Duitse peilingen: Merkels CDU wordt weer de grootste, rechtse AfD derde partij

Bij de Duitse verkiezingen volgende week wordt de CDU van Angela Merkel voor de vierde keer op rij de grootste partij in de Bondsdag. Het ‘wir schaffen das’-beleid gaat dus nog even door.

De Duitse verkiezingen naderen in rap tempo – op 24 september kiest Duitsland een nieuw parlement. Volgens de laatste peilingen stevent Angela Merkel voor de vierde keer af op een zege. Haar partij, de christendemocratische CDU, krijgt maar liefst 36 procent van de stemmen. De sociaaldemocratische SPD volgt op de tweede plaats en moet het doen met 22 procent. De partij wordt tegenwoordig geleid door Martin Schulz, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement. Hoewel veel Duitsers – raar maar waar – enthousiast over hem waren, heeft zijn leiderschap kennelijk niet het gewenste resultaat.

Schermafbeelding 2017-09-17 om 20.02.25

De rechtse partij Alternative für Deutschland zal bij de komende verkiezingen voor het eerst in de Bondsdag komen. De partij peilt op 11 procent van de stemmen en staat daarmee op de derde plek. AfD verzet zich tegen het opengrenzenbeleid van Merkel en de overige partijen, en is bovendien skeptisch jegens de groeiende invloed van de Europese Unie. Het zou de eerste keer zijn dat een partij in de Bondsdag komt die duidelijk rechtser is dan Merkels CDU.

In de politiekcorrecte Duitse media wordt AfD geregeld weggezet als een extreemrechtse partij, maar kennelijk denkt een aanzienlijk deel van het Duitse electoraat daar anders over. Zij zijn klaar met het “iedereen is welkom”-beleid van de overige partijen en geven bij de komende verkiezingen hun stem aan AfD – niet te verwarren met de uit Blaricum afkomstige activiste AFD.

Overige partijen die zitting zullen nemen in de Bondsdag zijn de liberale FDP, de extreemlinkse Die Linke en de Groenen. Vooral voor de FDP is dat goed nieuws: bij de laatste verkiezingen bleef de partij onder de kiesdrempel en nam de FDP dus geen zitting in het parlement. De komende verkiezingen maakt de liberale partij een comeback, als de peilingen het bij het rechte eind hebben.

Met de huidige peilingen lijkt het waarschijnlijk dat er weer een coalitie zal komen tussen Merkels CDU en de sociaaldemocratische SPD, net als de afgelopen jaren. Dat betekent dat de “wir schaffen das”-koers zal worden voortgezet en er niets zal worden gedaan om de migratiestroom in Europa in te dammen. Bovendien kunnen we uitzien naar een Europese Unie die haar macht blijft uitbreiden – dit is immers wat Merkel wil.

 

37.0% CDU/CSU 20.0% SPD 12.0% AfD 9.5% FDP 9.0% LINKE 7.5% GRN

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. K.Dopper

  Laten we hopen dat dit de uitkomst van de verkiezingen zal zijn, dan krijgen we opnieuw een brede coalitie van CDU en SPD en daarmee een stevige pro-Europese coalitie.

  De as Berlijn-Parijs kan aan de slag.

  1. Nasrani

   Beetje voorspelbaar doppertje. Eerst even denken wat de meesten hier vinden en dan deze reactie. Ha ha, narcist. Maar, zoals ik wel vaker zeg, ik ga vanavond naar huis.

 2. Ben Zine

  De Duitsers graven enthousiast hun eigen graf. Een fascinerend verschijnsel (voer voor psychologen), maar tegelijkertijd ook wel bijzonder triest. Een collectieve vorm van zelfhaat en suïcidaal gedrag. Anders kan ik de vierde (!) termijn van die labiele ex-DDR verrader niet verklaren. Duitsland moet worden afgeschaft, weg met Duitsland… Merkel is door haar immigratiebeleid persoonlijk verantwoordelijk voor tal van aanslagen die in Duitsland (en Europa) de afgelopen 2 jaar zijn gepleegd, de laatste een aanval met zuur in Marseille, nota bene vandaag nog. Zoals Wilders terecht stelde heeft dit schijnbaar zoete en poeslieve omaatje bloed aan haar handen, en in die zin kan worden gesteld dat zij een moordenaar is, zij heeft immers honderden slachtoffers op haar geweten. In Duitsland kiest men dus massaal voor een moordenaar. Wat een bizarre realiteit…

  1. marco1

   En weer tot de volgende verkiezingen de tijd de eu nog groter temaken en meer macht te geven.

  2. Floris

   De Duitsers graven enthousiast hun eigen graf. Een fascinerend verschijnsel (voer voor psychologen), maar tegelijkertijd ook wel bijzonder triest. Een collectieve vorm van zelfhaat en suïcidaal gedrag. Anders kan ik de vierde (!) termijn van die labiele ex-DDR verrader niet verklaren.
   ———————————————————————-
   Ook in de rest van West-Europa gaat het zo.

