Woehoe! Ook ING en Rabobank zijn nu ‘too big to fail’

Ge-wel-dig.

Goed nieuws, ahem, vanuit de bankensector: Rabobank en ING Bank staan nu in de top 20 Europese banken. Qua grootte dus. En ja, daar moeten we volgens onze bankensector natuurlijk heel blij en vooral ook heel trots op zijn.

ING en Rabobank zijn de enige Nederlandse banken die voorkomen in de Europese Top 20 van grootste banken. In een lijst die gedomineerd wordt door Engelse en Franse banken vindt ING zich terug op plaats 12 en Rabobank op plaats 18.

Met twee banken in totaal – ING en Rabobank – bezet Nederland de derde plaats in deze lijst als gekeken wordt naar aantal banken per land in de Top 20. Ons land deelt deze positie met Zwitserland (een erkend bankenland), Spanje en Italië (landen met veel meer inwoners). Voor wat betreft de nationale situatie stelden wij onlangs een lijst op met de grootste Nederlandse banken.

Alle patriotten laat je horen! Nederland boppe! Nou ja, bijna boppe dan! Want Engeland en Frankrijk staan natuurlijk nog boven ‘ons.’ Zelfs Duitsland doet het wat banken betreft dus ‘slechter.’ Alleen Deutsche Bank staat in de top 20. Alle andere Duitse banken spelen een minder belangrijke rol. Yay!

Maar wacht eens even. Is dit eigenlijk wel echt goed nieuws? Voor de banken zelf, ja, maar voor de Nederlandse consument / belastingbetaler? Nou, misschien niet:

Engelen heeft, natuurlijk, honderd procent gelijk. Dit soort grote banken veroorzaken maar al te vaak enorme problemen, maar worden vervolgens ‘gered’ met belastinggeld omdat ze volgens de politiek ‘te groot zijn om te vallen.’ Uiteindelijk is het dus helemaal niet goed voor de belastingbetaler dat Nederlandse banken steeds groter worden, zeker niet als je bedenkt dat ze, hoe groter ze worden, steeds meer risico’s zullen nemen om nóg groter te worden. Dat zit nou eenmaal in de aard van het beestje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Peter Selie

  Men kan er gif op innemen dat er wéér een banken-crash komt, en wéér gaat het volk de too big to fail banken redden met hun spaargeld. Herinner alleen de Cyprus constructie van Mister ‘socialist’ Euro Dijsselbloem, alleen is het volk meer dan de 10% van het gestalde geld kwijt, enfin we zullen zien wie er gelijk krijgt.

 2. Babaji538

  Er zijn zo van die mannen
  waarbij je je als vrouw
  vreselijk voelt uitverkoren.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.