Show voor de bühne: kabinetscrisis door lerarensalaris

1024px-thumbnail
Foto: Halbe Zijlstra houdt een praatje. Bron: Ruben Schipper / Wikimedia Commons.

De VVD wil niet meegaan in de eis van de PvdA om hogere lerarensalarissen op te nemen in de begroting van volgend jaar. Daarmee gaat de VVD in tegen het dreigement dat de PvdA niet haar handtekening zal zetten onder de begroting als het niet gebeurt. 

Halbe Zijlstra heeft gezegd dat het feit dat Lodewijk Asscher zulke dreigende taal gebruikte ervoor heeft gezorgd dat hij niets inziet in het plan van de PvdA. Asscher had het volgens de VVD’er best voor elkaar kunnen krijgen, maar dan had hij gewoon normaal moeten doen en niet moeten proberen het gras voor de voeten van andere partijen proberen weg te halen:

Maar dan moet je dat niet meteen gaan claimen waarbij je eigenlijk zegt: dat gaat gebeuren dankzij mij. Wat Asscher probeert te doen is de bloemen van anderen wegjatten. Daarmee heeft hij het op scherp gezet.

Het is mij toch ook een poppenkast af en toe in de Tweede Kamer. Kijk gewoon naar de inhoud en ga niet gelijk zitten pesten, omdat de toon je niet aanstaat. We weten allemaal dat Asscher dit deed om als gemarginaliseerde PvdA nog wat pit te laten zien. Ook weten we dat de VVD dit doet, omdat ze weten dat de PvdA buiten spel staat.

De VVD zal niets accepteren dat al te inhoudelijke veranderingen zijn, omdat ze aan het formeren zijn met het CDA, D66, en ChristenUnie. Deze zogenaamde ruzie is dus niets meer dan een show voor de bühne. Voorspelbaar natuurlijk, maar het blijft vermoeiend.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

19 reacties

 1.   

  Vier jaar lang hebben zij zich als grootste vrienden voorgedaan maar nu blijkt de ware aard van beide partijen. Asscher zijn dreigement zal wel zorgen voor snellere formatie want straks is er geen nieuwe regering en de PvdA weigert te tekenen voor de begroting. Het moment is wel goed gekozen en het gaat zorgen voor een versnelde akkoord tussen de vier onmogelijke partners. Ten kosten van de burgers zoals de laatste vier jaar.

 2.   

  Zou toch wel grappig zijn als Lodewijk het demissionair kabinet opblaast. Wat zijn dan de effecten?

  1.   

   Dan is er toch nog een kabinet Rutte III als Asscher de zaak opblaast. Met het formeren van Rutte III met VVD, CDA, D’66 en CU wil het nog niet zo vlotten. Ik zie eerder nieuwe verkiezingen dan een nieuwe regering.

 3.   

  IND versus realiteit. Asielcontrole faalt keihard

  Zo. Werd IND-overste Rob van Lint gisteren door de NOS even keihard als de sussende leidende verhaallijn geplugd. Samengevat: ‘Alles komt goed want alle asieleisers vertellen ons altijd en overal de waarheid als we ze een vraag stellen, omdat ze ons zo aardig vinden. Geloof ons nou maar, wij zijn immers de professionals.’ Nja, goed verhaal. En toen ging de wekker. Want, ween en huiver, wat blijkt? De asielcontrole faalt. Die cartooneske cliché-ambtenaar staat dus gewoon terminaal uit z’n nek te lullen, weet dit van zichzelf, en verwacht desondanks dat het klootjesvolk het allemaal maar van hem aanneemt, want Overheid. En dan nu de citaten des doods. “De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) moest vorige week al toegeven dat veiligheidsdiensten geen goed beeld hebben van wie er met de vluchtelingenstroom Europa binnenkomt lees verder >>> https://www.geenstijl.nl/4666711/flinke_vent_die_rob_in_het_ootje_neemt/

 4.   