   Het is dramatisch dat dit vreselijke mens niet electoraal wordt afgestraft voor haar wanbeleid maar wat is het alternatief? Die kampbeul Schulz? De groenen?

   Wat de Europese politiek al deze hele eeuw parten speelt is een gebrek aan een goed alternatief op rechts. Ik kan niet beoordelen of AfD een frisse partij is, maar ze hebben in ieder geval de media tegen. Dan kiezen toch veel mensen weer voor de oude politiek en verandert er weer 4 jaar geen hol.

   1. K.Dopper

    De komende vier jaar zal er veel veranderen maar niet de veranderingen waar Floris wellicht vrolijk van wordt.

    Met de herverkiezing van Merkel en de verkiezing van Macron, de electorale afgang van de rechtspopulisten en het totale drama van de brexit is het klimaat veilig om een ferme stap te zetten in de richting van een verder verenigd Europa. Der komende jaren zal er doorontwikkeld worden richting een meer geïntegreerd Europees financieel beleid (een Europese minister van Financiën), een Europees leger en een gezamelijk vluchtelingenbeleid.
    De Visegrad-landen kunnen een hobbel vormen maar die zullen voor de keuze worden gesteld in meedoen of afhaken in een subgroep van de EU. Het zal duidelijk zijn dat die keuze ten gunste van de EU gaat uitvallen.
    Interessant wordt de Brexit. Sommigen voorspellen nu al dat die niet of maar beperkt zal doorgaan. In elk geval staat de EU sterk en kunnen we de Britten stevig afstraffen voor hun stomme beslissing. Ook dat werkt in het voordeel voor de EU.

    Het worden interessante Europese jaren.

    1. Floris

     Gezien je slechte track record op het gebied van politieke voorspellingen zou ik een toontje lager zingen. Voor je het weet zit je er weer gigantisch naast.

     1. K.Dopper

      Dloris weet het zelf waarschijnlijk zelf niet maar deze reactie bevat opnieuw feit noch argument.

     2. Floris

      De arme Dopper heeft verdrongen dat hij de Brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Oekraïne referendum verkeerd voorspelde.

      Hij heeft het erg moeilijk om onderscheid te maken tussen feit en fictie. Wat hij hier zoekt blijft raadselachtig. Hij kan beter met miniatuurtreintjes gaan spelen.

     3. K.Dopper

      Wat voorspelde Floris terzake Brexit, Amerikaanse verkiezingen en Oekraïne referendum?

      Ik herinner me overigens niet dat ik me terzake het referendum aan een voorspelling waagde.

     4. Punt50

      @ Floris

      Selectieve Alzheimer bij doperwt, ook dat nog…

    2. Ni28

     Precies de taal van de EU, straffen wie niet ja knikt. U zou een goede communist kunnen zijn. Het is duidelijk dat u geen weet hebt van de Visegrad landen en het problematiek aldaar. Hun verleden heeft hun scherper gemaakt om kritiek te leveren op de zwakke Westen van nu. Gelijkenissen tekenen zich aan de wand.

  3. Seneca

   Dat is toch niet zo vreemd? Duitsers hebben altijd de verkeerde gekozen. Kijk maar naar het verleden. Overigens u spreekt over ex-DDR echter dat is gebeurd toen deze mina zwaar in de puberteit zat. Zij is geboren en woonde in Hamburg… Die lijpe vader van haar moest zo nodig zijn linkse hobby uitleven in de DDR, toentertijd een der meest onverzoenlijke communistische landen.

   1. Ni28

    Dat is het probleem juist, zij moesten allemaal zo nodig hun linkse hobby uitvoeren. Zeiden hetzelfde niet de Duitser na de oorlog? Zij moesten toch ook wel. In een dictatuur bereikte je iets in je leven alleen als je met de macht mee deed. Velen deden dat niet en zo had je hoogopgeleide mensen die allemaal met klotebaantjes zaten zonder enige perspectief voor hun leven. Maar die hadden nog principes en de rest niet. Alle voormalige Oostbloklanden hadden en hebben dezelfde probleem.

 3. DolleDries

  “Ein Volk, ein Reich, ein Führer zit diep bij de Duitsers in de genen ,alleen doen ze het nu wat anders.

 4. CJD

  Hopelijk wordt Die Linke de derde partij in Duitsland. Die Sahra Wagenknecht is een van de meest getalenteerde politici en heeft ook vrijwel altijd gelijk

 5. Yato

  Het gaat de laatste dagen er zelfs nog veel harder aan toe, als je de Duitse media een beetje volgt. Bij de SPD en Groenen wordt nu constant geroepen dat er voor het eerst weer nazis in de Bondsdag zullen plaatsnemen en ze proberen iedereen wat op te jutten om alle AFD-stemmers zoveel mogelijk te intimideren.

  Ik vind het maar apart, ze verwijten dat de AFD intolerant te zijn en haat te verbreiden, maar zelf hebben ze absoluut geen tolerantie tegenover AFD’ers en zaaien ze zelf haat tegenover de AFD. Je kunt inmiddels nog nauwelijks in het openbaar kwijt dat je de AFD steunt, omdat je dan gewoon als nazi wordt behandeld. Voor mij bevestigt dit gedrag alleen maar meer het gelijk van de AFD. Ik wens ze veel succes!

