Die LPF-Taferielen sind arriviert bei das AfD! Handvol nieuwe parlementariërs stapt nu al uit de partij

Dit zijn toestanden waar LPF-kemphanen Herman Heinsbroek en Eduard Bomhoff hun vingers bij zouden aflikken. Daags na de Duitse parlementsverkiezingen stappen er al vijf kersverse leden van de AfD-fractie in de Bondsdag uit de partij.

Het lijkt erop dat in de Duitse Bondsdag straks geen zes, maar zeven nieuwe partijen zullen zitten. Frauke Petry is namelijk niet de enige AfD’er die daags na hun verkiezingsoverwinning vertrekt en een eigen fractie begint. Diverse andere partijleden stappen samen met Petry uit de populistische partij aan welke ze hun zetel te danken hebben, en beginnen voor zichzelf met een nieuwe partij. Behalve Petry stapt ook haar man Marcus Pretzell uit de AfD, met met hem nog drie anderen.

Petry op haar beurt maakt duidelijk aan heel Duitsland dat ze niet alleen vertrekt uit de fractie, maar ook uit de hele partij. Volgens haarzelf is dat een duidelijke stap:

“Partijvoorzitter Frauke Petry heeft haar vertrek uit de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) aangekondigd. „Het is duidelijk dat deze stap moet volgen”, zei ze dinsdag in Dresden.

Petry werd afgelopen zondag namens de AfD rechtstreeks gekozen in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, maar ze liet maandag al weten geen plaats te nemen in de AfD-fractie.”

Kortom: het is inderdaad een heerlijke bende in de partij die nog zo lang heeft volgehouden dat er niets aan de hand was, en dat alle partijstrubbelingen die het AfD begin dit jaar zo deden kelderen in de peilingen nu voorgoed verleden tijd zijn.

Dat lijkt nu echter niet het geval te zijn. Een vergelijking met de LPF die in 2002 in de Tweede Kamer kwam en zonder leider Pim Fortuyn ruziënd uiteenviel dient zich aan: vanaf het allereerste begin heeft die partij er een bende van gemaakt – en is doorgegaan met intriges en drama tot het moment van hun definitieve exit in 2006. Het is genant en pijnlijk: een stel volwassenen die zijn gekozen om het land te regeren, steken lever al hun energie in het kapotmaken van mensen die aan dezelfde kant van de streep worden geacht te staan.

Maar aan de andere kant is het ook wel weer komisch. Dus. Vecht er maar op los. Het is niet alsof we nu echt nog hoge verwachtingen hebben van die gekke AfD-partij. Hier aan de andere kant van de Grebbenlinie vermaken wij ons kostelijk. Met een grote bak popcorn op schoot, welteverstaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. K.Dopper

  Rechtspopulisten zijn politieke amateurs en gemiddeld ook niet zo snugger dus behalve gênante moddergevechten en racistisch gebral is er aan dat volk weinig te beleven.

  1. Ni28

   Bruine blablablabla. Heb je niet meer dan dat?

   1. IJscoman

    Nee Ni28, Dopper heeft niet meer in huis. Eeuwig hetzelfde riedeltje: de woorden zijn stuk voor stuk voorspelbaar. Met een overmaat aan dedain probeert hij zijn totale leegheid te maskeren. Zielig.

    1. K.Dopper

     Troll alert !!

     1. Ni28

      Dank voor je aanmelding

  2. toetssteen

   @D.
   U bent op de hoogte van het feit dat mevrouw Petry doctor in de scheikunde is? Mja, wat u zegt……

   1. Floris

    Doppermans heeft het niet zo op vrouwen die het verder schopten dan hij zelf.

    1. Ni28

     Daar heeft ie ontiegelijke hekel aan, hij houdt meer van types als Simons of Dekker.

    2. glazenbol

     Dan heeft hij het niet gemakkelijk aangezien de toiletjuffrouw het al verder weten te schoppen.

   2. K.Dopper

    Scheikunde, dat lijkt me werkelijk de ideale vooropleiding voor een politieke carrière.

    🙂

    1. Ni28

     Zei de man met de basisschool.

    2. glazenbol

     Ja, we weten dat jij meer geilt op een inmiddels uitgekotste kernfysicus

    3. Kodi

     Ooit van Margaret Hilda Roberts gehoord? Zowel academisch scheikundige als rechtsgeleerde.

  3. Feit

   Aparte en hatelijke mening.