  Het is geen spel voor de bühne, het is hoogstnoodzakelijk dat de lerarensalarissen omhoog gaan. Het is kinderachtig gedoe van de formerende partijen dit voor de hand liggende voorstel niet in de Begroting op te willen nemen.

  Asscher heeft groot gelijk.

  1.   

   Ja Asscher heeft in deze wel gelijk. Maar wat zit er echt achter..? Politiek blijft een spel.

   1.   

    Asscher heeft helemaal geen gelijk wat de lonen betreft niet omhoog zoals de leraren van de lagere scholen willen maar omlaag die lonen van de hogere scholen die verdienen veel te veel .
    Een loon van tegen de 3000 bruto staat gelijk aan de gemiddelde Nederlander dat verdienen de leerkrachten ook. Maar de leraren op de hogere scholen hebben 6250 euro bruto en dat is veel te veel . Gaan we de minder betaalde leraren dat ook betalen wordt het onderwijs onbetaalbaar .

  2.   

   Leraren verdienen voldoende. Leerlingen verdienen meer, dan de huidige situatie. Bv kleinere klassen en capabele leerkrachten die hen niet volstoppen met linkse prietpraat. De meeste leraren werken bovendien partime, ook de mannelijke leerkrachten. Ga gewoon fulltime aan de slag wanneer je meer salaris wenst. Dan hebben leerlingen ook niet meer te maken met 2 à 3 verschillende leerkrachten per week.

   1.   

    Daar denken aspirant leraren toch anders over. Met name in het voortgezet onderwijs blijken universitair opgeleiden zich wel drie keer te bedenken voor als leraar aan de slag te gaan. Je kunt werkelijk overal anders meer verdienen.

  3.   

   Jammer dat hij namens wat politieke krabbelaars vertegenwoordigd door maar enkele zetels spreekt. Hij doet een te grote broek aan. En iedereen krijgt het in de gaten…

   1.   

    Het zijn altijd nog meer zetels dan die van het FvD. Bovendien zit de PvdA in de regering.

    Dat gaat het FvD nooit lukken.

 5.   

  Asscher vecht voor iets wat hij vier jaar lang liet staan en maakt nu misbruik van de situatie die kan leiden tot paniekerige versnelde formatie. Wat Zijlstra nu zegt is onzin de VVD wilt geen verhoging van salarissen en Asscher kon het niet zomaar krijgen zoals hij nu suggereert.

  1.   

   Ja beste daarom praat Zijlstra voor zijn randdebiele achterban, enfin die snappen er ook helemaal niets van.

 6.   

  De vraag is of de goedbedoelde inspanningen van de demissionaire vicepremier nuttig zijn. Ik hoor leerkrachten altijd primair klagen over de werkdruk, soms is men tot in de late uurtjes in de weer met velerlei zaken. Wellicht is het een idee deze zware lasten op de schouders van de leraren eens te verlichten?

 7.   

  Verpleegkundig en onderwijzend personeel wordt onderbetaald, dat is gewoon een feit. Die salarissen moeten 20-30% omhoog, daar zal iedereen het over eens zijn.

 8.   

  De Asscher stijl: Veel beloven en weinig geven.

  Zoiets doet toch enkel de dwaas in vreugde leven?

  Vier en een half jaar lang heeft hij de kans gehad om als bewindspersoon bij beleid invulling aan zijn beloofde gouden bergen te geven, maar dat heeft hij nagelaten.

  Wie vertrouwt nu die beloftes van Asscher nog?

  1.   

   Niemand die bekend is met de financiële lijken in de kast die het duo Asscher-Cohen te Amsterdam achterliet toen zij tot een vlucht naar voren richting Den Haag besloten.

 9.   

  Leraren zijn sowieso niet de doelgroep vd VVD. Die stemmen doorgaans op jonkheer Klaver en meneertje Pechtold

 10.   

  Wil de laatste sociaaldemocraat het licht uit doen? https://www.groene.nl/artikel/de-laatste-sociaal-democraat

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!