Dick Advocaat faalt! Oranje wint maar mist WK vrijwel zeker

Er moesten goals gescoord worden. Maar Advocaat wenste geen risico’s te nemen.

Oranje heeft weliswaar gewonnen van Bulgarije, maar helaas is het WK verder weg dan ooit. Zweden heeft namelijk met ruime cijfers gewonnen van Wit-Rusland: 4-0. Daardoor hebben de Zweden niet alleen drie punten meer dan Nederland, maar ook nog eens een veel beter doelsaldo.

Aangezien er nog maar twee wedstrijden te gaan zijn, waarvan één tegen Zweden, staat Oranje voor een onmogelijke opgave. Eerst moet Zweden verslagen worden — een ploeg die dit jaar duidelijk beter is dan Oranje — en daarna moeten we hopen dat Luxemburg punten pakt tegen Zweden. Want als Zweden en Nederland met hetzelfde aantal punten eindigen wordt Zweden gewoon tweede in de groep, plaatst het zich dus voor de playoffs, en blijft Nederland thuis.

Dit Oranje is natuurlijk één grote teleurstelling. Deels kun je dat Advocaat niet echt aanrekenen, maar deels ook juist wel. Tegen Bulgarije werd namelijk al snel duidelijk dat Oranje het doelsaldo niet alleen flink kón opkrikken, maar dat eigenlijk ook moest doen. Maar wat deed Dickie? Juist: die liet Oranje op een conservatieve manier spelen, zo weinig mogelijk risico’s nemend.

Het is doodzonde, maar Nederland gaat vrijwel zeker wéér een groot toernooi missen. Dat komt niet alleen door Dick Advocaat (maar vooral door Guus Hiddink en Danny Blind), maar wel deels. Oh, en, natuurlijk, door het belachelijke beleid van de KNVB dat er steeds weer niet in slaagt om een goede bondscoach aan te stellen die het moderne voetbal begrijpt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Rex Gildo

  Het zijn toch vooral de spelers die er voor gezorgd hebben, dat het Nederlands 11-tal EK2016 gemist heeft en waarschijnlijk ook komend WK in Rusland volgend jaar niet halen.
  Terwijl Oranje met Louis van Gaal als bondscoach derde werd in Rio.
  Heeft ons land nu ineens minder goede voetballers of deugt het trainersgilde niet meer?
  Laten we de nieuwe generatie spelers beter opleiden en met name een gezondere mentaliteit eisen.
  Dat kun je bereiken door jonge gasten niet meer zo exorbitant te belonen, want de prestatie blijft achter.
  Ze moeten het eerst met resultaten verdienen.

 2. Ben Zine

  Het wordt nooit wat met Oranje en de oorzaak zetelt in Zeist. De KNVB presteert het keer op keer opnieuw om te falen als het gaat om leiderschap. Al decennia lang hebben beroepsbestuurders het daar voor het zeggen en deze “bobo’s” zijn vooral geïnteresseerd in het incasseren van een riant salaris en het rijkelijk vullen van hun blauwe blazerzakken. Ze hoeven ook helemaal niet noodzakelijkerwijs affiniteit te hebben met voetbal. Het is en blijft natuurlijk schrijnend dat de grootste voetballer die ons land ooit heeft gekend, en dan bedoel ik uiteraard Johan Cruyff, NOOIT de kans heeft gehad om bondscoach van Oranje te zijn. Hoe simpel had het kunnen zijn… Het enige dat de KNVB tegen Johan had hoeven zeggen was: Je krijgt carte blanche, doe het lekker op jouw manier, en wii staan 100% achter je. Maar dat hebben die zelfingenomen over het paard getilde “bestuurders” nooit uit hun bek gekregen. Ze wisten het altijd beter dan Johan, en die zei natuurlijk op zijn beurt (heel begrijpelijk): Fuck you. Zo jammer… En zo eeuwig zonde. Nu is het voorgoed te laat. Johan is niet meer. Hoe anders gaat Duitsland om met hun nationale held Franz Beckenbauer. Dat is nog eens respectvol. Maar goed, terug naar nu. Bert van Oostveen bleek de zoveelste volstrekt waardeloze KNVB voorzitter in een lange reeks, met als absolute dieptepunt de affaire rond Hans van Breukelen. Incompetentie viert hoogtij in Zeist. Dat was zo, dat is nog steeds zo en dat zal ook wel altijd zo blijven. De cultuur deugt daar gewoon niet, al decennia niet, dat is echt een structureel probleem. Daarom: Vergeet Oranje, het leidt alleen maar tot frustratie.

  1. Floris

   Eens. Zeist is een puinhoop.

   Dat Cruyff het niet werd ligt echter maar aan één man: Rinus Michels. Die heeft Nederland een wereldkampioenschap door de neus geboord.

 3. RobertMarsman

  Een beetje de logica van Jans en Van Hooijdonk dus. Voor dit Nederlands elftal wat kwalitatief gezien een matig elftal heeft is 3-1 tegen Bulgarije eigenlijk een hele normale uitslag. Maar doch denken e dat het Nederlands elftal even over Bulgarije heen kan walsen en een stuk of vijf a zes doelpunten kunnen scoren.