   Kafir Domper is verzuurd!

 2. Punt50

  Vreemde bedoeling bij de oosterburen. Zo geeft de AfD het signaal af dat deze club slechts een politieke passant zal zijn. Jammer.

  1. K.Dopper

   Rechtspopulistische bruine politieke clubjes zijn altijd passanten die in het beste geval alleen tijdelijk voor spek en bonen mee mogen spelen

   Wanneer gaat dit kwartje eens vallen?

   1. Punt50

    Donder op smerig varken!

 3. Blue monday

  Wat een afgang…blijft lachen met rechts-populisten….

  Mijn favoriet was toch wel Winnie de Jong…Harry Wijnschenk als goede tweede.

  1. K.Dopper

   De stoet mafkezen is eindeloos. Wat te denken van de brievenbuspisser Lucassen, de dierenvriend Dion Graus, Theo Hiddema en hoe heette hij ook al weer: De Mos!

   🙂

   1. toetssteen

    @D.
    Er is niet in brievenbussen gepist!!!!!
    Inzake de dierenpolitie, u zou in plaats van constant te gispen op de resultaten van deze eenheid. U zou dan ontdekken dat het bewaarheid wordt dat dierenmishandeling vaak gaat in combinatie met kindermishandeling en partnermishandeling. Mhwag peanuts toch?

    https://daisychee.wordpress.com/2011/06/25/animal-abuse-the-critical-connection-letter-from-daisy-chee-to-the-straits-times/

   2. glazenbol

    Je gelooft het niet, telkens denk ik dat jouw domheid zijn top heeft bereikt maar telkens weet jij je eigen al zeer hoogstaande domheid toch nog groter te maken!!

 4. DolleDries

  Even de rotte plekken er uit het ging ook te snel en dan op naar de grootste partij in DUITSLAND.

  1. Neworder

   Alle rotte plekken er ui?
   Blijft er niet veel van over.
   ttps://www.volkskrant.nl/buitenland/binnen-de-afd-vechten-extreem-rechts-en-nog-extremer-rechts-elkaar-de-tent-uit~a4518458/

   1. DolleDries

    Kom jij met een verhaal uit de Volkskrant het partijblaadje van de SP.

 5. Guus Geluk

  Daags na de verkiezing voorspelde ik dat AfD zichzelf kapot zou maken.

  Mijn voorspelling lijkt inmiddels te zijn bewaarheid.

 6. Ni28

  Ik denk niet dat het gebeuren rondom de AfD amusant is maar noodzakelijk. Dat er interne problemen waren wisten wij al en dat men heeft gewacht tot na de verkiezingen is verstandig. Het doel van de AfD is in wezen gelukt doordat Merkel niet vanzelfsprekend door kan gaan op oude voet. Het is nog de vraag hoe het zal gaan en ik denk dat zij na een jaar nieuwe verkiezingen zal organiseren want de Jamaica regering wordt natuurlijk een flop voor haar. De AfD heeft dan tijd om te bezien wie zij eigenlijk willen zijn, een soort PVV die niet aan de bak komt of een FvD die wel zal draaien. Ik heb alle begrip voor mevrouw Petri en zie dit niet als zetelroof. Dat konden zij bij de AfD leiding al lang weten want die problemen spelen al een tijd maar waarschijnlijk hebben ze mevrouw Petri niet serieus genomen. Als zij zullen matigen krijgen zij mensen mee. Merkel zal moeten bijstellen naar rechts wilt zij kiezer terugwinnen.

 7. Ben Zine

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernd_Lucke
  De grote fout die AfD heeft gemaakt, is dat ze 2 jaar geleden hun leider Bernd Lucke aan de kant hebben geschoven. Een uitermate belezen intellectueel (Hoogleraar macro-economie Universiteit Hamburg) en verbaal iedereen de baas. Wat doen die idioten? Ze benoemen lichtgewicht Björn Höcke tot nieuwe leider, en deze begint ermee om het monument ter nagedachtenis aan de Holocaust in Berlijn een “monument van schande” te noemen. En dat is nou net wat je NIET moet doen, is ook een opmerking waar NIEMAND op zit te wachten. Dus inderdaad, net als indertijd de LPF hier met die halve gare Heinsbroek, snappen ze daar kennelijk ook niet hoe je de zaken op een verstandige en professionele wijze moet organiseren. Bernd Lucke was een kans om heel groot te worden, maar die kans hebben ze dus laten lopen. Sukkels.