  1. corfo

   @ Yato.
   Wat de verwijten aan het adres van de AFD betreft : in Nederland speelt precies hetzelfde, mensen die het eens zijn met dhr. Wilders en/of dhr. Baudet, worden door extreem links gajes eveneens uitgekreten voor “nazi, fascist enz.”
   Dat zooitje is zelf zo intolerant als de pest maar ze verwijten andersdenkenden dat díe
   intolerant zijn. Vreemd volk, dat linkse gespuis.
   Duitsland is, nét als Nederland, een straatarm land geworden ónder de EU.
   Dwazen als Dopje, Guusje, Beukje enz., kunnen krijsen wat ze willen : ze blijven dwazen !

 6. fusilier

  Media is macht. Media is beheersen en be in vloeden van mensen in hun stemgedrag.

 7. Bes Tolen

  De CDU zal de islam in Duitsland bevorderen, de positie van het christendom wel ondergraven wat de CDU er toe zal brengen de partij en het land aantrekkelijk te maken voor islamieten. Het Vaticaan, dat de tijd wel heeft, hoopt op de duur door tactisch handelen tot een voor haar blijvend voordelige band met de islam in Europa te komen. Daarin hebben ze in het verleden zoals in Spanje en Portugal al uitgebreid ervaring opgedaan.

 8. Guus Geluk

  Uitstekend, wederom een grote stabiliteit in Duitsland. Merkel is een ervaren en kundig politiek bestuurster.

 9. Bes Tolen

  De Duitse christelijke politiek geeft grotere ellende. Is ook vazal van de VS, de grootste mogendheid die (met Engeland. Engeland sinds 1066 met enige intervallen) eeuwenlange buitenlandse politiek van het Vaticaan uitvoert en Europa verdeelt in een Rooms Europa en Rusland en aanverwant apart. [Mee dankzij Rusland in vorige eeuwen dus tot stel 1900 bestaan de Europeanen nog]. Wel met de Oekraïne binnen boord (vroeger voor een belangrijk deel onder gezag van Polen en Litouwen maar met onvoldoende bescherming tegen de Turken, die onder meer gedurende eeuwen slaven haalden. Miljoenen in totaal. En: nu is al geopperd de bevolking van Oost Oekraïne te vervangen. Door wie mag u raden).
  Merkel is zogenaamd protestants maar dat protestantse heeft geen betekenis. Dat geldt trouwens ook voor de zeverige kwijlende protestantse kerk in Duitsland.

 10. Nederlandse_Patriot

  Alsof dit een verrassing is. De Duitsers wordt aangeleerd zichzelf en hun eigen land te haten. Duitse politici prijzen het uitsterven van de Duitser met blonde haren en blauwe ogen. Duitse politici vinden het geweldig dat “Duits” in de toekomst betekent dat je een boerka draagt en een migrant bent. Nog even en Duitsland is niet eens grotendeels blank meer. Maar ja, dat is wat ze willen.

 11. Paaldanseres

  Het houd maar niet op…. wat een afgang. De Duitsers zijn volledig de weg kwijt. En niet alleen de Duitsers. “Der Untergang der freier Länder”.

  1. trampoline

   Het enige dat je daartegen kunt doen is je niet langer aan wetten houden waar je het niet mee eens bent; net zoals linkse anarchisten al tientallen jaren doen.

 12. fusilier

  Merkel doet dat ,wat de groot Industrie van haar verlangt. Het woord Uitstekend, of vooruitgang heeft geen enkele betekenis zolang er armoede is in Duitsland.

 13. Ni28

  Met de top wisseling bij de AfD zijn haar kansen op groei gesneuvelt en daarmee de hoop op een gezonde rem op deze desatreuze coalitie. Dat is jammer want de voorstelling van deze circus gaat gewoon door met uitbreiding met enkele nieuwe nummers. Straks bepaald Brussel onze belastingen. Een klein lichtpuntje zou kunnen zijn dat met de centrale belastingen onze belasting systeem mogelijk aangepast zou moeten worden. Lichtpuntje omdat nergens in Europa op Scandinavie na zo idiote belastingen worden geheven zoals hier. Maar het feit zal zijn dat er nog meer van onze geld verdwijnt in de bodemloze putten van de arme lidstaten. Zolang onze pensioenen het bodem niet gaan raken zoals in Bulgarije of Slowakijke stopt Rutte met de jaknikkers van de nieuwe coalitie niet. En Rutte doet alles wat Merkel zegt want die post van de president vande EU lonkt nog meer met de verkiezing van Merkel. Duitsland bevindt zich in een vacuum waar geen redelijke opvolging voor Merkel te vinden is. Dat is een afgang voor zo land, laten wij eerlijk zijn.

 14. brabantguy

  En kennelijk dus ook wat een groot deel van de Duitsers willen. Wel aandacht besteden aan wat 11% van de Duitsers wil maar een hele grote stap maken over wat een meerderheid van de Duitsers wil!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.