  Zoals Van Hooijdonk gisteren zei ik begrijp niet waarom je Dost er naast zet. Maar met een spits extra spelen is geen garantie dat je meer doelpunten scoort. Integendeel zelfs de kans wordt ook groter dat je dan juist doelpunten tegen krijgt want je geeft meer ruimte weg achterin.

  Voor dit Nederlands elftal is 3-1 tegen Bulgarije een hele degelijke uitslag. En natuurlijk wordt het moeilijk maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zo wist Luxemburg Frankrijk op 0-0 te houden. Een balletje kan raar rollen blijkt wel.

 4. HaZ

  De vorige generatie ( met o.a. van Persie,Sneijder,Robben,v.d.Vaart) is uitgeblust. Het laatste kunstje (Wk 2015 3e plek) was de verdienste van van Gaal. Helaas is er bij de huidige lichting spelers een of meer spelers die boven de middelmaat uitstijgen. We dienen dus een generatie over te slaan met het nederlands elftal. De KNVB heeft dit inmiddels ook erkernt en streeft dan ook naar een alternatief WK voor Oranje. de indeling voor het alternatieve WK 2020 is dan ook bekend gemaakt ; buiten Nederland dient er plaatsing te worden afgedwongen met landen als Bobbejaanland, Toverland en Phantasialand. En nu maar duimen dat het gaat lukken, anders sturen we de dames !

  1. HaZ

   Wk 2015 = WK 2014

 5. sjun

  Die jongen speelden OK tegen Bulgarije. Voor hetzelfde geld waren ze met meer jagen naar voren tegen twee tegendoelpunten extra aangelopen. Eigenlijk is het simpel: https://www.youtube.com/watch?v=gwDb4BeygBQ

  1. K.Dopper

   Iedere wedstrijd winnen is niet genoeg, we zullen een achterstand in doelpunten moeten inlopen.
   Als dat het doel is werkt de apathie waar Robben over klaagde niet mee
   Het is overigens dezelfde apathie die op dit blog heerst: een aanhoudende klaagzang over dit vreselijke land en het noodlot van de welzekere machtsovername door de moslims.

   Zo’n land heeft op een Wereldkampioenschap inderdaad niets te zoeken

 6. Ni28

  Als je al blij bent als je van Bulgarije wint is het ernstig. Nederlandse heren voetbal moet zich opnieuw uitvinden. Dat kan niet met dezelfde mensen. Van nul af beginnen.

 7. Nog1

  Advocaat heeft gewoon gelijk. Als je een beter doelsaldo dan Zweden moet hebben, moet je dat tegen de Zweden doen, want dan tellen de doelpunten dubbel; wat jij scoort wordt er bij jou opgeteld en bij Zweden afgetrokken.

  En als je alle 3 de wedstrijden ingegaan was met het oog veel doelpunten te maken, had je ze zeker in 1 van die drie wedstrijden tegengekregen en dan was je wrsch nu al uitgeschakeld.

  Ik zet wel vraagtekens bij sommige keuze’s, zoals die debutant op de rechtsback, of het vasthouden aan Vincent Jansen terwijl die gewoon niet in vorm is en ook nog nooit een internationale wedstrijd (interland of europese comp.) goed gespeeld heeft.

  De wedstrijd tegen Frankrijk vond is ook een gemiste kans. Frankrijk speelde eigenlijk heel slecht, maar Nederland speelde nog slechter. Met name Strootman was hopeloos. Dat Luxemburg gelijkspeelde tegen Frankrijk was geen toeval, Frankrijk mag veel sterren hebben, goed voetballen doen ze eigenlijk niet.

 8. Dr. Dooley

  Dr. Dooley: NL =>

  Bij dames voetbal=> nr. 1 (knappe meiden om te zien)
  Bij dames hockey => nr. 1 (knappe meiden om te zien)
  Bij heren hockey => nr. 1
  Bij de Giro => nr. 1

  Bij heren voetbal => mogen nog niet eens mee doen. De kwalificatiewedstrijden krijgen aandacht als of het de finales zelf zijn. Robbe, ja we gaan er voor. Hij bedoeld die € 50.000 per wedstrijd natuurlijk. Maar dat zegt hij natuurlijk niet. Dat is meer een balletdanser krijgt en hij kan niet eens dansen laat staan scoren.

  Dr. Dooley: Allem
  aal lelijke kerels. Geef mij maar damesvoetbal en dameshockey…
  😉

 9. Ruud562

  “door het belachelijke beleid van de KNVB dat er steeds weer niet in slaagt om een goede bonddoor het belachelijke beleid van de KNVB dat er steeds weer niet in slaagt om een goede bondscoach aan te stellen die het moderne voetbal begrijpt.”

  Wat zou je zeggen van andere, minder dure en overbetaalde voetballers, Michael?!
  Bijvoorbeeld een vrouwenteam?

 10. Babaji538

  “Poesjes hebben melk nodig.”

  P. Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.