  1. toetssteen

   @Ben Zine
   Eens.

 8. Duckday

  Ja Wilders heeft het toch beter voor elkaar

 9. HaZ

  Taferielen ???

 10. netniet

  Niet onderschatten wat er gebeurd is in Duitsland. Het verleden weegt daar verschrikkelijk zwaar en de geest is uit de fles. Er zijn nu dus 3 partijen op rechts ipv 2 en we moesten maar eens even afwachten wat het allemaal gaat brengen. Dat een vliegende opstart met perikkelen gaat is niets nieuws maar dat betekent geenszins dat het bij voorbaat allemaal verloren is of dat men gewoon op dezelfde voet verder kan en deze clubs klakkeloos kan negeren.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Normalisering.
  Ook in Duitsland krijg je twee partijen op rechts; een pittige Wildersachtige en een iets minder pittige maar nog altijd 1000 procent meer pittigere dan de rest Thierry-achtige.
  En weet scheidt de CSU zich ook weer af van de levensgevaarlijke islam-club van Frau ‘Bathory’ Merkel en komen ze weer op voor de inboorlingen incluis de oude migrantengroepen (genaamd Duitser) ipv. Mohammed en de mensenrecht/smokkeladvocatuur.

 12. RobertMarsman

  Toch denk ik dat het slimme zet is van Petry om er uit te stappen. Het is eenmaal een gegeven dat er ook extreme figuren in de AFD zijn gekomen. De AFD is voortgekomen uit PEGIDA wat sowieso al negatieve reputatie heeft.

  Het is eigenlijk heel logisch dat er ook extremere figuren in de partij zijn gekomen. In Duitsland had je eigenlijk alleen maar linkse partijen. Ben je een beetje rechts georiënteerd dan viel er niet zoveel te kiezen voor je. Als er dan een rechtse partij komt zoals de AFD dan voel je je al snel aangetrokken of je nu gematigd of wat extremer bent.

  Petry doet er slim aan om te stoppen met de AFD . Nu kan ze haar eigen partij oprichten en kan ze de extreme filteren van de gematigde en zich ontdoen van het PEGIDA imago

  Wat de AFD nu kon dat zou zij over vier jaar misschien beter kunnen doen en niet 13% van de stemmen krijgen maar 2 keer zoveel.

  Wilders heeft al aangeven dat hij de ontwikkelingen nauwkeurig zou volgen. Uiteindelijk denk ik dat Wilders ook breekt met de AFD en verder gaat met Petry. Wat misschien ook wel het slimst is.

  https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10330662/wilders-wikt-en-weegt-petry-of-afd

 13. glazenbol

  Niet verwonderlijk na de putch een aantal maanden geleden waar de extremen de macht over dachten te kunnen nemen

 14. Rex Gildo

  Duitsland kent een duistere historie op het gebied van extreem-rechtse partijen, met als summum de NSDAP van Adolf Hitler.
  Hitler en de zijnen keerden zich in de jaren ’20 van de vorige eeuw fel af van de socialisten en vooral tegen de communisten.
  Bolsjewisten waren joden en andersom.
  De NSDAP kwam voor het eerst in de Rijksdag met 2,3 % van de stemmen.
  Middels in te spelen op revanchistische gevoelens van de Duitsers, het ronselen van arbeiders bij de partij en uiteraard een gezonde dosis anti-marxisme kreeg Hitler eind 1933 ruim 48% achter zich via democratische verkiezingen. De Rijksdagsbrand was aanleiding om definitief af te rekenen met de KPD en de nazi’s grepen de macht.
  Met alle ellende tot gevolg.

  1. Thjum

   Ik las hier dat men Hitler niet als extreem-rechts maar als extreem-links beschouwt. Verwarrend maar zo proberen extreem-rechtsen waarschijnlijk afstand te nemen van Hitler.

 15. Rex Gildo

  De joods-Israelische journaliste Orit Arfa is geinfiltreerd in de partijkrochten van de AfD.
  Benieuwd wat haar ervaringen zijn.
  Is het een nieuwe politieke groepering in Duitsland die de zorgen van sommige burgers deelt met betrekking tot het vluchtelingenbeleid?
  Of is het de zoveelste poging van neo-nazi’s om de macht op rechts te grijpen?
  De invloed van Pegida beloofde eigenlijk al weinig goeds.
  Wilders kan derhalve hopelijk spoedig een juiste keuze maken.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.