Het gore lef: op een stoep in New York zegt MinBuza Noord-Korea dat zijn land Amerikaanse vliegtuigen gaat neerhalen

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho had vanmiddag het lef om voor een chic Amerikaans hotel aan te kondigen dat zijn land vermoedelijk een oorlog zal beginnen tegenover de Verenigde Staten.

Noord-Korea heeft de woordenstrijd met de Verenigde Staten opnieuw geëscaleerd. Sprekend voor toegesnelde journalisten voor zijn hotel in New York, liet de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Ri Yong Ho weten dat hij Trumps opmerking dat Kim Jong Un binnenkort zal zijn vertrokken opvat als een “oorlogsverklaring.” Alhoewel oorlogsverklaringen doorgaans weinig cryptisch zijn en veel botter dan dat, vertelt Ri via z’n vertaler dat Noord-Korea spoedig militaire stappen zal ondernemen in de richting van de VS. Zo zullen ze Amerikaanse vliegtuigen gaan neerschieten, ook al bevinden ze zich nog niet in het Noord-Koreaanse luchtruim. Ook zal dan het vraagstuk worden beantwoord, “over wie er niet nog veel langer op het toneel zal staan,” aldus Ri.

Deze teksten zijn natuurlijk knettergek en precies wat we kunnen verwachten van de vertegenwoordigers van het knotsgekke stalinistische regime in Noord-Korea. Maar dat ze op deze manier worden gedaan, is echt ronduit bizar. Besef namelijk dit: de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat hij daar kan zijn is goed diplomatiek gebruik, maar dat betekent niet dat deze pipo de clown misbruik moet maken van de wereldberoemde Amerikaanse gastvrijheid. Een oorlogsverklaring aan een land uitvaardigen terwijl je op dat moment zelf geniet van de vrede en veiligheid in datzelfde land, is allesbehalve een nette daad. Het is zo ongeveer de langste middelvinger die je een andere staat kan geven.

Ik zou zeggen: laat de Amerikanen dan ook cordaat antwoorden door dit misbaksel direct het land uit te laten zetten. Laat hem maar lekker vanuit zijn enclave in Pyongyang “stoere” oorlogstaal richting het Vrije Westen bezigen, maar wij hoeven die dreigementen op westerse bodem toch zeker niet te pikken? Als gast heb je je immers te gedragen, en wanneer je zó tekeergaat tegen je gastheer kan je beter vertrekken. Goedschiks, en anders desnoods kwaadschiks. Moven, Ri Yong Ho!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. marco1

  Dus de man dacht ik ben nu toch ver van huis laat ik die crack eens proberen waarvan ik heb gehoord.

  1. Feit

   Lol.

 2. Ali Yas

  “Deze teksten zijn natuurlijk knettergek”

  We moeten dit zien tegen de achtergrond van wat Kim Jong Un de hele tijd al doet: zichzelf presenteren als de beschermer van het Koreaanse volk tegen de boze buitenwereld.

 3. Ritter

  NK weet wat er gebeurt als ze een atoomraket afvuren op de VS en/of bondgenoten. Dan zal Trump op gepaste wijze reageren.

  Helaas heeft NK 8 jaar de tijd gehad om atoomraketten te ontwikkelen omdat Obama niets heeft gedaan om dat te stoppen. Trump erft dus de puinhoop die Obama heeft nagelaten.

  1. buitenbeentje

   8 jaar? Obama was een watje, maar Bush en Clinton hebben er ook niets tegen gedaan. Toen was het ijzer heet, toen had het gesmeed moeten worden. Kaiserin Merkel denk trouwens nog steeds dat het met diplomatie opgelost moet worden, want dat hielp de afgelopen 20 jaar ook niet.

   1. K.Dopper

    Buitenbeentje meent kennelijk dat we dit probleem niet met politieke maar met militaire middelen moeten oplossen.
    Wat heeft hij in gedachten, een preventieve nucleaire aanval?

    1. trampoline

     Het is totaal niet verboden om oefeningen te houden met instemming en hulp van Zuid Korea en Japan zolang je maar buiten het grondgebied of luchtruim van Noord Korea blijft.
     Dat deed OEN niet want die schiet zijn raketten door het luchtruim van Japan.

     Als die OEN daar een reden in ziet om met bommen of raketten te gaan gooien is een aanval volstrekt gerechtvaardigd!
     En dan zeg ik tegen de N-Koreaanse bevolking precies hetzelfde als men tegen de Duitse bevolking zei tijdens de bevrijding: “hadden jullie die idioot maar moeten weg jagen”.

    2. Bloem

     Beste heer Dopper, ik vraag mijzelf af hoe uw houding geweest zou zijn toen de Amerikanen besloten Duitsland aan te vallen. Ook daar hadden we te maken met een nietsontziend bewind. Na het militaire conflict werd pas echt duidelijk wat er zich allemaal had afgespeeld en groeide het besef dat de wereld eigenlijk veel te laat was met militair ingrijpen.

     1. K.Dopper

      Ik zou het niet eens idioot vinden als de V.S. Noord Korea zouden aanvallen met het doel de nucleaire installaties uit te schakelen, heer Bloem, alleen in dit geval lijkt me dat reuze link.

 4. K.Dopper

  Trump doet weinig anders dan olie op het vuur gooien. De Noord-Koreanen zijn zonder twijfel zo gek en gevaarlijk als een deur maar waarom zakt Trump moeiteloos af naar hetzelfde niveau?

