer de doodstraf verdiend van Allah omdat ze lesbienne en feministe is. Ook zij moet dat weten.

    Misschien is het een idee om al die linkse rakkers op een islamitische manier te benaderen. Koekje van eigen deeg.

    1. HaZ

     Al die welkom-deugvrouwtjes van (groen)linkse huize verwelkomen deze vrouwvriendelijke islamistische immigranten met wijd open armen en benen.
     En wat is het commentaar van links hierop? Dat we er aan moeten wennen !

    2. Floris

     Feit schreef: “Wij moeten boeten en al die mensen, rasechte Nederlanders, zijn het er mee eens. Deze mensen hebben zelf iets op hun kerfstok. Dat kan niet anders. Ze vallen ons aan met woorden als racisme, seksisme en allerlei ziektes als fobieen.”
     ——————————————————
     Zulke mensen zijn het product van 50 jaar linkse indoctrinatie.

     1. K.Dopper

      “rasechte Nederlanders”

      Floris vindt dat kennelijk geen problematisch taalgeruik.

      Onthullend en pijnlijk.

 7. Ni28

  ‘Witten hebben geen recht van spreken over slavernij en discriminatie’.
  Dat is op zich al een aardig discriminerende opmerking. Witten oftewel blanken moeten maar naar het dictaat van de zwarten luisteren en stil blijven. Zwart is aan de beurt om de blanken te discrimineren. Meer maak ik er niet van. Zij kunnen zich beter zorgen maken over de huidige slavernij in de moslimstaten en in Asie en waarschijnlijk ook in Afrika. Daar horen wij ze niet over piepen.

 8. Pedrito

  Als trotse blanke weiger ik de linkse jankers en hun “slavernij-traumalisten” (hand-op-houders) og serieus te nemen. Ik ben uitgepraat met dit soort (veelal uitkeringsafhankelijke) dwazen. Get a live of verdwijn naar een land waar je gelukkig kunt zijn met je vermeende historische minderwaardigheidscomplex !

  1. Floris

   Reken maar dat ze blijven.

   https://wijblijvenhier.nl/

 9. Beukman

  Goed stuk weer in de Volkskrant.
  Deze strip uit 2001 zou nu waarschijnlijk niet meer kunnen:

  https://static.afbeeldinguploaden.nl/1708/298464/C2pH599p.jpg

 10. nienke

  Als ik zo’n afkeer had van witte mensen zou ik nooit in een land willen leven van witte mensen.
  Hoe bedondert moet je je wel voelen als je je constant ergert aan al die witte mensen om je heen.
  Wordt het niet eens hoog tijd dat iedereen die zich dood ergert aan witte mensen hun heil ergens anders gaan zoeken.
  Een land waar alleen zwarte mensen het voor het zeggen hebben, geen ergernissen, geen discriminatie, allemaal vriendelijke gezellige mensen, een paradijsje dus.
  Waarom blijven al die zeikerds hier in godsnaam.
  Het geld? om ons te zieken? voor mij een raadsel, zou zeggen zo snel mogelijk jullie paradijsje opzoeken en laat ons met rust stelletje onruststokers.

 11. Obiwokekenobie

  Zo gek is dit niet hoor… In Duitsland worden sprekers ingevlogen vanuit China om les te geven over de Tweede wereldoorlog want Duitsers hebben natuurlijk geen recht van spreken.

  1. Hetzalwelweer

   Iedereen die een huis huurt of koopt, iedereen die zijn zorg en/of belasting netjes betaald is een slaaf. Waarom oude koeien uit een sloot trekken terwijl er niets aan de nieuwe koeien gedaan wordt.

 12. Babaji538

  Ik geloof, dat het dhr. Rutte was (Wie is dat dan?), die iets
  aan en met geschiedenis had.

  In het kader van progressie, ontwikkeling, sociale bewogenheid
  en lucratief de tijd doorkomen met nietsdoen, vind ik het uitermate
  van een positieve levenshouding getuigen om zoveel mogelijk
  buitenlanders, vluchtelingen en verstekelingen binnen te halen.

  Daarnaast moedig ik het gangbare beleid dan ook alleen maar aan,
  om achter de schermen, als blanken gewoon grandioos roofbouw
  op deze mensen te plegen!

  Het is allemaal een blijk van werkelijke waardering van de medemens.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.