  1. Ali Yas

   We kunnen ons ook afvragen waarom Dopper Tim napraat. Als ik Tim was zou ik daaruit opmaken dat hij de plank mis slaat en de Noord-Koreanen voortaan niet meer voor gek moet verklaren.

   1. K.Dopper

    Het is niet zo ingewikkeld om te concluderen dat de Noord Koreanen knettergek zijn. De vraag is echter wat verstandig is in het verkeer met knettergekke Noord Koreanen.

    Ik heb niet de indruk dat het wijs is gekken met een atoombom te provoceren. Wat Trump doet is buitengewoon onverstandig en riskant.

  2. Nasrani

   Manneke toch.

  3. Obiwokekenobie

   Trump doet wat hem is opgedragen. In Syrië krijgen de Amerikanen flinke klappen te verduren en gaan de strijd daar niet winnen. De Amerikaanse economie draait voor een groot deel door oorlogen. Logisch dat er dus een nieuw conflict word uitgelokt.

  4. buitenbeentje

   Ik was al bang dat je Korea de schuld zou geven van wat hun minister zegt. Gelukkig gedraag je je nog steeds als een puber, hoewel het al richting kleuter begin te gaan
   .

   1. corfo

    @ buitenbeentje.
    Helemaal juist !

 5. Ni28

  Heeft de VS Noord Korea de oorlog verklaard? Misschien moeten zij hun Engels bijschaven. Trump maakte Kim belachelijk maar dat is misschien voor hun gelijk aan oorlogsverklaring. Gek zijn ze daar genoeg voor.

 6. Guus Geluk

  Merkel bleek weer eens gelijk te hebben: Trump wakkerde het vuur roekeloos aan en doet dat thans nog. De Amerikaanse president zou er goed aan doen de dialoog op te zoeken; deze stoere praatjes helpen ons geen steek verder.

 7. gimmeMystack

  Ach, dit kan je die trekpop toch niet kwalijk nemen.
  Alsof hij zelf mag en kan zeggen wat hij denkt.
  Denk even na, we hebben het over Noord-Korea.

 8. Rex Gildo

  Korea is nog steeds in oorlog; na het militaire conflict gedurende 1950 – ’53 is de vrede nooit getekend door de Democratische Volksrepubliek en de Republiek Korea.
  In plaats van dreiging met wapengekletter over en weer moet het Zuiden de diepgewortelde corruptie eindelijk oplossen en meer ruimte toestaan aan de vakbeweging en het Noorden de belachelijke operette-dictatuur van Kim ontmantelen en het volk fatsoenlijk te eten geven.
  Dan zou er wellicht gelegenheid zijn voor hereniging op lange termijn.

 9. Horatius

  Deze crisis kan maar op één manier de-escaleren en dat is door een conferentie te organiseren door de vier direct betrokken landen: Noord-Korea, de VS, China en Rusland te houden in een neutraal land.

  Noem het vooral een Topconferentie om het regime in Noord-Korea in de waan te laten dat zij iets voorstellen. Op economisch gebied natuurlijk helemaal niets, ze produceren zelf alleen maar steenkool en mineralen.
  Geef het regime een kluif in de vorm van de volgende concessie: een gefaseerde terugtrekking van de Amerikaanse troepen in een tijdsbestek van 5 tot maximaal 10 jaar.

  De Amerikanen kunnen daar toch niet eeuwig blijven zitten en eens moet Zuid-Korea toch zelf de broek op kunnen houden.

  De huidige economische sancties worden voorlopig opgeschort.

  In ruil daarvoor moet Noord-Korea onmiddellijk stoppen met het afvuren van raketten over o.a. Japan en eveneens stoppen met zijn proeven met waterstofbommen.

  China en Rusland sluiten een verdrag met de VS dat inhoudt dat bij een Noord-Koreaanse agressie t.a.v. Zuid-Korea of de VS, zij ook de oorlog zullen verklaren aan Noord-Korea.

  Dus bij een oorlog met conventionele of kernwapens begonnen door het Kim-regime krijgen ze te maken met drie tegenstanders. Zelfs die uit de kluiten gewassen baby met op de achtergrond de OGD (de ware machthebbers!) zal zich wel eerst achter de oren krabben om dan nog over te gaan tot een dergelijk zelfmoord-scenario.

  China en Rusland hebben beiden een groot belang bij rust in de regio. Want bij een onverhoopte escalatie waarbij uiteindelijk de verliezer kernwapens zal inzetten (N.K. dus) zal dit enorme gevolgen hebben voor het milieu.

  Of een land als Rusland zich in de praktijk aan een dergelijk verdrag zal houden is natuurlijk een logische vraag.

  Zelfs echter met Stalin konden er afspraken worden gemaakt waar hij zich aan hield.
  Betreffende invloedssferen en andere zaken waar hij vanzelfsprekend ook belang bij had.

  Hoe Trump dit gaat oplossen?
  De goede man is zelf in ieder geval geen diplomaat, maar zijn voorganger was dat wel, vandaar de huidige problematiek.

  Een andere optie is Zuid-Korea en Japan ook te voorzien van kernwapens. Lijkt me geen goed plan; hoe meer kernwapens in de regio, hoe meer kans op een escalatie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.